Demonstratie voor drugs met technomuziek

Ruim 2000 jongeren uit heel het land zijn zaterdagmiddag in Amsterdam begonnen aan een demonstratie tegen de internationale oorlog tegen drugs. Ze doen dat dansend en blowend op oorverdovende techno- en trancemuziek.

De demonstranten zijn voor legalisering van verdovende middelen. Ze willen niet alleen ongestoord kunnen blowen, maar ze protesteren ook tegen de Amerikaanse antidrugspolitiek. De betogers zijn ook tegen de plannen van de Nederlandse regering om de Verenigde Staten toestemming te geven de vliegvelden op de Antillen te gebruiken in de zogeheten 'war on drugs' in Latijns-Amerika.

Verantwoord gebruik

De demonstranten roepen de Nederlandse politici op hun verantwoordelijkheid te nemen door toe te geven dat het gevoerde drugsbeleid niet werkt. Een groot gedeelte van de gedetineerden in de VS en ook in Nederland is volgens de betogers drugsgevangene. ,,Niet hardere repressie en een escalatie van de drugsoorlog, maar een hervormingsbeleid, gericht op een verantwoord gebruik en beperking van de schade' is nodig, aldus de organisatie.

Mobiele gebruikersruimte

In de optocht van tientallen auto's met harde muziek reed ook een oude dubbeldekkerbus mee als mobiele gebruikersruimte voor verslaafden. De organisatie wil hiermee aangeven dat het gemeentelijke drugsbeleid beter moet. De gemeente werkt al lange tijd aan plannen voor een mobiele gebruikersruimte, maar een beslissing is nog steeds niet genomen. Volgens de organisatie is de afstand tussen de aankoop en gebruik van drugs te lang. Hierdoor moeten gebruikers nog steeds op straat 'scoren', hetgeen tot overlast leidt.

De optocht trekt van het Centraal Station naar de Dam, waar ze de rest van de middag blijven. Ze worden onder meer toegesproken door de Rotterdamse dominee Hans Visser, Simon Vinkenoog en Femke Halsema, Tweede-Kamerlid voor GroenLinks.
Vervolgens gaat de tocht naar de Westerdoksdijk bij het IJ, waar 's avonds een groots dansfeest wordt gehouden.