Hennepplantage in kelders graansilo

De politie heeft vrijdagmiddag in Groningen een behoorlijk grote hennepplantage met 2000 planten in de kelders van een voormalige graansilo aan de Helsinkistraat ontmanteld.

De ondergrondse plantage was moeilijk te vinden en in eerste instantie alleen via een luik in een zeecontainer bereikbaar. Een op het oog onschuldig lijkende meterkast voor de elektriciteit elders in het pand bleek na onderzoek ook nog toegang tot de kwekerij te bieden. Het complex is vooral in gebruik voor de opslag van hardhout in tal van soorten en maten en overbodig stalen kantoormeubilair.

Het is nog niet duidelijk wie de eigenaar van de graansilo is. Het pand is ooit gebouwd door het graanbedrijf Geertsema dat nu nog een klein gedeelte van het sterk vervallen complex en een romneyloods op het terrein huurt voor de kweek en handel in maïs.
De waarde van 2000 volgroeide hennepplanten is zo'n 200.000 gulden.

Purmerend

Ook in Purmerend moest de politie een kwekerij opruimen. De politie trof daar vrijdagmiddag aan het Impuls op bedrijventerrein De Baanstee een hennepplantage aan. Een 38-jarige Purmerender werd aangehouden.

De politie ontdekte de hennepkwekerij in het gloednieuwe bedrijfspand bij toeval. Op de meldkamer kwam een bericht binnen van waterlekkage in het bewuste pand. Onderzoek wees uit dat onder de roldeur van het pand water wegstroomde.
De sleutelhouder van de loods - waarvan de ramen geblindeerd waren - werd gewaarschuwd, maar de 38-jarige Purmerender weigerde de politie nadrukkelijk toegang tot het pand. Dat wekte zoveel argwaan, dat de politie een onderzoek instelde.
Daarbij werden zoveel aanwijzingen gevonden voor een hennepplantage, dat de politie een inval deed in het pand. In een afgescheiden ruimte werd vervolgens een kleine hennepplantage gevonden.
De politie heeft enkele vuilniszakken vol met hennepplantjes, die nog in een vroeg ontwikkelingsstadium verkeerden, in beslag genomen. De plantjes worden vernietigd.
De Purmerender werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij is na verhoor op vrije voeten gesteld.