MKZ in Turkije geconstateerd

Ook in Turkije is mond- en klauwzeer ontdekt. Het is de eerste keer dat de ziekte bij deze uitbraak is geconstateerd buiten het Verenigde Koninkrijk. In Nederland worden nog steeds maatregelen genomen om te voorkomen dat het mond- en klauwzeervirus ook hier uitbreekt. Land- en Tuinbouworganisatie LTO-Nederland roept boeren op geen dieren in- of uit te voeren.

Het is de zoveelste aanbeveling om verspreiding van mond- en klauwzeer te voorkomen. Eerder al werden kinderboerderijen en natuurparken geadviseerd te sluiten. Ook werd besloten de veemarkten tot volgende week dicht te houden en is er een verbod ingesteld op het vervoeren van schapen en geiten.

De PvdA en de Socialistische Partij willen weten of het mogelijk is om dieren in Europa alsnog preventief te vaccineren tegen het mond- en klauwzeervirus. Ze hebben hierover een brief gestuurd aan minister Brinkhorst van Landbouw. De politieke partijen denken dat er een ramp dreigt als de besmettelijke ziekte het Europese vasteland bereikt.

In Groot-Brittannië, waar de epidemie onlangs uitbrak, breidt mond- en klauwzeer zich steeds verder uit. Vandaag zijn weer vier nieuwe besmettingen ontdekt, in Engeland en Schotland. Het totale aantal gevallen in het Verenigd Koninkrijk komt daarmee op 36.

In Schotland is het gekloonde schaap Dolly inmiddels in quarantaine geplaatst uit angst dat het dier wordt besmet met mond- en klauwzeer. Het schaap bevindt zich in een onderzoeksinstituut in een provincie waar twee gevallen van MKZ zijn geconstateerd. Ook het instituut zelf is gesloten.

Dolly werd vijf jaar geleden geboren met het genetische materiaal van een ander schaap. Omdat Dolly voor onderzoekers van grote waarde is, verblijft voorlopig ze in volledige afzondering.