Verdubbeling aantal klachten Schiphol

In het vierde kwartaal van vorig jaar zijn bij de Commissie Geluidhinder Schiphol (CGS) bijna twee keer zoveel klachten binnen gekomen als in 1999. In totaal kwamen 50.670 klachten binnen over overlast door vliegverkeer.

Deze waren afkomstig van 4330 mensen uit 191 woonplaatsen. Daarmee is ook het aantal klagers verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder.

De CGS wijt de toename van het aantal klachten aan maatregelen die in oktober 2000 door Schiphol werden genomen, in een poging om binnen de geluidsnormen te blijven. Deze hadden extra geluidsoverlast op andere plaatsen tot gevolg. De luchthaven trok de maatregelen weer in, waardoor de geluidsnorm op vijf plaatsen alsnog werd overschreden. Dit leverde Schiphol een boete van 5 miljoen gulden op.

In november en december kwamen bij de CGS veel klachten binnen uit de binnenstad van Amsterdam en het zuidwesten van de hoofdstad. Meer landingen op de Oostbaan, met een aanvliegroute over Amsterdam, lagen hieraan ten grondslag. De Amsterdamse wethouder Dales heeft de kwestie inmiddels opgenomen met de Luchtverkeersleiding Nederland en Schiphol.