In Memoriam: Henry McCullough (1943-2016)

Gisteren bereikte ons het treurige nieuws dat de Noord-Ierse gitarist, zanger en tekstschrijver Henry McCullough op 72-jarige leeftijd is overleden. McCullough was het meest bekend van zijn werk met Paul McCartney & Wings, maar had veel meer noten op zijn zang. In deze In Memoriam blikken we terug op het leven van deze zeer getalenteerde snarenplukker, die in zijn leven het podium met diverse wereldsterren deelde.

Henry McCullough
Henry McCullough R.I.P.

De jonge jaren
Henry Campbell Liken McCullough wordt op 21 juli 1943 geboren in Portstewart, een klein kuststadje in County Londonderry in Noord-Ierland, dat vooral populair is bij de liefhebbers van surfen. Vanaf de vroege jaren zestig speelt McCullough in The Skyrockets showband in Enniskillen. Samen met drie andere bandleden van The Skyrockets en de Zuid-Afrikaanse zanger Gene Chetty richt McCullough in 1964 het beatbandje Gene and The Gents op. De band bestaat naast McCullough en Chetty uit tenor saxofonist Paddy McDermott, trombonist Dermot Doherty, ritme gitarist Tony Gallagher, bassist Barry Scully en drummer Pete Watson en brengt in 1965 met deze bezetting de single 'Puppet On A String' uit.

Éire Apparent - Follow Me (1968)
Éire Apparent - Follow Me (1968)

McCullough zou in 1966 de band verlaten en vertrok een jaar later naar Belfast, om aldaar samen met bassist Chris Stewart (ex-Tony & The Telstars), zanger Ernie Graham en drummer Dave Lutton (ex-Tony & The Telstars) de psychedelische band The People op. Nadat de band naar Londen is verhuist krijgen ze al snel contact met manager Chas Chandler (ex-The Animals). Nadat ze de bandnaam hebben gewijzigd in Eire Apparent krijgen ze een platencontract bij Track Records, een platenlabel waarop ook de op dat moment nog relatief onbekende gitarist Jimi Hendrix zijn eerste platen uitbrengt. Nadat Eire Apparent begin 1968 de single 'Follow Me' heeft uitgebracht verlaten ze het label.

Éire Apparent - Follow Me (1968)
Éire Apparent - Follow Me (1968)

Woodstock
Ondanks het feit dat de band nog maar één single had uitgebracht mochten ze toch als voorprogramma met The Animals op tournee in Noord-Amerika. De optredens gingen voorspoedig tot McCullough in Canada wordt betrapt met marihuana. De muzikant werd het land uitgezet en zijn plaats werd overgenomen door gitarist Mick Cox. Vanaf mei 1968 speelt McCullough in de psychedelische folkband Sweeney's Men en speelt onder meer op het Cambridge Folk Festival. Na slechts twee maanden besluit de snarenplukker om ook deze band weer te verlaten en sluit zich aan bij de Grease Band, de begeleidingsband van zanger Joe Cocker.

Joe Cocker & The Grease band - Joe Cocker (1969)
Joe Cocker & The Grease band - Joe Cocker (1969)

Na de nodige optredens in Groot Brittannië gaan Joe Cocker & The Grease Band naar de Verenigde Staten waar opgetreden wordt in onder meer de Fillmore East in New York, het Atlanta International Pop Festival 1969, de Fillmore West in San Francisco en een zeer gedenkwaardig concert op 17 augustus 1969 op het legendarische Woodstock Festival. Nadat Joe Cocker in 1970 besluit om verder te gaan met de Mad Dogs & Englishmen band, gaat The Grease Band zonder Cocker verder en neemt nog een tweetal albums op.

Spooky Tooth - The Last Puff (1970)
Spooky Tooth - The Last Puff (1970)

McCullough slaat zijn vleugels uit
In 1970 is McCullough ook te horen op de soundtrack van de film Jesus Christ Superstar en is eveneens als gitarist te horen op de elpee The Last Puff van Spooky Tooth. In het daaropvolgende jaar vraagt Paul McCartney of McCullough interesse heeft om in zijn nieuwe band Wings te komen spelen. Samen met Paul & Linda McCartney, Denny Laine en Denny Seiwell neemt McCullough tracks op als 'Hi, Hi, Hi', 'Live And Let Die' en 'My Love'. De gitaarsolo in het laatstgenoemde nummer wordt door veel kenners nog steeds als een hoogtepunt in McCullough's muzikale loopbaan gezien. Na zo'n twee jaar in de band te hebben gespeeld krijgt McCullough een muzikaal meningsverschil met McCartney en besluit op de vooravond van de opnames voor Band On The Run om de band te verlaten.

Paul McCartney & Wings - My Love (1973)
Paul McCartney & Wings - My Love (1973)

In 1973 is McCullough wederom te horen op een legendarisch album. Op de elpee The Dark Side Of The Moon van Pink Floyd horen we de gitarist na het liedje 'Money' de volgende tekst spreken: "I don't know; I was really drunk at the time". Later zou bekend worden dat de gitarist de avond ervoor ruzie had gehad met zijn vrouw en zich daarover uitsprak met bovenstaande quote. Vanaf 1975 speelt McCullough in de band van Frankie Miller en neemt met hun de elpee The Rock op. Datzelfde jaar brengt McCullough zijn eerste solo-album Mind Your Own Business uit, op het Dark Horse label van George Harrison. McCullough zou vanaf dat moment regelmatig optreden met artiesten zoals Roy Harper, Frankie Miller, Eric Burdon, Marianne Faithfull, Ronnie Lane en Donovan. Ook vervangt hij in 1977 Wilko Johnson in de band Dr. Feelgood.

The Frankie Miller Band - The Rock (1975)
The Frankie Miller Band - The Rock (1975)

De solojaren
Als McCullough in 1980 bij zijn familie op bezoek is in Ierland raakt de snarenplukker gewond aan zijn hand en is zodoende gedwongen om een tijd rust te nemen. McCullough is echter een rasmuzikant en die kunnen niet stilzitten. De gitarist is dan ook regelmatig aan te treffen in zijn stamkroeg in Dublin, waar hij ook optredens doet met zijn oude vrienden van The Fleadh Cowboys. Niet veel later keert de muzikant terug naar Portstewart, waar hij samen met pedal steelgitarist Percy Robinson, bassist Roe Butcher en drummer Liam Bradley een nieuwe band begint. In 1998 reist McCullough naar Polen waar hij met een aantal Poolse muzikanten als Henry McCullough Band op tournee gaat en waarmee hij het live-album Blue Sunset opneemt.

Vanaf het begin van de 21e eeuw heeft McCullough de smaak van het musiceren weer goed te pakken en brengt solo-albums uit zoals Belfast To Boston (2001) en Unfinished Business (2003). Ook is hij vanaf die tijd weer met enige regelmaat op het podium te zien in Ierland en Schotland. Samen met Dave Sharp (The Alarm), Zoot Money, Gary Fletcher en Colin Allen richt hij in 2007 de band The Hard Travelers op. In het daaropvolgende jaar neemt McCullough het album Poor Man's Moon op, dat alleen in Ierland wordt uitgebracht. Nadat McCullough in 2007 het album Dark Nite of the Soul heeft uitgebracht is de muzikant nog regelmatig op het podium te aanschouwen met artiesten zoals Ed Deane, James Delaney, Noel Bridgeman en John Quearney.

Henry McCullough - Poor Man's Moon (2007)
Henry McCullough - Poor Man's Moon (2007)

De laatste jaren
In november 2012 wordt McCullough getroffen door een hartaanval die hem bijna fataal wordt. Op de BBC wordt de muzikant per ongeluk zelfs dood verklaard. Om de muzikant financieel te ondersteunen wordt in 2012 een benefietconcert georganiseerd onder de noemer The Half Moon Benefit Concert. Bij het concert zijn optredens te zien van onder meer Paul Carrack, Nick Lowe, Andy Fairweather Low, Suggs en Bobby Tench & Henry's Heroes. In 2013 heeft het muziekblad Something Else een interview met Denny Seiwell die laat weten dat Henry McCulough waarschijnlijk nooit weer geheel zal herstellen. Op 14 juni 2016 maakt McCulough's vrouw Rosie bekend dat de muzikant eerder die ochtend vredig in zijn slaap is overleden.