FOK!filmblik: Friday the 13th Part 2

Het is vandaag alweer 35 jaar geleden dat het bioscooppubliek voor het eerst kennis mocht maken met de psychopatische seriemoordenaar Jason Voorhees. Een mooi moment dus om eens terug te kijken op de totstandkoming van de klassieker Friday the 13th Part 2.

Friday The 13th Part 2

De voorgaande tijd
Vanaf de jaren zeventig was de horrorfilm enorm in opmars in Nederland. Zo verschenen er in die jaren klassiekers als Wes Craven's Last House On The Left, William Friedkin's The Exorcist, Bob Clark's Black Christmas, Brian De Palma's Carrie, John Carpenter's Halloween en teveel andere gruwelijk fijne horrorfilms. Een jonge filmmaker die zich erg liet inspireren door het werk van zowel Craven als Carpenter was de uit New York afkomstige cineast Sean Sexton Cunningham. Cunningham had eerder in 1970 de film The Art of Marriage gemaakt en had daarmee de aandacht getrokken van de in die tijd nog volledig onbekende filmmaker Wes Craven. Bij zijn volgende rolprent Together werkten de twee voor het eerst samen aan een dramafilm met actrice Marilyn Chambers (als Marilyn Briggs) in de hoofdrol. Chambers zou later wereldberoemd worden met haar rol in de beruchte natuurfilm Behind The Green Door.

In 1972 zouden Cunningham en Craven opnieuw samenwerken aan de totstandkoming van een ware cultfilm. The Last House on the Left was niet alleen het regiedebuut van Wes Craven, maar was eveneens een rolprent waarin we de eerste sporen van het latere slasherwerk van Cunningham al konden waarnemen. Na nog een drietal te vergeten niemendalletjes in de late jaren zeventig volgt in 1980 de wereldwijde doorbraak voor Cunningham als hij de baanbrekende horrorfilm Friday The 13th uitbrengt.

De poster van Friday The 13th Part 2

Friday The 13th
Het door Victor Miller geschreven verhaal speelt zich af in Camp Crystal Lake, een vakantiekamp waar 21 jaar eerder een aantal gruwelijke moorden werden gepleegd. Het kamp heeft een nieuwe eigenaar in de persoon van Steve Christy (Peter Brouwer) en wordt met de hulp van Ned (Mark Nelson), Jack (Kevin Bacon), Bill (Harry Crosby), Marcie (Jeannine Taylor), Brenda (Laurie Bartram) en Alice (Adrienne King). Er lijkt echter nog steeds een vloek te rusten op Camp Crystal Lake en het duurt ook niet lang voordat Alice de enige levende is in het horrorkamp. Dan maakt ze kennis met Pamela Voorhees (Betsy Palmer), een vrouw van middelbare leeftijd, die haar het verhaal verteld over haar zoon Jason die in 1957 in het meer bij Camp Crystal Lake verdronk.

Adrienne King in Friday The 13th Part 2
Adrienne King in Friday The 13th

Wat volgt is een bloedstollend gevecht waarbij Voorhees senior uiteindelijk met een machette een kopje kleiner wordt gemaakt door de mentaal gesloopte Alice. Uiteraard had Cunningham nog een afgrijselijke verrassing voor de kijker in petto aan het einde van de film. De moordenaar was uitgeschakeld en de getergde hoofdrolspeelster lag nog in een bootje op het meer na te hijgen als opeens een zwaar gemuteerd monster uit het water opduikt die haar uit de boot lijkt te trekken. Het blijkt uiteindelijk slechts een nachtmerrie te zijn, maar het was ook het begin van een uiterst succesvolle franchise waarin op de meest uiteenlopende manieren zou worden gemoord door een onsterfelijke psychopaat genaamd Jason Voorhees.

Friday The 13th Part 2 02

Friday The 13th Part 2
In 1981 maakt de uit Westport, Connecticut afkomstige cineast Steve Miner zijn regiedebuut met de speelfilm Friday The 13th Part 2. Na het grote succes van de eerste film was Paramount Pictures vastbesloten om er een reeks van te maken. Oorspronkelijk wilde de filmstudio onder de noemer Friday The 13th elk jaar een leuke griezelfilm uitbrengen die geen connectie zou hebben met het voorgaande deel. Producer Phil Scuderi, die eerder samen met Steve Minasian en Bob Barsamian de eerste film had geproduceerd, was echter van mening dat het personage van Jason Voorhees, dat eigenlijk maar een minimaal bijrolletje had gehad in de eerste film, terug moest keren in de vervolgfilm.

Regisseur Steve Miner en actrice Kirsten Baker
Regisseur Steve Miner en actrice Kirsten Baker

Nadat zowel Sean. S Cunningham, Victor Miller als Tom Savini lieten weten dat ze niet mee gingen doen aan de vervolgfilm moest de studio haastig op zoek naar een geschikte regisseur. Steve Miner, die eerder al als associate producer aan de eerste film had meegewerkt, had wel oren naar het idee en mocht voor de eerste twee vervolgfilms op de regiestoel plaatsnemen. Adrienne King, die als Alice het gruwelijke avontuur uit het eerste deel had weten te overleven, liet weten dat ze slechts een klein rolletje in de vervolgfilm wilde spelen. De actrice werd gestalkt door een gestoorde fan en vreesde voor haar leven. King zou na Friday The 13th Part 2 tot 2010 in geen enkele film meer te zien zijn.

Miner moest voor de nieuwe film dus hard op zoek naar een nieuwe hoofdrolspeler en vond deze in de persoon van de uit West Chester, Pennsylvania afkomstige 20-jarige actrice Amy Steel, die eerder al rolletjes had gespeeld in de tv-series Guiding Light en All My Children. Voor de rol van Jason Voorhees ging Miner in zee met de voormalige politieagent en acteur Steve Daskawisz. Vanwege een staking van de vakbond voor acteurs zat Daskawisz zonder geld en moest 25 dollar van zijn zwager lenen om naar de filmset te kunnen reizen.

Jason Voorhees zonder ijshockeymasker
Jason Voorhees nog zonder ijshockeymasker

De film
Het verhaal van Friday The 13th Part 2 begint zo'n twee maanden na de gebeurtenissen uit het eerste deel en kent een ijzersterke openingsscene waarin een kat veel bioscoopgangers een hartverzakking bezorgde en het personage Alice met een ijspriem wordt afgemaakt. Daarna verspringt het verhaal naar 1984, zo'n vijf jaar na de bloedige voorvallen in Camp Crystal Lake. Het beruchte vakantiekamp staat al jaren leeg maar in de omgeving wordt hard gewerkt door een groep studenten aan een nieuw vakantiekamp.

Als op zekere avond een deel van de studenten naar een feestje gaat in een nabijgelegen stadje is dat het begin van een nacht waarin diverse personen weer op zeer creatieve wijze over de kling wordt gejaagd. De beruchte psychopatische Jason Voorhees blijkt nog steeds te leven en zint op bloedige wraak op iedereen die zich in zijn jachtgebied durft te wagen. Zelfs een jongen in een rolstoel is niet veilig voor de vlijmscherpe machette van de gewetenloze moordenaar, die in deze film nog een jutezak over zijn hoofd draagt in plaats van zijn later zo bekend geworden ijshockeymasker.

Amy Steel in Friday The 13th Part 2
Amy Steel in Friday The 13th Part 2

De ontvangst
Net als bij de eerste film waren de critici bij Friday The 13th Part 2 niet te spreken over het lompe bloederige geweld dat in beeld werd gebracht. Zo kreeg de rolprent van de toonaangevende journalist Roger Ebert slechts een halve ster. Het kon de bioscoopgaande horrorliefhebbers echter geen millimeter schelen. De film, die met een bescheiden budget van slechts 1,2 miljoen dollar werd gemaakt, zou wereldwijd zo'n kleine 20 miljoen dollar in het kassalaatje brengen.