FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 mei 2016

Fiscus jaagt op malafide belastingadviseur

De fiscus heeft ongeveer honderd malafide belastingadviseurs in het vizier die frauderen met de belastingaangiftes van hun klanten. De deskundigen helpen mensen aan valse aftrekposten door niet gemaakte zorgkosten op te voeren of schenkingen te verzinnen.

Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigt maandag berichtgeving van EenVandaag hierover.

De Belastingdienst heeft een speciaal team om fraude met inkomstenbelasting en toeslagen te bestrijden. Dit team richt zich op dienstverleners, als de ´belastingmannetjes´ die fraude mogelijk maken of veroorzaken. Als fraude wordt vastgesteld, volgt een naheffing. Ook worden mensen een aantal jaren extra gecontroleerd. Inmiddels staan er ongeveer 75.000 Nederlanders op zo´n zwarte lijst. Mensen die ten onrechte toeslagen hebben ontvangen, moeten die terugbetalen, al dan niet met boete.

Fiscus jaagt op malafide belastingadviseur
Fiscus jaagt op malafide belastingadviseur (Foto: ANP)

Topman Ferrari zwaait af na sterk kwartaal

Sportwagenfabrikant Ferrari heeft naar eigen zeggen het sterkste eerste kwartaal ooit achter de rug. Het aantal verkochte bolides steeg met 15 procent tot 1882. Daarnaast meldde het bedrijf maandag dat topman Amedeo Felisa het na ruim een kwart eeuw voor gezien houdt.

Felisa (69) werkte 26 jaar voor Ferrari en zwaaide er sinds 2008 de scepter. Hij wordt opgevolgd door Sergio Marchionne, die ook de hoogste baas is van voormalig moederbedrijf Fiat Chrysler en daarnaast al een toezichthoudende rol vervulde bij Ferrari. Dat hij nu ook de dagelijkse leiding krijgt, komt voor volgers van de autobranche niet als een verrassing.

Ferrari behaalde afgelopen kwartaal een omzet van 675 miljoen euro. Dat is een kleine 9 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst viel met 78 miljoen euro bijna een vijfde hoger uit dan in het eerste kwartaal van 2015. Het bedrijf zag in de sterke resultaten aanleiding ook de winstverwachting voor heel 2016 op te schroeven.

Marchionne besloot vorig jaar het Italiaanse paradepaardje uit de Fiat-stal te verzelfstandigen. Eerst werd een klein deel van het meerderheidsbelang van Fiat Chrysler naar de beurs gebracht, begin dit jaar werd het restant verdeeld onder de aandeelhouders van het Italiaans-Amerikaanse autoconcern.

Topman Ferrari zwaait af na sterk kwartaal
Topman Ferrari zwaait af na sterk kwartaal (Foto: ANP)

Paars pak Douwe Bob extra lading door Prince

Dat Douwe Bob in een paars pak op het Eurovisiesongfestival staat, heeft niets met de dood van Prince te maken. "Maar het geeft nu wel een extra lading", zei de zanger maandag in RTL Boulevard.

Douwe Bob heeft het naar zijn zin in Stockholm, waar hij zondag arriveerde. "Het is hier fantastisch. Ze hebben hier eigenlijk alles dat ik heel tof vind: cocktails, daar zijn ze hier heel goed in, en iedereen hier is getatoeëerd."

Hoewel hij geniet in Zweden, is Douwe Bob zich weldegelijk bewust van de druk die op zijn schouders ligt. "Daar ben ik me zeker bewust van, het is niet alsof ik dat vergeet. Op een bepaalde manier kan ik er wel mee omgaan. Dat moet ook wel, het is een van de belangrijkste dingen die ik wil uitdragen. Het hele idee is dat ik de rust zelve moet zijn."

Paars pak Douwe Bob extra lading door Prince
Paars pak Douwe Bob extra lading door Prince (Foto: BuzzE)

Chelsea helpt Leicester City aan titel

Leicester City is maandagavond kampioen geworden in de Premier League. De enige overgebleven concurrent Tottenham Hotspur speelde met 2-2 gelijk op bezoek bij Chelsea.

De eerste twintig minuten van de wedstrijd verliepen nerveus. Het tempo was hoog, maar grote kansen bleven uit. Chelsea kreeg halverwege de eerste helft de eerste echte kans, maar Cesc Fabregas schoot voorlangs. Aan de andere kant werkte Son Heung-Min de bal naast.

Na 35 minuten opende de topscorer van de Premier League, Harry Kane, de score namens Tottenham. Erik Lamela zette de spits alleen voor keeper Asmir Begović, omspeelde hem eenvoudig en tikte vervolgens van dichtbij binnen: 0-1. Het was zijn 25e competitiedoelpunt van het seizoen.

Op slag van rust verdubbelde Son de voorsprong. Branislav Ivanović verspeelde knullig de bal, waarna de Zuid-Koreaan op aangeven van oud-Ajacied Christian Eriksen raak schoot: 0-2.

In de 58e minuut zorgde Gary Cahil voor de aansluitingstreffers namens Chelsea. De centrale verdediger haalde van dichtbij uit: 1-2. The Blues drongen vervolgens via Willian verder aan, maar Hugo Lloris kon een inzet van de Braziliaan makkelijk pakken.

Zeven minuten voor tijd viel toch de gelijkmaker. Eden Hazard krulde de bal op een prachtige wijze achter Lloris: 2-2. Na zes minuten blessuretijd floot scheidsrechter Mark Clattenburg voor het laatst en kroonde Leicester zich voor het eerst in de clubhistorie tot kampioen van Engeland.

Messi weet ook enorme robot te verschalken

Lionel Messi staat bekend als een van de beste voetballers ter wereld. De kleine, maar zeer behendige Argentijn is de schrik van menig verdediger en menig doelman. Hij heeft al vele goals op zijn naam staan, maar de doelman die de Japanse televisie voor hem neerzette was wel erg groot.

Een enorme opblaasbare bewegende robotpop moest het 7,32 meter brede en 2.44 meter hoge doel verdedigen tegen Messi die maar een paar gaatjes had om te kunnen scoren. Toch deed de Argentijn dit met gemak.


Lionel Messi verslaat beweegbare robot (Bron: YouTube)

Selby wereldkampioen snooker na zege op Ding

Groot feest in Leicester. Mark Selby is voor de tweede keer wereldkampioen snooker geworden. Twee jaar geleden was hij al eens de beste. Ook in 2016 bleef mag hij zich de beste speler ter wereld noemen. In de finale tegen Ding Junhui werd het 18-14. 

Selby is de nummer één van de wereld en speelde zijn derde WK-finale. Ding is de eerste Aziatische finalist op een WK ooit. Selby kwam zondag 6-0 voor, voordat Ding zijn eerste frames kon pakken. Na één dag spelen stond het 10-7. 

In het eerste deel maandagmiddag kwam Ding terug tot 11-10, maar vier frames later stond het verschil van drie frames toch weer op het bord (14-11). Selby had in de avond nog vier frames nodig om de wereldtitel te pakken.

Selby pakte direct de eerste frames van de avond. Met breaks van 73, 70 en 103 kwam Ding terug tot 16-14. De break van 103 was de 86e centurybreak van dit wereldkampioenschap, een evanaring van het toernooirecord. Selby won vervolgens een frame dat vijftig minuten duurde en maakte het het vervolgens af. 

Selby kan met deze wereldtitel 330.000 pond (420.000 euro) bijschrijven. Junhui moet het doen met een schamele 137.500 pond (175.000 euro). 

Duizenden Belgen ruilen tickets AC/DC in

Duizenden Belgische AC/DC-fans zitten niet te wachten op Axl Rose als frontman van hun favoriete band. Nadat bekend werd dat de Guns N' Roses-zanger de plek van Brian Johnson inneemt, mochten Belgische fans kaarten voor het concert in Werchter inleveren. Zo'n zevenduizend tickets kwamen terug, meldt concertorganisator Live Nation.

Brian Johnson kan de Rock or Bust World Tour niet afmaken vanwege gehoorproblemen. De AC/DC-zanger kreeg van artsen te horen dat hij waarschijnlijk doof wordt als hij op blijft treden. AC/DC wilde zijn wereldtournee toch af maken en trok Axl Rose aan als tijdelijke frontman.

Het concert dat AC/DC op 16 mei in Werchter geeft, was uitverkocht. "De vrijgekomen tickets werden eerst aangeboden aan de bestaande wachtlijst. De resterende kaarten, dat zijn er nog ruim zesduizend, zijn vanaf nu te koop", aldus Live Nation. AC/DC komt met de Rock or Bust World Tour niet naar Nederland.

Duizenden Belgen ruilen tickets AC/DC in
Duizenden Belgen ruilen tickets AC/DC in (Foto: BuzzE)

Zoektocht testament Prince duurt voort

Er wordt nog steeds gezocht naar een testament van Prince. De zanger, die vorige maand plotseling stierf, liet waarschijnlijk geen testament achter. Toch bepaalde de rechter maandag dat verder gezocht moet worden.

"De rechtbank stelt niet vast dat er geen testament is, maar dat het nog niet is gevonden", sprak de rechter. Hoe lang gezocht moet worden naar een testament, werd maandag niet duidelijk. De rechter benoemde een beheerder die alle zaken rondom Prince's nalatenschap voorlopig regelt.

In de rechtbank werd ook gesproken over 'The Vault', de kluis onder Prince's studiocomplex Paisley Park waar de zanger jarenlang onuitgebracht materiaal zou hebben bewaard. De kluis zou afgelopen weekeinde zijn opengebroken, maar wat is gevonden, werd maandag nog niet duidelijk. Mocht er onbekend materiaal van Prince gevonden worden, dan is zijn halfbroer Alfred Jackson van plan dat uit te brengen.

Vier van de vijf halfbroers en halfzussen van Prince kwamen naar de rechtbank. Ook zijn zus Tyka Nelson was aanwezig. Een eerdere bijeenkomst van het gezelschap liep vorige week op ruzie uit. Volgens de advocaat van Alfred Jackson zitten de broers en zussen inmiddels op één lijn en hebben ze afgesproken 'open' met elkaar te communiceren.

Zoektocht testament Prince duurt voort
Zoektocht testament Prince duurt voort (Foto: BuzzE)

Man steekt eigen coniferen in de hens

Een inwoner van Ospel zal zich voortaan wel twee keer bedenken voor hij weer onkruid gaat bestrijden met een gasbrander. Tijdens het onkruidverdelgen zette de man namelijk zijn eigen coniferen in de fik, meldt nieuwssite 1Limburg.

Voordat de brandweer met twee voertuigen ter plaatse was, had de man de brand al weten te bedwingen met zijn tuinslang. De spuitgasten hoefden slechts een nacontrole te verzorgen.

CIA-tweets over Bin Laden vallen verkeerd

Een reeks Twitterberichten die deed voorkomen alsof de aanval op al-Qaidaleider Osama bin Laden nu plaatsvond, is veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA stond met de reeks tweets stil bij de overval in de Pakistaanse plaats Abbottabad en de dood van Bin Laden, precies vijf jaar geleden. "3:30 - 2 helikopters dalen bij Abbottabad, Pakistan. 1 crasht, maar aanval gaat door zonder uitstel of gewonden", was een van de berichten. "3:39 - Osama bin Laden gevonden op tweede verdieping en gedood." Ook de beroemde foto van president Barack Obama en zijn staf die de aanval volgde, werd gebruikt.

Hoewel sommige volgers complimenten hadden voor het werk van de mariniers, vonden de meeste volgers de tweets ongepast. "Als je de inval op de Varkensbaai live gaat twitteren, bel ons. Anders: stoppen", reageerde de kritische Daily Show. Iemand anders gebruikte Spongebob om de CIA te manen het account te verwijderen.

CIA-tweets over Bin Laden vallen verkeerd
CIA-tweets over Bin Laden vallen verkeerd (Foto: BuzzT)

Ted Cruz gaat voor de dood of de gladiolen

De Amerikaanse presidentskandidaat Ted Cruz gaat tot het uiterste om te voorkomen dat zijn tegenstander Donald Trump de talrijke gedelegeerden van de staat Californië binnenhaalt, waardoor de Republikeinen pas tijdens de conventie hun kandidaat kiezen.

Cruz rekent op overwinningen in Indiana, waar dinsdag wordt gestemd, en Californië (7 juni). Hij wil voorkomen dat Trump al in de eerste stemronde van de conventie genoeg stemmen haalt, omdat de gedelegeerden daarna niet meer gebonden zijn om volgens de uitslag in hun staat te stemmen.

Cruz wil in elk kiesdistrict van de Sunny State vechten voor wat hij waard is. "Het wordt een grondgevecht, district voor district voor district".

Ted Cruz gaat voor de dood of de gladiolen
Ted Cruz gaat voor de dood of de gladiolen (Foto: ANP)

Paint het nieuws: Barack Obama

Paint het nieuws, een item waarin elke week een actuele gebeurtenis gefotoshopt kan worden. Het onderwerp van afgelopen week was een bezoek van Barack Obama naar Duitsland.

Barack Obama was in het Duitse Hannover bij de opening van een technologie beurs. Daar probeerde hij een hippe virtual reality bril, alleen weet niemand waar Obama nou eigenlijk naar keek. De opdracht was om te painten waar Obama volgens jullie naar keek.

Malware blijft tien jaar onder de radar

Cyberbeveiligers hebben een malware ontdekt die al tien jaar lang actief is. Al die tijd wist hij onder de radar te blijven, waarschijnlijk doordat hij heel gericht en op kleine schaal werd ingezet. Het programma is vermoedelijk het werk van Iraanse spionnen, gericht tegen de eigen bevolking en tegen regeringen en bedrijven in meerdere landen, waaronder Israël.

Palo Alto Networks kwam 'Infy', zoals de malware is gedoopt, vorig jaar op het spoor. Het zat verstopt in attachments bij twee e-mails. In één geval zat het in een Word-bestand, in het andere geval in een PowerPoint-bestand. Die werden van een gehackt Gmail-account uit Israël gestuurd aan een bedrijf uit hetzelfde land. Rond dezelfde tijd werd de malware naar iemand binnen de Amerikaanse regering gestuurd, vermomd als Word-bestand.

Wanneer de ontvanger de bijlagen opent, activeert de malware zich op de achtergrond. Hij wordt actief wanneer de computer weer wordt opgestart. Vervolgens opent hij een keylogger, die het toetsenbord 'afluistert' en wachtwoorden en cookies steelt.

Er zijn veertig varianten gevonden, die in elk geval sinds 2007 zijn ingezet en mogelijk sinds 2004. Vorige maand was de malware nog steeds actief. In de tussentijd is hij continu aangepast.

Malware blijft tien jaar onder de radar
Malware blijft tien jaar onder de radar (Foto: BuzzT)

Cooks schip Endeavour mogelijk gevonden in VS

Het wrak van een van de beroemdste schepen uit de geschiedenis, de Endeavour van kapitein Cook, is mogelijk gevonden. Maritieme archeologen op Rhode Island zeggen er 80 tot 100 procent zeker van te zijn dat ze het schip op de bodem van de haven van Newport hebben gevonden.

Cook gebruikte het schip voor zijn eerste ontdekkingsreis naar Australië en Nieuw-Zeeland, tussen 1769 en 1771. In 1778 zou het schip zijn omgedoopt in Lord Sandwich en zijn ingezet om Britse soldaten over te zetten ten tijde van de Amerikaanse revolutie. In hetzelfde jaar werden dertien schepen tot zinken gebracht in de haven van Newport, waaronder de Lord Sandwich.

De maritieme archeologen (RIMAP) presenteren woensdag hun bevindingen. "Het zal reden voor een nationale viering in Australië zijn als RIMAP de Lord Sandwich, voorheen de Endeavour, identificeert", stellen ze in een aankondiging.

Cooks schip Endeavour mogelijk gevonden in VS
Cooks schip Endeavour mogelijk gevonden in VS (Foto: ANP)

Webcamzaak Aydin C. toch aangehouden

De zogeheten webcamzaak tegen verdachte Aydin C. is toch uitgesteld. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag besloten.

Het uitstel is noodzakelijk omdat de advocaat van C., Robert Malewicz, de verdediging van zijn cliënt donderdag een dag voor het begin van het proces neerlegde. Malewicz vond dat hij te weinig voorbereidingstijd voor het proces heeft gekregen. De rechtbank wist geen andere advocaat voor C. te regelen. Rechtsbijstand voor hem vinden de rechters wel nodig om door te gaan met het proces.

Nu de zaak is uitgesteld, is Malewicz weer de advocaat van C. geworden, laat hij weten. "De inhoudelijke behandeling begint nu naar verwachting in november en heb ik tot die tijd om de verdediging goed op poten te zetten."

Amanda Todd
C. (38) is onder meer aangeklaagd voor aanranding en afpersing van 34 meisjes via de webcam. De slachtoffers komen uit Nederland, Noorwegen, de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. De Canadese tiener Amanda Todd zou tot de slachtoffers van C. hebben behoord. Ze pleegde in oktober 2012 zelfmoord, nadat zij een maand eerder een filmpje over wat haar was overkomen op YouTube had gezet.

Malewicz nam de verdediging een maand geleden op zich. Volgens hem gaat het om een zeer complexe zaak met een strafdossier dat alleen al zo'n 20.000 pagina's beslaat. "Mijn cliënt steunt deze stap", reageerde de advocaat donderdag op zijn terugtrekking. "Het enige wat hij wil is een eerlijk proces met een goed voorbereide advocaat. Ik ga geen half werk leveren."

Webcamzaak toch aangehouden
Webcamzaak toch aangehouden (Foto: ANP)

'Gevaar verlaging pensioenen niet geweken'

Het gevaar dat pensioenen volgend jaar moeten worden verlaagd is nog niet geweken. De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in april gestegen van 96 naar 97 procent, maar dat is nog niet genoeg om kortingen tegen te gaan. Dat concludeert pensioenadviseur Aon Hewitt maandag.

De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een pensioenfonds aan zijn toekomstige verplichtingen kan voldoen. Pensioenfondsen mogen niet langer dan 5 jaar onder de 104,3 procent zitten. Verschillende pensioenfondsen zeiden vorige maand al dat pensioenverlagingen voor de hand liggen om de dekkingsgraden weer op peil te krijgen.

Volgens Aon wordt het de komende tijd spannend om te zien of die toch nog afgewend kunnen worden. ,,De periode om nog te herstellen, wordt echter steeds korter", laat de pensioenadviseur weten.

'Gevaar verlaging pensioenen niet geweken'
'Gevaar verlaging pensioenen niet geweken' (Foto: ANP)

Spaanse koning roept nieuwe verkiezingen uit

De Spaanse koning Felipe zal dinsdag het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven voor 26 juni. De monarch zal het benodigde decreet ondertekenen in zijn residentie, het Palacio de la Zarzuela, zei een parlementswoordvoerder maandag.

Na de verkiezingen van 20 december slaagde geen van de vier grootste partijen erin tot een werkbare coalitie te komen. Maandag om middernacht eindigt de deadline voor de coalitievorming. Het is voor het eerst in de Spaanse geschiedenis dat vervroegde verkiezingen noodzakelijk zijn.

In december won de conservatieve Volkspartij (PP) van premier Mariano Rajoy de meeste stemmen (28,7 procent), maar de partij verloor de absolute meerderheid en kon geen regeringspartner vinden. Pedro Sanchez van de Socialisten sloot wel een verbond met de liberale Ciudadanos, maar kreeg niet de benodigde steun van de linkse protestpartij Podemos.

Spaanse koning roept nieuwe verkiezingen uit
Spaanse koning roept nieuwe verkiezingen uit (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 17

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Hier gaat iets heel erg mis:

Het Formule 1-circus streek neer in Rusland en dat viel wel op:

Vorig jaar streed Leicester City nog tegen degradatie en dit seizoen worden ze kampioen. De supporters zien de humor wel van de opmerkelijke nieuwe situatie:

De club is nu zelfs zo hot dat de mascotte ook een schoensponsor heeft:

Tom Dumoulin begint een beetje te balen van de tweede plaatsen:

Voetballer Anthony Correia nam na vijftien seizoenen afscheid van Telstar. De commercieel directeur is begon met een lofzang:

Koen Verweij bereikte in een paar dagen twee keer de top. De ene keer met traplopen:

En ook bovenop de berg:

Red Bull testte een nieuwe vorm van cockpitbescherming uit. Giedo van der Garde had een bepaalde associatie bij de nieuwe look van de Formule 1-bolide:

Dit gaat niet helemaal goed:

American Football-speler Ezekiel Elliott laat even zien wat mode is:

Het is niet altijd even makkelijk om verslaggever te zijn:

Het was ook onze eerste associatie bij het zien van dit plaatje:

Het olympisch vuur is ontstoken en gaat op reis:

Philips neemt dezer dagen afscheid als shirtsponsor van PSV, de twee hebben een lange geschiedenis samen:

Wij zijn fan van Nathan Rutjes:

Formule 1-grootheden spelen een potje tafeltennis:

En we sluiten af met twee prachtige acties van de voetbalvelden:

Kabinet pakt onverzekerdheid daklozen aan

Dak- en thuislozen hebben veelal geen vast woonadres en ook geen briefadres, waardoor ze geen zorgverzekering en dus geen medische zorg hebben. Het kabinet heeft daarom met gemeenten afgesproken om deze mensen op te sporen en ze een briefadres te geven. Dat maakten ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) maandag bekend.

Van der Steur belooft ervoor te zorgen dat geen gedetineerde verzekeringsplichtige zonder zorgverzekering de gevangenis verlaat. Hierdoor moet het aantal mensen zonder zorgverzekering worden verminderd.

Het ministerie van Volksgezondheid gaat er ook voor zorgen dat er een regeling komt dat in geval van nood zorg kan worden verleend zolang de benodigde papieren hiervoor nog niet in orde zijn. Hierna worden zo snel mogelijk het briefadres en de verzekering in orde gebracht.

Kabinet pakt onverzekerdheid daklozen aan
Kabinet pakt onverzekerdheid daklozen aan (Foto: ANP)

Khloé klaar met Rob en Caitlyn

Khloé Kardashian is helemaal klaar met haar broer Rob en haar stiefvader Caitlyn Jenner. Dat was te zien in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Keeping Up With The Kardashians.

De realityster trof Rob dronken bij haar thuis aan met zijn verloofde Blac Chyna. Khloé vertelde vervolgens aan Scott Disick dat Rob niet langer bij haar woont en is ingetrokken bij 'ik geloof zijn vriendin Blac Chyna'. Ze zou tegen haar broer hebben gezegd dat hij al zijn schepen achter zich heeft verbrand. Ook Kendall was nogal boos op Rob, omdat hij een iPad die hij van Kendall had gekregen aan Blac heeft gegeven. "Rob is iemand aan het daten met wie mijn familie een slechte voorgeschiedenis heeft", zei Kendall tegen de camera.

Blac is de ex van Tyga, de vriend van Kendalls zusje Kylie. De twee hebben een zoontje van vier. Kylie heeft inmiddels met een aantal foto's op Instagram laten blijken dat zij en Blac de strijdbijl hebben begraven.

Khloé had verder ruzie met haar stiefvader Caitlyn. Deze belde Khloé boos op vanwege een interview dat zij over haar transformatie tot vrouw had gegeven. Khloé belde daarop haar moeder Kris. "Ik heb geen relatie met haar, ik ben klaar", zei ze over Caitlyn.

Khloé klaar met Rob en Caitlyn
Khloé klaar met Rob en Caitlyn (Foto: BuzzE)

FeestDJRuud stopt met optreden

FeestDJRuud vindt het mooi geweest. Na een volledig volgeboekt festivalseizoen neemt hij eind dit jaar afscheid van het dj-vak. Dat doet FeestDJRuud met nog één groot feest, in de Heineken Music Hall.

Ruud Geurts, beter bekend als FeestDJRuud, kondigde zijn afscheid maandag aan in de Coen & Sander Show op 538. "Wat begon als een geintje werd een jarenlange achtbaanrit met hoogtepunt na hoogtepunt", zei Ruud. "Voor mijn gevoel heb ik alles eruit gehaald wat erin zit en kan ik niet anders dan op mijn hoogtepunt stoppen."

Ruud neemt niet zomaar afscheid van de draaitafels, op zaterdag 10 december geeft hij zijn laatste show. Dat wordt meteen de grootste van zijn carrière, in de Heineken Music Hall en met tal van gastartiesten. Kaarten voor Feest to Black zijn sinds maandagmiddag te koop.

FeestDJRuud wil zijn laatste show zijn 'grootste en gekste show ooit' maken. "Zaterdag 10 december komt het hele arsenaal aan pardietricks nog één keer aan bod in de HMH samen met een flinke dosis gastoptredens van iedereen die wat betekend heeft in mijn carrière. Geen mooiere manier om dit af te sluiten!"

FeestDJRuud stopt met optreden
FeestDJRuud stopt met optreden (Foto: BuzzE)

Minder reclame-inkomsten voor radiostations

De reclame-inkomsten van radiostations zijn in het eerste kwartaal teruggelopen. Netto haalden de stations een kleine 46 miljoen euro binnen. Dat komt neer op een daling van 2,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Radio Advies Bureau (RAB).

Er waren wel meer merken die de radio wisten te vinden als reclamemedium. In de eerste drie maanden van dit jaar groeide dit aantal door naar 1018. Vorig jaar waren er in dezelfde periode 957 adverteerders en in 2014 waren het er 911. Ziggo was in het eerste kwartaal net als een jaar geleden de grootste radioadverteerder. De top vijf bestaat verder uit Renault, Kruidvat, Volkswagen en Opel.

In heel 2015 was ook al sprake van een afname van de reclame-inkomsten van radiostations. Dat had onder meer te maken met het feit dat er vorig jaar geen grote sportevenementen waren, zoals het WK voetbal en Olympische Spelen.

Het RAB is de marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations.

Minder reclame-inkomsten voor radiostations
Minder reclame-inkomsten voor radiostations (Foto: ANP)

Trouwen en begraven in Noord-Korea verboden

Huwelijken en uitvaarten zijn in Noord-Korea verboden in de aanloop naar een groot congres dat in het land wordt gehouden. De heersende Arbeiderspartij, onder aanvoering van staatshoofd Kim Jong-un, houdt voor de eerste keer in 36 jaar een congres.

De hoofdstad Pyongyang is voor de gelegenheid hermetisch vergrendeld. Vrij verkeer in en uit de stad is verboden en bewoners en panden worden vaker gecontroleerd, meldt de nieuwssite Daily NK, die zich baseert op bronnen in het land.

Het laatste partijcongres werd in 1980 gehouden, toen Kims vader Kim Jong-il werd aangewezen als opvolger van de oprichter van Noord-Korea, Kim Il-sung.

Kernmacht
De jongste Kim zal het congres waarschijnlijk gebruiken om zijn leiderschap te verstevigen en Noord-Korea uit te roepen tot kernmacht. Daarnaast zou hij de economische en militaire toekomst van het land willen vaststellen.

De VN-Veiligheidsraad legde het land in maart nog strenge sancties op, nadat Pyongyang een reeks militaire en mogelijke nucleaire tests had uitgevoerd. "Vrijwel alle middelen van Noord-Korea worden ingezet voor de roekeloze en niet-aflatende jacht op massavernietigingswapens", zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Samantha Power.

Eenheid
Volgens de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ri Su-yong, is het congres vooral bedoeld om de Noord-Koreaanse eenheid te tonen. "De werkelijke bron van kracht in ons land zijn niet kernwapens of andere militaire middelen, maar de vastberaden eenheid van het volk en de leider. Dat is de kracht die ons land naar de overwinning zal leiden."

Het congres duurt waarschijnlijk vier of vijf dagen. Wanneer het precies begint is niet bekend.

Trouwen en begraven in Noord-Korea verboden
Trouwen en begraven in Noord-Korea verboden (Foto: ANP)

Zwemmer gediskwalificeerd om tatoeage olympische ringen

Zwemmer Josef Craig is in Funchal tijdens het Europees kampioenschap voor zwemmers met een beperking gediskwalificeerd. De 19-jarige Brit heeft een tatoeage met de olympische ringen erop en dat gaat tegen de regels in. "Welke vorm van reclame dan ook, waaronder die olympische ringen, is niet toegestaan", klonk het streng.

Craig, die lijdt aan cerebrale parese, is niet bepaald een kleintje in het paralympisch zwemmen. Vier jaar geleden won hij tijdens de Paralympische Spelen in Londen een gouden medaille en zwom hij twee wereldrecords op 15-jarige leeftijd. In het Portugese Funchal haalde hij in zijn klasse - S8 - de finale van de 100 meter. Daarin mocht hij echter niet aantreden, want zijn tatoeage verbrak de regels. 

"Alle teams krijgen vooraf te horen dat ook op het lichaam geen reclame gemaakt mag worden", aldus een woordvoerder van het Internationaal Paralympisch Comité. Craig heeft overigens een pleister op zijn tatoeage geplakt en kan in het verloop van het toernooi gewoon weer meedoen, maar zijn kansen op de 100 meter zijn verkeken. 

Beloning van 20.000 euro in onthoofdingszaak

In de zaak van de man die in maart een hoofd neerlegde op de Amstelveenseweg in Amsterdam, looft de politie een beloning uit van 20.000 euro. In het televisieprogramma Opsporing Verzocht zijn dinsdagavond nieuwe beelden te zien rond de moord op de 23-jarige Nabil Amzieb, zo liet de politie maandag weten.

Het hoofd van Amzieb werd 9 maart neergelegd bij waterpijpcafé Fayrouz Lounge. Van de man die dat deed zijn opnamen gemaakt. Daarop is te zien hoe hij met een gevulde vuilniszak langs een particuliere bewakingscamera loopt. Zijn gezicht is moeilijk te zien, omdat hij een capuchon droeg. De politie kreeg in de weken daarna tientallen tips binnen, maar de zaak werd niet opgelost.

Het lichaam van Amzieb werd 8 maart gevonden in een uitgebrande auto in Amsterdam-Zuidoost. Een dag later bleek zijn hoofd voor het waterpijpcafé aan de Amstelveenseweg te liggen.

Beloning van 20.000 euro in onthoofdingszaak
Beloning van 20.000 euro in onthoofdingszaak (Foto: ANP)

Regenboogvlag toch toegestaan in Stockholm

De regenboogvlag lijkt toch welkom op het Eurovisiesongfestival in Stockholm. Dat heeft de organisatie van het festijn, de European Broadcasting Union (EBU) laten weten aan homobelangenorganisatie COC.

Het COC trok vorige week aan de bel toen uit het officiële vlagbeleid van de EBU bleek dat de regenboogvlag alleen de zaal in mocht als die niet werd gebruikt als politiek statement. Het COC vond die regel 'idioot'. "In de praktijk kan je helemaal geen onderscheid maken tussen 'trots' en 'politiek' wapperen", stelde voorzitter Tanja Ineke.

De belangenorganisatie schreef een brief aan de EBU, in het antwoord daarop schrijft de organisatie van het songfestival dat de regenboogvlag 'expliciet wordt toegestaan'. Verder schrijft directeur Jon Ola Sand dat het festival er 'voor iedereen is, ongeacht seksuele geaardheid' en dat het festival 'de LHBTI gemeenschap met dezelfde passie omarmt als de LHBTI gemeenschap het festival omarmt'.

Proef op de som
Hoewel de EBU het vlagbeleid heeft aangepast, blijft het COC met vragen zitten. Bezoekers aan het songfestival moeten bij het wapperen van welke vlag dan ook rekening houden met het 'niet-politieke karakter' van het muziekfestijn. Het COC gaat de organisatoren in een brief vragen wat men precies met deze toevoeging bedoelt. De homobelangenorganisatie wil zeker weten dat in de nieuw richtlijn niet met andere woorden hetzelfde wordt gezegd als in de oorspronkelijke regels.

OutTV gaat tijdens het songfestival in Stockholm de proef op de som nemen. De televisiezender gaat regenboogvlaggen uitdelen aan bezoekers.

Regenboogvlag toch toegestaan in Stockholm
Regenboogvlag toch toegestaan in Stockholm (Foto: BuzzE)

WhatsApp drie dagen geblokkeerd in Brazilië

De in Brazilië door tientallen miljoenen mensen gebruikte internetdienst WhatsApp wordt in het hele land gedurende 72 uur geblokkeerd. De rechterlijke beslissing werd maandag aan de vijf grootste telecomaanbieders in het op vier na grootste land ter wereld meegedeeld. De blokkade moet maandagmiddag om 14.00 uur (lokale tijd) ingaan.

De drastische stap werd bevolen door rechter Marcel Montalvão, die begin maart ook beschikte over de korte arrestatie van vicepresident Diego Dzodan van Facebook in Zuid-Amerika. In beide gevallen ging het erom dat de bedrijven weigeren gespreksprotocollen van vermeende drugshandelaren beschikbaar te stellen aan justitie. Als de telecomaanbieders het vonnis niet uitvoeren, riskeren ze boetes van omgerekend 127.000 euro per dag, zei de rechter.

De Braziliaanse justitie doet voortdurend pogingen om toegang te krijgen tot chats over mogelijke strafbare feiten. In december werd WhatsApp daartoe al voor één dag geblokkeerd.

Facebook-topman Mark Zuckerberg sprak van "een trieste dag voor Brazilië". Hij becijferde het aantal WhatsApp-gebruikers in het land op 100 miljoen. Wereldwijd heeft WhatsApp ongeveer een miljard gebruikers.

WhatsApp drie dagen geblokkeerd in Brazilië
WhatsApp drie dagen geblokkeerd in Brazilië (Foto: ANP)

Punten Formule 1-manager ronde 4

Ook de vierde Formule 1-race van het seizoen was gisteren een prooi voor Nico Rosberg. De Duitser gaat riant aan de leiding van het kampioenschap en zijn naaste belager Lewis Hamilton lijkt de pechduivel maar niet van zich af te kunnen schudden. Mac Verstappen kende een slechte dag en viel helaas uit met motorproblemen. Dit leverde vele deelnemers van de Formule 1-manager ook problemen op, daar er veel teams met Toro Rosso-onderdelen zijn.

De beste scores werden in deze ronde dan ook gehaald door teams zonder Toro Rosso in hun team. pkwadraat en basaranda haalden de hoogste score met 355 punten door Rio Haryanto, Kevin Magnussen en twee McLaren-Honda onderdelen op te stellen. De derde plek in het dagklassement was MosPos derde met 345 punten.

Het was voor de drie niet genoeg om in de top tien van het klassement te komen. Daar is BazingaF1 zijn eerste plek verloren en heeft deze afgestaan aan EllieRims, die met 26 punten voorsprong op Oetker (1336 om 1310) de eerste is die alleen aan de leiding gaat in de FOK! Formule 1 manager. Op plaats drie staan Fireblade954 en Ramonzin met 1297 punten.


Algemeen klassement na ronde 4

# team user ronde 4 totaal
1 Go for Goldilocks! EllieRims 339 1336
2 Oetker F1 Oetker 310 1310
3 Fire Racing Fireblade954 339 1297
- Autofocus F1 Ramonzin 339 1297
5 Formula Ackbar Formula_Ackbar 328 1283
6 Ballon BaronVanNeemwegge 339 1282
7 Lada 2105 dutchmilan 328 1278
8 Grolsch Racing BazingaF1 256 1276
- Team ElmAx Elmax 256 1276
- Perfected weakness Melief 256 1276
- Team Tio Tio132 256 1276

Voor de volledige stand klik je hier.
Voor je eigen punten en positie kan je terecht in je teammanagement.

Bij de subleagues nam Scuderia Hollandia de leiding over in het klassement van Formel Einz, dat zakte naar de zevende plek. Met 1179 punten staat Scuderia Hollandia vijf punten voor op MRK racing league, dat vier plekken steeg naar de tweede platas. Derde is de subleague Mijn Naam is Haas, dat één plek hoger staat dan na de vorige race en een achterstand heeft van vijftien punten op de koploper.

Algemeen klassement subleagues na ronde 4

# subleague beheerder ronde 4 totaal leden
1 Scuderia Hollandia alucard1980 267 1179 3
2 MRK racing league chillalot 285 1174 6
3 Mijn Naam Is Haas eieregooie 263 1164 8
4 Losser F1 dennistd 311 1154 3
5 PowerToTheMAX Horus 255 1148 4
6 UWS-F1 Speeder 265 1132 6
7 Formel Einz ben.hahlen 206 1131 4
8 Meijer Zwolle Dish 228 1130 3
9 1Stein1Hoorn basaranda 250 1129 6
10 A la Kart Bart_E30 262 1128 10

Voor de volledige stand bij de subleagues klik je hier. 

De manager is vanaf nu weer open en in je teammanagement kan je weer wisselen en aankopen doen met je nieuwe budget. De manager blijft open tot vrijdag 13 meil 23.59 uur. Tot dan kan er worden gewisseld voor de Grand Prix van Spanje. Mocht je de eerste races hebben gemist en ondanks een achterstand toch nog mee kunnen doen, dan kan je je nog steeds inschrijven

Voor vragen kan je een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2016-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Marokkaan verdient heldenstatus

Er bestaan volgers, leiders, maar ook helden. Mensen die hun nek durven uit te steken en persoonlijke risico's op de koop toe nemen. De 22-jarige Abdellah Bijat is iemand die je tot die laatste categorie zou kunnen rekenen.

De Belg met Marokkaanse roots doet namelijk mee aan Mister Gay Belgium. Hij staat zelfs in de finale.

Een verkiezing die misschien wat vreemd en overbodig aandoet, maar in bepaalde gevallen (dit geval) kan het geen kwaad om dit evenement wat extra te belichten.

Abdellah kwam drie jaar geleden uit de kast. Iets dat niet iedereen hem in dank afnam. Zijn familie bijvoorbeeld. De in Gent woonachtige voorvechter werd vrijwel onmiddellijk verstoten door zijn bloedverwanten toen hij bekend maakte dat hij mannen leuker vindt dan vrouwen. Nadat hij zichzelf aanmeldde voor de verkiezing, volgde het welbekende patroon van beledigingen en bedreigingen uit de islamitische hoek.

Op straat is Abdellah echter nog nooit lastig gevallen. Slechts een keer werd hij naar aanleiding van het programma staande gehouden, maar dat was slechts om hem een (figuurlijke) veer in z'n bips te steken. De (wellicht) aankomende Mister Gay is er ook niet bang voor dat dit in de toekomst gaat veranderen. Hij ziet het leven positief tegemoet.

Ondanks het feit dat hij volgens de abrahamistische onzin in zonde leeft, noemt Abdellah zichzelf nog steeds moslim. Hij houdt er een opmerkelijke eigen interpretatie van de Koran op na en heeft zelfs 'geleerden' gevonden die het met hem eens zijn dat de islam niet per se afkeurend tegenover homoseksualiteit staat. Hij ziet niets tegenstrijdigs in zijn geaardheid en het gedateerde boekje, dat overigens nog steeds immens populair is onder bijna een kwart van de wereldbevolking.

Een van de voorbeelden van Abdellah is de Amerikaanse homo-vlogger MarkE Miller. Zijn manier van benaderen en omgaan met zijn eigen homoseksualiteit spreekt de Belg erg aan. Dit geldt eveneens voor de Deense moslim Michael Sinan, die in eigen land een soortgelijke competitie op zijn naam wist te schrijven.

Een interview met deze held op Radio 1 is hier te beluisteren.

Eventuele huldiging PSV op 9 mei

Mocht PSV er komend weekend op miraculeuze wijze in slagen de landstitel binnen te halen, dan volgt de huldiging op 9 mei. Dit schrijft het Eindhovens Dagblad vanavond. De Eindhovense formatie heeft evenveel punten als koploper Ajax, maar heeft een slechter doelsaldo.

De ploeg van trainer Phillip Cocu moet zes doelpunten meer maken dan Ajax om de titel in de wacht te slepen. Dat moet gaan gebeuren in en tegen Zwolle. De Amsterdammers spelen op datzelfde moment de uitwedstrijd tegen De Graafschap, waardoor de kans minimaal is dat PSV met de schaal naar huis gaat. De Superboeren zijn veroordeeld tot het spelen van play-offs en zullen mogelijk spelers sparen.

Voor PEC Zwolle staat er nog wel iets op het spel; deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Bij winst is de ploeg van trainer Ron Jans zeker van deze play-offs. Bij een gelijkspel of nederlaag is de ploeg afhankelijk van de resultaten bij FC Groningen, N.E.C. Nijmegen en Vitesse. Dit trio maakt ook nog kans op de zevende plaats, die dus goed is voor wat extra wedstrijden om Europees voetbal.

Ten Rouwelaar bedankt fans Go Ahead Eagles

Afgelopen weekend lieten twee groepen voetbalsupporters zich van een mooie en respectvolle kant zien. Tijdens de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en NAC Breda staken beide groepen keeper Jelle ten Rouwelaar een hart onder de riem door in de 61e minuut te applaudisseren. De sluitpost van de Bredase club verloor eerder die week zijn moeder.

Vandaag stuurde Ten Rouwelaar een brief een reactie naar Go Ahead Eagles. "Via deze weg wil ik jullie, ook namens mijn familie, bedanken voor de geweldige steunbetuiging die afgelopen vrijdag is georganiseerd naar aanleiding van het overlijden van mijn moeder", zo schrijft de goalie.

"In tijden dat voetbalsupporters vaak negatief worden belicht, leek het mij gepast om op dit moment en op dit platform nog van mij te laten horen. Met een mooi gebaar hebben jullie een ontzettend grote impact gehad. Het laat zien dat jullie als supporters, net zoals de supporters van mijn eigen NAC Breda, thuishoren op het hoogste voetbalniveau dat Nederland rijk is."

Ten Rouwelaar sloot af met de woorden: "No act of kindness, no matter how small, is ever wasted. Nogmaals bedankt."

Londen kan eerste moslimburgemeester krijgen

Sadiq Khan van de Britse Labourpartij is favoriet om donderdag de burgemeestersverkiezingen voor Londen te winnen. Volgens peilingen ligt Khan circa 20 procentpunten voor op zijn belangrijkste rivaal, de Conservatieve Zac Goldsmith. Als hij wint volgt hij de huidige burgemeester Boris Johnson op en wordt hij de eerste moslimburgemeester in een Westerse hoofdstad.

De 8,6 miljoen inwoners kunnen donderdag kiezen uit twaalf kandidaten, maar de ogen zijn vooral gericht op Khan en Goldsmith.

Khan is de zoon van een Pakistaanse buschauffeur, werd mensenrechtenadvocaat en later parlementslid en minister voor Labour. De Conservatieven beschuldigen hem ervan "podium, zuurstof en beschutting" te geven aan extremisten. Zelf zegt hij dat hij heeft gestemd voor het homohuwelijk, waardoor hij met de dood werd bedreigd, en dat hij radicalisme altijd scherp heeft veroordeeld.

Verschillen
De verschillen met Goldsmith kunnen bijna niet groter zijn. Die is de zoon van een miljardair, die van de eliteschool Eton werd gestuurd omdat hij wiet in zijn kamer had en die niet heeft gestudeerd. Hij werd journalist en ging daarna het Lagerhuis in voor de Conservatieven.

Goldsmiths tegenstanders wijzen op zijn gebrek aan ervaring en politieke doortastendheid. Khan vindt dat hij volgens de school van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump een campagne heeft gevoerd die de Londenaren heeft verdeeld op geloof en dat hij geen voeling heeft met het gewone volk.

Londen kan eerste moslimburgemeester krijgen
Londen kan eerste moslimburgemeester krijgen (Foto: ANP)

Details Call of Duty: Infinite War bekendgemaakt

Uitgever Activision heeft nu meer bekendgemaakt over Call of Duty: Infinite Warfare en de remaster van Call of Duty 4: Modern Warfare. De spellen zijn dit jaar gemaakt door Infinity Ward.

De game vertelt een oorlogsverhaal dat zich, voor het eerst in de geschiedenis van de franchise, afspeelt tot in de verste uithoeken van ons zonnestelsel. Volgens Activision draait alles in Call of Duty: Infinite Warfare om het verhaal. In een tijd vol tegenspoed neem je het als Captain op je eigen oorlogsschip op tegen een meedogenloze vijand. De game introduceert omgevingen, wapentuig en player-abilities die niet eerder in Call of Duty zaten. De volledige campagne – van gevechten met beide benen in de modder tot strijd in ruimteschepen op duizenden kilometers hoogte – raast voorbij als een vloeiende ervaring door de amper zichtbare laadtijden.

Online brengt Call of Duty: Infinite Warfare een nieuwe ontwikkeling in Call of Duty’s bewegingsysteem waarbij de nadruk ligt op de frontlinie. Daarnaast introduceert het spel een cooperative Zombie-modus met een nieuwe verhaallijn die unieke gameplay-features en mechanics introduceert. Verdere details over de multiplayer en de nieuwe zombies-modus worden later bekendgemaakt.

"Dit jaar eren we de erfenis van Call of Duty en we nemen spelers tegelijkertijd mee naar de toekomst", zegt Eric Hirshberg, CEO van Activision Publishing. "Call of Duty: Infinite Warfare is een gedurfde nieuwe visie van Infinity Ward, de studio die ook de originele Call of Duty en Modern Warfare ontwikkelde. Het avontuur speelt zich af op zo'n enorm epische schaal dat je het alleen van Call of Duty kunt verwachten. Daarnaast is Call of Duty: Modern Warfare Remastered één van de meest geliefde games ooit en die wordt nu uitgebracht voor een nieuwe generatie. We hebben de game geremasterd en een nieuwe grafische laag toegevoegd, die niet mogelijk was toen het origineel werd uitgebracht. Het belooft een fantastisch jaar te worden voor Call of Duty spelers."

"Met Call of Duty: Infinite Warfare komen fans van Call of Duty op plekken waar ze nooit eerder geweest zijn", zegt Dave Stohl, Studio Head bij Infinity Ward. "Aan de ene kant is dit typisch zo'n ruw oorlogsverhaal waar Call of Duty zijn faam aan dankt, maar tegelijkertijd zorgt de setting in de toekomst ervoor dat je als speler een reis van epische proporties onderneemt. Voeg daar de gameplay innovaties en nieuwe experiences aan toe en je kunt er zeker van zijn dat deze game geweldig wordt om te spelen."

De Infinite Warfare Legacy Edition bevat de Call of Duty 4: Modern Warfare Remastered. Deze is opnieuw uitgebracht in HD met de volledige campagne, aangevuld met 10 multiplayer-mappen. Het digitale spel zit in de volgende edities van Call of Duty: Infinite Warfare:

  • Legacy Edition en Digital Legacy Edition – Bevat zowel Call of Duty: Infinite Warfare als Call of Duty: Modern Warfare Remastered, adviesprijs €89.99.
  • Digital Deluxe Edition – Bevat Call of Duty: Infinite Warfare, Call of Duty: Modern Warfare Remastered en Season Pass, adviesprijs €109.99.
  • Legacy Pro Edition – Bevat Call of Duty: Infinite Warfare, Call of Duty: Modern Warfare Remastered, Season Pass, collectible Steelbook, officiële game soundtrack en aanvullende digitale items, is exclusief bij Gamemania verkrijgbaar, adviesprijs €119.99.

Call of Duty: Infinite Warfare komt wereldwijd uit op vrijdag 4 november 2016 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Mighty No. 9 eindelijk goud

Keiji Inafune heeft dan toch eindelijk besloten dat het vaak uitgestelde Mighty No. 9 nu goud is gegaan. Hij kan niet meer terug, de game is nu de distributiemolen in gegaan.

Inafune vertelt: "Om te beginnen wil ik zeggen hoe verschrikkelijk het ons spijt dat we jullie fans zo lang hebben laten wachten. Gelukkig kunnen we nu eindelijk het langverwachte nieuws over Mighty No. 9 bij jullie bezorgen. Namelijk dat de game verschijnt op 21 juni 2016 (Noord-Amerika en Azië) en 24 juni 2016 (wereldwijd). We begrijpen dat we met eerdere vertragingen veel fans hebben teleurgesteld, maar we zijn blij dat we eindelijk de game kunnen leveren aan iedereen die ons zo ver gebracht heeft."

Nu de game ‘goud’ is gegaan, zijn ze bezig met de laatste dingen die ze moeten doen om het spel in de handen van gamers te krijgen, of dat nu via de winkel is, of via digitale kanalen. Daarom zijn de aangekondigde releasedatums in steen gebeiteld, en is verder uitstel niet meer mogelijk.

"Er zijn bijna drie jaar verstreken sinds de start van onze Kickstarter-campagne, die alleen mogelijk werd dankzij de steun van onze backers en fans over de hele wereld. In dit project brachten we de passies van iedereen bij elkaar om iets werkelijk speciaals te maken, en we kijken ernaar uit om het uiteindelijke product te leveren bij alle betrokkenen. Een sterkere band tussen game-ontwikkelaars en game-fans bestaat niet."

Mighty No. 9 komt uit op Windows, Linux, MacOS, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3 en Wii U. Portable versies voor PlayStation Vita en Nintendo 3DS volgen op een later moment.

Rotterdammer koopt 'date' met Johnny de Mol

De zwembaddate met Johnny de Mol die veilingsite VakantieVeilingen aanbood is voor 1016 euro verkocht. Een romantisch onderonsje met de koper zal het niet worden. Een Rotterdammer heeft de 'date' gekocht om zijn negenjarige zoontje met het downsyndroom te verrassen.

VakantieVeilingen besloot een date met Johnny per opbod te verkopen toen bleek dat hij bij een onderzoek de meest favoriete BN'er is om samen mee te zwemmen. Volgens de site brachten vooral veel vrouwen een bod uit. De opbrengst gaat volledig naar een goed doel dat zich inzet voor kinderen met het syndroom van down. De date met Johnny vindt deze maand nog plaats.

Rotterdammer koopt 'date' met Johnny de Mol
Rotterdammer koopt 'date' met Johnny de Mol (Foto: BuzzE)

Winkeliers dreigen PostNL met rechtszaak

Winkeliers die een afhaalpunt van PostNL huisvesten, dreigen naar de rechter te stappen als het postbedrijf vasthoudt aan de voorgenomen verlaging van de vergoeding die zij ontvangen. PostNL maakt misbruik van zijn economische machtspositie, stelde branchevereniging VVP maandag.

PostNL kondigde eerder dit jaar een verlaging aan van de vergoedingen die winkeliers ontvangen voor het afhandelen van post en pakketten. De maatregel treft circa 2500 ondernemers. Het bedrijf wil hen vanaf 1 juli 25 tot 40 procent minder gaan betalen, aldus VVP.

De brancheorganisatie vindt dat onredelijk, ook omdat de huidige afspraken winkeliers geen ruimte laten om ook zaken te doen met andere bezorgbedrijven. VVP heeft PostNL tot 12 mei de tijd gegeven om van de verlaging af te zien. Gebeurt dat niet, dan volgen 'juridische maatregelen'.

Winkeliers dreigen PostNL met rechtszaak
Winkeliers dreigen PostNL met rechtszaak (Foto: ANP)

Douwe Bob tevreden over eerste repetitie

Douwe Bob was 'erg te spreken' over zijn eerste repetitie voor het Eurovisiesongfestival. "We zijn heel erg tevreden en blij dat het uitpakt zoals gehoopt", zei een woordvoerder van de AVROTROS maandag na afloop.

Voor het eerst was te zien hoe de act van de singer-songwriter er volgende week ongeveer komt uit te zien. Zo stond op het podium een grote klok geprojecteerd en droegen Douwe Bob en twee bandleden paarse en de overige drie muzikanten groene pakken.

Tijdens zijn nummer Slow Down laat Douwe Bob een stilte vallen van tien seconden. "Een ultieme slow down", omschreef de woordvoerder het moment. Na de stilte eindigt Douwe Bob het nummer klein, door alleen te zingen, met zijn gitaar op de rug.

Spannend
De zanger trad rond 14.30 uur op in de Globe Arena, waar volgende week de 61e editie van het liedjesfestijn plaatsvindt. Douwe Bob staat als zesde in de eerste halve finale van het songfestival, op dinsdag 10 mei. Op donderdag is de tweede halve finale en zaterdag 14 mei volgt de eindstrijd.

Vorig jaar vertegenwoordigde Trijntje Oosterhuis Nederland op het evenement met Walk Along. Zij haalde de finale niet, in tegenstelling tot The Common Linnets die een jaar eerder een tweede plek behaalden op het festijn.

In een filmpje dat de AVROTROS maandag eerder op de dag publiceerde vertelde de zanger, die zondag in Zweden arriveerde, dat hij 'ontzettend veel zin' had in de eerste repetitie. "Het wordt fantastisch. Spannend ook wel, spannender dan ik dacht dat het zou zijn."

Douwe Bob tevreden over eerste repetitie
Douwe Bob tevreden over eerste repetitie (Foto: BuzzE)

Amy Schumer maakt ruzie met fan om foto

Amy Schumer heeft ruzie gemaakt met een fan die op straat zijn camera op haar richtte. De komiek liet via Instagram weten dat de man haar bang had gemaakt. In reactie beschuldigt Leslie Brewer Amy er juist van onbeschoft te zijn geweest.

"Deze man rende op me af en maakte me bang waar zijn gezin bij was", schreef Amy zaterdag bij een foto van Leslie. "Ik vroeg hem te stoppen, maar hij zei, nee dit is Amerika en we hebben voor jou betaald. Dit was waar zijn dochter bij was. Ik zei stop en nee. Goede boodschap voor je kind." Amy schreef verder voortaan geen foto's met fans meer te maken vanwege het incident.

Volgens de man klopt hier niets van. Leslie vertelde Fox dat hij zijn camera tevoorschijn haalde toen hij Amy spotte, maar dat hij zijn opname stopte toen Amy dat vroeg. Volgens hem betrok Amy zijn dochter in het gesprek en maakte ze er een punt van hem op de foto te zetten om dit met haar miljoenen volgers op Instagram te delen. "Ze was zo onbeschoft."

Amy stelde haar fans via Twitter gerust. Ze belooft nog steeds foto's te maken met aardige mensen. Verder liet ze People weten haar fans dankbaar te zijn.

Amy Schumer maakt ruzie met fan om foto
Amy Schumer maakt ruzie met fan om foto (Foto: BuzzE)

Veel verkeershinder door Giro in Gelderland

De start van het wielerevenement Giro d'Italia gaat vrijdag, zaterdag en zondag voor veel verkeershinder zorgen in Gelderland. Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen zijn elk twee dagen vrijwel onbereikbaar voor automobilisten. Tientallen plaatsen waar de fietskaravaan op zaterdag of zondag doorheen trekt zijn tijdelijk afgesloten. De organisatie verwacht elke dag tussen de 150.000 en 200.000 toeschouwers langs de kant van de weg.

Na de ploegenpresentatie donderdag in Apeldoorn gaat de wielerwedstrijd vrijdag in de Gelderse plaats van start met een tijdrit. Op die dag zullen attracties als Paleis Het Loo, Julianatoren en Apenheul niet of moeilijk te bereiken zijn, aangezien Apeldoorn van 06.00 uur 's morgens tot 18.00 uur 's avonds op slot gaat voor gemotoriseerd verkeer. Ook op de grote toegangswegen zoals de A50 zal daardoor naar verwachting vertraging ontstaan.

Zaterdag start het peloton vanuit Arnhem. Met een grote boog over de Veluwe trekken de wielrenners via Ede en Tiel naar het heuvellandschap ten zuiden van Nijmegen. Nationaal park De Hoge Veluwe, het Kröller-Müller Museum en bruggen over Rijn en Waal ondervinden daar de gevolgen van. In Nijmegen gaan beide Waalbruggen zaterdagmiddag dicht en net als in Arnhem is het stadscentrum op slot.

Omleidingsroutes
Dat is zondag nogmaals het geval, als de karavaan vanuit Nijmegen weer vertrekt om via de oostkant van Gelderland door onder andere Zutphen en de Posbank terug naar Arnhem te rijden. De Achterhoek is daardoor slecht te bereiken en ook op de grote wegen zal het verkeer 'opstropen', waarschuwt de organisatie. Burgers' Zoo en het Openluchtmuseum zijn zondagmiddag onbereikbaar.

Het openbaar vervoer blijft zoveel mogelijk gewoon rijden, maar omdat er rond de Giro honderden plaatselijke evenementen zijn georganiseerd zal vaak een andere route worden genomen. In heel Gelderland zijn met roze borden omleidingsroutes en tijdelijke parkeerplaatsen aangegeven.

Veel verkeershinder door Giro in Gelderland
Veel verkeershinder door Giro in Gelderland (Foto: ANP)

Mercurius schuift tussen aarde en zon in

De planeet Mercurius schuift volgende week maandag voor het eerst in tien jaar tussen de aarde en de zon in. Het silhouet van de planeet wordt dan zichtbaar tegen de zon, maakte de Universiteit Leiden bekend.

Volgens de universiteit gaat het om een zeldzame gebeurtenis. De volgende overgang van Mercurius die in Nederland volledig te zien is, is pas in 2039. Mercurius is de kleinste planeet van ons zonnestelsel en staat het dichtst bij de zon. Daardoor hebben slechts weinig mensen de planeet ooit gezien.

Wanneer Mercurius voor de zon langs trekt, is de zon tijdelijk een heel klein beetje minder helder dan normaal. Dat komt doordat een klein deel wordt bedekt door Mercurius. Liefhebbers van astronomie kunnen de gebeurtenis de hele middag in de Oude Sterrewacht in Leiden volgen met een speciale zonnekijker. De Leidse universiteit waarschuwt dat het kijken naar het fenomeen zonder speciale bescherming zeer gevaarlijk is voor de ogen.

Mercurius schuift tussen aarde en zon in
Mercurius schuift tussen aarde en zon in (Foto: ANP)

Italië investeert miljard in behoud erfgoed

De Italiaanse regering gaat een miljard euro investeren in het behoud en de restauratie van belangrijke culturele monumenten. De fondsen zijn al goedgekeurd en kunnen onmiddellijk worden gebruikt, zei minister van Cultuur Dario Franceschini maandag.

Het gaat om "de grootste operatie ooit voor het cultureel erfgoed van Italië", benadrukte de politicus. Met het geld moeten in totaal 33 projecten aangepakt worden, die al jaren op financiële middelen zitten te wachten, aldus de minister.

Daartoe behoren de wederopbouw van onder meer de kathedraal en de stadsmuren (30 miljoen euro) van L'Aquila, de historische stad die in 2009 werd getroffen door een zware aardbeving, en het herstel van het Archeologisch Museum van Napels (20 miljoen euro). Een andere 40 miljoen euro is beschikbaar voor het onderhoud van Pompeï en nog eens 40 miljoen voor de renovatie van het barokke paleis van Caserta (Reggia de Caserta).

"Dit bewijst dat de regering van Matteo Renzi gelooft in het investeren in cultureel erfgoed en zich ervan bewust is dat dit niet alleen een plicht is, maar ook een kans voor groei van het land", zei Franceschini.

Italië investeert miljard in behoud erfgoed
Italië investeert miljard in behoud erfgoed (Foto: ANP)

Keeltatoeage deed Douwe Bob pijn

Het laten zetten van de flinke tatoeage in zijn nek, was niet echt een pretje voor Douwe Bob. Het deed zelfs zoveel pijn dat hij het eigenlijk halverwege op wilde geven.

"Het was pijnlijk om 'm te laten zetten. Je lichaam gaat zich echt verzetten tegen de pijn. Maar je hoofd blijft liggen", legt Douwe Bob in Veronica Magazine uit. "Halverwege zei ik: 'ik vind het welletjes zo, ik kom volgende week wel terug'. Maar de tatoeëerder zei: 'Douwe, je móét 'm nú erop knallen, anders kom je niet meer terug'."

De zanger die Nederland volgende week vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival heeft al veel reacties op zijn 'keeltattoo' gehad. "Sommige mensen vinden die tattoo op mijn keel te heavy, ik vind het wel mooi. Het is ook wel een statement. Op het eerste gezicht zie ik eruit als een nette jongen, maar dan doe ik mijn boordje open en is het: BAM!"

Keeltatoeage deed Douwe Bob pijn
Keeltatoeage deed Douwe Bob pijn (Foto: BuzzE)

'Veel minder koekoekskinderen dan gedacht'

Het percentage onechte kinderen schommelt al generaties lang rond de 1 à 2 procent. Dat is veel minder dan het gangbare idee dat 'koekoekskinderen' 10 procent van de bevolking zouden uitmaken, zegt de Leuvense evolutionair geneticus Maarten Larmuseau.

Hij baseert zich op eerdere studies in onder meer Vlaanderen, Italië, Spanje en Zuid-Afrika. Larmuseau denkt dat het percentage onechte kinderen in Nederland niet anders ligt. "De mythe van 10 procent onechte kinderen per generatie klopt dus niet: het cijfer is overal laag en contraceptiva hebben niet voor een breuklijn gezorgd", aldus de stamboomonderzoeker.

Eerder op de dag werd bekend dat Qmusic-dj Mattie Valk niet de biologische vader is van de veel te vroeg geboren tweeling die zijn vriendin Kirsten eind maart op de wereld zette. De twee zijn daarom uit elkaar gegaan. Volgens Mattie voert 'vooral ongeloof de boventoon'. "Iets wat ik op het moment van schrijven nog steeds niet lijk te beseffen. Ik ben in de war", zegt hij.

De tweeling, die de namen Vesper en Bo hebben gekregen, kwamen na een zwangerschap van bijna 26 weken ter wereld.

'Veel minder koekoekskinderen dan gedacht'
'Veel minder koekoekskinderen dan gedacht' (Foto: ANP)

Goudprijs loopt stevig op

De goudprijs is maandag opgelopen tot het hoogste niveau sinds begin vorig jaar. De zwakke economische groei trekt beleggers al maanden naar het veilig geachte edelmetaal en die lijn werd aan het begin van de nieuwe week doorgezet.

De goudprijs piekte in de middaghandel op 1303,82 dollar per troy ounce (31,1 gram). Daarmee werd de grens van 1300 dollar voor het eerst sinds eind januari 2015 doorbroken. Begin dit jaar stond de prijs nog op circa 1060 dollar.

De opmars van goud wordt in verband gebracht met de dalende waarde van de dollar ten opzichte van bijvoorbeeld de euro. De Amerikaanse munt heeft de afgelopen tijd aan waarde ingeboet, door het vooruitzicht dat de rente in de VS slechts mondjesmaat zal worden verhoogd. De Federal Reserve liet onlangs opnieuw weten dat het rentebeleid voorzichtig blijft, met het oog op de zwakke economische groei.

Door de verzwakking van de dollar steeg de waarde van de euro maandag voor het eerst sinds augustus tot meer dan 1,15 dollar. Om 14.20 uur piekte de Europese munt op 1,1501 dollar. Voor het weekeinde werd de euro voor 1,1450 dollar verhandeld. In maart en december vorig jaar werd met circa 1,05 dollar het laagste punt in jaren bereikt.

Goudprijs loopt stevig op
Goudprijs loopt stevig op (Foto: ANP)

Lees hier alles wat je moet weten over de Overwatch-bèta

De bèta voor Blizzards nieuwe shooter Overwatch begint deze week. Voor degenen die zich afvragen wanneer de bèta precies voor wie speelbaar is, heeft Blizzard enkele details bekendgemaakt.

Gamers die Overwatch hebben ge-preordert vóór 29 april, komen in een Early Access beta pool terecht die vannacht om 1 uur begint. De open bèta, die voor iedereen beschikbaar is op alle platforms, begint op 4 mei om 1 uur 's nachts en loopt tot en met 9 mei. Beide bètafases gaan overal ter wereld tegelijk van start. Bekijk onderstaande referentiekaarten om te zien wanneer de bètaperioden beginnen.

De bèta van Overwatch bevat de volgende content:

  • Alle 21 heroes speelbaar
  • Quick Play, Play vs. AI, Custom Game, en 'Weekly Brawl modes'
  • Tutorial, Practice Range en Practice vs. AI
  • 12 maps en 4 multiplayermodi:
      • Assault: Hanamura, Temple of Anubis en Volskaya Industries
      • Escort: Dorado, Route 66 en Watchpoint: Gibraltar
      • Assault/Escort Hybrid: Hollywood, King's Row en Numbani
      • Control: Ilios, Lijiang Tower en Nepal

De pc-versie van de bèta is zo'n 6.5 GB, terwijl de consoleversie rond de 11 GB zit. Alle downloadinstructies kun je terugvinden op Battle.net. Een ander noemenswaardig feit is dat Xbox One-gamers moeten beschikken over een Gold-abonnement, terwijl PS4-mensen géén PS Plus hoeven te hebben om de bèta te kunnen spelen. Voor de definitieve release geldt dat uiteraard wel. Verder wordt eventuele progressie niet meegenomen naar de volledige game.

Overwatch is de eerste IP van Blizzard sinds 18 jaar. De game staat gepland voor release op 24 mei.

'Voedselveiligheid niet in gevaar door TTIP'

Burgers hoeven zich geen zorgen te maken over aanpassing van de Europese standaarden. Dat propaganderen minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) maandag in reactie op gelekte stukken over de achterdeurtjesonderhandelingen over het handelsverdrag TTIP dat Amerikaanse bedrijven verregaande mogelijkheden geeft om bijvoorbeeld onze regering met miljardenclaims om de oren te slaan als zij wetgeving invoeren die ongunstig is voor die bedrijven.

In de door Greenpeace naar buiten gebrachte stukken over het verdrag dat de Verenigde Staten en de Europese Unie proberen te smeden wordt onder meer gesproken over import van Amerikaanse goederen, die aan minder strenge eisen hoeven te voldoen dan soortgelijke producten in Europa. Dat gaat uiteraard ten koste van onder meer voedselveiligheid en het milieu.

Volgens minister Ploumen is een van de randvoorwaarden die door het kabinet aan de onderhandelaars is meegegeven dat er zoveel mogelijk aan downplayen wordt gedaan "onze standaarden op bijvoorbeeld het gebied van voedselveiligheid niet aangetast worden door TTIP".

Malmström verzekert dat EU-regels op het gebied van consumentenbescherming of milieustandaarden niet door het handelsverdrag afgezwakt zullen worden, en we weten allemaal hoeveel dergelijke beweringen daadwerkelijk waard zijn. "Als EU-regels al als gevolg van een verdrag veranderen, dan worden ze strenger." De Zweedse politica stelt zonder blikken of blozen dat de teksten onderhandelingsposities beschrijven, en geen uitkomsten. Ze noemt de ophef onder het gepeupel "een storm in een glas water".

Greenpeace stelt dat de de teksten een "gigantische verschuiving van de macht van burgers naar grote bedrijven" aantonen, waarin Greenpeace zowaar een keer een zeer goed punt heeft, en eist dat het overleg wordt gestaakt. Ook Europarlementariërs als Bas Eickhout (GroenLinks) en Anne-Marie Mineur (SP) zijn die mening toegedaan. Hun collega Agnes Jongerius (PvdA) reageert bezorgd.

Over het handelsverdrag wordt al sinds 2013 in het diepste geheim onderhandeld. Het verdrag zal vergaande gevolgen hebben voor de rechten van Europeanen en met name Amerikaanse bedrijven uitgebreide mogelijkheden geven om Europese regeringen én burgers met enorme schadeclaims om de oren te slaan. Bukt u alvast even?

Update:

Het bericht is even wat geloofwaardiger gemaakt dan de door de EU opgelegde leugens die men probeert te verkondigen

'Voedselveiligheid niet in gevaar door TTIP'
'Voedselveiligheid niet in gevaar door TTIP' (Foto: ANP)

Australiër bekent bedenker Bitcoin te zijn

De Australiër Craig Wright heeft tegenover drie Engelstalige media, waaronder de BBC, erkend dat hij de bedenker is van de Bitcoin. Daarmee lijkt een jarenlange zoektocht naar de man achter de virtuele munt ten einde.

De bitcoin bestaat sinds 2009. Wright, die schuilging achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto, slaagde erin om lang in de anonimiteit te blijven. Eerder werd nog een Japans-Amerikaanse man aangewezen als het vermoedelijke brein achter het elektronische betaalmiddel.

Wrights naam dook pas eind vorig jaar op, toen twee tech-magazines in hem de veel gezochte codeur herkenden. De Australische fiscus liet toen ook meteen een huiszoeking verrichten bij Wright, die mogelijk voor honderden miljoenen aan bitcoins zou bezitten.

Technische gegevens
De munt is niet onomstreden. De bitcoin wordt ook veel gebruikt door criminelen, vooral dankzij de mogelijkheid om er volstrekt anoniem betalingen mee te verrichten.

Wright liet weten dat hij volledig meewerkt met het onderzoek van de belastingdienst. Dat de ondernemer uiteindelijk toch naar buiten is getreden als uitvinder van de bitcoin, komt doordat er de laatste tijd veel journalisten onderzoek naar hem deden. "Ik heb dit niet gedaan omdat ik het wilde."

De Australiër onderbouwde zijn bekentenis op zijn eigen blog met een reeks technische gegevens. Een van de oprichters van de Bitcoinstichting, Jon Matonis, zei in een reactie overtuigd te zijn dat Wright de waarheid spreekt. "Tijdens sessies in Londen heb ik de relevante data kunnen analyseren, in cryptografische, sociale en technische zin", aldus de econoom. "Ik ben er stellig van overtuigd dat Craig Wright in alle drie de categorieën aan de eisen voldoet."

Australiër bekent bedenker Bitcoin te zijn
Australiër bekent bedenker Bitcoin te zijn (Foto: BuzzT)

Vrouw rijdt 20 jaar zonder geldig rijbewijs

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een vrouw achter het stuur betrapt die al twintig jaar zonder geldig rijbewijs reed. Zij liep tegen de lamp toen zij met haar auto verdwaalde op het fietspad langs de A15 in het Zuid-Hollandse Schelluinen.

Dit bevestigde een politiewoordvoerster maandagmiddag na berichtgeving in het AD. De 52-jarige vrouw wilde over de snelweg naar Rotterdam, maar kwam in het donker op het fietspad terecht. De vrouw uit het Brabantse Steenbergen is meegenomen naar een politiebureau in Dordrecht, waar zij door familie is opgehaald, nadat proces-verbaal was opgemaakt.

Vrouw rijdt 20 jaar zonder geldig rijbewijs
Vrouw rijdt 20 jaar zonder geldig rijbewijs (Foto: ANP)

Dood baby Jairo wordt alsnog berecht

De dood van de acht maanden oude Arnhemse baby Jairo in 2010, wordt toch berecht in een strafzaak tegen de beide ouders. Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandag beslist.

In 2013 verwees de rechtbank de zaak naar de prullenbak wegens fouten in het opsporingswerk van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM verdenkt de vader en moeder (26 en 25) van Jairo ervan dat zij de hand hebben gehad in de dood van het kind, door het te mishandelen. Maar bij de zoektocht naar bewijs zijn dingen tegen de regels gegaan, oordeelde de rechtbank eerder.

Het OM ging tegen die beslissing in beroep, waarna het gerechtshof in september 2014 bepaalde dat de rechtbank toch naar de zaak moet kijken. Bij het begin daarvan vroegen de advocaten weer om de zaak naar de prullenbak te verwijzen. Maar volgens de rechtbank zijn er geen nieuwe redenen voor opgevoerd, dus volgen de rechters de beslissing van het gerechtshof.

Te zwaar onder druk
Ook het hof zag dat er fouten zijn gemaakt, maar vond die niet ernstig genoeg om de zaak geheel te laten stranden.

Jairo werd in augustus 2010 onwel naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij. De ouders gaven verklaringen die niet konden kloppen met letsel dat deskundigen aantroffen.

Maar het OM hield de resultaten van de sectie op het lichaampje veel te lang achter, vond de rechtbank. Deze werden pas met de vader en moeder gedeeld toen er afluisterapparatuur verstopt was, in de hoop een bekentenis op te vangen. Ook werd de moeder veel te zwaar onder druk gezet toen ze zich tijdens verhoren op haar zwijgrecht beriep.

Dood baby Jairo wordt alsnog berecht
Dood baby Jairo wordt alsnog berecht (Foto: ANP)

Blokhuijsen en Olde Heuvel naar team JustLease.nl

Regerend Nederlands kampioen allround Jan Blokhuijsen gaat de komende twee jaar schaatsen voor Team JustLease.nl. De ploeg van Ireen Wüst die eind van vorig schaatsseizoen eindelijk een sponsor wist te vinden voegt ook de inmiddelse gestopte schaatser Wouter olde Heuvel toe als assistent coach. 

Blokhuijsen: “Afgelopen jaar heb ik een goed jaar gehad. Vooral het tweede gedeelte van het seizoen had ik mijn oude gevoel en schaatsplezier weer helemaal terug. Deze lijn wil ik de komende jaren heel graag doorzetten. Ik kijk er naar uit het nieuwe seizoen te starten en heb veel vertrouwen in deze ploeg. Fijn dat er een goede sponsor achter ons staat op weg naar de Olympsiche Spelen in 2018.”

Wouter olde Heuvel besloot na zijn carrière dat hij graag in de schaatswereld actief wil blijven in het vak als trainer/coach. “Dit een mooie kans om mijzelf te ontwikkelen. Ik hoop met mijn ervaring iets toe te voegen aan deze ploeg. Ik kijk uit naar een mooie samenwerking met Rutger Tijssen om deze ploeg naar een hoger niveau te tillen.” Beide schaatsers hebben al eerder onder Rutger Tijssen getraind. 

Tijssen: “Ik ben zeer blij met de komst van Jan en Wouter. Met de komst van Jan krijgt Team Justlease.nl er een kopman bij. Voor de balans in het team is dat belangrijk. Met de komst van Wouter krijg ik iemand aan mijn zijde die onze methodiek van werken heel goed kent. En in algemene zin is het goed dat jonge mensen met zoveel ervaring op deze manier voor de schaatssport behouden blijven”.

Naast de komst van Blokhuijsen en Olde Heuvel hebben ook Antoinette de Jong, Melissa Wijfje en Jos de Vos hun contract met Team Justlease.nl met twee jaar verlengd. 

De Duitse schaatser Patrick Beckert en de Let Haralds Silovs zullen komend seizoen niet meer voor Team Justlease.nl uitkomen. Ook werd vorige week bekend gemaakt dat Lucas van Alphen de ploeg zal verlaten.

Schoenaker reikt Ajax de schaal uit

Wanneer Ajax zondag kampioen wordt in Doetinchem, krijgt het de schaal uitgereikt door Dick Schoenaker. Ajax heeft een voorsprong van zes doelpunten op titelconcurrent PSV, dat net als de ploeg van Frank de Boer 81 punten haalde uit 33 wedstrijden. Een overwinning op De Graafschap zou voldoende moeten zijn om de 34ste landstitel te winnen.

Schoenaker zit in de bestuursraad van Ajax en speelde zelf tussen 1976 en 1985 voor Ajax. Hij kwam tot 348 officiële wedstrijden voor de Amsterdammers en scoorde daarin 104 keer. De oud-speler werd zes keer kampioen met Ajax. 

Als Ajax er zondag in slaagt kampioen te worden, dan wordt het nog dezelfde avond gehuldigd in Amsterdam naast de Amsterdam ArenA in het Arena Park.

Take-Two registreert trademark 'Judas'

Take-Two, het moederbedrijf van onder andere GTA's Rockstar Games, heeft een nieuwe trademark aangevraagd met de naam Judas. Het is verder nog onbekend waar het hier precies om gaat, maar in februari van dit jaar maakte het bedrijf bekend dat het werkt aan een nieuwe IP en een aantal andere, nieuwe games.

Ook een nieuw domein genaamd JudasTheGame werd geregistreerd bij MarkMonitor, een partij waar Rockstar in het verleden al eens gebruik van maakte. Dat zegt verder niet zoveel, Take-Two heeft legio aan ontwikkelaars onder haar hoede. Het is momenteel slechts gissen wat Judas precies behelst; zou het gaan om het Bijbelse verhaal, of om verraders in het algemeen?

Take-Two Interactive heeft al aangegeven aanwezig te zijn op E3 dit jaar en gaf daarbij aan dat het 'groots uitpakt' qua nieuws. Daar zullen onder andere Mafia 3 en Battleborn bij zitten, maar wie weet wat voor verrassingen de uitgever nog in petto heeft.

Take-Two registreert trademark 'Judas'

Debutant Van Hofweegen pakt brons op EK zwemmen

Zondag heeft zwemmer Thijs van Hofweegen op zijn eerste internationale titeltoernooi verrassend brons weten te halen op de 100 meter rugslag in de handicapklasse S6. Tijdens de Open Europese kampioenschappen op de lange baan in het Portugese Funchal zwom hij met een tijd van 1.20.78 naar een mooi persoonlijk record, wat stond op 1.23.85. 

Voor de 19-jarige Van Hofweegen is dit een mooi toernooi om wat internationale ervaring op te doen voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in september van dit jaar. Hiervoor heeft Van Hofweegen zich gekwalificeerd voor de 50 en 100 meter vrije slag. 

In de ochtend wist de 15-jarige Chantalle Zijderveld zich niet te kwalificeren voor de finales van de 400 meter vrije slag in de handicapklasse S10. Haar tijd van 5.03.73 (PR 5.00.05) was goed voor een negende plaats. 

(Foto: Getty Images) Chantalle Zijderveld tijdens het WK vorig jaar in Glasgow. 

Beieren laat rechtszaak tegen regering vallen

Beieren ziet af van een rechtszaak tegen het asielbeleid van de bondsregering. De noodzaak is verdwenen nu de vluchtelingenstroom grotendeels is opgedroogd, vindt de regering van de Duitse deelstaat. Dat meldde de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

De christendemocratische regering van Beieren wilde de regering van bondskanselier Angela Merkel, die van dezelfde politieke familie is, voor het hooggerechtshof dagen. De zuidelijke deelstaat staat een streng immigratiebeleid voor en hekelde de gastvrije opstelling van de regering in Berlijn, die volhield dat Duitsland de vloed asielzoekers prima aankon.

Beieren dreigde afgelopen najaar volgens deelstaatminister van Justitie Winfried Bausback te bezwijken onder de migrantenstroom uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar dat gevaar zou nu zijn geweken. Bausback beklaagde zich maandag in de Duitse krant wel over het antwoord van Berlijn op de zorgen van de deelstaat. "De bondsregering is überhaupt niet op de argumenten van Beieren ingegaan", aldus Bausback. Maar zij "heeft in de praktijk onze koers overgenomen", stelde hij tevreden vast.

Beieren laat rechtszaak tegen regering vallen
Beieren laat rechtszaak tegen regering vallen (Foto: ANP)

Umar en Holman kanshebbers Pim Fortuyn Prijs

Columniste Ebru Umar (Metro, Libelle) en schrijver/columnist Theodor Holman (Parool) zijn genomineerd voor de Pim Fortuyn Prijs. Dat heeft jurylid Joost Eerdmans maandag aan het ANP laten weten. De drie andere genomineerden zijn journalist Wierd Duk, schrijver Leon de Winter en het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgoz.

Het is de tweede keer dat de Pim Fortuyn Prijs wordt uitgereikt. Hij is bedoeld voor 'de meest Fortuynistische persoon in Nederland', die wordt gekozen uit opiniemakers, politici of bestuurders die verwant zijn met het gedachtegoed van Fortuyn en dat ook uitdragen.

De winnaar wordt op 25 mei bekendgemaakt. Hij of zij krijgt in Den Haag een wisselbokaal uit handen van publicist Afshin Ellian, die de prijs vorig jaar won.

In de jury zitten behalve Eerdmans ook Simon Fortuyn (voorzitter), oud-politica Rita Verdonk en Fortuyn-biograaf Leonard Ornstein.

Umar en Holman kanshebbers Pim Fortuyn Prijs
Umar en Holman kanshebbers Pim Fortuyn Prijs (Foto: ANP)

Aangekondigde trailer nieuwe Call of Duty gelekt

Zoals we vanmorgen al berichtten is Call of Duty-ontwikkelaar Infinity Ward voornemens om vanavond een trailer te tonen van de nieuwste Call of Duty-game. Traditiegewijs is ook deze trailer alvast gelekt en inmiddels te bekijken op hulu.com.

Update: De trailer staat officieel gepland voor release vanavond om half 8, maar omdat het toch al gelekt is, heeft Activision de hele boel maar online gegooid, inclusief beelden van de remaster van Modern Warfare. Call of Duty: Infinite Warfare is het vijftiende deel uit de Call of Duty-serie. 

Guillermo Del Toro teaset met Silent Hills-plaatje

Filmregisseur Guillermo Del Toro heeft op Twitter een bericht geplaatst met een plaatje van het eerder afgeblazen Silent Hills-project, waar hij kortstondig aan werkte samen met gameontwikkelaar Hideo Kojima. Gewoon een lollig plaatje, of zouden beide heren mogelijk weer tot elkaar zijn gekomen?

Silent Hills zou een nieuw deel worden in de Silent Hill-gameserie en was in ontwikkeling bij Kojima Productions. De game kreeg zelfs een speelbare teaser (P.T.) die erg goed in de smaak viel. In april van vorig jaar werd echter bekendgemaakt dat het project van de baan was, tot grote teleurstelling bij zowel de fans als bij de heren Del Toro en Kojima. De reden voor de annulering had te maken met gedoe tussen Konami en Hideo Kojima.

Kuifje-tekening levert weer miljoen op

Een originele striptekening van Kuifje heeft op een veiling in Frankrijk meer dan een miljoen euro opgeleverd. Dit meldt Comic Book Resources.

Kuifje, of Tintin, zoals schrijver Hergé hem noemde, blijft voor verzamelaars de aandacht trekken. Al eerder werden tekeningen uit andere strips voor meerdere miljoenen verkocht en zijn ook de merchandise-items nog steeds erg populair. De tekening, hieronder te bewonderen, werd gekocht door een Europese verzamelaar, die anoniem wil blijven. Wel laat hij weten "al zijn levenlang fan te zijn". 

De tekening kwam uit de strip De Scepter van Ottokar, die in 1939 verscheen in zwart-wit en in 1947 in kleur. De lezer volgt Kuifje en Bobbie op een avontuur naar de fictionele staat Syldavië. Daar worden namelijk plannen gesmeed om de regering van Koning Muskar XII omver te werpen. De strip was origineel bedoeld als een kritiek op de ontwikkelingen in Nazi-Duitsland.

Er wordt door Peter Jackson en Steven Spielberg op dit moment gewerkt aan een nieuwe bioscoopfilm met Kuifje in de hoofdrol. The Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun zal een vervolg worden op The Adventures of Tintin, dat in 2011 in Nederland uitkwam als De Avonturen van Kuifje: Het Geheim van de Eenhoorn

De Scepter van OttokarDe Scepter van Ottokar

FOK! Wat een blik op de weg #5

Elk weekend gebeuren er een hoop ongelukken en kleine incidenten op de weg. De meeste daarvan halen het nieuws niet, maar op FOK! vind je ze wel! Elke maandag verzamelen we het blik op de weg en geven we je een overzicht van de meest opmerkelijke ongelukken en incidenten van het afgelopen weekend.

Ik stel me een sandwich toch anders voor ..

Ook waren er weer een aantal spookrijders van 't padje af

Ook de schapen waren van de partij afgelopen zaterdag:

De mensen die in de file op de Afsluitdijk stonden hadden in ieder geval prachtig weer en een dito uitzicht

En als laatste een mooi plaatje van de Teso in Den Helder, gewoon omdat het kan.

Mass Effect-attractie in pretpark

Je kan er nog heel even voor sparen, maar in pretpark California’s Great America komt een Mass Effect-attractie. Met een 3D-bril op je knar en onder begeleiding van een team acteurs krijg je een 4D-ervaring voorgeschoteld.

Je gaat naar een verre planeet om heldhaftig vijanden te bevechten. Er is nog weinig concrete informatie, maar je zit in bewegende stoelen met in ieder geval een trilfunctie en er wordt ook geur gebruikt om de illusie te versterken. Of hier ook water over je heen wordt gesprayd, zoals in de Efteling is nog even afwachten.

California’s Great America doet vaker iets met andere media. Op de locatie waar de attractie Mass Effect - New Earth komt, stond tot voor kort nog een Happy Feet-attractie, gebaseerd op de gelijknamige film.

Mattie Valk niet de vader van tweeling

Qmusic-dj Mattie Valk is niet de biologische vader van de veel te vroeg geboren tweeling die zijn vriendin Kirsten eind maart op de wereld zette. De twee zijn daarom uit elkaar gegaan. Dat staat in een brief die Mattie's collega Wietze de Jager maandagochtend op de zender voorlas.

Mattie schrijft dat 'vooral ongeloof de boventoon' voert. "Iets wat ik op het moment van schrijven nog steeds niet lijk te beseffen. Ik ben in de war", zegt hij. De dj heeft daarom tijd voor zichzelf genomen. "Het liefst had ik ervoor gekozen om dit op mijn eigen tijd, onder de radar, met alle betrokkenen vorm te geven. Echter de situatie bleek onhoudbaar. Ik en mijn familie kunnen niet langer het enorme medeleven rondom de kinderen op de juiste manier ontvangen."

De dj wil zijn luisteraars vragen geen verwijten te maken of zijn inmiddels ex-vriendin te veroordelen. "Dat doe ik zelf ook niet. Deze situatie kent alleen maar verliezers, en van alle emoties brengt boos zijn je altijd het minst ver", aldus Mattie. "Dit met Kirsten op een vredige manier en als volwassen mensen oplossen geeft me nu de meeste kracht en houvast."

De tweeling, die de namen Vesper en Bo hebben gekregen, kwamen na een zwangerschap van bijna 26 weken ter wereld. Ondanks de vroege geboorte, gaat het naar omstandigheden goed met de meisjes.

Mattie Valk niet de vader van tweeling
Mattie Valk niet de vader van tweeling (Foto: BuzzE)

Vliegende auto's en losrakend stuur in spectaculaire NASCAR-race

Zondagavond streek de NASCAR neer op de Talladega Superspeedway, de snelste oval van allemaal. Net als op Daytona rijdt men hier met een speciale restrictor op de auto om zo de snelheid wat in te dammen en het op een kilometer of 310 per uur te houden in plaats van zo'n 375 kilometer per uur.

Dat dat niet onverstandig is bleek zondag maar weer, want het werden 188 spectaculaire rondjes - het aantal wat nodig is om aan 500 mijl te komen. Er vielen bij elkaar misschien drie druppels regen in de race van drie en een half uur, maar toch zorgde juist de dreiging van de regen voor constante spanning. In de regen is het rijden op dergelijke ovals namelijk volledig onverantwoord en dus zou de race afgevlagd worden als het na 94 ronden - de helft - zou gaan regenen. Het gevolg? Iedereen wilde constant voorin rijden.

De eerste caution - of safety carsituatie - kwam nadat Dale Earnhardt Jr de controle kwijtraakte en zijn auto de muur raakte, waarin hij ook teamgenoot Kasey Kahne meenam. Veteraan Michael Waltrip zorgde niet veel later voor nog een caution, maar na 96 ronden was het pas echt raak. Jimmy Johnson werd van de baan geduwd, wat ook achter hem voor de nodige paniek zorgde. Michael Annett werd daarbij tegen Chris Buescher geduwd, die op zijn beurt het luchtruim in vloog en meerdere malen over de kop sloeg. Annett zelf had er ook flink last van, want hij ramde zijn auto hard tegen de muur. 

Buescher koprolt door de lucht van Talladega (Bron: YouTube)

Niet lang na de caution die volgde op Buescher's crash was het weer de beurt aan Earnhardt Jr, die net weer terug de baan op was gekomen na zijn eerdere crash. Bij de auto van Carl Edwards brak iets af, waardoor hij omhoog schoot en Earnhardt mee de muur in nam - einde race voor beiden. Kahne was ook teruggekomen, maar reed nog een keer hard de muur in, waarna met 28 ronden te rijden The Big One volgde.

Edwards crasht en neemt Earnhardt Jr mee (Bron: YouTube)

Johnson reed rond de vijfde positie, maar werd van achteren aangetikt door Kurt Busch en sloeg rechtsaf richting de muur. Daar reed Paul Menard echter al en dus was hij ook de pineut. Drie seconden later waren er al gauw vijftien andere auto's die op een of andere manier schade hadden: van het tegen elkaar aan beuken tot het over het gras hobbelen in een uitwijkmanoeuvre. 

De crash die de nodige auto's definitief uit de race haalde (Bron: YouTube)

Het opruimen van de puinhoop duurde uiteraard even, maar toch kon men weer verder racen. Acht ronden voor het einde ging het echter opnieuw fout. Danica Patrick kreeg een duwtje van Michael McDowell, waarna ze de controle kwijtraakte en Matt Kenseth aantikte. Patrick knalde hard in de muur, terwijl Kenseth meters door de lucht vloog en op zijn kop terechtkwam.

Patrick en Kenseth gaan er hard af met acht ronden te gaan (Bron: YouTube)

Om de race nog maar eens te typeren ging het ook in de allerlaatste bocht nog fout. Cole Whitt tikte Landon Cassill aan, die op zijn beurt Kevin Harvick niet meer kon ontwijken. Harvick schoof omhoog en knalde hard de muur in, waar nog een aantal anderen in mee werden gesleept. 

Een paar meter verderop was het Brad Keselowski die als één van de zeven - van de veertig gestarte auto's - volledig ongehavende auto's als winnaar werd afgevlagd. Voor de man die 46 ronden aan de leiding leed, meer dan wie dan ook, was het in elk geval een dikverdiende zege. Kyle Busch werd tweede door Austin Dillon nog net van zich af te houden. 

Ook de finish moest natuurlijk nog even fout gaan (Bron: YouTube)

Overigens was er toch nog iets opmerkelijks te melden over de race wat niet direct met een crash te maken had. Earnhardt Jr had tijdens de race namelijk een ietwat beangstigend momentje: zijn stuur schoot los, waardoor hij heel even met zijn hand aan de stuurstang moest draaien om de auto uit de muur te houden, alvorens hij het stuurtje er weer op kon klikken.

165.000 belastingaangiften vlak voor deadline

Zo'n 165.000 mensen hebben vlak voor het verstrijken van de deadline nog aangifte gedaan bij de Belastingdienst. Tot 1 mei was het mogelijk om over 2015 de gegevens in te vullen.

In totaal hebben bijna negen miljoen mensen aangifte gedaan. Vorig jaar waren dat er rond deze tijd 8,6 miljoen.

Volgens de dienst doen mensen sneller aangifte omdat het door de vooraf ingevulde gegevens minder tijd kost. "We gaan deze lijn ook zeker voortzetten en willen het nog verder uitbreiden met het vooraf invullen van nog meer gegevens die beschikbaar zijn", aldus een woordvoerder van de Belastingdienst.

Mensen hebben ook meer gebruikgemaakt van de app van de Belastingdienst. Vorig jaar waren dat er 200.000 en nu 350.000. Er kwamen nog aangiften binnen via de post. Dat blijft de komende jaren ook nog mogelijk.

165.000 belastingaangiften vlak voor deadline
165.000 belastingaangiften vlak voor deadline (Foto: ANP)

Quinty nog niet uitgepraat over vagina

Als het aan Quinty Trustfull ligt, gaat Koffietijd volgend jaar weer een themaweek maken over de vagina. Volgens de presentatrice is nog lang niet alles behandeld.

"We waren nog lang niet uitgepraat", aldus Quinty maandag in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op 100%NL, waar ze vervolgens onthulde dat er zeer waarschijnlijk een vervolg komt. "Het is heel goed gegaan. Natuurlijk lach je er ook om waar dat kan, maar we hebben ook veel serieuze informatie kunnen brengen."

Eerder zei Quinty's collega Loretta Schrijver nog dat de Koffietijd 'down under' themaweek eenmalig is.

Quinty nog niet uitgepraat over vagina
Quinty nog niet uitgepraat over vagina (Foto: BuzzE)

BP wil pensioenen naar België verhuizen

Oliemaatschappij BP wil de pensioenen van zijn Nederlandse personeel in België gaan onderbrengen. Dat stelt Sjoerd Gunnewijk, voorzitter van het pensioenfonds BP, maandag in Het Financieele Dagblad.

Het gaat om een pensioenvermogen van 1,2 miljard euro. BP wacht nog op groen licht van toezichthouders. Het komt vaker voor dat grote multinationals hun pensioenzaken naar het buitenland verplaatsen. Maar volgens de krant betreft de zaak van BP, dat in Nederland meer dan 4000 werknemers heeft, de grootste verhuizing tot nu toe.

De stap is bedoeld om kosten te drukken, wat de kans op indexatie van de pensioenen ook groter maakt. "We hadden geen problemen met toezichthouder De Nederlandsche Bank of de regels, het is puur een interne operatie", benadrukt Gunnewijk. In het België is het al mogelijk om een pan-Europees pensioenfonds op te richten, waarmee een bedrijf pensioenregelingen uit meerdere landen kan beheren.

BP wil pensioenen naar België verhuizen
BP wil pensioenen naar België verhuizen (Foto: ANP)

SBS wil verder met Utopia

Het realityprogramma Utopia gaat gewoon door. Geruchten dat de stekker uit de show zou worden gehaald, zijn niet waar. Dat zegt een woordvoerder van SBS6 maandagochtend in Metro.

Sinds de komst van Lucille Werner naar de zender wordt gefluisterd dat Utopia uiteindelijk plaats moet maken voor de terugkeer van Lingo op televisie. RTL Boulevard berichtte eerder dat SBS ook niet tevreden zou zijn over de kijkcijfers van de laatste tijd, maar de woordvoerder ontkent dit. De zender wil tegenover Metro verder niet reageren op geruchten.

SBS wil verder met Utopia
SBS wil verder met Utopia (Foto: BuzzE)

Edens enige celebrity bij ivoorverbranding

Harm Edens was zaterdag de enige bekende naam die getuige was van de grote ivoorverbranding in Kenia. Vooraf werden de komst van een hele rits grote Hollywood-sterren aangekondigd maar uiteindelijk lieten die het allemaal afweten.

"Angelina Jolie, Nicole Kidman, Elton John... ik heb ze niet gezien. Leonardo DiCaprio bleek twee weken geleden te hebben afgebeld", reageert Edens maandag in het AD. "Ik vermoed dat de Keniaanse overheid het evenement wat meer publiciteit wilde geven door die namen te laten vallen."

Toch vond Edens, die naar Kenia afreisde als ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds, het niet erg dat er geen celebrity's aanwezig waren. "Het gaat toch bovenal om de zaak zelf, de verbranding van honderd ton ivoor en duizend kilo hoorn om duidelijk te maken dat het doden van olifanten en neushoorns, en illegale handel in ivoor en hoorn volstrekt onduldbaar is."

Met de verbranding wilde Kenia een krachtig signaal afgeven tegen stroperij en illegale handel.

Edens enige celebrity bij ivoorverbranding
Edens enige celebrity bij ivoorverbranding (Foto: BuzzE)

Rode Kruis opent giro 7244 voor Afrika

Het Rode Kruis heeft maandag gironummer 7244 geopend in verband met een dreigende hongersnood voor minstens 42 miljoen mensen in Afrika. In verschillende landen op het continent zijn door de droogte grote water- en voedseltekorten.

De noodhulporganisatie opent het gironummer om te zorgen dat ze de nodige hulp kan blijven bieden. Door het uitblijven van de verwachte regen in maart is de situatie in sommige landen verergerd. Zo heeft Ethiopië te maken heeft met de grootste droogteperiode in vijftig jaar.

"Meer dan 10 miljoen mensen hebben hier voedselhulp nodig en bijna 6 miljoen mensen hebben niet genoeg water of sanitaire voorzieningen. In Oost- en Zuidelijk Afrika hebben op dit moment zo'n 1 miljoen kinderen extra medische hulp nodig wegens ernstige uitdroging of ondervoeding", aldus het Rode Kruis.

El Niño
De droogte is ontstaan door het weerfenomeen El Niño, dat eens in de 3 tot 7 jaar voorkomt. Het is een tijdelijke verandering van zeetemperatuur in grote delen van de Stille Oceaan. Deze verandering is van invloed op het weer wereldwijd.

Het Rode Kruis helpt de getroffenen van de droogte met voeding, medische hulp, water en informatie over hygiëne. Daarnaast bouwen hulpverleners putten en waterdammen en delen ze tabletten uit om drinkwater te zuiveren. Verder worden er waterputten hersteld, irrigatiesystemen aangelegd en wordt er voorlichting gegeven over de effecten van klimaatverandering en hoe daarmee om te gaan.

Rode Kruis opent giro 7244 voor Afrika
Rode Kruis opent giro 7244 voor Afrika (Foto: ANP)

Expo over vernietigingskamp Sobibor

In congrescentrum Hof van Wageningen is vanaf maandag tot en met 18 mei een tentoonstelling te zien over het Duitse vernietigingskamp Sobibor.

In Sobibor zijn tussen maart 1942 en oktober 1943 meer dan 34.000 Nederlandse Joden vermoord. Mogelijk zijn er 170.000 Joodse mensen uit allerlei landen omgebracht. De nazi's maakten het kamp in 1943 met de grond gelijk. De laatste jaren zijn er door archeologisch onderzoek ruim 30.000 voorwerpen gevonden. Foto's daarvan zijn te zien op de tentoonstelling. Ook zijn getuigenissen van kampgevangenen en bewaking te lezen.

Ongeveer veertig mensen zijn uit Wageningen en omgeving afgevoerd en vermoord in Sobibor. Hun namen staan op een paneel bij de ingang van de tentoonstelling. Jules Schelvis, één van de weinige overlevenden en oprichter van de Stichting Sobibor, is begin april dit jaar overleden.

Expo over vernietigingskamp Sobibor
Expo over vernietigingskamp Sobibor (Foto: ANP)

Egypte pakt twee journalisten op

De Egyptische politie heeft zondag twee journalisten opgepakt die zich kritisch hadden uitgelaten over de regering van president Abdel Fattah al-Sisi. Volgens ooggetuigen vielen vijftig agenten in de Egyptische hoofdstad Caïro het vakbondsgebouw van de pers binnen, om de twee journalisten in te rekenen die voor een oppositiewebsite werkten.

Een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken ontkende dat agenten het gebouw hadden bestormd. Hij sprak van niet meer dan vier of vijf agenten die het gebouw waren ingegaan en die de twee journalisten hadden opgepakt.

De arrestatie stuitte op verzet van de aanwezige journalisten. Een agent raakte volgens een getuige gewond aan het oog. Uit protest vormden de vakbondsleden een zitblokkade in het gebouw.

Egypte pakt twee journalisten op
Egypte pakt twee journalisten op (Foto: ANP)

Gewapende overval in snookercentrum

In Zevenbergen in de gemeente Moerdijk is in de nacht van zondag op maandag Scooby's Snooker en Pool Café aan de Zuidhaven overvallen waarna er brand is gesticht. De brandweer heeft een hoogwerker ingezet om de brand te blussen en gaf omstreeks 1 uur het sein brand meester. Om 2 uur kwam er nog wel steeds rook uit het dak.

De politie omschrijft de daders als "oostbloktypes", de overvallen eigenaar moet echter nog uitgebreid gehoord worden. Hij is bedreigd met een mes maar bleef ongedeerd. Hij moest het geld uit de kassa geven en de kluis openen, hoeveel geld er is meegenomen is niet bekend.

De daders hebben waarschijnlijk gedacht dat er veel geld aanwezig zou zijn omdat er veel bezoekers zijn komen kijken naar beelden van het wereldkampioenschap snooker dat in Engeland is gehouden.

Vandaag aankondiging nieuwe Call of Duty

Infinity Ward gaat vandaag om 10:30 PT, dat is om bij vanavond om half 8, een stream hosten op Twitch waarin ze meer over hun "bold, new vision for Call of Duty" gaan hebben.

Of het dit keer een brei-simulator wordt twijfelen we aan, maar goed, om ons niet al te lang in spanning te houden is er al een video uitgegeven waarin ontwikkelaars praten over hoe belangrijk Call of Duty in hun leven is.

Er zijn al genoeg lekken geweest, dus waarom ze al niet zeggen dat ze Call of Duty: Infinite War aankondigen is ons een raadsel. Als we alle lekken geloven wordt het spel samen met een remaster van Call of Duty 4: Modern Warfare gebundeld in een Legacy Edition.

Call of Duty: Infinite Warfare komt 4 november uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Maar zeker weten we dat pas na het zien van de stream vanavond.

 

Hitman: Sapienza

Terwijl ik depressief word van het weer, loop ik met 47 in een T-shirtje zonder mouwen als God in Frankrijk. Ik vraag mij af hoe vaak 47 zijn hoofd verbrandt en of hij wel wenkbrauwen heeft of niet, en ondertussen luister ik naar Diana voor wat ze nu weer in petto voor mij heeft. Het gaat om een man die vreselijk slim is, een vrouw die goed is met biologische wapens en een virus. Het enige wat ik hoor zijn de mensen die praten over het uitzicht op zee. Waarom The Agency vindt dat dat koppel naar het hiernamaals moet, interesseert mij eigenlijk geen ene reet. Het enige wat ik spannend vind, is wat IO nou weer in petto voor mij heeft.

FOK! Wat een weer: overdag zon, 's avonds kans op een bui

De dag begint met redelijk wat zon, later op de dag drijft er vanuit het westen bewolking het land in. In de avond kan het gaan regenen. Het wordt circa 17 graden in het binnenland, aan de kust en Waddenzee iets koeler. De wind komt uit het zuid tot zuidwesten en is matig van kracht. Boven zee en het IJsselmeer iets krachtiger. 

Zon op 06:07
Zon onder 21:07
Zonkracht

 5 / 2 

Twee foto's om de week mee te beginnen. Een van een prachtige zonsondergang in Alkmaar, en eentje in Wittem van een regenbui boven een boerderij. Ontzettend mooie foto's weer!

De ondergaande zon levert altijd een mooi schouwspel op in Alkmaar (Foto: Papabear)
De ondergaande zon levert altijd een mooi schouwspel op in Alkmaar (Foto: Papabear)Luuntje zag een bui hangen boven een boerderij in Wittem (Foto: Luuntje)
Luuntje zag een bui hangen boven een boerderij in Wittem (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1886 De stoom-, brood- en beschuitfabriek De Ruijter werd geopend door Ericus Gerhardus Verkade
 1945 In Berlijn gaf het Duitse garnizoen zich over, en ook de Duitse troepen in Italië gaven de strijd op, wat het einde betekende van de Italiaanse Sociale Republiek
 1986 De wolk met radioactieve stoffen die vrijkwam bij de ramp in Tsjernobyl op 26 april, bereikte Nederland en Belgie
 1989 Het kabinet Lubbers II kwam ten val. 
 2011 Osama Bin Laden werd in zijn hoofd geschoten door Amerikaanse militairen 


Over de dood van Osama

Julia Roberts verdient 750.000 dollar per dag

Julia Roberts heeft 3 miljoen dollar (2,6 miljoen euro) verdiend voor de film Mother's Day. Dat terwijl de 48-jarige actrice volgens Variety maar vier dagen op de set hoefde te zijn voor de bijrol.

Het salaris brengt Julia's verdiensten op 750.000 dollar (654.000 euro) per dag. Dat betekent dat ze nog steeds een van de best betaalde actrice's van Hollywood is, hoewel het bedrag niet in de buurt komt van haar record van 20 miljoen dollar (17 miljoen euro). Dat bedrag kreeg Julia in 2000 voor haar hoofdrol in Erin Brockovich.

Mother's Day is momenteel in de bioscoop te zien. Ook Jennifer Aniston en Kate Hudson zijn te zien in de romantische comedy.

Julia Roberts verdient 750.000 dollar per dag
Julia Roberts verdient 750.000 dollar per dag (Foto: BuzzE)

Radiohead verdwijnt van sociale media

Zonder enige uitleg is de Britse rockband Radiohead gestopt met Twitter en Facebook. De accounts zijn verwijderd. Bovendien is de website zondag offline gehaald.

Billboard denkt dat het verdwijnen van Radiohead van de sociale media iets te maken heeft met het nieuwe album van de band. Het wordt het eerste Radiohead-album in vijf jaar tijd.

Ook gaat de band uitgebreid op tour. Op 20 en 21 mei geeft de band twee uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall.

Radiohead verdwijnt van sociale media
Radiohead verdwijnt van sociale media (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.