Sportjaar 2015: november & december

12. Ajax-soap, gedwongen vertrek Jonk zorgt voor onrust

Het was weer eens onrustiig bij Ajax. Het gedwongen vertrek van hoofd jeugdopleidingen Wim Jonk zorgde voor een kettingreactie waardoor de verschillende kamp binnen Ajax weer in conflict met elkaar kwamen. Johan Cruijff besloot zich terug te trekken, maar op dat besluit kwam hij later terug. We zetten de gebeurtenissen nog een keertje op een rij voor jullie. Als je op de titels klikt krijg je het volledige bericht:

Hoofd jeugdopleiding Jonk weg bij Ajax
Wim Jonk moet weg bij Ajax als hoofd jeugdopleiding. De Amsterdamse club is gesprekken begonnen met de oud-speler die moeten leiden tot een vertrekregeling. Ajax meldde in een persbericht dat er een onoverbrugbaar meningsverschil is met Jonk over de invulling en de werkwijze van het technisch hart.

Cruijff: "Bom onder plan gelegd"
Volgens Johan Cruijff is er een bom gelegd onder zijn veranderplan bij Ajax door het gedwongen afscheid van Wim Jonk bij de Amsterdamse club. "Jonk heeft natuurlijk groot gelijk. Hij houdt zich aan de gemaakte afspraken. Het is omdat Jonk dit niet pikt, anders had ik het nu ook voor gezien gehouden", zegt Cruijff donderdag in de Telegraaf.

Jonk werkt stug door bij Ajax, Van der Sar geïrriteerd
Wim Jonk werkt 'gewoon' door bij Ajax, ook al stuurt de clubleiding aan op een vertrek. Het hoofd van de jeugdopleiding meldde zich weer op trainingscomplex De Toekomst. Jonk lijkt niet van zins de voorgestelde vertrekregeling van Ajax zomaar te accepteren. Als de Volendamse oud-international en de clubleiding niet tot een akkoord komen, volgt waarschijnlijk een gang naar de arbitragecommissie van de KNVB.

Ajax: "Plan Cruijff niet ter discussie"
De uitgangspunten van het veranderplan bij Ajax staan niet ter discussie sinds er wordt gesproken over een vertrek van hoofd jeugdopleiding Wim Jonk. Directeur Dolf Collee heeft dat laten weten in een nadere verklaring over het arbeidsconflict met Jonk.

Ling: "Technisch hart Ajax is rommeltje"
De manier waarop het technisch hart van Ajax is samengesteld en opereert, is een rommeltje. Dat is het oordeel van Tscheu La Ling, die dit jaar een rapport opstelde over de voetbaltechnische zaken bij de voetbalclub. Het rapport werd nooit openbaar, maar is sinds vrijdag te lezen op telesport.nl.

Cruijff: "Ik stop ermee"
Johan Cruijff heeft afstand genomen van Ajax. "Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "Daar komt bij dat ik steeds sterker het gevoel heb gekregen dat dit bewust gebeurt. En aan spelletjes doe ik niet mee."

Cruijff meest teleurgesteld in bestuursraad
Johan Cruijff trekt zijn handen af van Ajax omdat de huidige leiding van de club zijn plannen niet uitvoert. Het meest teleurgesteld is de beroemde nummer veertien in de bestuursraad, die onder leiding staat van voorzitter Hennie Henrichs.

Van der Sar betreurt vertrek Cruijff
Edwin van der Sar betreurt dat Johan Cruijff zijn rol als adviseur bij Ajax neerlegt. "Ik heb hem zelf niet gesproken. Ik heb het in de krant gelezen en het is ontzettend zonde dat het zo ver is gekomen", laat de statutair directeur van de Amsterdamse club in een reactie aan het ANP weten. "Ik had liever gezien dat we iedereen aan boord hadden gehouden."

F. de Boer betreurt vertrek Cruijff
Trainer Frank de Boer betreurt dat Johan Cruijff zijn rol als adviseur van Ajax heeft neergelegd. "Ik had liever gezien dat hij langs was blijven komen om zijn visie te geven", zei hij vrijdag op een persconferentie voor het competitieduel met SC Cambuur.

Cruijff: "Ontslag Jonk is teken van Ajax' zwakte"
Johan Cruijff stelt dat Wim Jonk zich geen zorgen hoeft te maken over het vinden van een nieuwe baan, mocht hij inderdaad ontslagen worden bij Ajax. Hoewel Jonk niet van plan is om te vertrekken, wil Ajax nog steeds van het hoofd opleidingen af. Cruijff neemt het ook deze week in zijn column in De Telegraaf voor Jonk op. "Het zegt wel iets dat ik al door vier clubs voor hem benaderd ben. Die geïnteresseerd zijn in iemand die ballen toont."

Jonk moest het veld ruimen bij Ajax (Pro Shots / Jeffrey Van Bakel)
Jonk moest het veld ruimen bij Ajax (Pro Shots / Jeffrey Van Bakel)

Jonk weg bij Ajax
Wim Jonk vertrekt per direct bij Ajax. Het hoofd jeugdopleiding en de club hebben besloten uit elkaar te gaan, meldden de Amsterdammers.

Cruijff weer beschikbaar voor Ajax
Johan Cruijff is weer beschikbaar voor Ajax. De legendarische nummer veertien is bereid om als erelid zijn verantwoordelijkheid te nemen als de bestuursraad van de Amsterdamse club tijdens de ledenvergadering opstapt of wordt weggestuurd. "Omdat ik er altijd voor de club Ajax zal zijn", schrijft hij maandag in zijn column in De Telegraaf. "Moet er iets worden opgelost, dan ben ik bereid er te staan. Maar alleen als iedereen erachter staat."

Bergkamp: "Rapport Ling was aanfluiting"
Dennis Bergkamp heeft geen goed woord over voor het rapport dat Tscheu La Ling op verzoek van Johan Cruijff maakte over de problemen binnen de technische leiding van Ajax. "Dat rapport is een regelrechte aanfluiting", zegt de assistent-coach van Ajax, tevens lid van het technische hart, in Voetbal International. Onenigheid binnen dat orgaan leidde tot het vertrek van hoofd opleiding Wim Jonk, waarna ook Cruijff zich terugtrok als adviseur van Ajax. De legendarische nummer veertien overweegt wel een terugkeer, als de zittende bestuursraad verdwijnt.

Leden Ajax unaniem achter bestuursraad
De leden van Ajax hebben zich unaniem achter de bestuursraad van de club geschaard. Alle 324 aanwezigen bij de algemene ledenvergadering van de club hebben het vertrouwen uitgesproken in voorzitter Hennie Henrichs, Cees Vervoorn, Dick Schoenaker, Tonnie Bruins Slot, Jan Buskermolen, Maarten Oldenhof en Ronald Pieloor. Henrichs werd herkozen als voorzitter.

Zo lijkt het dat Ajax misschien wel definitief breekt met Johan Cruijff, de ernstig zieke clubicoon die de bestuursraad verweet niet de zijde van Wim Jonk te hebben gekozen in zijn conflict met de leiding van de huidige koploper van de eredivisie. Uit onvrede over het gedwongen vertrek van de hoofd opleiding leverde de beroemdste Ajacied zijn rol als adviseur in.

Molenaar: "De voetbaljongens hebben Cruijff laten stikken"
Keje Molenaar is niet te spreken over hoe Edwin van der Sar, Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Marc Overmars Johan Cruijff bij Ajax hebben laten vallen. De oud-voetballer was vanaf het eerste moment betrokken bij de revolutie die Cruijff bij Ajax voor ogen had. "Juist de mensen die op voorspraak van Johan zijn aangesteld, lieten hem vallen als een baksteen door niet alles in het werk te stellen om dit onderling op te lossen. Dat neem ik ze allemaal kwalijk", vertelde Molenaar tegen Voetbal International.