Jonk weg bij Ajax

Wim Jonk vertrekt per direct bij Ajax. Het hoofd jeugdopleiding en de club hebben besloten uit elkaar te gaan, meldden de Amsterdammers donderdag. Jonk stopt vrijdag met zijn werkzaamheden.

De club wilde van Jonk af, omdat hij al bijna het hele jaar weigert aan te schuiven bij vergaderingen van het zogenoemde technisch hart van de huidige koploper van de eredivisie. Jonk weigerde te vertrekken. Op 16 december zou een arbitragezaak uitsluitsel moeten geven, maar die is nu van de baan.

"Nadat Ajax te kennen heeft gegeven niet door te willen met mij voel ik onvoldoende draagvlak en hebben we besloten uit elkaar te gaan. Ik denk dat het uiteindelijk in niemands belang is om dit voor een rechter uit te vechten", zei Jonk achteraf. De club dankt hem in een reactie voor zijn werk en gaat op zoek naar een geschikte opvolger.

De vertrouwensbreuk tussen Jonk en club zorgden de afgelopen tijd voor een hoop tumult bij Ajax. Een aandeelhoudersvergadering draaide voornamelijk om Jonk en zijn positie bij de voetbalclub. Clubicoon Johan Cruijff reageerde boos op het vertrek van Jonk. Dat legde volgens hem een bom onder zijn veranderplan bij Ajax, het Plan Cruijff. Cruijff nam vervolgens ook zelf afstand van de club.

Plan Cruijff

Dat Jonk nu vertrekt bij 'zijn' club, zit hem niet lekker. En ook de manier waarop zit hem dwars. "Ajax blijft het probleem als een arbeidsconflict zien. Maar ik zie het breder: het gaat niet alleen om mij maar vooral om de invulling en de uitvoering van het Plan Cruijff."

Het beleid en de manier waarop de verantwoordelijkheden bij de club zijn verdeeld, vormen het probleem, betoogt Jonk donderdag. "Ik heb twee jaar lang aan de bestuurders gevraagd om een duidelijke verdeling van de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van het Technisch Hart. Ik heb ook steeds oplossingen aangedragen. Maar waar de directie uiteindelijk mee is gekomen, gaat naar mijn mening tegen het Plan Cruijff in. Ik stop dit gevecht met pijn in mijn hart. Ik ben en blijf een Ajacied."

Jonk weg bij Ajax
Jonk weg bij Ajax (Foto: ANP)