In Memoriam: Wes Craven (1939-2015)

De afgelopen nacht zat ik, zoals het een waar FOK!ker dat doet, nog even op Twitter te kijken of er nog wat was gebeurd in de wereld toen ik opeens een bericht zag verschijnen waarin iemand 'RIP Wes Craven' schreef. Mijn eerste gedachte was dat het een nepbericht betrof, zoals we die al vele malen voorbij zagen komen op het medium, maar in dit geval bleek dat helaas niet het geval te zijn. Wes Craven had op 76-jarige leeftijd de strijd verloren van die smerige vuile rotziekte kanker.
The Hills Have Eyes

Aan het einde van de zeventiger jaren van de vorige eeuw waren er maar een handjevol regisseurs die er echt toe deden voor de liefhebbers van de betere griezelfilms. Het waren de jaren dat de Nederlandse bioscopen zich nog durfden te wagen aan obscure horrorfilms in plaats van de hersenloze commerciele meuk waarmee we vandaag de dag worden doodgegooid. Naast grootmeesters als Alfred Hitchcock, George A. Romero, Tobe Hooper en John Carpenter was er in die tijd een nog relatief onbekende filmmaker genaamd Wes Craven opgedoken die veel indruk wist te maken met zijn post-apocalyptische film The Hills Have Eyes, waarin een gemuteerde familie in een woestijn het voorzien hadden op het leven van een stel vakantiegangers. De film kreeg in 1984 een minstens even goed vervolg waarin de overlevenden uit de eerste film opnieuw het doelwit werden van de kannibalistische nomaden uit de woestijn. Zelfs de familiehond die de eerste film had overleefd ontkwam niet aan flashbacks uit het eerste deel.

The Hills Have Eyes II
The Hills Have Eyes II

Nadat we in de zeventiger jaren al klassiekers voorbij hadden zien komen zoals The Texas Chainsaw Massacre, Halloween en Alien was het Wes Craven die ons in 1984 kennis liet maken met een personage die in menig nachtmerrie de hoofdrol zou gaan spelen. In de epische film A Nightmare On Elm Street was het de diabolische kindermoordenaar Freddy Krueger (Robert Englund) die op de meest creatieve manieren Amerikaanse tiemers over de kling joeg, waarbij de op dat moment nog relatief onbekende Johnny Depp één van zijn eerste slachtoffers werd. Samen met Jason Voorhees (Friday the 13th) en Michael Myers (Halloween) behoorde Krueger tot de meest bekende filmmonsters van de tachtiger jaren.

Johnny Depp in A Nightmare On Elm Street
Johnny Depp in A Nightmare On Elm Street

A Nightmare On Elm Street werd gebaseerd op een angstaanjagende ervaring die Craven in zijn jeugd had gehad. Op zekere dag had hij vanuit zijn slaapkamerraam een mismaakte man zien staan die op een nogal boosaardige wijze naar hem had gekeken. Toen de man ook nog eens had geroepen dat hij het bange kind wel had gezien was dat een ervaring die de cineast nooit meer los zou laten. Ook liet Craven zich aan het einde van de zeventiger jaren inspireren door artikelen in Amerikaanse kranten over Cambodjaanse mensen die voor het geweld van de Rode Khmer waren gevlucht. Deze getraumatiseerde mensen hadden vaak last van nachtmerries en weigerden daarom om te gaan slapen. Een aantal van deze mensen zouden daarna in hun slaap overlijden aan wat medici zouden omschrijven als het Aziatische Dood Syndroom.

Freddy Krueger in A Nightmare On Elm Street 3
Freddy Krueger in A Nightmare On Elm Street 3

A Nightmare On Elm Street zorgde vooral nogal verdeelde reacties. Zo waren er uiteraard azijnpissers die van mening waren dat de film van Craven geweld verheerlijkte, om nog maar te zwijgen over de zuurpruimen die het een probleem vonden dat er meer Amerikaanse jongeren waren die Freddy Krueger kenden dan dat er jongeren waren die wisten wie de afgelopen presidenten van de Verenigde Staten waren geweest. A Nightmare On Elm Street werd desondanks toch een enorme hit en de naam Craven stond vanaf dat moment synoniem aan een bruut harde horrorfilms met een fijne dosis zwartgallige humor. Het personage Freddy Krueger zou daarna nog in diverse films te zien waarvan alleen Wes Craven's New Nightmare in 1994 weer door de grootmeester zelf zou worden geregisseerd.

Uit Het Nieuwsblad Van Het Noorden van 12 Juni 1987
Uit Het Nieuwsblad Van Het Noorden van 12 Juni 1987

Vanaf het midden van de tachtiger jaren zou Craven een vijftal episodes van The Twilight Zone regisseren en maakte ook indrukwekkende rolprenten zoals Shocker (1989) en The People Under The Stairs (1991). Met de film Scream had Craven in 1996 opnieuw een wereldhit te pakken.

Scream
Scream

De film, die zich nog het beste laat bekijken als een ouderwetse slasherfilm in een modern tienerjasje in combinatie met een heerlijke parodie op het genre, sloeg in als een bom en zorgde dat de horrorfilm wat meer een mainstream genre begon te worden. Scream zou een drietal eveneens succesvolle filmvervolgen krijgen, waarvan het vierde deel oftewel SCRE4M weer door Craven zou worden geregisseerd, en een tv-serie die momenteel nog op de Amerikaanse televisie te zien is.

 Uit Het Dagblad Van Het Noorden van 24 augustus 2006
Uit Het Dagblad Van Het Noorden van 24 augustus 2006

Van zowel de imponerende debuutfilm The Last House On The Left als de post-apocalyptische horrorfilm The Hills Have Eyes zouden indrukwekkende remakes worden gemaakt die lucratief gezien ook tot de betere films van Craven mogen worden gerekend. Met de dood van Wes Craven heeft de horrorwereld wederom een icoon verloren.