Telefoon: Nomu S30 mini - Meer van hetzelfde?

4. Software & Accu

De software van de Nomu S30 mini was een puntje van zorg. Het toestel had vergelijkbare issues als bij de S10 pro, in augustus stond er een recente (beta) ROM op het toestel. Deze ROM had een fout waaribj de playstore niet goed werkte, het heeft even geduurt voordat de update van het toestel binnen was en het probleem opgelost was. 

Na de valse start van de software en de daar opvolgende updates werkt het toestel goed. Je merkt net als bij de S10 pro dat de processor niet het snelste is; daardoor loopt de interface niet altijd 100% soepel wanneer je zware taken uitvoert, maar dit is iets wat we bij veel goedkopere toestellen wel eens zien gebeuren. 

De snelheid van de software is verder prima in orde en in lijn met wat we verwachten van toestellen in deze prijsklasse. Zoals we al in de review van de S10 pro aanhaalden is de processor iets sneller dan de snapdragon 435. De GPU is wel minder snel dan in de Snapdragon 435, maar gezien de processor is dit al geen toestel waar je veel games op wilt draaien en is het verschil hierbij in de praktijk beperkt. 

Nomu S30 mini interface 1

Nomu S30 mini interface 2

De interface staat dichtbij stock Android; er worden (bijna) geen extra apps op het toestel meegeleverd en ook is er geen malware of adware aanwezig op het toestel. Nomu heeft 21 november update uitgebracht die de Android beveiligingspatch naar de versie van augustus update. Of er een update naar Android 8.0 gaat volgen is nog erg onzeker. 

De benchmarks liggen in lijn met vergelijkbare toestellen, met een Antutu score van rond de 38.000 valt de Nomu niet positef of negatief op. De processor zit iets boven de 420 en 430 qua performance. 

Ook de WIFI en 4G verbindingen van het toestel zijn prima, snelheden van 50Mbps zijn prima te halen. Zowel op WIFI als 4G. Ook de spraakkwaliteit valt weinig op aan te merken. Ook 5GHz WIFI is aanwezig. 

 Accu:

De Nomu heeft een redelijk grote accu voor een toestel met een basis processor en 4.7 inch scherm. Dit is in de praktijk ook wel te merken; je komt met de Nomu prima een weekendje Lowlands door mits je het toestel niet hele dagen contact laat maken met het internet. In de dagelijkse praktijk houdt de batterij bij niet te veel apps en wat whatsappen het ongeveer 2 dagen vol; al zal je het de tweede avond niet te laat moeten maken, de onscreen-time tikt hierbij ongeveer vierenhalf uur aan voordat de accu leeg is. 

In onze videotest zien we dat het toestel het ook niet slecht doet; het toestel staat bij deze test op 200 nits afgesteld en speelt (offline) constant de zelfde video in een loop. De telefoon houdt het in deze test zo'n 12 uren vol. Erg indrukwekkend. Wanneer we de WIFI wel aanzetten en een aantal andere testen draaien valt dit iets terug en zien we het toestel terug in de hogere middenmoot met een schermtijd van rond de vier uur en drie kwartier.  

Opladen gaat relatief snel met de meegeleverde 2A lader.