Drive

In het najaar van 2011 verscheen de film Drive in de bioscoop. In december verkoos de Nederlandse filmpers het cinematografische werk tot beste bioscoopfilm van 2011, waarmee de film zich kan meten met eerdere winnaars Das Leben der Anderen (2006), The Dark Knight (2008), Let The Right One In (2009) en Toy Story 3 (2010). De dvd is recentelijk in de winkels verschenen, weet Ryan Gosling als de mysterieuze rijder nog steeds de kijker te boeien?

Drive

De persoon 'Driver' (Ryan Gosling) is een stuntcoureur uit Hollywood. Toch verdient hij niet genoeg geld om te leven van de filmwereld alleen, daarom gebruikt hij zijn kwaliteiten voor illegale en meer winstgevende praktijken. In de avonden en nachten klust Driver bij door mensen te vervoeren zonder vragen te stellen. Hij werkt volgens zijn regels en zijn regels alleen zodat hij anoniem blijft en zijn veiligheid blijft verzekerd.

Als hij zijn buurvrouw Irene (Carey Mulligan) ontmoet wordt hij op slag verliefd. De alleenstaande moeder probeert zich staande te houden in de criminele wereld waar haar ex-man Standard (Oscar Isaac) in leeft. Onderwereldfiguur Cook (Ron Perlman) zet het mes op Standards keel als hij een achterstallige betaling van hem wil innen. Cook wil geld zien, anders gaat er iets met Standards vrouw en kind gebeuren. Driver laat dit niet toe en komt in actie om zijn buurvrouw uit de nood te helpen.

Niet alleen in de bioscoop, ook thuis weet Drive de kijker te overtuigen. Het beeld is haarscherp en door middel van goed uitgebalanceerde Dolby Surround waan je je volledig in de stoel van Gosling. FOK! plaatste eerder een recensie van de film Drive, waar de volgende tekst een fragment van is: "Want ondanks het feit dat het hier welbeschouwd om een - ondanks enkele intrigerende plotwendingen - redelijk standaard verhaal gaat en de hype iets groter is dan de kwaliteit van de film, maken de briljante hoofdrol van een geweldige Gosling, de spaarzame dialogen, een patente soundtrack, de nachtelijke straten van Los Angeles en een aantal zeer korte, maar uitermate heftige en totaal uit het niets komende gewelddadige scènes van Drive een genreoverstijgende productie. Vergelijkingen met onder meer meesterregisseur Quentin Tarantino zijn begrijpelijk, maar net als de Kill Bill-maker heeft regisseur Nicolas Winding Refn een volkomen eigen stijl, waardoor het zeer sfeervolle Drive meer wordt dan de som der delen."

Drive

Naast vier trailers is documentaire NWR van ruim een uur over regisseur Nicolas Winding Refn toegevoegd op de dvd. Het begin knalt er meteen goed in met schrijver en filmmaker Alejandro Jodorowsky: "De filmwereld is op een punt gekomen dat hij teleurstelt. (...) Met die brij, die kanker, de Amerikaanse films die de ganse planeet hebben besmet." Hoewel het begin interessant is om te bekijken, zijn de overige 63 minuten minder bijzonder. De documentaire richt zich aan de ene kant op de geschiedenis van NWR met bijbehorend commentaar van vrienden en collega's, met aan de andere kant een lange hersenscheet van de regisseur zelf.

Hoe interessant een documentaire over een regisseur ook kan zijn, NWR is verre van boeiend. Tijdens voice-overs en wandelingen over straat is Refn zo verveeld, hakkelend in woorden en monotoon dat de kijker het niet interesseert hoe erg hij in de schulden zat tijdens Pusher of wat de achtergrond van Bronson is. Ook de onderdelen waar het gaat over Drive zijn bijna een verspilling van de tijd. Werkelijk niets is boeiend of verhelderend, zeer spijtig. Niet alleen dit maakt deze extra matig, ook op technisch gebied is de documentaire niet sterk. Zo is er veel slechte belichting of focus in interviews, is de montage slordig, zijn veel shots lelijk of technisch incorrect en zijn er tientallen beelden gebruikt die volslagen zinloos en nietszeggend zijn.

Drive is een film die iedere filmfanaat in zijn of haar kast moet hebben. Voor de extra's hoef je het zeker niet te doen, maar dat is ook helemaal niet nodig. De film is meer dan voldoende. Laat de film je meenemen in een wilde, spannende en vooral meeslepende rit. Letterlijk.