Gadget: Teufel Concept B20 PC Speakers

De Berlijnse speakerbouwer Teufel heeft een nieuwe speakerset voor de PC aan haar assortiment toegevoegd. Daarom deze maand een review van Teufel's Concept B20. Of deze set voldoet aan de hedendaagse normen van goed geluid lees je in de volgende review.

In de doos
De speakers worden geleverd in een grote doos met ruim voldoende beschermingsmateriaal, en na verwijdering van dit alles komt de inhoud van het pakket tevoorschijn. Die inhoud bestaat uit de speakers zelf, een stroomadapter en een aansluitkabeltje. Ook worden een Duitstalige- en een Engelstalige handleiding meegeleverd. Niet dat die echt nodig zijn, want het aansluiten is kinderlijk eenvoudig.

Eenmaal uitgepakt blijken het flinke jongens; met een gewicht van 1,4 kilo per stuk en een afmeting van 22 bij 12,6 bij 12,4 centimeter mogen ze er zeker zijn. De speakers zijn, zoals we van Teufel gewend zijn, sober maar stijlvol en strak afgewerkt in hoogglans zwart met een grijze frontplaat en een zwarte grille. Ook zonder grille is het geen straf om deze speakers op je bureau te hebben staan, ze zijn erg prettig om naar te kijken.

Bediening
Aan de zijkant van de rechterspeaker is de bediening aangebracht. Er is een volumeknop die tegelijk als aan- en uitknop dient. Hier is door Teufel aandacht besteed aan de afwerking want zodra de speakers ingeschakeld worden licht er een mooie blauwe LED op. Om de klankkleur naar wens in te stellen is er een toonregelaar en voor wie een hoofdtelefoon aan wil sluiten is voor een hoofdtelefoonaansluiting gezorgd. Ook aan mensen die een headset willen gebruiken is gedacht, er is voorzien in een microfoonaansluiting waarmee de speakers via een (optioneel) microfoonkabeltje op de PC kunnen worden aangesloten.

Zoals eerder gemeld is het aansluiten van de speakers kinderspel en ook de bediening is simpel en intuïtief. Vanuit ergonomisch oogpunt bekeken zou het misschien beter zijn geweest om de bediening in de linkerspeaker in te bouwen. De meeste computergebruikers 'muizen' met de rechterhand en met de bediening in de linkerspeaker zouden zij makkelijker met de linkerhand de speakers kunnen bedienen.

Geluidskwaliteit
En dan hetgeen waar het eigenlijk om gaat; de geluidskwaliteit. Voor de geluidstest zijn de speakers aangesloten op de onboard line-out van de PC van de reviewer. Om een goed beeld te krijgen zijn een aantal muzieknummers van diverse makelij afgespeeld, even als gesproken tekst van een radiouitzending.

De geluidskwaliteit is goed te noemen, bijzonder goed zelfs. Over het gehele bereik klinken de speakers natuurlijk en helder. De hoge tonen klinken lekker crisp en de lage tonen zijn ruim voldoende aanwezig.
Verwacht uit het 2-weg bassreflexsysteem geen dreunende bassen en kopjes koffie die van het bureau af trillen, daarvoor moet je nog steeds met een subwoofer aan de slag.

Met een vermogen van 40 Watt zijn de speakers uitstekend in staat om hard te spelen, en zowel op hoog als op laag volume blijft het geluid van uitstekende kwaliteit. Er treedt op hoog volume geen enkele vervorming op. Opvallend is dat ook op een laag volume de weergave van de middentonen bij radio-uitzendingen uitstekend is, alle spraak blijft goed hoorbaar.

Conclusie
Met de Concept B20 heeft Teufel een stukje Duitse degelijkheid aan haar speaker-assortiment toegevoegd. Voor net geen honderd euro koop je een waardige geluidsset die overtuigend presteert. Dreunende, diepe bassen zal de Concept B20 niet produceren, maar een helder, natuurlijk geluid is zeker aanwezig.

Deze set is via de eigen online winkel van Teufel te bestellen voor € 99,99.