Boek: Harry Potter en de halfbloed prins

En daar was hij dan eindelijk! De Nederlandse vertaling van Harry Potter 6: Harry Potter en de Halfbloed Prins. Drie weken geleden lag het boek overal in Nederland in de schappen van de boekwinkels en menigeen zal de avonturen van de tovenaarsleerling weer bovenaan zijn verlanglijstje gezet hebben voor de kerstdagen. Aan mij de taak om je namens FOK! te vertellen of dat een goed idee was of dat je de kerstman toch nog snel moet bijsturen...

Het land wordt geteisterd door vreemde rampen en aanslagen, en hoewel het hartje zomer is hangt er een hardnekkige, onheilspellende mist. In de Ligusterlaan zit Harry Potter ’s avonds laat ongeduldig op de komst van Professor Perkamentus te wachten. Wat kan er zo belangrijk zijn dat Perkamentus hem bij de Duffelingen op komt zoeken en dat niet wachten kan tot Harry’s terugkeer naar Zweinstein? Zou het iets te maken hebben met de oude profetie die Harry aan het eind van zijn vijfde schooljaar gehoord heeft?

Als echte doorgewinterde Harry Potter-fan heb je waarschijnlijk maanden geleden al de Engelse uitgave van De Halfbloed Prins gelezen en komt deze Nederlandse vertaling als mosterd na de maaltijd. Dan was de verfilming van Harry Potter en de Vuurbeker dé happening van de afgelopen maand. Toch, getuige de hoeveelheid verkochte Nederlandse versies van J.K. Rowlings recentste Harry Potterverhaal, zijn er genoeg mensen die het wel zo prettig vinden om de avonturen van de jonge held in het Nederlands te lezen. Niet in de laatste plaats waarschijnlijk de 'oorpronkelijke' (voor zover daar nog sprake van is) doelgroep; in dit geval 13-15 jaar.

Harry Potter en de Halfbloed Prins bevat alle elementen die de vorige Harry Potterboeken ook bezaten, zonder voorspelbaar te worden. Er is de spanning tussen het goede en het kwade, van het gevaar dat op de loer ligt. Er zijn de persoonlijke worstelingen van de tiener die Harry toch ook gewoon is. Er zijn leuke, spannende en ook verdrietige momenten.
De politiek van de tovenaarswereld wordt verder uitgebouwd en we leren samen met Harry meer en meer over de geschiedenis van zijn familie, 'jeweetwel' en de andere personages in het boek. Daardoor laat de echte actie misschien iets meer op zich wachten dan in eerdere delen, maar deze informatie zorgt wel dat de spanning steeds meer stijgt en uiteindelijk wordt het gebrek aan actie ruimschoots goedgemaakt. Globaal gezien lijkt deel zes vooral geschreven als spanningsopbouw naar de ongekende climax die deel zeven moet gaan worden. Toch gebeurt er in dit deel ook genoeg met Harry en zijn vrienden en is het ook zeker geen opvullertje dat wel overgeslagen kan worden (als je dat al zou willen).Het is lastig te vertellen waarom deel zes misschien wel het meest meeslepende deel van de Harry Potterserie tot nu toe is, zonder iets weg te geven van het verhaal. Dat moet je dus gewoon maar van me aannemen. Ik kon het boek toen ik eenmaal halverwege was niet meer wegleggen. Ik moest weten hoe het verder zou gaan met Harry, de familie Wemel, Hermelien en al die andere oude bekenden. En hoewel deel 6 ook een duidelijk einde heeft, wil ik meer dan ooit dat Rowling een beetje doorschrijft en ons snel zal vertellen wat er gebeuren gaat in de wereld van Harry Potter. Ja één ding is zeker, als je deel zes gelezen hebt, kun je niet meer wachten tot deel zeven uit is!

Aangezien we graag willen dat de review en reacties ook leuk zijn om te lezen voor mensen die Harry Potter en de Halfbloed Prins nog niet gelezen hebben, aan iedereen het verzoek om spoilers tussen de daarvoor bestemde tags te zetten.


Uitgever: Uitgeverij De Harmonie ISBN: 90-6169-766-2b Pagina's: 490
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!