MotoGP-seizoen afgetrapt met mooie race en winst Dovizioso

Motorcoureur Andrea Dovizioso heeft de eerste MotoGP-race van het jaar gewonnen. De Italiaan was op het Losail International Circuit de beste tijdens de Grand Prix van Qatar, wat een fraaie openingsrace van het seizoen werd. 

Johann Zarco pakte bij de start vanaf poleposition de leiding, gevolgd door de Honda's van Marc Marquez en Dani Pedrosa, Danilo Petrucci, Valentino Rossi, Cal Crutchlow, Suzuki-coureurs Andrea Iannone en Alex Rins en vicewereldkampioen Dovizioso. Zo ontstond een Moto3-achtige kopgroep van maar liefst twaalf man, met debutant Franco Morbidelli die zich achterin die groep knap staande hield.

Ook Rossi had het mes tussen de tanden en de veteraan werkte zich via onder meer Marquez naar de tweede plek, vlak achter Zarco, terwijl Marquez en Petrucci om de derde plek vochten. In die strijd kwamen ook Dovizioso en Crutchlow zich mengen, waar Petrucci even voor pas op de plaats moest maken, met de eveneens sterk rijdende Rins achter zich.

Halverwege de race opende Rossi de aanval op leider Zarco, maar dat bleek geen succes. Il Dottore zag gelijk daarna Marquez binnendoor komen en ook Dovizioso kwam langszij, waarna de Italiaan de tweede plek zelfs over wist te nemen. Rins reed ondertussen nog altijd een stabiele race, maar tien ronden voor het einde ging het fout: de Spanjaard schoof zijn Suzuki onderuit en was klaar, net als de tegenvallende Lorenzo kort daarop.

De spanning begon toe te nemen en vijf ronden voor het einde moest Zarco zijn leiding afstaan: Dovizioso remde de Fransman uit en Marquez ging gelijk mee, terwijl ook Rossi zijn kans zag en Zarco passeerde. Dovizioso en Marquez doken gezamenlijk de slotronde in en streden om de zege, Rossi moest wat afhaken en zag achter zich hoe Crutchlow op plek vier de strijd om het podium op moest geven.

Marquez moest alles uit de kast trekken om voor de winst te gaan en deed dat in de allerlaatste bocht dan ook. De Spanjaard zette zijn Honda er met volle overtuiging naast, maar het bleek net niet genoeg om Dovizioso van de winst te houden. Dovi won, voor Marquez en Rossi, die werd gevolgd door Crutchlow, Petrucci, Maverick Viñales, Pedrosa en de naar plek acht teruggevallen Zarco.