'Kunstwerk Wilders' leidt tot rechtszaak

KunstDe controversiële Rotterdamse kunstenaar Jonas Staal wordt door het Openbaar Ministerie gedagvaard vanwege zijn 'Geert Wilders Werken' van twee jaar geleden. Staal richtte toen op 16 plekken in Rotterdam en Den Haag gedenkplaatsen op met een foto van Wilders, kaarsjes, bloemen en beertjes. Volgens het OM heeft de 25-jarige kunstenaar het Tweede Kamerlid zo met de dood bedreigd.

Met de 'kunstige' gedenkplaatsen wekte Staal de indruk dat Wilders het slachtoffer was geworden van een aanslag. Volgens Staal wilde hij met zijn actie zowel de verering van Wilders als de weerstand tegen hem uitdragen. Geert Wilders zag er indertijd de kunst niet van in en deed aangifte. Justitie nam het vervolgens hoog op en zette Staal 2 dagen vast voor verhoor. ''Een zeer succesvol werk'', vond de kunstenmaker later.

Volgende week zal de rechter moeten oordelen of Staal te ver is gegaan of niet. Op het bedreigen van een parlementslid staat overigens maximaal 20 jaar gevangenisstraf.

Staal staat bekend om zijn controversiële werken. Tijdens de vogelgrieppaniek legde hij dode vogels – die speciaal voor dat doel waren gedood – langs de openbare weg. Op de Blaak plaatste hij ooit een autowrak dat er uitzag alsof het door een bom uiteen was gereten. In oktober 2006 hing hij de Nederlandse vlag buiten waar hij het woord jihad op had gezet. Dit jaar tenslotte ketende hij zich vast aan het beeld van Pim Fortuyn.



Wilders zag er het kunstzinnige niet van in