FOK! Wat een weer: #stormpoolen

Update 17:40 uur:
Wie niet meer met de trein naar huis kan als gevolg van de westerstorm kan op Twitter onder de hashtag #stormpoolen op zoek naar een lift. Op het social medium zijn al vele oproepjes geplaatst van zowel gestrande reizigers als automobilisten die nog plek hebben om iemand mee te nemen.

Het initiatief kwam van wetenschapsjournalist Ionica Smeets en de NS omarmde haar idee meteen met de reactie: "Wat een geweldige suggestie, Ionica. Misschien kan jij het land in beweging zetten, dan houden wij ons bezig met het rijden van de treinen. #StormPoolen?.''

De NS kan nog niet zeggen wanneer het treinverkeer weer op gang komt en adviseert reizigers alternatief vervoer te zoeken.

Update 16:40 uur:
De storm leidt vooral rond Utrecht en Arnhem tot problemen op de weg, meldt de ANWB. Veel wegen zijn afgezet, onder meer door omgewaaide vrachtwagens. Het kost tijd om die allemaal overeind te zetten en mogelijke schade aan het wegdek te herstellen. Volgens de ANWB zal ook de avondspits daar nog last van hebben.   

Volgens de verkeersinformatiedienst VID zijn er zeker dertig vrachtwagens omver geblazen. Bij enkele knooppunten stonden extra zware bergers paraat om die snel weer overeind te kunnen zetten.
                                        
Rijkswaterstaat gaf vanochtend het dringende advies om niet te rijden met een aanhanger of lege vrachtwagen.

Update 15:58 uur
Code rood is in het hele land beëindigd. Schiphol geeft aan dat er weer vluchten kunnen vertrekken en binnenkomen. ProRail is bezig met het schouwen en (treffen van voorbereidingen voor) herstelwerkzaamheden aan het spoor. Het is nog niet te zeggen wanneer het treinverkeer weer wordt hervat. 

Update 14:58 uur
De NS laat weten dat er voorlopig nog geen treinverkeer mogelijk is. ProRail en NS houden de situatie nauwlettend in de gaten. Er wordt hard gewerkt om, zodra de weerssituatie dit toelaat, het treinverkeer weer veilig op te kunnen starten. Het is nu echter onmogelijk om aan te geven wanneer dit zal zijn en welke treinen zullen rijden. NS adviseert reizigers de berichtgeving op NS.nl goed in de gaten te houden. De informatie in de reisplanner is op dit moment niet up to date.

Het gemeentelijk vervoer in Amsterdam is weer aan het opstarten. Als gevolg van de storm kunnen lijndiensten nog wel omgeleid worden. 

Update 14:30
De wind is in het westen en midden van het land sterk afgenomen, daar is inmiddels code geel van kracht. In het oosten is aanvankelijk nog sprake van code rood vanwege de maatschappelijke impact als gevolg van de zeer zware windstoten.

Door ontwortelde bomen zijn tientallen waterleidingen gesprongen. Vitens waarschuwt dat er met name in Arnhem, Velp Zutphen en Doetinchem zonder water kunnen komen te zitten. Hoeveel huishoudens zonder water (komen te) zitten, is niet duidelijk. In het hele voorzieningsgebied van Vitens kunnen de breuken gevolgen hebben voor de watertoevoer. Vitens voorziet Friesland, Flevoland, Gelderland en Overijssel van drinkwater.

Brandweer
Volgens de website Alarmeringen.nl kreeg de brandweer op het hoogtepunt van de storm (tussen 11:30 en 12:00 uur) bijna zeshonderd meldingen binnen. Dat komt neer op twintig meldingen per minuut. 

Update 13:30 uur
De storm heeft volgens het AD tot nu toe 3 levens geëist. Dat gebeurde in Vuren, Olst en Enschede. 

Update 13:00 uur

Ook Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport hebben last van de storm. Verscheidene vluchten worden aan de grond gehouden of moesten elders landen. Bijvoorbeeld de vlucht van Ryanair van Marrakech naar Eindhoven Airport moest uitwijken naar Luik. 

Update 11:52 uur
Vanwege hevige storm is de bezoekersingang van het Tweede Kamergebouw aan de Lange Poten donderdag 18 januari 2018 tijdelijk afgesloten. De politie heeft ook een deel van de straat uit voorzorg afgezet voor publiek. Ook een deel van het Binnenhof is afgesloten. 

Update 11:40 uur
Op station Almere heerst grote chaos en station Breda gaat gewoon helemaal dicht. 

Update 11:30 uur
Schiphol heeft laten weten dat alle vluchten tot nader order zijn gecanceld. 


Update 11:25 uur
In Noord-Holland is er een NL-Alert verstuurd in verband met de weersomstandigheden. Ook in andere provincies is er een NL-alert verstuurd. 

NL Alert verzonden in Noord Holland
NL Alert verzonden in Noord Holland

Update 11:06
De NS staakt het treinverkeer. De NS: "Er komen bomen en andere voorwerpen op het spoor en op treinen terecht. Ook op verschillende stations hebben we te maken met stormschade. Dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren voor reizigers en medewerkers. Om deze reden zijn ProRail en NS genoodzaakt nu de dienstregeling te staken.ProRail en NS houden met behulp van weerbureaus de weerssituatie nauwlettend in de gaten. Zodra het kan wordt stormschade hersteld."

Update 11:00 uur
Rijkswaterstaat sluit donderdag de stormvloedkering Ramspol bij Kampen. De westerstorm stuwt het water in het Ramsdiep tot bijna een meter boven NAP. Met de opblaasbare dam wordt het Ketelmeer van het Zwarte Meer afgesloten. Dat moet Kampen en omstreken beschermen.

De stormvloedkering moet om 13.00 uur afgesloten zijn. Als de wind is afgenomen en het waterpeil daalt, gaat de kering weer open, aldus Rijkswaterstaat.

Update 10:56 uur
Via het ANP hebben we vernomen dat ook het tramvervoer in Amsterdam is platgelegd. Daarnaast hebben alle containerterminals in Rotterdam het werk neergelegd. Schepen blijven buitengaats tot de wind is gaan liggen. 

In De Bilt is een windsstoot van 122 kilometer per uur gemeten, de zwaarste windstoot sinds 1990 aldus Weerplaza. 

Update 10:40 uur
Dierentuinen zoals Artis, Amersfoort dierenpark en Ouwehands Dierenpak houden de deuren geloten vanwege de storm. Ze zijn bang dat er takken op de bezoekers kunnen vallen. 

In Den Haag is het tram- en busverkeer stilgelegd vanwege code rood.  De politie roept op om alleen bij 'acuut of levensgevaar' 112 te bellen. Ze worden overspoeld met meldingen over de storm. Het nummer dat gebeld dient te worden als je geen slagaderlijke bloeding of schedelbasisfractuur hebt is 0900-8844. 

De hal van Centraal Station in Den Haag wordt ontruimd, het heeft een groot glazen dak. 


Update 10:05 uur
Het KNMI heeft voor delen van het land opgeschaald naar CODE ROOD! Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om in die provincies niet de weg op te gaan, en als het dan toch noodzakelijk is, niet met een aanhanger te gaan rijden. 

Code rood, we gaan dood!  (Foto: KNMI)
Code rood, we gaan dood! (Foto: KNMI)

Vanochtend krijgen we te maken met een (zware) westerstorm. In de ochtend en eerste helft van de middag zijn overal zware windstoten mogelijk van 80-100 km/u. Tussen 9.00 uur en 14.00 uur wordt de piek in de wind verwacht. Op veel plaatsen kunnen dan zeer zware windstoten voorkomen van 100-120 km/u, aan zee mogelijk 130 km/h. In de tweede helft van de middag neemt de wind sterk in kracht af. De wind komt uit west tot noordwest.

Duitsland
Ook in Duitsland wordt het een stormachtige dag. De weerdienst waarschuwt voor windstoten tot 115 kilometer per uur. In de Harz, het noordelijke middelgebergte, kan dat oplopen tot 160 kilometer per uur. Hier en daar blijven scholen dicht.
 
Het meeste gevaar komt echter niet van de wind maar van gladde straten. In de nacht waren er vooral in Nedersaksen veel aanrijdingen.
 
Ook is er gewaarschuwd voor hevig onweer. De Duitse spoorwegen rijden met beperkingen.

Verder kan het in het eerste deel van de ochtend in de provincie Groningen tijdelijk glad worden als gevolg van sneeuwval. De sneeuw gaat in de tweede helft van de ochtend over in regen en de gladheid verdwijnt dan weer.

Vanochtend staat er langs de westkust enige tijd een (zware) storm, 9-10 Bft. Boven land is de wind krachtig tot hard, mogelijk stormachtig. De wind is aanvankelijk zuidwest, in het noordoosten eerst nog zuidoost, en draait geleidelijk naar west tot noordwest. Tot in de eerste helft van de middag zijn op veel plaatsen zeer zware windstoten mogelijk van 100-120 km/uur, aan zee mogelijk 130 km/u. In de tweede helft van de middag neemt de west- tot noordwestenwind snel af, boven land naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig. Het is bewolkt en er valt af en toe (mot)regen. In het noordoosten komt eerst nog (natte) sneeuw voor en lokaal onweer. In de provincie Groningen zou dit in de eerste helft van de ochtend tijdelijk tot gladheid kunnen leiden. Van het westen uit wordt het droger en komt er een enkele opklaring voor. In de middag is het wisselend bewolkt met enkele buien, later mogelijk met winterse neerslag en onweer. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het noordoosten tot 10°C in het uiterste zuiden.

In de nacht naar vrijdag zijn er wolkenvelden en komen er enkele (winterse) buien voor, mogelijk met onweer. Hierbij zou het dieper landinwaarts plaatselijk en kortstondig glad kunnen worden. De minimumtemperatuur varieert van 0°C in het noordoosten tot 5°C in het zuidwesten. De westelijke wind is zwak tot matig, aan zee (vrij) krachtig.

Vrijdag overdag is het wisselend bewolkt en trekken er enkele (winterse) buien, mogelijk met onweer, oostwaarts over het land. Later op de dag neemt daarbij de kans op plaatselijke gladheid toe. De maxima komen rond 5°C uit. De west- tot zuidwestelijke wind is zwak tot matig, aan zee mogelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Bij Dennistd in het oosten van Twente sneeuwde het vandaag.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!