Warmste Oudejaarsdag ooit gemeten

Het is vandaag officieel de warmste Oudejaarsdag ooit gemeten. In De Bilt werd het om 10:00 uur 12,5 graden. Het record stond op 12,3 graden gemeten in 2006. Het warmst werd het tot dusver in Ell met 13,4 graden. Niet eerder was het op een van de KNMI-weerstations zo zacht op 31 december.

De temperatuur kan de komende uren nog iets verder oplopen en in het zuidoosten lokaal zelfs stijgen richting 15 graden! Vanavond daalt de temperatuur iets en rond de jaarwisseling is het 8 graden met kans op enkele buien.

Op de valreep noteren we het zesde officiële warmterecord van 2017 in De Bilt. Recordwarm was het dit jaar ook op 30 en 31 maart, 17 en 27 mei en 16 oktober. Het enige kouderecord (voor de maximumtemperatuur in De Bilt) noteerden we op 16 september.

Voor het gevoel niet bijzonder zacht
Door een stevige zuidwestenwind en buien voelt het vandaag minder warm aan dan de thermometers aanwijzen. De gevoelstemperatuur ligt momenteel tussen 5 graden in het noorden en 10-12 graden in het zuiden.

Tijdens de jaarwisseling voelt het op de Waddeneilanden aan als 3 graden, langs de westkust en in het noorden als 4 en in de rest van het land als 5 à 6 graden. Ondanks dat het zeer zacht is voor de tijd van het jaar is vanavond en vannacht een warme winterjas nodig.

Veel wind
In de kustgebieden staat rond middernacht een krachtige tot harde wind (6-7 Bft.) en in het binnenland waait het matig tot vrij krachtig (4-5 Bft.). Bij het afsteken van vuurwerk moet hier rekening mee worden gehouden.

Het is belangrijk om vuurpijlen niet vanuit lege flessen te lanceren, maar om deze te verzwaren met zand of water. Nog beter is om de fles in te graven in een emmer zand of in de tuin. De flessen waaien daardoor niet om, wat de veiligheid vergroot.

De wind heeft als voordeel dat vuurwerkdampen snel wegwaaien en mist geen kans krijgt. Vorig jaar ontstond door het vuurwerk regionaal plotseling dichte mist.

Rond middernacht en in de Nieuwjaarsnacht is er kans op buien. Veel plaatsen zullen het droog houden tijdens de jaarwisseling, maar sommige regio’s zullen pech hebben en met regen te maken krijgen. Waar de buien vallen is op voorhand lastig aan te geven. Tijdens de Nieuwjaarsnacht neemt bij buien de kans op een klap onweer en hagel toe.

Nieuwjaarsdag
Nieuwjaarsdag verloopt onstuimig met enkele buien en een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Aan zee is de wind krachtig en voor het gevoel is het tijdens de Nieuwjaarsduik dan ook koud. De gevoelstemperatuur ligt dan op de stranden op 3 à 4 graden, terwijl de thermometer 7 à 8 graden aanwijst. Landinwaarts ligt de gevoelstemperatuur rond 5 graden. In de middag neemt vooral in het zuiden de kans op regen toe.