Gewichtheflegende Süleymanoglu (50) overleden

De legendarische Turkse gewichtheffer Naim Süleymanoglu is op 50-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Istanbul. Süleymanoglu was al geruime tijd ziek en onderging onlangs nog een levertransplantatie.

De geboren Bulgaar was in 1986 aanwezig bij wedstrijden in Melbourne en besloot daar om zijn thuisland de rug toe te keren. Hij vroeg asiel aan in Turkije - dat een miljoen dollar betaalde aan de Bulgaren - en namens dat land waren er vele successen voor De Kleine Hercules - zo genoemd vanwege zijn lengte van slechts 1,47 meter.

In 1988 verbaasde Süleymanoglu de wereld door in Seoul met overmacht olympisch goud te winnen in de klasse tot 60 kilogram. Dat deed hij door een wereldrecord te tillen van 342,5kg - 152,5kg bij het trekken, 190kg bij het stoten. Overigens had hij als Naum Shalamanov in 1984 als 16-jarige al mee kunnen doen aan de Spelen, maar Bulgarije sloot zich aan bij de Sovjet-boycot van de Spelen in Los Angeles. Süleymanoglu won ook in 1992 olympisch goud in de op twee na lichtste klasse en pakte en passant ook nog vijf wereldtitels.

De Spelen van Atlanta in 1996 zouden zijn afscheid worden en dat werd een grote strijd tussen hem en de Griek Valerios Leonidis. Aan het einde van de wedstrijd waren alleen de twee nog over en het publiek was verdeeld in een Griekse en Turkse helft. De twee tilden aan het einde in totaal drie wereldrecords, maar Leonidis faalde bij zijn laatste poging, waardoor Süleymanoglu goud veroverde. Uitgerekend de Turk was vervolgens de eerste die de in tranen uitgebarste Griek kwam troosten.

Met zijn 190kg terwijl hij iets minder dan 60 kilo woog, werd Süleymanoglu de tweede van inmiddels zeven gewichtheffers die ooit drie keer hun lichaamsgewicht boven hun hoofd getild hebben. 

Süleymanoglu vs Leonidis in 1996 (Bron: YouTube)

Süleymanoglu verbaast de wereld in 1988 (Bron: YouTube)