Martens en Van de Sanden schitteren in Champions League

Lieke Martens en Shanice van de Sanden hebben een uitstekende avond in de Champions League achter de rug. In de eerste ronde van het toernooi maakte Martens haar Europese debuut voor FC Barcelona, waar ze vorig seizoen met het Zweedse Rosengård in de kwartfinales juist nog tegen speelde.

De Europees voetbalster van het jaar opende na een kleine twintig minuten de score op bezoek bij het Noorse Avaldsnes. Daar bleef het lang bij, tot Toni Duggan, Andressa Alves en Mariona in de laatste twintig minuten voor de 0-4 eindstand zorgden. Martens gaf de assist voor Duggan's goal en Alves wist tot scoren te komen uit de rebound van een schot van de Nederlandse.

Shanice van de Sanden trok in de zomer van Liverpool naar Olympique Lyon en in Frankrijk is de international nu al van groot belang voor onder meer de fenomenale productie van de Noorse Ada Hegerberg. Die kwam in vier competitiewedstrijden al tot acht goals en op bezoek bij het Poolse Medyk Konin trof ze nog eens drie keer doel. Van de Sanden gaf twee assists in de uiteindelijk met 0-5 gewonnen wedstrijd.

Met Anouk Dekker in de basis ging het Franse Montpellier in eigen huis zeer verrassend met 0-1 onderuit tegen Zvezda Perm uit Rusland. Lineth Beerensteyn en Jill Roord, beiden overgekomen van FC Twente, maakten hun Europese debuut voor Bayern München, maar het 20-jarige duo kon een 1-0 nederlaag bij Chelsea niet voorkomen. Keepster Jacintha Weimar zat bij Bayern op de bank in Londen.