Amerikaans vuilbroed treft bijen in Drenthe

In Gasselternijveenschemond (provincie Drenthe) is onder bijen een uitbraak van Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Dat is een besmettelijke bijenziekte en daarom zijn enkele bijenvolken geruimd. Om verdere verspreiding te voorkomen, heeft het ministerie van Economische Zaken een vervoersverbod van 3 kilometer ingesteld.

Dat vervoersverbod duurt minstens dertig dagen.Omdat in de loop van de herfst geen broed meer aanwezig is in een bijenvolk, kan de controle van bijenkasten in het gebied rondom de besmette bijenkast waarschijnlijk pas in het voorjaar van 2018 worden uitgevoerd, waardoor het vervoersverbod naar verwachting langer in stand zal blijven.

Amerikaans vuilbroed is een ziekte onder larven van de honingbij. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Paeni-bacillus larvae. De sporen daarvan zijn resistent tegen hitte en uitdroging. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen.

Ook in juni en juli dook de ziekte op meermaals op in Drenthe; in Exloo en Weerdinge. Toen werden ook enkele bijenvolken geruimd. 

Bijen in Drenthe geruimd om ziekte
Bijen in Drenthe geruimd om ziekte (Foto: ANP)