Dagzege De Gendt in Vuelta

Thomas de Gendt heeft de negentiende etappe in de Vuelta op zijn naam geschreven. Na 149,7 kilometer koersen, van Caso naar Gijón, was de Belg de rapste van een kopgroep. Chris Froome behield het rood.

19 man gingen op avontuur: Edward Theuns, Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo), Bob Jungels, Matteo Trentin (QuickStep), Nicolas Roche (BMC), Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe), Julien Duval (AG2R-La Mondiale), Davide Villella (Cannondale), Floris De Tier, Juan José Lobato (LottoNL-Jumbo), Rui Costa, Matej Mohoric (UAE Team Emirates), Laurens De Vreese (Astana), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Ivan Garcia Cortina (Bahrain-Merida), Dani Navarro, Kenneth Vanbilsen (Cofidis), David Arroyo (Caja Rural-Seguros) en Juan Felipe Osorio (Manzana-Postobon). Hun voorsprong liep al gauw op naar boven de drie minuten.

Negen man, Christopher Juul-Jensen, Carlos Verona (Orica-Scott), Antonio Pedrero, Jose Joaquin Rojas (Movistar), Romain Bardet, Alexis Gougeard (AG2R), Simon Clarke (Cannondale-Drapac) en de Nederlanders Antwan Tolhoek en Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), probeerden zich bij de koplopers aan te sluiten. Op 91 kilometer van de meet demarreerde Theuns uit de kopgroep en niet lang daarmee sloot de groep achtervolgers zich bij de kopgroep aan.

Villella was de volgende die wegreed en sloot zich bij Theuns aan. Theuns en later ook Villella lieten zich echter weer terugzakken. Het peloton deed het rustig aan en zat op bijna een kwartier.  Op de flanken van de Alto de la Falla de Los Lobos verbrokkelde de kopgroep. Er bleven uiteindelijk nog zeventien man over onder wie Tolhoek en Bouwman.

Garcia, de Spanjaard van Bahrein-Merida, ging op 35 kilometer van de meet op avontuur, en pakte een ruime minuut op de kopgroep. Hij begon met die voorsprong aan de laatste klim van de dag, de Alto de San Martín de Huerces (4,5 kilometer tegen 7,2%). De groep achter Garcia verbrokkelde weer. Roche, Bardet en Costa reden een halve minuut van de voorsprong van de Spanjaard eraf. Bardet trok door en wist zich net voorbij de top bij Garcia te voegen.  Roche en Costa reden daar 15 tellen achter.

Contador maakte van het klimmetje gebruik om voor de zoveelste dag deze Vuelta te demarreren uit het peloton. Hij sloeg meteen een groot gat, Zakarin probeerde tevergeefs te volgen. Vooraan sloten Roche en Costa aan bij Garcia en Bardet. Op vier kilometer van de meet slopen eerst Roche en toen Bardet weg maar beiden werden ze teruggepakt. Even later sloten vijf renners zich nog aan bij de vier man.

In de eindsprint was het Thomas de Gendt die Navarro en Garcia voorbleef. Contador had inmiddels gezelschap gekregen van zijn terug laten zakkende Theuns. De Spanjaard had een maximale voorsprong van ruim een minuut, maar zeven kilometer voor de streep was dit nog maar een halve minuut. En 2,5 kilometer voor de streep werd hij bijgehaald door het peloton.