López de beste op Calar Alto, Kelderman vierde

De elfde etappe in de Vuelta a España is gewonnen door Miguel Ángel López. De 23-jarige Colombiaanse klimmer van Astana was op de slotklim Calar Alto de sterkste. Chris Froome werd op veertien seconden tweede, voor Vicenzo Nibali. Wilco Kelderman werd vierde in dezelfde tijd als Froome.

Het was lang wachten tot er een groep ruimte kreeg van het peloton. Uiteindelijk zou er een groep wegrijden met daarbij twee Nederlanders: Lennard Hofstede (Sunweb) en Antwan Tolhoek (Lotto-Jumbo). De twee hadden het gezelschap van twaalf anderen renners: Romain Bardet (AG2R), Bob Jungels (QuickStep), Alessandro De Marchi (BMC), Antonio Pedrero (Movistar), Simon Clarke (Cannondale), Matej Mohoric (UAE), Sander Armée (Lotto), Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Igor Antón (Dimension Data), David Arroyo (Caja Rural-Seguros RGA), Conor Dunne (Aqua Blue Sport) en Aldemar Reyes (Manzana). De veertien zouden een maximale voorsprong van vijf minuten pakken op het peloton.

Met nog vijftig kilometer te gaan nam Orica-Scott het tempo over in het peloton. De Australische ploeg leek een plannetje te hebben. Simon Yates ging op de voorlaatste klim in de aanval. De Brit zou snel naar de kopgroep rijden, die toen nog bestond uit Bardet en Reyes. Later zouden ook nog Darwin Atapuma aansluiten.

De kopgroep begon met een voorsprong van een kleine drie minuten voorsprong aan de slotklim, de Calar Alto, maar al snel werd duidelijk dat ze het niet zouden houden vooraan, dat kwam mede doordat de ploeg van Nibali het tempo hoog hield in het peloton. Grootste slachtoffer was Orica-Scott. Chavas, de nummer twee van het klassement moest er af, net zoals zijn ploeggenoot Adam Yates. Ook vooraan moest Simon Yates afhaken bij Bardet en Atapuma.

Met nog tien kilometer te gaan was er een eerste aanval van Nibali. De Italiaan kreeg Alberto Contador met zich mee, maar de ploeggenoten van Froome lieten ze niet wegrijden. Op zes kilometer van de streep werden ook de laatste aanvallers ingerekend, waardoor er een groep van tien renners gingen uitmaken wie de zege zou pakken met daarbij Kelderman.

Op twee kilometer was het weer Nibali die ten aanval trok. De winnaar van de Ronde van Spanje in 2010 had een klein gaatje op Kelderman, Froome en López. Na de aansluiting zou López doortrekken, waarna hem niemand meer kon bedreigen. De drie daarachter zou op veertien seconden van de Colombiaan eindigen.