Brand Esso geblust, uitkijken voor roet

Bij een raffinaderij van de Esso in de Europoort is brand uitgebroken. De vlammen zijn van verre te zien en hebben inmiddels de grond bereikt. De brand woedt in een zogenoemd fornuis, een deel van de fabrieksinstallatie.

Inmiddels is er door de brandweer opgeschaald naar GRIP2. Een van de schoorstenen zou op instorten staan. Het gebied is nog niet ontruimd, wel is het luchtalarm in het gebied afgegaan. Bewoners wordt geadviseerd om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten.  

DCMR doet metingen in de omgeving. Rond 22:30 is er een NL-Alert verstuurd. Volgens de melding is de verwachting dat er geen verdere escalatie zal plaatsvinden. Inmiddels er een woordvoerder van de politie onderweg naar het Botlekgebied volgens RTV Rijnmond. 

Update 22:59 uur
Volgens de Esso zijn er geen gewonden gevallen bij het 'incident'. Ook de schoorsteen zou niet op instorten staan in tegenstelling tot eerdere berichten. Het probleem zou zijn ontstaan in een fabriek waar benzinecompartimenten verwerkt worden. De vlam die nu nog zichtbaar is, is van het affakkelen, hiermee wordt de druk van de installatie afgehaald. 

Update 22-08 07:33 uur
Volgens de veiligheidsregio was de brandweer rond 23.15 uur nog druk bezig met blussen van de laatste kleine brandhaarden. Rond middernacht gaf de brandweer het sein brand meester en was de brand ook daadwerkelijk uit. De waarschuwingswebsite Rijnmondveilig.nl was tijdens de brand onbereikbaar. Of dat te maken had met het grote aantal bezoekers, was niet duidelijk.

Update 09:00 uur
Omwonenden hebben het advies gekregen voorlopig geen gewassen van volkstuinen te eten. Ook moeten zij huidcontact voorkomen met neergeslagen roetdeeltjes, waarschuwen de hulpdiensten via Twitter.

De milieudienst DCMR doet onderzoek naar de roetdeeltjes, die terecht zijn gekomen in onder meer Geervliet, Heenvliet, Abbenbroek, Zuidland en Oudenhoorn, ten zuidwesten van de raffinaderij. De gemeente Nissewaard bekijkt wat er moet gebeuren om het roet te verwijderen.

Directeur Harro van der Rhee heeft op Radio Rijnmond aangegeven dat mensen die schade hebben geleden door de brand op een scahdevergoeding kunnen rekenen. 

Livestream