Volleybalsters sluiten WGP-weekend af met klinkende zege op Rusland

De Nederlandse volleybalsters hebben ook de derde wedstrijd in het tweede weekend van de World Grand Prix gewonnen. In Yekatarinaburg was het team van bondscoach Jamie Morrison vanavond veel te sterk voor het thuisspelende Rusland. Het werd 3-0. De setstanden warnen 25-18, 25-22 en 25-16.

Oranje begon sterk aan de wedstrijd en kwam in de eerste set direct 8-4 voor. Yvon Belien, Celeste Plak, Robin de Kruijf, captain Maret Balkestein, Anne Buijs, Laura Dijkema en Kisten Knip begonnen in de basis. De Russinnen kwamen er niet doorheen en Oranje liep uit naar 20-15 om vervolgens de set met 25-18 te pakken.

Ook in de tweede set liep Oranje direct weer uit naar 9-5. Rusland kwam nog wel terug tot 16-15. Oranje creëerde weer een marge van drie punten, maar Rusland vocht terug en op 22-21 nam Morrison een time-out. Daarna maakte de dames het af, via een strakke serve van Belien werd het 25-22.

In de derde set kwam Rusland nog wel 0-3 voor, maar dankzij sterk aanvallend spel en een blok van Buijs nam Oranje snel de leiding weer over: 6-4. Bij de tweede technische timeout stond het al weer 16-9. Via een harde smash van Plak kwam het matchpoint op het scorebord: 24-15. De eerste poging mislukte nog, maar daarna was het raak: 25-16.

Vrijdag won Nederland al met 3-0 van België en zaterdag met 3-2 van de Dominicaanse Republiek. Vorig week in Apeldoorn werden twee van de drie wedstrijden gewonnen. Nederland staat daarmee gedeeld tweede achter Servië, dat alleen een beter setratio heeft. De World Grand Prix gaat komende week voor Nederland verder in Brazilië, met wedstrijden tegen de Verenigde Staten (donderdag), Brazilië (vrijdag) en België (zondag). Een plek bij de beste vijf landen na drie weekenden levert kwalificatie op voor de Final Six begin augustus in China.