Hoogspringer Barshim richt pijlen op wereldrecord

Hoogspringer Mutaz Essa Barshim wordt al algemeen beschouwd als Qatar's beste atleet ooit, zeker als we alleen kijken naar sporters die ook daadwerkelijk uit Qatar komen, een zeldzaamheid op het hoogste niveau. Barshim is er zo één en met zijn olympisch zilver van vorig jaar, nadat hij in Londen al brons won, nestelde hij zich stevig bovenaan de lijst met beste Qatarese sporters ooit. 

De 25-jarige Barshim vocht vooral in 2014 regelmatig prachtige duels uit met de Oekraïner Bohdan Bondarenko, waarbij de magische grens van 2,40 meter meer dan eens geslecht werd. Naast de legendarische Cubaan Javier Sotomayor, met 2,45 meter al 24 jaar houder van het wereldrecord, sprong niemand zo vaak over de 2,40 meter als Barshim en Bondarenko - negen en zeven keer. 

Nu het nieuwe seizoen weer gaat beginnen heeft Barshim zijn pijlen opnieuw op het grote doel van zijn carrière gericht: Sotomayor's wereldrecord, wat hij met zijn persoonlijk record van 2,43m in Brussel in 2014 al benaderde. Op 5 mei begint de missie tijdens de opening van het Diamond League-seizoen in zijn eigen Doha. "Het is al een tijd geleden dat ik een wedstrijd gesprongen heb, dus ik heb er heel veel zin in om weer te laten zien wat ik kan", vertelt Barshim. "Wat ik in Doha voor elkaar krijg zal bepalen hoe ik de rest van het seizoen in zal gaan, waarbij goud op het WK in Londen het hoofddoel is."

Sotomayor springt over 2,45 meter in het Spaanse Salamanca (Bron: YouTube)

Volgens de Qatarees zou 2017 wel eens het jaar kunnen worden waarin Sotomayor's record eindelijk uit de boeken gesprongen wordt. "Ik voel me goed. Als ik blessurevrij blijf denk ik dat ik een hele goede kans maak om een gooi te doen naar het wereldrecord. Ik ben er al twee keer heel dichtbij gekomen in twee seizoenen en nu hoop ik dat dit hét seizoen wordt." 

Sinds hij de Spelen van 2012 bijna moest missen door een blessure is hij zuiniger geworden op zijn lichaam. "Toen ik jong was, was ik dom, en deed ik aan alle competities mee. Ik ging van wedstrijd naar wedstrijd en had op een gegeven moment wedstrijden in vier continenten in maar tien dagen! Dat kan ik gewoon niet meer, ik moet slim zijn en naar mijn lichaam luisteren."

Barshim heeft niet altijd de geweldige techniek gehad die hij nu heeft, zo maakt hij duidelijk. "In mijn begintijd was ik echt slecht in hoogspringen, ik eindigde bijna altijd onderaan. Mijn vader bleef me motiveren: 'Als dit is wat je echt wilt doen en wat je leuk vindt, geef dan niet op en heb geduld' vertelde hij me dan. Als je zoiets doet moet je zeker weten dat je het vol blijft houden, want hard werk wint het op de lange termijn van talent", besluit de hoogspringer.

Barshim springt over 2,43 meter in Brussel (Bron: YouTube)