Van der Breggen wint Amstel Gold Race voor vrouwen

Anna van der Breggen heeft de vrouweneditie van de Amstel Gold Race gewonnen. De 26-jarige olympisch kampioene van Boels-Dolmans sprong met nog zeven kilometer te gaan weg uit een kopgroep van zes en hield de voorsprong vast. Elizabeth Deignan (Armitstead) won de sprint van de achtervolgende groep.

Op de plaatselijk rondes met de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg koos Deignan op twintig kilomter van de streep de aanval. De renster van Boels-Dolmans kreeg Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma met zich mee. De drie hadden een voorsprong twintig seconden van een achtervolgende groep van vijftien rensters. Ellen van Dijk leidde in haar eentje de achtervolging in dienst voor Coryn Rivera.

Op de Bemelerberg ging Annemiek van Vleuten in de tegenaanval. De Nederlandse kreeg Van der Breggen en Rivera met zich en zouden op de top de aansluiting maken met de leidsters. Op zeven kilometer van de meet ging Van der Breggen de aanval. De olympisch en Europese kampioene had meteen een groot gat te pakken op haar medevluchters.

Niewiadoma probeerde nog wel op de Cauberg het gat te verkleinen, maar Van der Breggen hield genoeg over van haar voorsprong en kwam solo over de meet. In de achtervolging won de Deignan de sprint voor plek twee. Niewiadoma en Van Vleuten werden allebei derde.

Anna vd Breggen wint de Gold Race voor vrouwen. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)
Anna vd Breggen wint de Gold Race voor vrouwen. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)