Dubbele zege Noorse langlaufers

De World Cup langlaufen in het Franse La Clusaz heeft op zaterdag weer twee Noorse overwinningen opgeleverd. Aanvankelijk zouden de heren en dames een skiatlon afwerken - de helft in klassieke stijl en de helft in vrije stijl - maar een gebrek aan sneeuw gooide roet in het eten. In plaats daarvan werd besloten tot wedstrijden in de vrije stijl, maar wel met een massastart.

Voor de dames stond een wedstrijd over 10 kilometer op het programma. Het duurde niet lang tot een Noors trio afstand nam van de rest: Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg en Heidi Weng gingen er vandoor. De Zweedse Stina Nilsson was de enige die er in slaagde zich bij de drie te voegen. Het leidende kwartet ging niet veel harder dan de rest, maar genoeg om de voorsprong constant met een paar seconden uit te breiden. In de slotkilometer vond Weng het welletjes geweest: ze plaatste de aanval, zag de rest lossen en passeerde als eerste de finish om zo haar derde zege van het seizoen bij te schrijven. Bjørgen klopte Østberg in de strijd om plek twee, Nilsson werd vierde.

De heren hadden 15 kilometer voor de kiezen. Hier duurde het een stuk langer voor een serieuze kopgroep ontstond en zelfs na 10 kilometer was er nog geen schifting te zien. In de slotkilometers gebeurde het dan toch en werd duidelijk dat het Noorwegen tegen Rusland werd. Alexander Legkov handhaafde zich als enige niet-Noor in de kopgroep, met verder Martin Johnsrud Sundby, Finn Haagen Krogh en Didrik Tønseth. Laatstgenoemde moest het in de laatste meters laten gaan terwijl de rest om de zege sprintte. Daarin bleek Krogh de rapste: hij versloeg Sundby, Legkov werd derde.