Baldisserri: "Angstcultuur binnen Ferrari F1"

Volgens Luca Baldisserri staat het Formule 1-team Ferrari er niet goed op. De voormalig hoofdengineer van de Italiaanse renstal vindt dat er nu een angstcultuur binnen Ferrari heerst en dat de groep mensen geen team vormt.

Ferrari worstelt al jaren om weer echt aan te sluiten bij de top van het Formule 1-veld. De Italianen hadden bijvoorbeeld problemen met de windtunnel en binnen de renstal is de ene na de andere reorganisatie geweest omdat de resultaten tegen vielen. Vorig jaar won coureur Sebastian Vettel weliswaar drie races, maar dit jaar heeft de renstal uit Maranello nog niet eenmaal op de hoogste trede van het podium gestaan. Bovendien is de tweede plaats in het constructeurskampioenschap verspeeld aan Red Bull Racing.

Volgens de vorig jaar vertrokken Baldisserri heerst er binnen Ferrari een angstcultuur. "Jammer genoeg heeft zowel president Sergio Marchionne als teambaas Maurizio Arrivabene geen ervaring in de racesport, een cultuur die de Scuderia tegenwoordig kwijt is. Ze zijn niet langer een team, maar een groep bange mensen. Er hangt een angstcultuur. De jongens nemen geen risico's meer uit angst met pek en veren de laan uit gestuurd te worden."

Dat Ferrari nu een meer horizontale structuur van werken heeft zegt Baldisseri niets, omdat een Formule 1-team juist als een leger geleid zou moeten worden. De bazen moeten volgens de Italiaan de richting aangeven, de mensen motiveren, beslissingen nemen en als het een keer fout gaat juist achter hun personeel gaan staan in plaats van hen te ontslaan. Dit gebeurde eerder dit jaar nog bij James Allison.