BMX-topper Willoughby verlamd na val in training

BMX'er Sam Willoughby is na een valpartij verlamd geraakt. De 25-jarige Australiër kwam op 10 september tijdens een training in het Amerikaanse Chula Vista - het mekka van de sport - hard ten val. Zijn familie en verloofde, de Amerikaanse BMX'ster Alise Post, kwamen donderdag met een verklaring.

Willoughby is kort na de val geopereerd, waarbij een wervel vervangen is. In de verklaring valt te lezen dat die operatie goed is verlopen en dat een tweede operatie om zijn wervelkolom verder te stabiliseren niet nodig was. De Australiër kan volgens zijn familie inmiddels zijn armen weer bewegen en heeft zo nu en dan ook weer wat gevoel in zijn benen. In hoeverre hij zal herstellen is nog niet bekend en over een eventuele terugkeer op de BMX-fiets kan uiteraard al helemaal niks gezegd worden.

De Australiër is een van de grote namen van de laatste jaren. In 2012 pakte hij de wereldtitel, wat hij twee jaar later in Rotterdam nog eens wist te herhalen. Op de Olympische Spelen snelde hij in Londen in 2012 naar zilver. In Rio de Janeiro was hij afgelopen maand een van de grote favorieten voor goud, zeker nadat hij in de voorrondes nagenoeg onaantastbaar was. In de finale ging het echter voor geen meter en eindigde Willoughby 'slechts' als zesde. 

Willoughby aan kop in de halve finales op de Spelen in Rio (PROSHOTS/Action Images)
Willoughby aan kop in de halve finales op de Spelen in Rio (PROSHOTS/Action Images)