Zinderende finishes kanoërs en kayakkers

Het vlakwaterkanoën op de Olympische Spelen heeft op de tweede van drie finaledagen een aantal schitterende finishes opgeleverd. Dat begon gelijk al met de K2 1000m bij de mannen, de kayakkers. 

Het Duitse duo Max Rendschmidt en Marcus Gross leek daar ruim op weg naar goud, maar de Serviërs Marko Tomicevic en Milenko Zoric leken daar in de slotmeters nog een stokje voor te steken. Ze kwamen bijzonder dichtbij, maar moesten toch nipt genoegen nemen met zilver. Ken Wallace en Lachlan Tame pakten achter de kemphanen het brons.

Het meest spectaculaire onderdeel was zoals wel vaker de C1 200m bij de mannen, de kanoërs dus. De Braziliaanse favoriet Isaquias Queiroz kende een ongelooflijk slechte start en was gelijk kansloos om het goud, maar een geniale finish bracht hem toch nog brons. Goud was er voor de Oekraïner Yury Cheban, die na zijn goud van Londen 2012 lang weinig meer presteerde, maar op het moment supreme stond hij er weer. Hij was een fractie van een seconde sneller dan zijn landgenoot Valentin Demyanenko, die uitkomt voor Azerbeidzjan. 

Cheban duwt zijn boot over de finish...(PROSHOTS/Action Images)
Cheban duwt zijn boot over de finish...(PROSHOTS/Action Images)

...en kan zijn gouden medaille vieren in het heerlijke water in Rio (PROSHOTS/Action Images)
...en kan zijn gouden medaille vieren in het heerlijke water in Rio (PROSHOTS/Action Images)

De K2 bij de mannen over 200 meter leverde Spaans goud op. Saul Craviotto en Cristian Toro rekenden af met het Britse duo Liam Heath/Jon Schofield en de Litouwers Aurimas Lankas en Edvinas Ramanauskas. Danuta Kozak pakte in de K1 500m haar tweede olympische goud van de Spelen in Rio en haar vierde in totaal. De Hongaarse was veel te sterk voor de Deense Emma Jorgensen, die op haar beurt de Nieuw-Zeelandse Lisa Carrington nipt achter zich hield.