FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 augustus 2016

Argentinië troeft België af in hockeyfinale

Argentinië heeft goud gepakt op het olympisch hockeytoernooi. In het bomvolle hockeystadion was de Zuid-Amerikaanse ploeg met 4-2 te sterk voor België. Het is voor de eerste keer in de historie dat een Amerikaanse ploeg een mondiaal hockeytoernooi wint bij de mannen.

In eerste instantie leek het er op dat België de boeken in ging als de verrassende winnaar van goud. De Belgen kwamen al vroeg in het eerste kwart op voorsprong en gaven de Argentijnen geen ruimte. De Argentijnen wisten echter de druk langzaam op te voeren en het duurde niet lang tot de 1-1 gemaakt werd. Vlak voor rust viel zelfs de 2-1 voor Argentinië. Ook in de tweede helft wist Argentinië uit te lopen, door middel van een strafcorner werd de 3-1 gemaakt.

België wist nog wat spanning terug te brengen in de wedstrijd door in de laatste seconde van het derde kwart nog de 3-2 te maken, maar ondanks de vele grote kansen bleef de 3-3 ver weg. Een wanhoopspoging met een vliegende keeper resulteerde zelfs in een makkelijk doelpunt voor Argentinië in de slotminuut: 4-2.

vEL: Uitslagen playoffs 18/08/2016

Vanavond stonden de heenwedstrijden in de play-offs voor plaatsing van de groepsfase van de Europa League op het programma. AZ Alkmaar moest naar Servië afreizen en won eenvoudig met 0-3 van Vojvodina. Op 25 augustus zijn de returns.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Astana (Kaz) BATE (WRu) 2-0
Dinamo Tblisi (Geo) PAOK (Gri) 0-3
Sonderjyske (Den) Sparta Praag (Tsj) 0-0
Krasnodar (Rus) Partizani (Alb) 4-0
Midtjylland (Den) Osmanlispor (Tur) 0-1
AEK Lanarca (Cyp) Liberec (Tsj) 0-1
Austria Wien (Oos) Rosenborg (Noo) 2-1
Galaba (Aze) Maribor (Slo) 3-1
Göteborg (Zwe) Qarabag (Aze) 1-0
Maccabi Tel Aviv (Isr) Hajduk Split (Kro) 2-1
Slavia Praag (Tsj) Anderlecht (Bel) 0-3
Basaksehir (Tur) Shakhtar (Oek) 1-2
Fenerbahce (tur) Grasshoppers (Zwi) 3-0
Lokomotiv Zagreb (Kro) Genk (Bel) 2-2
Panathinaikos (Gri) Brøndby (Den) 3-0
Vojvodina (Ser) AZ Alkmaar (NED) 0-3
Astra (Roe) West Ham United (Eng) 1-1
Gent (Bel) Shkendija (Mac) 2-1
Sassuolo (Ita) Crvena zvezda (Ser) 3-0
Arouca (Por) Olympiakos (Gri) 0-1
Trencin (Slw) Rapid Wien (Oos) 0-4

'Geen mobiele data in nieuwe Apple Watch'

De nieuwe Apple Watch krijgt geen mobiele data. Het lukte Apple niet om de chips in het horloge te stoppen en toch de batterij lang mee te laten gaan. Dat schrijft Bloomberg donderdag. Apple zou al in besprekingen met telecomproviders zijn.

Tijdens de bespreking met de telecomproviders gaf Apple al aan dat als er nog dit jaar een Apple Watch met mobiele data zou komen, die pas later op de markt zou komen. Op zijn vroegst zou dat in december kunnen.

De nieuwe Apple Watch krijgt wel eigen gps, waardoor het apparaat bruikbaarder is tijdens het sporten. Ook voor navigatiedoeleinden is dit praktisch. De Apple Watch helemaal loskoppelen van de iPhone lukt echter nog niet door technologische belemmeringen.

Apple houdt naar verwachting begin september een evenement. Daarbij wordt een nieuwe generatie iPhones en dus de nieuwe Apple Watch verwacht.

'Geen mobiele data in nieuwe Apple Watch'
'Geen mobiele data in nieuwe Apple Watch' (Foto: BuzzT)

'Constructiefout kostte Kromowidjojo goud'

Een constructiefout in het olympisch zwembad in Brazilië heeft Ranomi Kromowidjojo mogelijk beroofd van een gouden medaille op de 50 meter vrije slag. De Nederlandse eindigde in de eindstrijd in Rio de Janeiro op een zesde plaats, op 0,12 seconden van het goud en sprak na afloop van 'een heel raar podium'.

De Amerikaan Barry Revzin, in het dagelijks leven data-analyticus, vond een aantal uitslagen in het zwemmen ook heel vreemd en dook dieper in de materie. Zijn conclusie is een opmerkelijke: door de constructie van het bad zijn een aantal banen sneller op de heenweg, terwijl andere op de terugweg het voordeel genieten. Eerder was dit al het geval tijdens het wereldkampioenschap van 2013 in Barcelona. Toevallig of niet, de fabrikant van beide baden is dezelfde.

Kromowidjojo moest haar 50 meter zwemmen in een van de tragere banen, zo vond Revzin uit. De winnaars van het zilver en brons hadden juist voordeel van hun baannummers door de gunstige stroming.

Revzin durft het niet aan te concluderen dat het verschil tussen een medaille en de zesde plaats van Kromowidjojo veroorzaakt is door de constructiefout, maar spreekt wel van 'een serieus probleem dat tot een oneerlijke strijd kan hebben geleid'.

Opmerkelijk is wel te noemen dat volgens Joel Stager, van het zweminstituut van de universiteit van Indiana, zwemsters die in de series uitkwamen in een snelle baan en vervolgens veroordeeld waren tot een langzame baan in de volgende ronde niet in de buurt van hun eerdere tijden kwamen. Dit terwijl het in sporten als het zwemmen gangbaar is dat het in de finale stukken sneller gaat dan in de series.

EHRC: Afrikaanse immigranten doen het slecht in Groot-Brittannië

De Equality and Human Rights Commission (EHRC) heeft vastgesteld dat jonge Afrikanen het steeds slechter doen in Groot-Brittannië. De jonge Afrikanen worden twee keer vaker vermoord en drie keer vaker veroordeeld voor criminaliteit. De Afrikanen zijn ook vaker werkloos en de schooluitval is beduidend hoger. Ook overlijden er vier keer meer Afrikaanse vrouwen door gedwongen huwelijken, eerwraak en vrouwenbesnijdenis.

De EHRC stelde verder vast dat “Als je zwart of een etnische minderheid bent in het moderne Brittannië, het vaak voelt alsof je in een andere wereld leeft.”

Opvallend is dat Chinezen en Indiërs het wel goed doen. Er is weinig werkloosheid en schooluitval. Ook presteren de jongeren van deze groepen goed op school qua cijfers.

De EHRC wijt het slechte functioneren van Afrikanen aan brexit-sentimenten van de blanke autochtone Brit. Veel brexit-campagnes hadden problemen met immigranten en regelgeving van de Europese Unie (EU) als onderwerp. Volgens de commissie neemt de blanke Brit nu vast een voorschot op de bevrijding van de EU-wurgreep en zijn maatregelen daartegen dringend gewenst.

Man poogt seks te hebben met auto

De politie van Dayton moest onlangs uitrukken om een schennispleger in de kraag te vatten. De 35-jarige Michael Henson had namelijk geprobeerd om seks te hebben met een geparkeerd busje.

De man werd op heterdaad betrapt door een getuige die zag hoe Henson met de broek op de knieën zijn lauwe mannenpap in de grille van een geparkeerd busje probeerde te deponeren. De man, die waarschijnlijk onder invloed was, viel daarna om in een nabij gelegen tuintje, waarna de sterke arm der wet werd ingeschakeld door de getuige.

Henson werd opgepakt voor schending van de openbare orde en mag nu in de cel nadenken over zijn gedrag. Van welk merk het bewuste busje was is niet bekend gemaakt.

Handbalsters stranden in halve finale

Opnieuw was Frankrijk een maatje te sterk voor de Nederlandse handbalsters. Na een eerder verloren poulewedstrijd werd ook de halve finale verloren van de Fransen. Nederland kwam uiteindelijk een puntje te kort: 23-24.

De hele wedstrijd had Nederland moeite met de Franse verdediging, daar de Fransen veel fysieker waren dan de Nederlanders. De hele wedstrijd waren de Fransen dan ook net een tandje beter; geen moment wist Nederland een gelijkmaker te scoren. Wel wist Frankrijk regelmatig haar voorsprong uit te bouwen.

Uiteindelijk begon het Nederlandse spel goed op gang te komen. De 15-19 achterstand werd omgezet in een 21-22 en de Fransen begonnen steeds meer moeite te krijgen met de Nederlandse verdediging. In de laatste minuut mocht Nederland met een man meer een laatste wanhoopspoging doen om verlenging af te dwingen. Keepster Tess Wester werd ingeruild voor veldspeler Danick Snelder en er werd een time-out aangevraagd. De Fransen gaven echter geen centimeter ruimte en het schot van Louis Abbingh in de laatste seconde eindigde nipt op de paal.

Nederland treft zaterdag om 16:30 de verliezer van de wedstrijd Noorwegen - Rusland. Noorwegen was in de WK-finale uiteindelijk een maatje te groot voor Nederland, Rusland werd in de poulefase getroffen in een wedstrijd die Nederland niet hoefde te winnen.

Rio 2016, de leukste tweets van 18 augustus

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste tweets over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Dafne Schippers haalde vannacht zilver op de 200 meter. Niet het resultaat waar ze op hoopte en dat liet ze duidelijk merken. 

Haar vriend (dj Nicky Romero) was ook van de partij. Ondanks zijn aanwezigheid was het goud toch een brug te ver.

Maar uiteindelijk is Schippers zelf wel trots!

Op diezelfde atletiekbaan maakten Bolt en De Grasse er een mooie finish van in de halve finale van de 200 meter.

Daarna brak er een nieuwe mooie dag aan in Rio.

Het gewichtheffen werd gehouden met een 'green screen' als achtergrond. Daar moest uiteraard wel wat mee gedaan worden..

Mooi gemaakt dit!

In Duckstad is de Eilympische Spelen bezig. Ook daar blijft het nieuws niet beperkt tot de sport.

Op Pukkelpop is men ook creatief met de Spelen bezig.

Nog in België; op de Sporza-redactie rekenen ze op een nieuwe gouden medaille.. Het bier is alvast ingeslagen.

De verslaggeving in Rio zal nu iets anders verloren gokken wij zo.

Twee olympisch kampioenen in het open water.

Vandaag waren in het BMX-toernooi de kwartfinales. Dat inspireerde de mensen thuis om ook mee te gaan doen.

Er werden ook parallellen gevonden met andere olympische sporten, of niet Hans van Zetten?

De Britse broers Brownlee verdeelden het goud en zilver op de triatlon. De oudste broer Alistair won goud.

Willempie zag dat de handbaldames nipt verloren van Frankrijk. 

En zo zag keepster Tess Wester er na de wedstrijd uit:

Ook skeletonster (en FOK!ster) Kimberly Bos leefde mee vanaf trainingskamp.

Ook in Frankrijk werd er meegeleefd.

Het was echter niet genoeg en weer ging er een halve finale verloren voor een Nederlandse teamsport.

[EL] Uitslag Vojvodina - AZ

De weg naar de groepsfase van de Europa League ligt open voor AZ. De Nederlandse ploeg kende geen problemen op bezoek bij FK Vojvodina.

Wéér een Servische ploeg voor de Alkmaarders. Na de twee nederlagen tegen Partizan Belgrado in 2015 toch een soort van angstgegner voor de formatie van oefenmeester John van den Brom. En dat zou, zeker zo dicht bij het hoofdtoernooi, bijzonder ongelukkig zijn. De Eredivisionist wist dus wat het te doen stond. Al zou het op bezoek bij Vojvodina vooral nog overleven en afwachten worden.

Zo begon AZ dan ook aan het duel. Het initiatief lag bij de thuisploeg en de eerste mogelijkheden waren ook voor Vojvodina. Maar Dejan Meleg en Srdan Babic zagen hun pogingen nipt mis gaan. De bezoekers kenden een moeizame beginfase. In aanvallend opzicht kwam AZ er eigenlijk amper aan te pas en die ploeg ging bijzonder slordig om met het balbezit.

Maar ineens, diep in de eerste helft, was daar de ommekeer. Buitenspeler Levi Garci pikte een te harde voorzet van Alireza Jahanbakhsh op en Garcia slingerde de bal opnieuw voor. Middenvelder Stijn Wuytens mocht volledig vrij koppen en hij faalde niet: 0-1. Op dat moment had AZ de defensieve zaken ook wat meer op orde en vlak voor rust werd het zelfs nog mooier voor de bezoekers. In de slotseconden van het eerste bedrijf kreeg spits Fred Friday, die opnieuw de voorkeur kreeg boven Wout Weghorst, vrij baan en de jonge Nigeriaan rondde koel af: 0-2.

Ook na de thee bleef het rommelig. Aan beide kanten. Maar waar Vojvodina soms dreigend richting het doel van Rochet ging, lukte het AZ om de meeste aanvallen succesvol te weerstaan. De beste kansen waren zelfs nog voor de Alkmaarders, maar doelman Marko Kordic lag nu wel steeds goed in de weg.

Toen ook Vojvodina steeds slordiger werd, was de zege voor AZ definitief binnen. Helemaal toen uitblinker Wuytens een vrije trap heerlijk in de kruising mikte: 0-3. Doet die formatie in Nederland geen vreemde dingen, dan kunnen Van den Brom en zijn spelers zich opmaken voor de groepsfase van de Europa League. Extra opsteker: AZ heeft eindelijk weer eens weten te winnen van een Servische opponent.

FK Vojvodina

0 - 3

AZ

     32' S.Wuytens
 45+2' Friday
 80' S.Wuytens
 
 Gele kaart: V.Kovacevic, (FC Vojvodina), S.Wuytens, Luckassen, Henriksen, (AZ)
 
Stadion: Vojvodina Stadion, Novi Sad
Toeschouwers: ?
Arbiter: Tagliavento (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kordic
Miletic
V.Kovacevic
Puskaric
Antic
Malbasic
Palocevic (Zlicic/77)
Meleg
Maksimovic
Babic (Jovancic/46)
Trujic (Trifunovic/ 61)
  Rochet
Johansson
v.Eijden
Vlaar
Haps
Luckassen
Henriksen
S.Wuytens (Til/83)
Jahanbakhsh
Friday (Weghorst/ 76)
García (Dos Santos/71)

Suicide Squad is grote kaskraker

De film Suicide Squad is een enorme kaskraker. De Amerikaanse superheldenfilm passeerde na dertien dagen de magische grens van 500 miljoen dollar opbrengst. De teller staat nu op 509 miljoen, meldt Deadline.

Hiermee heeft Suicide Squad het absoluut record gehaald voor films die in augustus uitkwamen. Zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten trekt de film volle zalen. In de VS bracht hij tot nu toe 238 miljoen dollar in het laatje, in de rest van de wereld zelfs 271 miljoen. En vanaf komend weekend kunnen ook de liefhebbers in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk van onder anderen Will Smith, Jared Leto en Margot Robbie genieten als de Duits nagesynchroniseerde versie in de bioscopen gaat draaien.

Het succes is opmerkelijk, want de recensenten waren over het algemeen niet erg te spreken over het product van regisseur David Ayer. Deze liet na de eerste negatieve reacties weten in de film te geloven en hem voor de fans te hebben gemaakt.

Suicide Squad is grote kaskraker
Suicide Squad is grote kaskraker (Foto: BuzzE)

Rapper Dio voorbereid naar Expeditie Robinson

Rapper Dio doet mee aan het zeventiende seizoen Expeditie Robinson. RTL5 bevestigde donderdag zijn deelname. Dio ging voor advies langs bij voormalig expeditieleden rapper Sef en acteur Géza Weisz. Zij waren in 2013 kandidaat tijdens het veertiende seizoen van het populaire RTL5-programma, toen ex-judoka Edith Bosch de finale won van Geraldine Kemper en Anna-Alicia Sklias.

Sef en Géza raden hun vriend Dio aan zich bescheiden op te stellen en het spel niet te hard te spelen. Het beste is om de kat eerst uit de boom te kijken, zegt Sef. "Ik zou niet te vroeg in de aanval gaan", vervolgt Sef. ''Zorg ervoor dat je goed in de groep ligt. Steek niet te veel boven de rest uit."

Met zijn meest recente album De Man spreekt Dio verschillende muziekliefhebbers aan, waardoor hij voor zowel festivals als in de clubs veel geboekt wordt. Naast een carrière als rapper is Dio al twee keer verkozen tot Best geklede man van Nederland, in zowel 2009 als 2015.

Dio neemt het op tegen Koos van Plateringen van Shownieuws, wereldkampioen kitesurfen Jalou Langeree en voormalig wielrenner Thomas Dekker. Andere kandidaten zijn actrice Elle van Rijn, model Chloe Leenheer, vlogger Anna Nooshin, presentator Lex Uiting en acteur Bartho Braat. Ook Miss Nederland Jessie Jazz Vuijks doet mee.

Expeditie Robinson is vanaf donderdag 8 september te zien op RTL 5.

Rapper Dio voorbereid naar Expeditie Robinson
Rapper Dio voorbereid naar Expeditie Robinson (Foto: BuzzE)

Douwe Bob zet zich in voor SOS Kinderdorpen

Als het aan Douwe Bob ligt, wordt hij ambassadeur van SOS Kinderdorpen. De singer-songwriter bezocht deze week een project van SOS Kinderdorpen in een van de favela's van Rio de Janeiro en raakte daar geïnspireerd om zijn naamsbekendheid in te zetten voor het goede doel.

"Er zijn twee Rio's", vertelt Douwe Bob. "Ik kom schoonheid tegen in de favela's, liefde en gastvrijheid. De mensen die er wonen staan ondanks de armoede toch nog positief in het leven. Ik zou graag mijn naam willen verbinden aan het goede doel. Ik denk dat ik hier heel erg geïnspireerd word om meer te doen met met mijn leven."

Douwe Bob kijkt met plezier terug op zijn bezoek aan de kinderen in de favela. "Muziekmaken met de kids en voetballen! Ik heb verloren, natuurlijk, die kids voetballen de hele dag. Maar ik vond het wel mooi ook die kant van Rio te zien."

Douwe Bob zet zich in voor SOS Kinderdorpen
Douwe Bob zet zich in voor SOS Kinderdorpen (Foto: BuzzE)

Minister Schippers ervaart Rio als achtbaan

Minister Edith Schippers (Sport), die deze week de Olympische Spelen in Rio de Janeiro bezoekt, ervaart het evenement als een "achtbaan". Ze probeerde overal zo veel mogelijk bij te zijn.

"Je gaat naar Epke Zonderland, die zijn Olympische droom in duigen ziet vallen, en tegelijkertijd heb je de handbaldames, die zich tegen Brazilië weer een ronde verder kwalificeren in een stadion waar de Brazilianen zoveel herrie maken", zei ze tegen het ANP.

Dat Dafne Schippers op de 200 meter zilver haalde, vindt de bewindsvrouw "natuurlijk een prachtige prestatie". "Ze kwam voor goud, maar laten we wel wezen, zilver is een medaille. Ik kan me niet herinneren dat we dat hebben gehaald op deze atletiekafstand."

Minister Schippers ervaart Rio als achtbaan
Minister Schippers ervaart Rio als achtbaan (Foto: ANP)

'Weer olympische medaille ingeleverd door doping'

Het heeft er alle schijn van dat na gewichtheffer Izzat Artykov uit Kirgizië ook de Moldavische kanoër Serghei Tarnovschi zijn olympische medaille alweer in mag leveren. Hij werd derde in de C1 over 1000 meter, maar is volgens de internationale kanobond ICF voorlopig geschorst vanwege een positieve dopingtest.

Het is nog maar twee dagen geleden dat Tarnovschi zijn medaille pakte, afgelopen dinsdag. Het zit er uiteraard niet in dat hij vrijdag van start mag gaan in de series van de C2 over 1000 meter, waarin hij samen met zijn broer Oleg een van de favorieten voor de medailles was. 

Als Tarnovschi inderdaad definitief geschorst wordt gaat het brons naar de Rus Ilia Shtokalov. 

Ontdek het verhaal van Bastion uit Overwatch

Zoals eerder aangekondigd heeft Blizzard vandaag de vijfde Overwatch-short uitgebracht. Dit keer staat gevechtsrobot Bastion in de spotlights en krijgen we het enigszins trieste verhaal van de natuurliefhebbende robot mee. Bekijk de short hieronder.

Het is een goede week voor Overwatch-fans. Naast deze short heeft Blizzard eerder deze week een nieuwe map onthuld en een uitgebreide patch aangekondigd, die later officieel uit gaat komen.

BMX'er Kimmann na zware val toch door

BMX'er Niek Kimmann is in zijn kwartfinale op de Olympische Spelen hard onderuit gegaan. De Nederlandse vicewereldkampioen zag wereldkampioen Joris Daudet vallen, maar ging zelf ook loeihard tegen de vlakte. Zijn wiel brak daarbij af, waardoor hij lopend over de finish kwam. 

Kimmann viel in de tweede van drie heats in zijn kwartfinale. Theoretisch kan hij nog door naar de halve finale, maar het wordt erg lastig, nadat hij in de eerste heat al 'slechts' als vierde eindigde. Jelle van Gorkom deed het in dezelfde kwartfinale twee keer uitstekend, won twee keer en lijkt goed op weg naar een plek in de halve eindstrijd. 

De derde Nederlander, Twan van Gendt, ging in zijn eerste heat eveneens hard onderuit. Doordat de Fransman Amidou Mir en de Ecuadoriaan Alfredo Campo de finish niet haalde kon Van Gendt toch nog als zesde over de finish hobbelen. In de tweede heat nam hij revanche, ondanks problemen met de schoenplaatjes die in zijn trappers moeten klikken. Hij reed ijzersterk en kwam als tweede over de streep, waardoor hij toch weer een prima kans heeft om de halve finales te halen. 

Van Gorkom op kop in de kwartfinales, met achter hem onder meer Kimmann (PROSHOTS/Action Images)
Van Gorkom op kop in de kwartfinales, met achter hem onder meer Kimmann (PROSHOTS/Action Images)

Update 19.32 uur

Kimmann heeft het toch nog voor elkaar gekregen: na een bloedstollende derde en laatste run kwam hij als derde over de streep, wat exact genoeg was om als vierde en laatste naar de halve finales te mogen. Dat had hij wel deels te danken aan een val van de Braziliaan Renato Rezende in de laatste bocht. Van Gorkom werd vierde in de derde run en gaat samen met Kimmann naar de halve finales.

Van Gendt moet zijn plekje in de halve eindstrijd over enkele minuten veiligstellen.

Update 19.47 uur

Ook Van Gendt heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales. In zijn derde en laatste heat hoefde hij alleen de Australische topper Sam Willoughby voor zich te dulden, wat ruim voldoende was voor een plek bij de laatste zestien. 

De halve finales, met dus alle drie Nederlanders, worden vrijdag gereden, net als die bij de vrouwen. Ook de finales van zowel de mannen als de vrouwen staan voor vrijdag op het programma, waar de actie om 18.30 uur Nederlandse tijd begint. 

'OM onderzoekt 70 sterfgevallen kliniek Ross'

Veel meer patiënten dan tot nog toe werd aangenomen zijn overleden na behandeling in de kliniek van de Duitse natuurgenezer Klaus Ross. Volgens de Duitse omroep WDR onderzoekt de politie inmiddels zeventig sterfgevallen. De cruciale vraag is: zijn ze overleden aan kanker, of is hun dood te wijten aan de toediening van het omstreden preparaat 3-Bromopyruvat (3-BP)?

Ross' kliniek staat in het dorpje Bracht, net over de grens tussen Roermond en Venlo. Justitie verdenkt de alternatieve genezer van dood door schuld en/ of zware mishandeling in drie gevallen. Twee van de overledenen waren Nederlanders. De kliniek behandelde veel mensen die waren opgegeven door reguliere artsen. Het is daarom de vraag hoe het hoge aantal overledenen geïnterpreteerd moet worden.

Volgens de WDR zal het mogelijk nodig blijken om lichamen van overleden patiënten op te graven voor het onderzoek. Justitie in Krefeld heeft daar echter nog niets over gezegd. De Duitse omroep baseert zich op eigen onderzoek.

'OM onderzoekt 70 sterfgevallen kliniek Ross'
'OM onderzoekt 70 sterfgevallen kliniek Ross' (Foto: ANP)

Rusland: gevechtspauzes van 48 uur bij Aleppo

Rusland is bereid tot een wekelijks staakt-het-vuren van 48 uur rond de belegerde Syrische stad Aleppo. Het ministerie van Defensie liet donderdag weten bereid te zijn het voorstel daarover van VN-gezant Staffan de Mistura te steunen.

De "humanitaire gevechtspauzes" zijn bedoeld om konvooien de stad in te kunnen brengen. Nu is dat te gevaarlijk, met als gevolg dat honderdduizenden mensen verstoken blijven van broodnodige hulp. Aleppo is de grootste stad van Syrië. Voor het uitbreken van de burgeroorlog woonden er meer dan twee miljoen mensen. Het grootste deel van de stad is in handen van het regime, maar een aanzienlijk gedeelte is ondanks hevige gevechten en bombardementen nog altijd in handen van rebellengroepen. Zo'n driehonderdduizend mensen zijn omsingeld en leven in erbarmelijke omstandigheden.

Koenders
Rusland en de Syrische regering kwamen eerder met het plan om de wapens iedere dag drie uur lang te laten zwijgen. Maar dat is volgens de VN te kort om de benodigde spullen naar belegerde wijken te brengen. Rusland twiijfelde eerst over een langere periode, maar ging donderdag overstag. Defensie in Moskou meldde dat de eerste gevechtspauze volgende week kan ingaan.

Minister Bert Koenders waarschuwde onlangs dat er een "reëel risico" is dat de naam Aleppo net als Rwanda en Srebrenica "synoniem wordt met het falen van de internationale gemeenschap". Hij pleit voor een wapenstilstand en voedseldroppings vanuit de lucht om de bevolking te helpen.

Rusland: gevechtspauzes van 48 uur bij Aleppo
Rusland: gevechtspauzes van 48 uur bij Aleppo (Foto: ANP)

Erdogan: Gülen-aanhangers hielpen PKK

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigt aanhangers van zijn aartsvijand Fethullah Gülen ervan een rol te hebben gespeeld bij bomaanslagen in Turkije die door de Koerdische PKK zouden zijn gepleegd.

In een toespraak zei Erdogan dat Turkije te maken heeft met aanvallen door meerdere terroristische groeperingen die samenwerken. Volgens de president zijn aanhangers van Gülen medeplichtig aan de aanslagen door Koerdische militanten.

Donderdag kwamen zeven mensen van de Turkse veiligheidsdiensten om het leven en raakten 224 mensen gewond door de aanvallen in het oosten van Turkije.

Erdogan houdt de in de Verenigde Staten wonende geestelijke Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep in Turkije in juli. Sindsdien is in Turkije de jacht geopend op zijn aanhangers. Gülen zelf ontkent iedere betrokkenheid bij de coup.

Erdogan: Gülen-aanhangers hielpen PKK
Erdogan: Gülen-aanhangers hielpen PKK (Foto: ANP)

Straatverbod voor stalker Kendall Jenner

De stalker die Kendall Jenner zondagavond stond op te wachten op haar eigen oprit bij haar woning in Hollywood Hills heeft een straatverbod opgelegd gekregen. Als Shavaughn McKenzie opnieuw in haar buurt komt, wordt hij opgepakt door de politie. Dit meldt TMZ.

De entertainmentsite weet daaraan toe te voegen dat Kendall Jenner al lange tijd door Shavaughn wordt lastiggevallen. In politiedocumenten staat onder meer dat hij haar ook al eens tegen het lijf was gelopen toen ze nog in haar vorige woning in het westen van Los Angeles woonde. Ook achtervolgde hij haar eens met de auto.

Afgelopen zondag wachtte hij Kendall bij thuiskomt op en klopte hij op de ramen van haar auto met de vraag "mag ik even met je praten?". De realityster begon te gillen, waarop hij haar probeerde gerust te stellen door te vertellen dat hij ongewapend was, waarbij hij zijn beide handen in de lucht stak.

De man is gearresteerd voor stalking.

Straatverbod voor stalker Kendall Jenner
Straatverbod voor stalker Kendall Jenner (Foto: BuzzE)

470-zeilsters komen één plek tekort voor brons

Afrodite Zegers en Anneloes van Veen hebben net naast een medaille gegrepen in de 470-klasse bij het zeilen. Op het olympische water van Rio de Janeiro werden zij tweede in de medalrace, wat net één plaats we weinig was voor een plak.

Zegers en van Veen kenden een wisselvallig toernooi op het water en was voor de medalrace zevende. Het verschil met brons was tien punten, maar naar mate de race vorderde vielen steeds meer concurrentes weg. Alleen het Franse duo Lecointre/Defrance handhaafde zich op plek zes, wat precies genoeg was voor de bronzen plak.

De enige andere optie voor Van Veen/Zegers was om eerste te worden, maar het Sloveense duo Mrak/Macarol was tever weg en won de medalrace. Voor het Nederlandse duo waren de druiven zuur, want zij eindigden op plaats vier op twee punten van de bronzen medaille.

Eerder in het zeiltoernooi overkwam planksurfer Lilian de Geus precies hetzelfde. Ook zij kwam één plekje tekort in de medalrace on nog een medaille te veroveren.

470-zeilsters komen één plek tekort voor brons (Pro Shots / Action Images)
470-zeilsters komen één plek tekort voor brons (Pro Shots / Action Images)

'Man met hoedje' hoeft niet naar Franse cel

Frankrijk mag de 'man met het hoedje', berechten, maar deze Mohamed Abrini moet zijn straf in België uitzitten als hij wordt veroordeeld. Een Brusselse rechtbank heeft dat in hoger beroep als voorwaarde gesteld voor zijn overlevering aan Frankrijk, liet Abrini's advocaat donderdag weten.

De 31-jarige Abrini verliet het vliegveld na de aanslagen op Brussels Airport in maart zonder dat hij zijn explosieven tot ontploffing had gebracht. De Belg was ook betrokken bij de aanslagen van november vorig jaar in Parijs, waarvoor de Franse justitie om zijn uitlevering heeft gevraagd. Hij moet daar terechtstaan voor lidmaatschap van een terreurorganisatie en de 132 terroristische moorden in de Franse hoofdstad.

Wanneer Abrini naar Frankrijk wordt overgebracht is nog onduidelijk. Volgens zijn raadsman is niet uitgesloten dat dat alleen maar gebeurt om officieel in verdenking te worden gesteld, waarna hij direct naar België zou terugkeren. Over zijn berechting in België zijn nog geen details bekendgemaakt.

'Man met hoedje' hoeft niet naar Franse cel
'Man met hoedje' hoeft niet naar Franse cel (Foto: ANP)

Bam Margera brengt nacht door in Finse cel

Jackass-ster Bam Margera heeft een nacht doorgebracht in een Finse dronkenmanscel. Daar ging een ruzie met zijn vrouw Nicole aan vooraf, meldt TMZ.

De politie zegt de Jackass-ster op zondagavond te hebben aangehouden bij het bekende restaurant Sea Horse in Helsinki. Ooggetuigen zeggen dat het er driftig aan toe ging tussen Bam en Nicole. Om 23.00 uur is hij door de politie afgevoerd. Hij mocht afkoelen in de cel, waar hij zijn roes kon uitslapen tot de volgende ochtend. Hij wordt niet aangeklaagd voor een misdrijf.

Bam Margera werd als tiener bekend door zijn CYK-skateboardvideo's vol idiote grappen en riskante stunts. Die hobby groeide uit tot de populaire MTV-show Jackass, Jackass The Movie en later de MTV-serie Viva La Bam.

Bam Margera brengt nacht door in Finse cel
Bam Margera brengt nacht door in Finse cel (Foto: BuzzE)

Hockeyheren grijpen naast het brons

De Nederlandse hockeyheren zijn er niet in geslaagd om het olympisch brons te pakken. Duitsland was beter in het nemen van shoot-outs.  Na de reguliere speeltijd stond het 1-1.

In het eerste kwart van de wedstrijd waren de Duitsers de betere ploeg. De eerste strafcorner was voor Duitsland, maar de push van Moritz Fürste ging rakelings naast het doel. Nederland begon beter aan het tweede kwart en kreeg een kans via Hertzberger, maar de Duitse doelman Jacobi was bij de les. De gevaarlijkste kansen waren echter voor de Duitsers, maar gescoord werd er niet.

Tegen alle verwachtingen in kwam Oranje op voorsprong via een treffer van de nog maar 18-jarige Jorrit Croon. Een paar minuten later was het Mats Grambusch die via Martin Haner, die alle ruimte kreeg, de gelijkmaker maakte.

Ook in het vierde kwart waren de Duitsers beter. Zes minuten voor het einde was Duitsland dichtbij de 2-1, maar doelman Jaap Stockmann redde. In het resterende deel van de wedstrijd werd, ondanks het aandringen van Oranje, niet meer gescoord waardoor shoot-outs de beslissing moesten brengen.

De eerste shoot-out van Nederland telde niet omdat Billy Bakker niet binnen acht seconden de bal richting het doel schoot. Kemperman, Hertzberger en Van Ass scoorde, waarna Sander de Wijn mistte en omdat de Duitsers wel raak schoten pakten zij het brons.

'FC Barcelona wil Cillessen contracteren'

Menig Ajax-fan zal ervan opkijken, maar sommigen zullen zijn vertrek ook toejuichen. Volgens Telesport staat keeper Jasper Cillessen namelijk in de belangstelling van FC Barcelona. Bronnen rondom de sluitpost hebben dit inmiddels bevestigd.

Cillessen moet bij FC Barcelona de opvolger worden van Claudio Bravo, die in 2014 naar de Catalaanse stad trok. Hij staat op het punt om naar Manchester City, dat de doelman al geruime tijd op de korrel heeft, te verkassen.

Voor Ajax komt de interesse voor Cillessen op een ongelukkig moment, aangezien komende woensdag de return in de play-offs van de Champions League tegen FK Rostov wacht. De Amsterdammers moeten minimaal een keer scoren om door te gaan, aangezien de wedstrijd van afgelopen week in een gelijkspel eindigde: 1-1.

De deal zou een verklaring kunnen zijn voor het povere spel, dat Cillessen in de afgelopen weken heeft laten zien. Zowel in de wedstrijd tegen PAOK Saloniki als FK Rostov maakte de sluitpost een aantal opzichtige fouten.

FC Barcelona lijkt echter door de huidige vorm van Cillessen heen te kijken en wil hem graag aantrekken. Hierbij speelt zijn optreden op het WK voetbal in Brazilië een grote rol. Het Nederlands elftal werd uiteindelijk derde.

Mocht de deal rondkomen, dan is Cillessen na Ruud Hesp de tweede Nederlandse sluitpost in dienst van FC Barcelona.


Jasper Cillessen mogelijk naar FC Barcelona (PRO SHOTS / Kay Int Veen)

Yvon Jaspers helpt boeren weer aan de vrouw

Yvonne Jaspers heeft weer vijf vrijgezelle boeren gevonden die hunkeren naar de liefde. Zondag 28 augustus stelt ze de heren voor in 'Boer zoekt vrouw internationaal', maakte KRO-NCRV donderdag bekend.

"Het waren bijzonder afwisselende reizen die we hebben gemaakt", zegt Yvon. "We gingen van arm naar rijk en van storm naar hitte. Wat zo mooi is, is dat we natuurlijk naar de plekken gaan waar het voor boeren paradijselijk is. Niet naar de grote steden, zeker niet naar de toeristische plaatsen, maar juist naar de ruimte en naar de vrijheid. Het is alsof we in elk land de Achterhoek of Brabant opzoeken."

Hoewel ze weer heel wat kilometers af moest leggen, voelde het op elke boerderij vertrouwd voor Yvon. "Je ziet van alle landen het boerenleven. Ook al vlieg ik naar de andere kant van de wereld, uiteindelijk zit ik bij een Nederlandse boer aan de keukentafel en voelt het erg vertrouwd."

Lef
Volgens de presentatrice hebben de vijf boeren stuk voor stuk veel lef. "Ze hebben het aangedurfd om, soms zelfs in hun eentje, alles achter zich te laten en hun grote boerendroom te verwezenlijken. Ze hebben ook het lef om zich open en eerlijk te laten zien."

De boeren zijn geselecteerd uit ruim honderd aanmeldingen en variëren in leeftijd van begin twintig tot in de vijftig. "Er is voor elke vrijgezelle vrouw met interesse in het boerenleven wat wils. De leeftijden, de karakters, de landen en bedrijven zijn allemaal zo verschillend dat er zeker iemand tussen moet zitten waar je hart sneller van gaat kloppen."

Yvon Jaspers helpt boeren weer aan de vrouw
Yvon Jaspers helpt boeren weer aan de vrouw (Foto: BuzzE)

Eerste medaille weer ingeleverd door doping

De gewichten van het gewichtheffen op de Olympische Spelen zijn nauwelijks opgeruimd of we kunnen al gaan beginnen met het traditionele doorschuiven van de medailles. Kirgizië krijgt de eer om als eerste een medaille weer kwijt te raken, zo heeft de speciale antidopingcommissie van sporttribunaal CAS bekendgemaakt. 

Gewichtheffer Izzat Artykov pakte in de klasse tot 69 kilogram het brons, de vierde medaille ooit voor het Centraal-Aziatische land. Die medaille was echter geen lang leven beschoren, want Artykov is al betrapt op het gebruik van het verboden strychnine. Dat is niet zomaar een spul, maar een ernstig giftige substantie die zelfs een verstikkingsdood tot gevolg kan hebben, dus risico nemen durfde Artykov dan weer wel. 

Luis Mosquera uit Colombia krijgt voorlopig het brons omgehangen. Hij tilde in totaal 338kg omhoog, één kilo minder dan Artykov. 

Artykov heeft in elk geval een paar dagen lang het brons in handen gehad (Foto: Getty)

'Tom heeft Suri al drie jaar niet gezien'

Tom Cruise heeft naar verluidt al jaren geen contact meer met zijn jongste kind, dochter Suri. Ingewijden vertellen Us Weekly dat de tienjarige Suri al drie jaar niets heeft gehoord van haar 54-jarige vader.

"Tom heeft haar niet eens gebeld", weet een bron. "Hij heeft totaal geen band met Suri", zegt een andere. De acteur kreeg Suri met Katie Holmes, met wie hij tot 2012 was getrouwd. In datzelfde jaar zijn Tom en Suri voor het laatst samen gespot, weet Us Weekly. Vader en dochter bezochten in augustus 2012 een attractiepark.

De details van de scheiding van Tom en Katie zijn nooit bekendgemaakt, maar volgens geruchten wilde Katie niet dat haar dochter op zou groeien volgens Scientology-regels. Tom is al jaren fervent aanhanger van de beweging.

Katie en Suri, die na de scheiding naar New York verhuisden, zijn volgens een ingewijde geëxcommuniceerd. Tom zou nog wel contact hebben met zijn twee andere kinderen, Connor (21) en Isabella (23) die hij met Nicole Kidman adopteerde. Beiden zijn lid van Scientology.

'Tom heeft Suri al drie jaar niet gezien'
'Tom heeft Suri al drie jaar niet gezien' (Foto: BuzzE)

A. Brownlee wint overtuigend en prolongeert titel triatlon

Alistair Brownlee heeft op de triatlon op de Olympische Spelen zijn titel overtuigend weten te prolongeren. De oudste van de Brownlee broers finishte na 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en tien kilometer hardlopen in één uur en drie kwartier en wist daarmee zijn jongere broertje Jonathan Brownlee achter zich te houden, die het zilver pakte. Samen deden de Brownlee's uit Groot-Brittannië het beter dan in 2012, toen er goud en brons klaar lag in Londen. Het brons ging naar de Zuid-Afrikaan Henry Schoeman. 

De wedstrijd begon met de 1500 meter zwemmen, waarbij net zoals in Londen de Slowaak Richard Varga als eerste het water verliet gevolgd door onder andere de Brownlee broers en de Belg Marten van Riel. Er werd op de fiets een kopgroep gevormd van tien mannen die uiteindelijk een voorsprong pakte van 1:20 op de achtervolgende groep. Na de wissel van het fietsen naar het hardlopen namen Alistair en Jonathan Brownlee samen met de Fransman Vincent Luis de leiding en lieten de rest van de groep achter zich.

Luis moest het tempo laten zakken en de Brownlee's bleven met zijn tweeën over. Achter de broers haalde de Zuid-Afrikaan Schuman Luis in en wist op die derde plek te blijven. Zijn landgenoot Richard Murray kwam nog dichtbij maar Schoeman hield uiteindelijk zeven seconden over op de finish. Na ongeveer vijf kilometer versnelde Alistair Brownlee en liet zijn broer Jonathan achter waardoor de winst naar de oudste van de twee ging. 

Zinderende finishes kanoërs en kayakkers

Het vlakwaterkanoën op de Olympische Spelen heeft op de tweede van drie finaledagen een aantal schitterende finishes opgeleverd. Dat begon gelijk al met de K2 1000m bij de mannen, de kayakkers. 

Het Duitse duo Max Rendschmidt en Marcus Gross leek daar ruim op weg naar goud, maar de Serviërs Marko Tomicevic en Milenko Zoric leken daar in de slotmeters nog een stokje voor te steken. Ze kwamen bijzonder dichtbij, maar moesten toch nipt genoegen nemen met zilver. Ken Wallace en Lachlan Tame pakten achter de kemphanen het brons.

Het meest spectaculaire onderdeel was zoals wel vaker de C1 200m bij de mannen, de kanoërs dus. De Braziliaanse favoriet Isaquias Queiroz kende een ongelooflijk slechte start en was gelijk kansloos om het goud, maar een geniale finish bracht hem toch nog brons. Goud was er voor de Oekraïner Yury Cheban, die na zijn goud van Londen 2012 lang weinig meer presteerde, maar op het moment supreme stond hij er weer. Hij was een fractie van een seconde sneller dan zijn landgenoot Valentin Demyanenko, die uitkomt voor Azerbeidzjan. 

Cheban duwt zijn boot over de finish...(PROSHOTS/Action Images)
Cheban duwt zijn boot over de finish...(PROSHOTS/Action Images)

...en kan zijn gouden medaille vieren in het heerlijke water in Rio (PROSHOTS/Action Images)
...en kan zijn gouden medaille vieren in het heerlijke water in Rio (PROSHOTS/Action Images)

De K2 bij de mannen over 200 meter leverde Spaans goud op. Saul Craviotto en Cristian Toro rekenden af met het Britse duo Liam Heath/Jon Schofield en de Litouwers Aurimas Lankas en Edvinas Ramanauskas. Danuta Kozak pakte in de K1 500m haar tweede olympische goud van de Spelen in Rio en haar vierde in totaal. De Hongaarse was veel te sterk voor de Deense Emma Jorgensen, die op haar beurt de Nieuw-Zeelandse Lisa Carrington nipt achter zich hield. 

Estafettevrouwen uitgeschakeld in heats

Naomi Sedney, Jamile Samuel, Tessa van Schagen en Dafne Schippers zijn er niet in geslaagd de finale te bereiken op de 4x100 meter estafette bij de vrouwen. Nederland, de Europees kampioen, eindigde in hun heat, als zesde in 42.88. Vooral de wissel van Samuel op Schippers was slecht te noemen.

Jamaica, de wereldkampioen op deze afstand, was na twee heats de snelste met een tijd van 41.79. De grote verrassing was de uitschakeling van olympisch kampioen Verenigde Staten in de heats wegens een foute wissel.

Update 17:43 uur

De Amerikaanse vrouwen mogen om 1 uur vannacht Nederlandse tijd opnieuw lopen om zich alsnog te plaatsen voor de finale. Loopster Felix werd namelijk gehinderd door een Braziliaanse loopster die met haar elleboog in de Amerikaanse baan zat. Brazilië is gediskwalificeerd.

'Melbourne is meest leefbare stad ter wereld'

Australië, Oostenrijk en Canada hebben de meest leefbare steden in de wereld. De Australische stad Melbourne scoort het beste als het gaat om stabiliteit, gezondheidszorg, cultuur en milieu, onderwijs en de infrastructuur. De Oostenrijkse hoofdstad Wenen komt daar vlak achter, net als de Canadese steden Vancouver, Toronto en Calgary.

Het Britse tijdschrift The Economist legde 140 steden in de wereld langs de meetlat. De top tien wordt volgemaakt met Adelaide en Perth (beide in Australië), Auckland (Nieuw-Zeeland), de Finse hoofdstad Helsinki en de Duitse havenstad Hamburg.

Niet verbazingwekkend is de Syrische hoofdstad Damascus het minst leefbaar ter wereld. De hevig belegerde stad Aleppo is in de jaarlijkse vergelijking niet meegenomen.

'Melbourne is meest leefbare stad ter wereld'
'Melbourne is meest leefbare stad ter wereld' (Foto: ANP)

Eaton lijkt op koers voor goud op tienkamp

Het zesde en zevende onderdeel zijn afgewerkt op de tienkamp, helaas zonder Nederlanders. Op de 110 meter horden weinig verrassingen en in ieder geval geen uitvallers. Datzelfde gold eigenlijk bij het discuswerpen. Ashton Eaton is nog steeds niet in zijn beste vorm, maar het lijkt nog altijd voldoende voor het goud.

Kevin Mayer werkte opnieuw twee fantastische onderdelen af, maar heeft eigenlijk geen onderdelen om de achterstand op Eaton nog terug te pakken. Damien Warner doet het ook nog altijd redelijk, maar heeft geen bijzondere meerkamp voorlopig. Leonel Suarez, die al twee olympische medailles pakte op het onderdeel, lijkt zijn oude vorm weer gevonden te hebben en zodoende ook gevaarlijk voor het brons.

Op de horden was Damien Warner uiteindelijk wel de winnaar, zoals verwacht. Hij is de beste hordenloper van het veld. Yordani Garcia liep matig op de horden, maar won wel bij het discuswerpen.

Bolletjessliksters aangehouden in Eindhoven

Drie vrouwen zijn op Eindhoven Airport aangehouden omdat zij bolletjes cocaïne in hun maag wilden smokkelen, vermoedelijk naar Denemarken. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend.

De drie vrouwen, een 27-jarige Sittardse en een moeder (54) en dochter (26) uit Schiedam, droegen bolletjes met 455 gram cocaïne in hun lichaam, aldus het OM.

Een 34-jarige man uit Sittard, partner van de 27-jarige vrouw, wordt verdacht van het organiseren van de drugssmokkel en werd ook op Eindhoven Airport aangehouden. In zijn woning werd nog eens ruim 920 gram ketamine en 430 gram cocaïne aangetroffen. Zij hadden hun tweejarig kind bij zich toen ze op 5 augustus werden opgepakt. Het kind is ondergebracht in een pleeggezin.

De vier verdachten zitten voorlopig nog eens 40 dagen vast voor nader onderzoek.

Bolletjessliksters aangehouden in Eindhoven
Bolletjessliksters aangehouden in Eindhoven (Foto: ANP)

Titel 400m horden voor Clement

De Amerikaan Kerron Clement is de nieuwe olympisch kampioen op de 400 meter horden. Clement, die acht jaar geleden in Bejing zilver op deze afstand won en de wereldkampioen van 2007 en 2009 is, kwam in een tijd van 47,73 over de finish.

Het zilver ging naar de Keniaan Boniface Mucheru Tumuti in 47,78. Met 47,92 ging de bronzen plak naar de Turk Yasmani Copello, die geboren is in Cuba, maar zoals vele atleten voor een flinke zak geld uit is gaan komen voor de Turken. De Ier Thomas Barr kwam na een sensationeel slot nog zeer dicht in de buurt van Copello, maar finishte op 0,05 seconden van het brons. 

De Keniaan Haron Koech kon het succes van zijn broer van vorig jaar niet evenaren: Nicholas Bett werd vorig jaar wereldkampioen, maar werd in Rio in de series uitgeschakeld nadat hij een horde niet kon nemen. Koech haalde de finale wel, maar werd laatste. Dat was overigens nog altijd beter dan Javier Culson. De Puerto Ricaan is al jaren absolute wereldtop, maar zag zijn olympische droom met een valse start uiteen spatten. 

Clement springt en rent eindelijk naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Clement springt en rent eindelijk naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)

Aylan heeft opvolger

Dit is de 5-jarige Omran Daqneesh.

Omran is de opvolger van de 3-jarige Aylan Kurdi. Omran heeft het geluk nog wel te leven. Omran heeft ook de pech nu speelbal van fatsoenlijke mensen te worden. Deze fatsoenlijke mensen zullen Omran te pas en te onpas gebruiken om de oorlog in Syrie te duiden. Omran heeft al zijn eigen hashtag: #OmranDaqneesh

Update 15.12 uur
De eerste is al binnen. Poetin krijgt de schuld van Omrans leed.

Nummer twee ook al gespot.

Rabobank roept overheid op te investeren

De Nederlandse overheid moet de economie van een broodnodige prikkel voorzien met nieuwe investeringen. Dat stelde de topman van Rabobank, Wiebe Draijer, donderdag in een toelichting op de halfjaarcijfers van zijn bank.

Draijer herhaalde daarbij zijn kritiek op het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Diens stimuleringsbeleid leidt volgens de bankier alleen tot een lage rente, zonder de gewenste positieve effecten voor de economie. "Wij hopen daarom op aanvullende prikkels om de werking van de economie en de investeringen van bedrijven echt op gang te krijgen."

Die prikkels moeten in de visie van Draijer komen van overheden. Die richten zich volgens hem nog altijd te veel op het beperken van hun eigen tekorten, terwijl de lage rente grote kansen biedt voor investeringen.

Rabobank roept overheid op te investeren
Rabobank roept overheid op te investeren (Foto: ANP)

Ook estafetteheren uitgeschakeld

De Nederlandse estafetteheren zijn net als de vrouwen uitgeschakeld in de series van de 4x100 meter. Solomon Bockarie, Hensley Paulina, Liemarvin Bonevacia en Giovanni Codrington eindigden in hun heat als achtste in 38,53.

Churandy Martina ging niet van start in de heats omdat hij komende nacht de finale van de 200 meter loopt.

Verenigde Staten was over twee heats het snelste. Ze kwamen in een tijd van 37,65 over de finish.

'Lowlands zit weer in goede flow'

Lowlands heeft de stijgende lijn gevonden. Volgens directeur Eric van Eerdenburg zit het festival na een aantal jaren van kritiek 'weer in een hele goede flow'.

"We hebben een periode achter de rug waarin er wat gezeur was", zegt Van Eerdenburg in een interview met FaceCulture. Zo was er vorig jaar veel te doen om de line-up. "Maar er stonden wel even Tame Impala en Kendrick Lamar, dus achteraf hebben mensen toch wel het gevoel dat ze iets gemist hebben."

Lowlands verkocht zijn kaarten jarenlang in no-time uit. Vorig jaar en het jaar daarvoor verliep de kaartverkoop echter een stuk moeizamer. Ook voor de editie van dit jaar, die vrijdag van start gaat, zijn nog kaarten te koop. "We zitten nu in ieder geval weer flink boven vorig jaar", zegt Van Eerdenburg. "Dus de stijgende lijn zit er weer in. Daar ben ik al heel blij mee."

Jongeren
De festivaldirecteur merkt dat steeds meer jongeren het terrein in Biddinghuizen weten te vinden. "We zien dat de gemiddelde leeftijd weer wat jonger wordt, dus daar concludeer ik uit dat er aanwas is van jongere mensen."

Lowlands houdt in zijn programmering duidelijk rekening met een jongere doelgroep. "Acts als Dua Lipa, Broederliefde en Sevn Alias, je ziet dat daar gewoon heel veel jong publiek op afkomt. De hiphop en pop heeft meer een plaats dan een aantal jaar geleden."

Directeur: Lowlands zit weer in goede flow
Directeur: Lowlands zit weer in goede flow (Foto: BuzzE)

Taylor Swift laat Tom Hiddleston invliegen

Taylor Swift heeft haar vriend Tom Hiddleston vanuit Los Angeles naar haar vakantieadres in de Amerikaanse staat Rhode Island laten vliegen. Dat meldt Us Weekly.

De 26-jarige zangeres stuurde haar privévliegtuig naar Los Angeles om de 35-jarige Britse acteur op te pikken. Taylor en Tom worden al een tijdje met elkaar gezien en maakte vorige maand bekend een relatie met elkaar te hebben.

Tom werd op de luchthaven van Los Angeles gefotografeerd met een geschenkje vlak voordat hij het privévliegtuig instapte.

Taylor is momenteel samen met haar familie op vakantie in haar strandhuis in Watch Hill, aan de Amerikaanse oostkust. Taylor verraste Tom door hem op de lokale luchthaven op te wachten, zo melden bronnen.

Taylor Swift laat Tom Hiddleston invliegen
Taylor Swift laat Tom Hiddleston invliegen (Foto: BuzzE)

Frisdranktaks als wapen tegen Britse obesitas

Groot-Brittannië gaat belasting heffen op de verkoop van suikerhoudende frisdranken. Met de opbrengst worden gezondheidsprogramma's voor schoolkinderen gefinancierd. De suikerbelasting is onderdeel van plannen om zwaarlijvigheid onder kinderen aan te pakken.

Volgens de Britse regering is bijna een derde van de kinderen tussen twee en vijftien jaar een beetje of veel te zwaar. Dat kost de overheid miljarden per jaar, stelde onderminister van Financiën Jane Ellison donderdag.

Volgens deskundigen en actievoerders zijn de plannen echter lang niet afdoende om de toenemende obesitas onder de Britten een halt toe te roepen.

Groot-Brittannië is niet het eerste land dat een suikerbelasting instelt. Onder meer in België, Frankrijk en de Scandinavische landen gebeurt dat al.

Suikertaks wapen tegen Britse zwaarlijvigheid
Suikertaks wapen tegen Britse zwaarlijvigheid (Foto: ANP)

Half miljoen kinderen met honger in Afrika

Meer dan een half miljoen kinderen in zuidelijk Afrika zijn ernstig ondervoed. Volgens het Rode Kruis is een rapport over de honger onder 579.000 kinderen een laatste waarschuwing.

De VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA stelt dat naar schatting 40 miljoen mensen in zuidelijk Afrika te lijden hebben onder de effecten van droogte, die is veroorzaakt door het weerfenomeen El Niño. Van hen hebben 23 miljoen mensen humanitaire hulp nodig.

Honger heeft niet alleen vergaande lichamelijke gevolgen, maar zorgt er veelal ook voor dat kinderen niet meer naar school gaan, omdat ze eten bij elkaar moeten sprokkelen of er de energie niet meer voor hebben.

"We richten onze hulp voor deze sluipende ramp op degenen die het het hardst nodig hebben, vooral kinderen", stelt het Internationale Rode Kruis.

Half miljoen kinderen met honger in Afrika
Half miljoen kinderen met honger in Afrika (Foto: ANP)

Geen fouten instanties in zaak ex-tbs'er

De autoriteiten en instanties hebben geen fouten gemaakt in de zaak rond Udo D., de man die in oktober 2015 in Leeuwarden een vrouw doodsloeg met een fles en een andere vrouw verwondde. Dit constateren de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ) en de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) na onderzoek, zo werd donderdagmiddag in Leeuwarden bekend gemaakt.

De inspecties onderzochten de kwesties op verzoek van de gemeente Leeuwarden, de politie, het Openbaar Ministerie en GGZ Friesland, de zogenoemde 'vierhoek'. D. stond daar al jarenlang bekend als gevaarlijk, agressief en gewetenloos. Hij was veroordeeld tot celstraffen, tbs en tussendoor ambulant behandeld.

Nadat hij in juli 2015 vrij kwam, besliste de rechter op verzoek van het OM nog D. gedwongen te laten opnemen. Die beslissing vocht de ex-tbs'er met succes aan. Iets meer dan twee maanden later was het fatale incident.

Niet altijd te voorkomen
De autoriteiten en instanties zeiden destijds dat zij niet de bevoegdheid hadden de vrijlating van D. te voorkomen en dat er geen wettelijke mogelijkheden meer waren om hem langer vast te houden. Dat standpunt wordt woensdag bevestigd door de IVenJ en de IGZ. Volgens beide inspecties hebben de instanties in de jaren voorafgaand aan het incident alle wettelijke bevoegdheden en middelen tegen D. ingezet en al het mogelijke gedaan om gevaar voor de samenleving te voorkomen.

Volgens beide inspecties illustreert de zaak "op pijnlijke wijze" dat incidenten rond mensen met complexe psychiatrische problemen "niet altijd te voorkomen zijn". Wel benadrukken de inspecties dat elke keer opnieuw al het mogelijke moet worden gedaan om risico's rond deze groep zoveel mogelijk te beperken.

Geen fouten instanties in zaak ex-tbs'er
Geen fouten instanties in zaak ex-tbs'er (Foto: ANP)

Politieagent doodgeschoten op Bonaire

Een vuurgevecht met inbrekers is een politieman op Bonaire fataal geworden. Volgens lokale media is het slachtoffer een Nederlander die in dienst was van de lokale politie. Die wil zijn identiteit echter nog niet bevestigen en is nog op zoek naar de daders.

De politieman was met een of meerdere collega's naar een woning aan de westkant van het eiland gestuurd waar volgens een melding werd ingebroken. Toen de agenten arriveerden, waren de daders nog binnen. Het kwam vervolgens tot een achtervolging en een schietpartij, meldde de politie op het Caraïbische eiland donderdag.

Het slachtoffer werd gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar kon niet meer worden gered.

Politieagent doodgeschoten op Bonaire
Politieagent doodgeschoten op Bonaire (Foto: ANP)

Prijs lpg op laagste niveau sinds 2010

De prijs van autogas heeft het laagste niveau bereikt sinds het najaar van 2010. De prijs aan de pomp voor een liter lpg zakte woensdag naar 0,708 euro, meldde consumentencollectief UnitedConsumers.

De prijsdaling wordt volgens de organisatie aan de ene kant veroorzaakt door een overaanbod van gas. Daarnaast is de vraag tanende. Het gebruik van lpg als motorbrandstof in Nederland is afgelopen tijd namelijk met ruim 20 procent afgenomen.

Ook benzine en diesel worden volgens het consumentencollectief nog steeds goedkoper. Die prijsdalingen zijn echter beperkter dan bij lpg. Voor benzine en diesel geldt dat de pompprijs voor meer dan de helft bestaat uit belastingen en accijnzen. Bij lpg geldt dat slechts voor een derde van de prijs.

Prijs lpg op laagste niveau sinds 2010
Prijs lpg op laagste niveau sinds 2010 (Foto: ANP)

Texas executeert man die niemand doodde

Een zwakbegaafde man wordt binnen enkele dagen geëxecuteerd in de Amerikaanse staat Texas voor een moord die hij niet pleegde en die hij zelfs niet heeft gezien.

Jeffrey Wood krijgt woensdag een dodelijk injectie omdat hij de vluchtauto bestuurde bij een overval op een tankstation in Kerrville. Hij bleef in de auto zitten terwijl overvaller Daniel Reneau naar binnen ging. De overval eindigde in een schietpartij - toen de uitbater van het winkeltje bij het pompstation weigerde de kluis te openen, schoot Reneau hem door het hoofd.

Wood wist van tevoren niet dat zijn kompaan gewapend was. Na het schot hielp hij hem wel met het verwijderen van de video van de camerabewaking en ze vluchtten met de kluis en een geldla.

Wood is ter dood veroordeeld omdat volgens de wet in Texas alle medeplichtigen gelijke verantwoordelijkheid dragen. Reneau werd al in 2002 geëxecuteerd.

Texas executeert man die niemand doodde
Texas executeert man die niemand doodde (Foto: ANP)

Uber en Volvo werken aan zelfrijdende auto

Uber en Volvo werken samen aan de ontwikkeling van een zelfrijdende auto. De Zweedse autobouwer en het Amerikaanse internettaxibedrijf steken gezamenlijk 300 miljoen dollar in hun project, dat uiteindelijk moet leiden tot auto's die volledig zelfstandig kunnen rijden, meldden ze donderdag.

De auto's zullen worden gemaakt door Volvo, dat ze vervolgens verkoopt aan Uber. Die kan de autonome auto's gebruiken voor het aanbieden van chauffeurloze taxidiensten. De bedrijven verwachten die volledig zelfrijdende taxi in 2021 op de weg te kunnen hebben.

Eerder deze week liet Ford al weten te werken aan auto's zonder stuur, rem en gaspedaal, die kunnen worden gebruikt voor chauffeurloze taxi- en autodeeldiensten. Ford voorspelde eveneens in 2021 in staat te zijn zo'n auto op grote schaal te produceren.

Uber en Volvo werken aan zelfrijdende auto
Uber en Volvo werken aan zelfrijdende auto (Foto: BuzzT)

Martina niet van start in estafette

Churandy Martina zal vanmiddag niet in actie komen in de heats van de 4x100 meter estafette. Martina komt komende nacht om half vier in actie in de finale van de 200 meter.

De officiële site van de Olympische Spelen in Rio meldt dat Solomon Bockarie, Hensley Paulina, Liemarvin Bonevacia en Giovanni Codrington namens ons land zullen lopen. Nederland loopt in de tweede heat en treft daarin onder anderen Jamaica. Ook Usain Bolt zal met het oog op de 200 meter niet van start gaan in de heats.

Martina niet van start in estafette (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Martina niet van start in estafette (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Minder, minder, minder pokémon bij Kijkduin

Badplaats Kijkduin zucht onder de vele pokémonjagers. Ze denderen "als een kudde op hol geslagen bisons" door beschermde natuurgebieden en bewoners hebben last van ze, zegt de gemeente Den Haag. De stad gaat daarom praten met Niantic Labs, de maker van Pokémon Go.

Den Haag wil onder meer dat er geen pokémon meer verschijnen in de beschermde duinen bij Kijkduin. Ook moet het 's avonds en 's nachts rustiger worden. "De hype begon een paar weken geleden. Iedereen was blij, ondernemers zagen hun inkomsten stijgen, ze verkochten meer frietjes en pannenkoeken en ijsjes", zegt Den Haag. De gemeente zette extra vuilnisbakken, hekken en toiletten neer en stuurde extra schoonmakers en stadswachten naar Kijkduin. Maar de maatregelen waren niet genoeg.

Den Haag wil minder pokémon bij Kijkduin
Den Haag wil minder pokémon bij Kijkduin (Foto: ANP)

Kabinet ziet geen reden voor boerkiniverbod

Het kabinet ziet niets in een boerkiniverbod. Dat zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) donderdag. In onder meer Frankrijk is een discussie gaande om deze vorm van badkleding te verbieden. In Nederland pleit de PVV voor zo'n verbod.

Asscher snapt "het ongemak als mensen op een hele rare manier in het water gaan". Maar voor een verbod moet je volgens hem hele goede redenen hebben en die ziet hij niet. ,,Vrouwen mogen zelf weten hoe ze zich kleden en dus ook of ze wel of niet willen gaan zwemmen in wat voor badkleding."

Kabinet ziet geen reden voor boerkiniverbod
Kabinet ziet geen reden voor boerkiniverbod (Foto: ANP)

'Onterecht winnende' bokser geblesseerd, geen halve finale

De Russische bokser Vladimir Nikitin is door de artsen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet fit genoeg verklaard om aan te treden in de halve finales van het bantamgewicht. De Amerikaan Shakur Stevenson staat daardoor direct in de finale.

Dat Nikitin zich om medische redenen terug moet trekken is op zijn minst opvallend te noemen. In de kwartfinale 'won' hij van de Ier Michael Conlan, althans, hij kreeg die zege toegewezen. Helemaal niemand weet waarom Nikitin won - behalve dat er sprake was van corruptie - aangezien Conlan hem een flinke afstraffing leek te geven. De Ier was na afloop dan ook furieus en zei nooit meer voor amateurboksbond AIBA uit te komen, die hij allemaal smerige valsspelers noemde.

Ook in de achtste finales boekte Nikitin al een dubieuze zege op de Thai Chatchai Butdee, waar door Thaise officials stevig over geklaagd werd. Het bokstoernooi in Rio staat zoals te doen gebruikelijk weer bol van dubieuze beslissingen. Inmiddels zijn enkele juryleden naar huis gestuurd, maar het lijkt erop dat er ook nu weer geen serieuze actie ondernomen wordt door boksbond AIBA, die gezien wordt als nog veel corrupter en verrotter dan bijvoorbeeld de FIFA.

Nikitin wordt als 'winnaar' aangewezen, nadat Conlan hem alle hoeken van de ring heeft laten zien (Foto: Getty)

Matpartij Corsicaans strand door kutmarokkanen

De matpartij op het Corsicaanse strand bij Sisco had helemaal niet te maken met een boerkini-foto. Wel met kutmarokkanen die het strand als hun eigendom claimen, blijkt uit Frans justitieel onderzoek.

Uit het onderzoek concludeert justitie dat het niets te maken heeft met racisme, moslims of islamofobe locale bewoners. Het is een stammenstrijd tussen de Marokkanen en de autochtonen. Dat het strand van de Marokkanen is wordt zelfs zeer duidelijk aangegeven door een zelfgemaakt verkeersbord op de toegangsweg.

Enkele Marokkanen zijn, door onder andere hun handelsgeest in drugs, zeer goede bekenden van de politie en de openbare aanklager. De openbare aanklager Nicolas Bessone vindt de reactie van de 500 autochtone Corsicanen tegen zijn Marokkaanse vrienden dan ook ‘ongepast, overtrokken en dorps’.

Tweet: Bloemlezing over verstoring van de openbare orde: monokini, gezichtskini, Bikini.

 

Hendrix en Dijks in voorselectie Oranje

Bondscoach Danny Blind heeft Jorrit Hendrix van PSV en Ajacied Mitchell Dijks voor het eerst opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. Deze selectie werd vanochtend wereldkundig gemaakt.

Blind nam geen verrassende namen op in zijn voorselectie. Zeker is in elk geval dat Arjen Robben,Kenneth Vermeer, Marco van Ginkel en Eljero Elia niet in actie komen. Zij zijn allemaal geblesseerd. Ook Robin van Persie is er wederom niet bij. Hij kreeg geen oproep van Blind.

Oranje begint op 1 september aan een nieuw seizoen met de oefenwedstrijd tegen Griekenland. Dit is meteen de generale repetitie voor het eerste WK-kwalificatieduel. Deze staat voor 6 september op het programma en wordt tegen Zweden gespeeld.

De volledige voorselectie:

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Maarten Stekelenburg (Everton), Michel Vorm (Tottenham Hotspur), Jeroen Zoet (PSV).

Verdediging: Patrick van Aanholt (Sunderland), Daley Blind (Manchester United), Jeffrey Bruma (VfL Wolfsburg), Virgil van Dijk (Southampton), Mitchell Dijks (Ajax), Daryl Janmaat (Newcastle United), Rick Karsdorp (Feyenoord), Timo Letschert (Sassuolo), Jairo Riedewald (Ajax), Kenny Tete (Ajax), Joël Veltman (Ajax), Ron Vlaar (AZ), Jetro Willems (PSV)

Middenveld: Riechedly Bazoer (Ajax), Jordy Clasie (Southampton), Jorrit Hendrix (PSV), Davy Klaassen (Ajax), Davy Pröpper (PSV), Bart Ramselaar (PSV), Wesley Sneijder (Galatasaray), Kevin Strootman (AS Roma), Tonny Vilhena (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Aanval: Steven Berghuis (Feyenoord), Memphis Depay (Manchester United), Bas Dost (VfL Wolfsburg), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Vincent Janssen (Tottenham Hotspur), Luuk de Jong (PSV), Jürgen Locadia (PSV), Luciano Narsingh (PSV), Quincy Promes (Spartak Moskou)

Ramselaar voor vijf jaar naar PSV

Bart Ramselaar stapt over van FC Utrecht naar PSV. Eerder vanochtend doorstond de 20-jarige middenvelder de medische keuring, waarna hij een contract voor de duur van vijf jaar ondertekende.

Ramselaar stond bij FC Utrecht al te boek als groot talent. Hij debuteerde op 1 maart 2015 in de Eredivisie tegen Feyenoord. Sindsdien speelde hij 41 offciële duels voor de Domstedelingen. Daarin was hij goed voor zes doelpunten.

Vorig seizoen speelde Ramselaar alle competitiewedstrijden bij FC Utrecht en liet zich toen al in het Philips-stadion zien. PSV won dat duel met 3-1, maar de Utrechtse treffer kwam dus op zijn naam.

Troepenmacht doodt 27 Boko Haram-strijders

De Afrikraanse troepenmacht in Kameroen heeft de extremistische groepering Boko Haram naar eigen zeggen forse verliezen toegebracht. Gevechten kostten zevenentwintig van de islamistische militanten het leven. Tien anderen zijn opgepakt, maakte de commandant donderdag bekend.

In de buurt van de grens tussen Kameroen en Nigeria lokten de soldaten de Boko Haram-strijders in een hinderlaag. Tijdens het vuurgevecht dat volgde, viel aan de kant van de militairen geen enkel slachtoffer.

Boko Haram is vooral actief in Nigeria, maar in mindere mate ook in Kameroen. Een troepenmacht uit omliggende landen maakt jacht op de groepering, die sinds 2009 zeker 14.000 doden op zijn geweten heeft.

Troepenmacht doodt 27 Boko Haram-strijders
Troepenmacht doodt 27 Boko Haram-strijders (Foto: ANP)

Tijgermuggen ontdekt in woonwijk Veenendaal

In een woonwijk in Veenendaal zijn een aantal Aziatische tijgermuggen, die ziekten als het zikavirus kunnen overdragen, aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de exotische muggen uit voorzorg bestrijden, maakte de autoriteit donderdag bekend.

Daarmee moet voorkomen worden dat de muggen zich in Nederland vestigen. Het is nog onduidelijk hoe de tijgermuggen in Veenendaal terecht zijn gekomen. De NVWA onderzoekt nu of er nog meer Aziatische tijgermuggen zitten. Daarom zijn muggenvallen geplaatst in de woonwijk Dragonder-Noord. De direct omwonenden zijn per brief door de gemeente en de NVWA geïnformeerd.

Volgens de NVWA is de kans te verwaarlozen dat de tijgermuggen virussen van bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts, zullen overdragen. "Dit gebeurt wel in tropische regio's van Azië, Afrika en Amerika, landen waar deze virussen voorkomen."

Tijgermuggen ontdekt in woonwijk Veenendaal
Tijgermuggen ontdekt in woonwijk Veenendaal (Foto: ANP)

Gewonde man Oudwoude overleden

De man die woensdagavond zwaargewond werd aangetroffen in een tuin in het Friese Oudwoude, is donderdagochtend in het ziekenhuis overleden. Dat meldde de politie. De 59-jarige man werd gevonden met onder meer brandwonden.

In het huis werd het levenloze lichaam van een 55-jarige vrouw gevonden. De slachtoffers waren bewoners van het huis.

De brandweer werd woensdag gealarmeerd omdat er brand zou zijn in de woning aan de Allemawei. Dat bleek niet het geval, maar wel was er rook. Toen de brandweermannen naar binnen gingen, vonden ze de vrouw.

De politie weet nog niet wat er precies is gebeurd.

Gewonde man Oudwoude overleden
Gewonde man Oudwoude overleden (Foto: ANP)

Nog geen duidelijkheid voor Cisco Nederland

Cisco Nederland wil niet zeggen hoeveel medewerkers hier hun baan kwijtraken. De afdeling wilde donderdag ook niet zeggen hoeveel mensen hier werken.

De producent van netwerkapparatuur had woensdag aangekondigd tot wel 5500 banen te zullen schrappen. Dat komt neer op ongeveer 7 procent van het personeel wereldwijd. Het bedrijf wil de kosten in de hand houden. Ook wil Cisco gerichter investeren in belangrijke diensten via internet.

Nog geen duidelijkheid voor Cisco Nederland
Nog geen duidelijkheid voor Cisco Nederland (Foto: BuzzT)

VN-experts manen Filipijnse regering

Experts van de Verenigde Naties hebben de regering van de Filipijnen dringend opgeroepen een eind te maken aan de golf van buitengerechtelijke executies van vermeende drugsdealers of -gebruikers na de verkiezing van president Rodrigo Duterte. Sinds zijn verkiezingsoverwinning in mei zijn meer dan 850 mensen vermoord, van wie meer dan 650 in de afgelopen zes weken.

"Beschuldigingen van drugsdelicten moeten in de rechtszaal worden beoordeeld, niet door gewapende mannen op straat", stellen Speciale Rapporteurs Agnes Callamard en Dainius Puras. De staat is wettelijk verplicht leven en veiligheid van iedereen in het land te waarborgen, ongeacht of die van een misdrijf wordt verdacht of niet, zegt Callamard.

Duterte riep tijdens zijn campagne en in de eerste dagen na zijn ambtsaanvaarding op tot het vermoorden van drugshandelaren en -gebruikers. Zulke daden zouden onbestraft blijven en zelfs beloond worden.

VN-experts manen Filipijnse regering
VN-experts manen Filipijnse regering (Foto: ANP)

Prijzen dalen in zeven eurolanden

Het leven is vorige maand in zeven eurolanden goedkoper geworden ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die Europees statistiekbureau Eurostat donderdag heeft gepubliceerd.

De inflatie in de eurolanden kwam volgens Eurostat in juli uit op gemiddeld 0,2 procent. Dat betekent dat goederen en diensten in de muntunie in doorsnee 0,2 procent duurder waren dan een maand eerder. In zeven eurolanden zakte het prijspeil echter op jaarbasis.

De sterkste daling werd gemeten in Slowakije, waar de inflatie uitkwam op min 0,9 procent. Spanje en Nederland volgden, met dalingen van 0,7 en 0,6 procent. Verder zakten de prijzen in Cyprus, Luxemburg, Italië en Slovenië. België kende de sterkste inflatie (2 procent).

Prijzen dalen in zeven eurolanden
Prijzen dalen in zeven eurolanden (Foto: ANP)

Motorrijders raken zwaargewond in Duitsland

Met het zonnige zomerweer en het einde van de zomervakantie in zicht, grijpen Nederlandse motorrijders nog snel een kans op een ritje door de Duitse heuvels. Zeker drie landgenoten zijn daarbij in de afgelopen dagen zwaargewond geraakt.

Zo had een 29-jarige Nederlandse motorrijder woensdag een zwaar ongeluk in de heuvels ten zuiden van Hannover. Door zijn hoge snelheid vloog zijn Honda uit de bocht. Hij knalde tegen een reflectorpaal en een boom. Vervolgens werd hij over de rijbaan geslingerd. Daar bleef hij liggen. Een traumahelikopter bracht hem naar een ziekenhuis. Hij heeft meerdere botten gebroken, maar verkeert niet in levensgevaar. Volgens de politie heeft hij geluk gehad.

Op dinsdag was een Nederlandse motorrijdster in de buurt van het Ruhrgebied uit de bocht gevlogen. In een lange bocht naar links kwam ze in de berm terecht. Ze vloog door het prikkeldraad en belandde in een weiland. Ze raakte zwaargewond en werd met een traumahelikopter, buiten levensgevaar, naar een ziekenhuis gebracht.

Vorige week raakte een 27-jarige Nederlander zwaargewond tijdens een motorritje vanuit Wenen naar huis. In het Zwarte Woud ging hij door een stuurfout onderuit. Hij gleed onder de vangrail en brak meerdere botten.

Motorrijders raken zwaargewond in Duitsland
Motorrijders raken zwaargewond in Duitsland (Foto: ANP)

Eerste kabinetsoverleg over begroting

Het kabinet is donderdag voor het eerst na de zomerstop bijeen voor overleg over de begroting voor volgend jaar. Voordat die op Prinsjesdag kan worden gepresenteerd, moet een knoop worden doorgehakt over onder meer het op peil houden van de koopkracht van ouderen en mensen met een uitkering.

Volgens ramingen van het Centraal Planbureau krijgen mensen die werken volgend jaar meer te besteden, maar dreigen gepensioneerden en mensen met een uitkering er op achteruit te gaan. "Er moet echt gerepareerd worden. Daar gaan we geld voor zoeken", zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hierover voor het begin van het overleg.

Bij het bespreken van de begrotingen van alle ministeries en de Miljoenennota worden verder geen grote verrassingen verwacht. Dijsselbloem zei eerder al dat er niet veel extra geld is te verdelen. Het wordt "passen en meten", verklaarde hij donderdag.

Eerste kabinetsoverleg over begroting
Eerste kabinetsoverleg over begroting (Foto: ANP)

DenkTank buigt zich over lerarentekort

In het Nederlandse beroepsonderwijs ontstaat een lerarentekort als gevolg van de vergrijzing. De gemiddelde leeftijd van deze docenten is momenteel 50 jaar en op sommige mbo's is het zelfs 56 jaar. Daardoor gaan veel leraren binnenkort met pensioen. Voor de Nationale DenkTank is dit reden om de komende vier maanden te kijken hoe dit "prangende vraagstuk" opgelost kan worden.

Cassandra Hensen, directeur van de Nationale DenkTank, is geschrokken van de hoge leeftijd in het onderwijs. "Wat moet er gebeuren als zij over een jaar of acht massaal met pensioen gaan", vraagt zij zich af. De organisatie presenteert in december een rapport met ideeën en oplossingen.

Elk jaar buigt de Nationale DenkTank zich over "een maatschappelijke uitdaging". Deze keer zijn het ruim twintig "excellente masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi met zeer uiteenlopende studieachtergrond"die de DenkTank vormen.

DenkTank buigt zich over lerarentekort
DenkTank buigt zich over lerarentekort (Foto: ANP)

Deel extra inzet Schiphol teruggeschroefd

Een deel van de extra veiligheidsmaatregelen op en rond Schiphol wordt teruggeschroefd. Dat gebeurt in de loop van donderdagavond. De driehoek (gemeente, justitie, marechaussee/politie) in Haarlemmermeer heeft dit besloten na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Onderzoek naar het "signaal" dat op 30 juli leidde tot extra controle's op de luchthaven heeft tot de conclusie geleid, dat een deel van de verhoogde inzet niet langer noodzakelijk is. Wel zal meer beveiliging zichtbaar en onzichtbaar aanwezig blijven op de luchthaven, dan voor 30 juli.

Met de aanpassing van de maatregelen kan de marechaussee de beveiliging op en rond Schiphol weer helemaal zelf uitvoeren. De ondersteuning door militairen wordt beëindigd, laat de driehoek weten.

Deel extra inzet Schiphol teruggeschroefd
Deel extra inzet Schiphol teruggeschroefd (Foto: ANP)

Werkloosheid daalt verder

De werkloosheid in Nederland is in juli opnieuw gedaald. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het CBS telde vorige maand 541.000 werklozen. Dat is 6 procent van de beroepsbevolking, terwijl in juni nog 6,1 procent van de beroepsbevolking ongewenst geen betaalde baan had. Ook het aantal WW-uitkeringen lag lager dan in voorgaande maanden. Uitkeringsinstantie UWV verstrekte eind juli 432.000 uitkeringen, dat waren er 6000 minder dan in juni.

Werkloosheid daalt verder
Werkloosheid daalt verder (Foto: ANP)

Waarschuwingsboei in mui Egmond

De reddingsbrigade in Egmond aan Zee gaat een waarschuwingsboei plaatsen midden in de mui. De sterke stroming in de mui zorgt al tijden voor gevaarlijke situaties in het water. Deze maand zijn er al twee zwemmers verdronken: een 17-jarig meisje en een 15-jarige jongen.

Dezer dagen komen ook op andere plaatsen zwemmers in problemen door de gevaarlijke stroming. Bij Bergen aan Zee zijn drie vrouwen gered.

De reddingsbrigade in Egmond aan Zee gaat nu bij wijze van proef een grote boei in de mui plaatsen. Ook komen er vlaggen op het strand om aan te geven waar de stroming begint en eindigt.

Waarschuwingsboei in mui Egmond
Waarschuwingsboei in mui Egmond (Foto: ANP)

Doden bij nieuwe aanslag op Turkse politie

Een aanslag met een autobom op een politiebureau in de stad Elazig in het oosten van Turkije heeft donderdag aan zeker drie mensen het leven gekost, meldden bronnen bij de Turkse veiligheidsdiensten. Meer dan vijftig mensen raakten gewond.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar volgens het Turkse persbureau Dogan zijn er aanwijzingen dat die het werk is van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Koerdische militanten hebben in de afgelopen maanden in het zuidoosten van Turkije meerdere bomaanslagen gepleegd, maar in Elazig was het relatief rustig.

Woensdagavond kwamen door een aanslag met een autobom bij een politiebureau in de oostelijke provincie Van drie mensen om het leven. Tientallen raakten gewond.

Doden bij nieuwe aanslag op Turkse politie
Doden bij nieuwe aanslag op Turkse politie (Foto: ANP)

Rob Kardashian bestelde voor 11.000 euro eten

Rob Kardashian gaf 11.000 euro uit aan bezorgmaaltijden voor zijn zwangere verloofde Blac Chyna. Dat vertelden Rob en Blac woensdag tijdens een Facebook Live-chat.

Een fan vroeg Blac of ze last heeft van vreetkicks door haar zwangerschap. "Ik geloof het niet, nee", antwoordde de 28-jarige visagiste. Rob onderbrak haar en vertelde dat Blac Chyna verzot is op bezorgmaaltijden. "Met name Philly cheeseburgers van P.F. Chang", aldus het stel.

De tv-ster bekende aan een nieuwsgierige fan dat hij flinke bedragen uitgeeft aan bezorgmaaltijden. "De rekeningen zijn soms idioot. In een maand is het soms 11.000 euro", vertelde Rob.

Rob Kardashian en Blac Chyna verwachten hun eerste dochter. Chyna is al moeder van de driejarige King Cairo, die ze samen met rapper Tyga kreeg.

Winst Rabobank zakt fors

Rabobank heeft zijn nettowinst afgelopen halfjaar met 39 procent zien dalen ten opzichte van een jaar eerder. De bank was meer geld kwijt aan zijn reorganisatie, nam een forse voorziening voor de compensatie van ondernemers met rentederivaten en had bovendien last van de onrust op de financiële markten.

Rabobank meldde donderdag een nettowinst van 924 miljoen euro over de eerste zes maanden van dit jaar, tegen een plus van 1,5 miljard euro een jaar eerder. Ondanks die daling lieten alle commerciële bedrijfsonderdelen van de bank wel een beter resultaat zien dan in de eerste zes maanden van 2015. Dankzij het herstel van de economie zag Rabo de kosten van oninbare leningen bovendien met 208 miljoen euro dalen, naar 148 miljoen euro.

Winst Rabobank zakt fors
Winst Rabobank zakt fors (Foto: ANP)

Kanye opent tijdelijke winkel in Amsterdam

Kanye West strijkt tijdelijk neer in Amsterdam. De hoofdstad is een van de 21 locaties waar de rapper dit weekeinde pop-upstores opent, maakte hij donderdag bekend via Twitter.

Kanye opent drie winkels in Europa. Naast Amsterdam krijgen ook Londen en Berlijn een 'Pablo Temporary Store'. Volgens Vogue zijn de pop-upstores slechts drie dagen open. Naast merchandise van Kanye en door de rapper ontworpen kleding is in elk filiaal een uniek shirt met daarop de naam van de stad te koop.

De exacte locatie van Kanye's winkel wordt pas 24 uur voor de opening bekendgemaakt. De rapper opende eerder dit jaar een pop-upstore in New York. Daarmee verdiende hij naar eigen zeggen in drie dagen tijd 1 miljoen dollar (885.000 euro).

Ook dit keer is New York een van de steden waar Kanye zijn spullen aan de man brengt. Ook in onder meer Las Vegas, Miami, Kaapstad, Singapore en Sydney opent een 'Pablo Temporary Store' zijn deuren. Of Kanye zelf opduikt in een van zijn winkels, is niet bekend.

Kanye opent tijdelijke winkel in Amsterdam
Kanye opent tijdelijke winkel in Amsterdam (Foto: BuzzE)

Terugkerende vakantievierders: druk op de weg

De zwarte zaterdagen zitten er weer op maar ook komende zaterdag, 20 augustus, zorgen terugkerende vakantiegangers voor drukte op de Europese routes. Vooral vanuit het zuiden van Europa verwacht de ANWB veel verkeer.

Ook zijn er nog steeds verscherpte controles bij de grensovergangen. In België, maar ook in Duitsland, wordt op veel plaatsen aan de weg gewerkt. In Zwitserland zorgt de St. Gotthardtunnel met z'n wachttijden weer voor opstoppingen.

Terugkerende vakantievierders: druk op de weg
Terugkerende vakantievierders: druk op de weg (Foto: ANP)

Blizzard trollt slechte winnaars

Stel je voor: je speelt Overwatch in competitive, een spannend en gelijk gevecht volgt en na een half uur hard strijden verliest jouw team net aan. Zuur, maar wat het nog zuurder maakt zijn de vier letters van een rotpubertje: 'GG EZ,' oftewel: good game, easy.

In het oog van sportiviteit, of wellicht gewoon om een beetje te plagen, slaat Blizzard terug. In de nieuwe aanstaande patch voor Overwatch, momenteel actief op de PTR, verandert Blizard namelijk de boodschap van iemand die 'GG EZ' roept. Een aantal voorbeelden volgen hieronder:

  • I feel very, very small... please hold me...
  • It's past my bedtime. Please don't tell my mommy.
  • I'm wrestling with some insecurity issues in my life but thank you for playing with me.
  • I'm trying to be a nicer person. It's hard, but I'm trying, guys.

Of het gaat helpen is afwachten, het is in ieder geval een grappige maatregel. Overigens zijn er nog veel meer wijzigingen in de patch, waaronder flink wat veranderingen aan heroes als Genji, Mercy, Mei en Zenyatta. De volledige patch notes kun je hier vinden.

Pierre Kartner welkom bij concert Jostiband

Optreden met de jubilerende Jostiband zit er voor Pierre Kartner niet in, maar Vader Abraham is wel welkom bij het jubileumconcert van de band. Pierre krijgt vrijkaartjes voor het ereterras, zegt bandleider Lyan Verburg donderdag in De Telegraaf.

"De muzikanten hebben het bij ons altijd voor het zeggen, en zij kozen voor Gerard en niet voor Pierre", legt Verburg uit. Vader Abraham baalde toen hij hoorde dat Gerard Joling op 5 september zijn nummer 'In het kleine café aan de haven' zingt met de Jostiband. Hij had graag zelf opgetreden met het jubilerende concert voor verstandelijk gehandicapten.

"Het wordt een superavond, waar ook koning Willem-Alexander bij is", voorspelt Verburg. De Jostiband viert zijn vijftigjarig bestaan op 5 september met een concert in de Ziggo Dome, een grote wens van de muzikanten. "We zijn al uitverkocht, maar voor Pierre Kartner zetten we er graag twee stoeltjes bij."

Pierre Kartner welkom bij concert Jostiband
Pierre Kartner welkom bij concert Jostiband (Foto: BuzzE)

Consumenten besteden meer

Consumenten hebben in juni 0,8 procent meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral aan duurzame goederen en diensten werd meer besteed.

Er werd vorige maand 1,8 procent meer uitgegeven aan duurzame goederen. Vooral aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten besteedden ze meer dan een jaar eerder. Consumenten hebben daarentegen minder besteed aan voedings- en genotmiddelen en aan overige goederen zoals gas.

Aan diensten, zoals woningverhuur, reizen met bus of trein en een bezoek aan een restaurant of kapper, werd 1,7 procent meer uitgegeven. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Consumenten besteden meer
Consumenten besteden meer (Foto: ANP)

Ouderen maken zich vaak druk om geld

Zo'n 80 procent van de ouderen heeft geldzorgen. Ruim een derde maakt zich zelfs regelmatig zorgen, blijkt uit een enquête van seniorenorganisatie ANBO onder ruim 1700 respondenten.

De voornaamste reden hiervoor is volgens de ANBO dat het besteedbaar inkomen van gepensioneerden al jaren "flink onder druk" staat. "Volgens de ramingen gaan zij er ook volgend jaar wéér op achteruit, vergeleken met werkenden. Dat is onaanvaardbaar, want de kosten voor zorg en levensonderhoud stijgen elk jaar flink", zegt Liane den Haan, directeur van de bond.

Een van de oplossingen is volgens de ouderen het verplicht eigen risico van de zorgverzekeringen te verlagen van 385 naar 285 euro. Daarnaast zouden de regels van pensioenfondsen soepeler moeten worden, zodat de pensioenen makkelijker aangepast kunnen worden aan prijsstijgingen.

Ouderen maken zich vaak druk om geld
Ouderen maken zich vaak druk om geld (Foto: ANP)

Rio Vandaag - Donderdag 18 augustus

Dag dertien van de Olympische Spelen in Rio. De Spelen lopen langzaam ten einde, maar er is vandaag nog genoeg te beleven in Rio.

Nederlanders in actie

De tienkampers gaan hun tweede en tevens laatste dag in met voor Nederland Pieter Braun. Eelco Sintniclaas viel gisteren na het eerste onderdeel geblesseerd uit. Morgen zijn ook de heats van de 4x100 meter voor vrouwen met Nederland.

Om 17:00 uur Nederlandse tijd spelen de Nederlandse hockeyheren in de strijd om het brons tegen Duitsland. De handbalvrouwen spelen om half negen onze tijd in de halve finale tegen Frankrijk. Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen spelen om het brons tegen de Russen Krasilnikov/Semenov.

De Nederlandse hockeyheren spelen om het brons (Foto: Pro Shots / Action Images)

Bij de BMX komen Twan van Gendt, Niek Kimmann en Jelle van Gorkom in actie bij de mannen. Bij de vrouwen Laura Smulders en Merle van Benthem. En om kwart over drie in de nacht onze tijd spelen de Nederlandse volleybalvrouwen hun halve finale tegen China.

 Medaille evenementen

Tijd Sport Onderdeel
14.08 uur Kanovaren sprint Finale kayak dubbel 1.000m mannen
14.23 uur Kanovaren sprint Finale kano single 200m mannen
14.47 uur Kanovaren sprint Finale kayak dubbel 200m mannen
15.11 uur Kanovaren sprint Finale kano single 500m vrouwen
16.00 uur Triatlon Mannen
16.50 uur Badminton Finale dubbelspel vrouwen
17.00 uur Atletiek Finale 400 meter horden mannen
18.05 uur Zeilen Medalrace 49er mannen
19.05 uur Zeilen Medalrace 49er vrouwen*
20.30 uur Boksen Finale 81 kg mannen
21.00 uur Schoonspringen Finale 10m plank vrouwen
22.00 uur Hockey Finale mannen
22.00 uur Worstelen Finale freestyle 53 kg vrouwen
22.45 uur Worstelen Finale freestyle 63 kg vrouwen
23.30 uur Worstelen Finale freestyle 75 kg vrouwen
01.30 uur Atletiek Finale kogelstoten mannen
02.10 uur Atletiek Finale speerwerpen vrouwen
02.45 uur Atletiek Finale tienkamp mannen
03.00 uur Taekwondo Finale -57 kg vrouwen
03.15 uur Atletiek Finale 400 meter horden
03.15 uur Taekwondo Finale -68 kg mannen
03.30 uur Atletiek Finale 200 meter mannen *
03.59 uur Beachvolleybal Finale mannen

* (Mogelijk) met Nederlander(s)

Politie Venezuela vernietigt duizenden wapens

De Venezolaanse politie heeft demonstratief bijna tweeduizend vuurwapens vernietigd op een plein in Caracas. Agenten gebruikten onder meer boren en zagen om de geweren en pistolen onschadelijk te maken.

De actie is volgens minister Nestor Reverol (Binnenlandse Zaken) de aftrap van een nieuwe poging om zijn landgenoten te ontwapenen. Venezolanen kunnen hun vuurwapens vrijwillig inruilen voor elektronica. "We gaan ontwapening en vrede brengen", beloofde de bewindsman.

Reverol maakte verder bekend dat zijn land lasertechnologie op de kop heeft getikt waarmee munitie kan worden gemarkeerd. Volgens experts kopen criminelen hun wapens vaak van corrupte politiemedewerkers. In andere gevallen worden de wapens gestolen van de autoriteiten.

Het Zuid-Amerikaanse land wordt geplaagd door geweld. Bendes die arme buurten onveilig maken, weten steeds zwaardere wapens te bemachtigen. Door de zware economische crisis in het land heeft de politie minder middelen beschikbaar om in te grijpen.

Johnny Depp opgelucht na scheiding

Johnny Depp is opgelucht nu zijn scheiding van Amber Heard achter de rug is, zo weet People.

"Johnny is blij dat het allemaal voorbij is", laat een bron weten. Johnny en Amber hebben dinsdag een akkoord bereikt over de scheiding. Amber krijgt 6,2 miljoen euro van Johnny, maar de acteur mag zijn appartement in Los Angeles houden.

"Zijn appartement was geen onderdeel van de scheiding, Amber moet dus haar spullen pakken", laten bekenden van Johnny aan het tijdschrift weten.

Het stel liet dinsdag na het akkoord over de scheiding weten dat hun relatie "intens en passievol was, maar altijd verbonden in liefde".

Johnny Depp opgelucht na scheiding
Johnny Depp opgelucht na scheiding (Foto: BuzzE)

Politie vindt dode en gewonde in Oudwoude

De politie heeft woensdag in en bij een woning in het Friese Oudwoude een overleden vrouw (55) en een zwaargewonde man aangetroffen. De 59-jarige man werd in de tuin gevonden met onder meer brandwonden. Beide mensen waren de bewoners van het huis, aldus de politie.

De brandweer was gealarmeerd omdat er brand zou zijn in de woning aan de Allemawei. Dat bleek niet het geval, maar wel was er rook. Toen de brandweermannen naar binnen gingen, vonden ze het levenloze lichaam van de vrouw.

De politie weet nog niet wat er precies is gebeurd, maar sluit een misdrijf niet uit. "We laten alle scenario's open", aldus een woordvoerder. Volgens lokale media gaat het mogelijk om een gezinsdrama, waarbij de vrouw zou zijn overleden en haar man zwaargewond naar het ziekenhuis is gebracht.

De omgeving van het vrijstaande huis met rieten dak is afgezet in verband met het onderzoek. De straat blijft zeker nog de hele nacht afgesloten, heeft de politie laten weten.

Een busje van de forensische dienst die onderweg was, belandde in een sloot omdat de chauffeur moest uitwijken voor een ambulance. Niemand raakte hierbij gewond.

Politie vindt dode en gewonde in Oudwoude
Politie vindt dode en gewonde in Oudwoude (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: vrij zonnig

Mogge! Na de fraaie dag van gisteren doen we er vandaag nog zo'n dag bij. Eerst komt er nog plaatselijk mist voor, maar voor de rest van de dag is het zonnig en warm.

Later op de dag kunnen er in het zuiden wel een paar wolkenvelden voorkomen. De kans op een bui blijft klein, doch niet geheel uitgesloten. Elders blijft het zonnig. De maxima ligggen tussen de 23 en 27 graden. Er staat maar een zwakke tot matige wind uit het noordoosten.

Vrijdag begint ook nog met veel zon, maar later op de dag neemt de bewolking toe en zou er lokaal een bui kunnen ontstaan. Dit is de aanzet tot een koeler en wisselvallig weekend. Toch herstelt de atmosfeer zich daarna weer. Vanaf maandag komt de zon weer terug en wordt het opnieuw warmer.

Fijne dag!

Zon op 06:26
Zon onder 21:00
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Lekker koeeeee ... l in de Maas in Roermond (Foto: qltel)
De koeien zochten verkoeling in de Maas bij Roermond (Foto: qltel)

Eend in Roermond (Foto: qltel)
Eend in Roermond (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1811 Bij keizerlijk dicreet beveelt de Franse keizer Napoleon een ieder die in Nederland nog geen geslachtsnaam heeft, binnen een jaar een geslachtsnaam aan te nemen.
1947 Op een marinescheepswerf in Cadiz ontploft een munitieloods. 147 personen komen om het leven. Talloze huizen en gebouwen worden verwoest.
1983 Orkaan Alicia veroorzaakt veel schade en 22 doden in Texas.
2007 Laatste uitzending van Tien.
2007 De televisieszender RTL 8 wordt gelanceerd.
2011 Op de eerste dag van de 26e editie van het Belgische muziekfestival Pukkelpop vallen door kortstondig noodweer 5 doden.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Servische tiener grijpt net naast goud

Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is woensdag ook het taekwondotoernooi van start gegaan. Bij de vrouwen en mannen stond de lichtste gewichtsklasse op het programma, tot 49 en 58 kilogram.

Bij de vrouwen was het een pas 17-jarige Servische die de finale haalde. Europees kampioene Tijana Bogdanovic nam het daarin op tegen de Zuid-Koreaanse Kim So-hui en dat deed ze uitstekend. Bogdanovic leek in de slotseconden zelfs even mogelijk het goud gepakt te hebben, maar haar score werd toch niet goedgekeurd en dus pakte Kim het goud. Brons was er voor de Azerbeidzjaanse Patimat Abakarova en de Thaise Panipak Wongpattanakit.

Kim toont haar respect voor de 17-jarige verliezend finaliste Bogdanovic (PROSHOTS/Action Images)
Kim toont haar respect voor de 17-jarige verliezend finaliste Bogdanovic (PROSHOTS/Action Images)

Het toernooi bij de mannen leverde een verrassende finale op. De Iraanse topfavoriet Farzan Ashourzadeh werd in de eerste ronde zeer verrassend in de slotseconde uitgeschakeld door de Marokkaan Omar Hajjami, die op zijn beurt verloor van de Chinese finalist Zhao Shuai. Die rekende in de finale af met Tawin Hanprab uit Thailand en pakte het goud. Luisito Pie uit de Dominicaanse Republiek versloeg de Spanjaard Jesus Tortosa in de strijd om brons, terwijl Kim Tae-hun de andere bronzen medaille pakte. 

Duitsers vernederen Braziliaanse beachvolleybalsters in finale

De Duitse beachvolleybalsters Laura Ludwig en Kira Walkenhorst hebben de Braziliaanse fans een olympisch trauma bezorgd. Op de Copacabana in Rio de Janeiro vernederde het Duitse duo de Braziliaanse wereldkampioenen Agatha en Barbara in de olympische finale.

De Braziliaanse speelsters begonnen prima aan het duel, maar al snel namen Ludwig en Walkenhorst het initiatief over. De Europees kampioenen gaven dat ook niet meer weg en na ruim twintig minuten was de eerste set binnen en was het publiek muisstil: 21-18. In de tweede set kwam het Braziliaanse duo zelfs geen moment meer in de wedstrijd en dat hadden de fans op de tribunes al snel door. Zoals te doen gebruikelijk tijdens deze Spelen floten ze de tegenstanders flink uit, maar dat mocht niet baten: Ludwig en Walkenhorst lieten zich niet van de wijs brengen en na in totaal nog geen drie kwartier en een 21-14 setwinst was het goud binnen.

Ook in de strijd om brons konden de Braziliaanse fans overigens niet juichen. Larissa en Talita verloren dat duel van de Amerikaanse legende Kerri Walsh Jennings - goed voor goud in 2004, 2008 en 2012 - en diens partner April Ross: 21-17, 17-21, 9-15. 

Ook Chinese mannen tafeltennissen zich naar goud

China heeft het olympisch tafeltennistoernooi afgesloten met vier uit vier gouden medailles. Ook op het laatste onderdeel, de landenwedstrijd bij de mannen, was het Aziatische land veel te sterk voor de rest.

In de finale stond de ploeg tegenover Japan, waar Ma Long begon met een zeer eenvoudige zege op Koki Niwa. Xu Xin verloor vervolgens enigszins verrassend van Jun Mizutani, maar samen met Zhang Jike was Xu in het dubbelspel toch te sterk voor Niwa en Maharu Yoshimura. Laatstgenoemde werd in de vierde partij dan weer keihard van de tafel gespeeld door Ma Long: 11-1, 11-4, 11-4 en na die slachtpartij was het Chinese goud binnen. Duitsland veroverde het brons door Zuid-Korea met 3-1 te verslaan. 

De gouden Chinese tafeltennisploeg (PROSHOTS/Action Images)
De gouden Chinese tafeltennisploeg (PROSHOTS/Action Images)

Kazakh bokst zich naar olympisch goud

Bokser Daniyar Yeleussinov heeft olympisch goud veroverd in het weltergewicht, de klasse tot 69 kilogram. De 25-jarige Kazakh was in de finale te sterk voor de Oezbeek Shakhram Giyasov - hij kreeg althans de wedstrijd toegewezen door de jury.

De Kazakhse wereldkampioen van 2013 en huidig vicewereldkampioen kreeg de eerste twee ronden toegewezen, terwijl de 23-jarige Oezbeek als winnaar genoemd werd van ronde drie. Dat betekende dat Yeleussinov het goud omgehangen kreeg. Wereldkampioen Mohammed Rabii uit Marokko kreeg brons, net als de Fransman Souleymane Cissokho. 

Yeleussinov wordt aangewezen als de nieuwe olympisch kampioen (PROSHOTS/Action Images)
Yeleussinov wordt aangewezen als de nieuwe olympisch kampioen (PROSHOTS/Action Images)

Duitsers via Nigeria naar voetbalfinale

De Duitse voetballers hebben zich op de Olympische Spelen geplaatst voor de finale. Op het toernooi voor spelers tot 23 jaar was de ploeg in de halve finale te sterk voor Nigeria.

Lukas Klostermann opende al na negen minuten de score voor Duitsland, waarna er lang weinig interessants meer gebeurde. De Duitsers schoten vijf keer op doel, de Nigerianen slechts twee keer. In de slotminuut gooide Nils Petersen de deur voor de Afrikanen definitief dicht: 2-0. 

Duitsland zal het in de finale opnemen tegen Brazilië, terwijl Nigeria om brons gaat spelen tegen Honduras. 

Indonesisch badmintongoud op Spelen

Indonesië heeft de eerste gouden medaille van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro binnen. Na twee zilveren gewichthefmedailles was het woensdag de beurt aan Tontowi Ahmad en Lilyana Natsir, uitkomend in de grootste sport van het land - badminton. 

In het gemengd dubbel namen de Indonesische supersterren het op tegen Chan Peng Soon en Goh Liu Ying uit Maleisië. De wedstrijd werd eigenlijk geen moment spannend, want de wereldkampioenen van drie jaar geleden namen in game één een voorsprong en maakten het met 21-14 keurig af. In game twee was het spelbeeld hetzelfde, maar dit keer was het nog sneller voorbij: 21-12 en in Indonesië kon men juichen. 

Zhang Nan en Zhao Yunlei uit China pakten met ogenschijnlijk gemak het brons door landgenoten Xu Chen en Ma Jin van het veld te spelen: 21-7, 21-11. 

Het Indonesische duo op weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Het Indonesische duo op weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)

Briljante verspringfinale levert Amerikaans goud op

Het verspringen bij de vrouwen heeft op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de zoveelste briljante finale van het atletiektoernooi opgeleverd. Sinds 1991 hoefde er nooit zo ver gesprongen te worden voor een medaille als woensdag in Rio.

Met 6,95 meter in haar eerste poging zette de Servische Ivana Spanovic gelijk een serieuze afstand neer, maar in de derde ronde evenaarde de Amerikaanse Tianna Bartoletta haar. In ronde vijf ging het vervolgens echt helemaal los. Regerend kampioene Brittney Reese sprong naar 7,09 meter, Spanovic bleef één centimeter achter. Bartoletta haalde echter loeihard uit en vloog naar 7,17 meter.

In de laatste ronde gingen alle drie de kemphanen nóg een keer over de zeven meter, een ongekende finale. Met 7,05 meter verbeterde Spanovic zich niet, maar Reese deed dat wel: haar 7,15 meter was echter precies niet genoeg om landgenote Bartoletta van het goud te houden, die met het goud al virtueel om de nek nog maar eens naar 7,13 meter sprong.

Bartoletta vliegt naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Bartoletta vliegt naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)

"Sweep" op 100 horden voor Amerikaanse dames

In Sochi op de schaatsbaan was hij meer dan bekend voor 'ons' Nederlanders, de sweep, het meenemen van al het mogelijke eremetaal. De Amerikaanse dames deden dit op de 100 meter horden. Getuige de dominantie van de Amerikanen op dit onderdeel is dat niet zo gek: de Amerikaanse hordenloopsters zijn in de breedte zó ongelooflijk sterk dat kersvers wereldrecordhoudster Kendra Harrison zich op de Amerikaanse selectiewedstrijden niet eens wist te plaatsen voor de Spelen. 

Brianna Rollins ging er met het goud vandoor, zij was ook de gedoodverfde favoriete in een race zonder grote fouten van vrijwel alle deelnemers. Ze was goed weg en gaf het eigenlijk ook nooit meer weg. Nia Ali en Kristi Castlin hadden het moeilijker, maar bleven respectievelijk met 4 en 2 honderdsten de Britse Cindy Ofili voor. Sowieso was het een Engelstalig feestje in deze finale, Cindy Roleder was de enige deelneemster uit een niet-engelstalig land. Zij werd vijfde. De Duitse kwam over de lijn in een tijd van 12.74, 27 honderdsten achter de winnares.

Martina finalist nadat hij Gatlin voor blijft

Churandy Martina heeft voor een daverende sensatie gezorgd in de halve finales van de 200 meter. Hij bleef namelijk Justin Gatlin en Yohann Blake voor om zo een finaleplaats af te dwingen. De tijd van 20.10 was niet groots, maar toch voldoende voor de finale omdat hij de tweede snelste loper was in zijn heat.

Usain Bolt bereikte uiteraard ook de finale. Het was een bijzonder tafareel samen met Andre DeGrasse in zijn halve finale, de twee keken elkaar gelijktijdig aan terwijl ze over de finish liepen in de snelste tijden. Vooral Bolt liep erg ingehouden.

De finale wordt komende nacht gelopen. Martina zal daar, net als in de halve finale, starten vanuit baan 8. Dit is de buitenste baan in het Joao Havelange stadion.

Martina gaat wel, Gatlin niet naar de finale (PROSHOTS/Action Images)
Martina gaat wel, Gatlin niet naar de finale (PROSHOTS/Action Images)

Schippers pakt zilver op 200 meter

Dafne Schippers heeft op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zilver gewonnen op de 200 meter. De Nederlandse topfavoriete kon dit keer niet op tegen de Jamaicaanse Elaine Thompson, van wie ze vorig jaar in de WK-finale nog won.

Thompson kende een fantastische start en liep ook in de bocht ongelooflijk goed door, terwijl Schippers moeite had om bij te blijven. Waar de Nederlandse haar opponentes doorgaans inhaalt in de laatste meters lukte dat dit keer echter niet. Thompson, ook al winnares op de 100 meter, kwam na 21,78 seconden over de streep. Schippers moest in 21,88 genoegen nemen met zilver. Met 22,15 pakte Tori Bowie het brons namens de Verenigde Staten. 

Thompson neemt op het moment supreme wraak voor de verloren WK-finale (PROSHOTS/Action Images)
Thompson neemt op het moment supreme wraak voor de verloren WK-finale (PROSHOTS/Action Images)

Eaton leidt tienkamp na dag 1, Mayer blijft goed

Ashton Eaton heeft bij de eerste dag van de olympische tienkamp de leiding stevig in handen genomen. Op de afsluitende 400 meter liep hij geen grootse tijd, maar het voldeed wel om gemakkelijk de leiding te behouden. Kevin Mayer wordt langzaam een klein beetje gevaarlijk, al was hij 2 seconden langzamer.

Het was geen geweldige 400 meter, de enige die echt goed liep was opnieuw Mayer. Mayer is al vijf onderdelen in de vorm van zijn leven en lijkt op weg naar de tweede plaats in de tienkamp waarvoor Damien Warner in eerste instantie toch veel betere papieren leek te hebben. Het mocht echter niet zo zijn voor de Canadees, al liep hij een goede 400 meter. Kai Kazmirek staat nog tweede in het klassement en draait ook goed mee, maar heeft geen goede tweede dag over het algemeen.

Bizarre goudregen Japanse worstelaarsters

De Japanse worstelaarsters hebben een historische dag achter de rug op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In alle drie gewichtsklassen waarin bij de vrouwen gevochten werd pakten ze het goud en dat gebeurde drie keer na een ongelooflijke ontknoping.

In de lichtste klasse, tot 48 kilogram, tdond Eri Tosaka in de finale tegenover de Azerbeidzjaanse Mariya Stadnik - zoals vele voor Azerbeidzjan uitkomende sporters afkomstig uit een ander land, Oekraïne in dit geval. Stadnik kwam op voorsprong en leek haar 2-0 voorsprong tot aan het eind te verdedigen, maar met nog twee seconden op de klok kreeg Tosaka, die ondertussen op 2-1 was gekomen, eindelijk vat op haar opponenten: ze wierp Stadnik voor een 'tweepuntsworp' en kwam op 3-2, waarna de tijd gelijk om was. Uitzinnig van vreugde nam ze de Japanse coach op de schouders en rende ze rond het stadion, terwijl Stadnik niet veel later met een ongelooflijk zuur gezicht het zilver in ontvangst nam. 

Stadnik kan niet geloven dat ze het goud nog uit handen heeft gegeven (PROSHOTS/Action Images)
Stadnik kan niet geloven dat ze het goud nog uit handen heeft gegeven (PROSHOTS/Action Images)

Het eerste brons was voor de Chinese Sun Yanan, die in de kwartfinale op pijnlijke wijze won van Vinesh Phogat. De Indische werd door de Chinese ongelukkig geworpen en blesseerde haar knie ernstig. Veel Indiërs togen vervolgens naar Twitter om de Chinese Sun te loven: ze leek nog bezorgder over het lot van haar opponente dan wie dan ook en hielp na afloop met het dragen van de brancard. Ook Elitsa Yankova veroverde brons. De Bulgaarse rekende in een spannend duel af met Patricia Bermudez uit Argentinië.

Een bezorgde Yun wordt uitgeroepen tot winnares van de kwartfinale, terwijl Vinesh nog behandeld wordt (PROSHOTS/Action Images)
Een bezorgde Yun wordt uitgeroepen tot winnares van de kwartfinale, terwijl Vinesh nog behandeld wordt (PROSHOTS/Action Images)

De klasse tot 58 kilogram leverde een historische zege op voor Kaori Icho. De Japanse heeft alle tien WK's waar ze aan meedeed gewonnen en won olympisch goud in 2004, 2008 en 2012. Eerder dit jaar verloor ze voor het eerst sinds haar enige eerdere verliespartij, in 2002, een gevecht. In de olympische finale in Rio had ze het tegen de Russin Valeria Koblova ontzettend zwaar. Koblova was op weg naar een historische zege, maar in de slotseconden kwam de pure kwaliteit van Icho naar boven: ze draaide de Russin om en pakte alsnog in de slotseconden het goud.

Brons was voor Marwa Amri uit Tunesië en de Indische Sakshi Malik, die in de laatste seconden van een enorme achterstand terugkwam tegen de Kirgizische Aisuluu Tynybekova.

De klasse tot 69 kilogram liep ook uit op een finale tussen Japan en Rusland. Sara Dosho stond tegenover Nataliya Vorobyova en ook hier was het de Russische die lang een voorsprong had. In de laatste veertig seconden van de wedstrijd kwam Dosho echter op gelijke hoogte, waardoor de wedstrijd met 2-2 eindigde. Dan telt de laatst gemaakte score en die was dus van Dosho: weer Japans goud, weer Russisch zilver. Elmira Syzdykova uit Kazakhstan pakte brons, net als de Zweedse Jenny Fransson. 

De Japanse coach kende een geweldige dag en viert op de schouders van Dosho het derde goud in een paar uur tijd (PROSHOTS/Action Images)
De Japanse coach kende een geweldige dag en viert op de schouders van Dosho het derde goud in een paar uur tijd (PROSHOTS/Action Images)

Paul McCartney tekent nieuw platencontract

Paul McCartney heeft een nieuw platencontract getekend. De zanger en het Amerikaanse label Capitol Records, onderdeel van de Universal Music Group, maakten dat woensdag bekend.

Capital Records en Paul zijn geen onbekenden van elkaar. De Britse zanger tekende in 1970 zijn eerste contract na The Beatles bij het Amerikaanse label. "Ik ben ontzettend enthousiast", zegt Paul in een verklaring.

Het platenlabel laat weten zeer blij te zijn met de "historische deal". Capital Records krijgt vanaf 2017 ook de catalogus en rechten van alle opgenomen nummers van Paul sinds de start van zijn solocarrière.

Paul werkt momenteel aan een nieuw studioalbum. Het is nog niet bekend wanneer het album wordt uitgebracht.

Paul McCartney tekent nieuw platencontract
Paul McCartney tekent nieuw platencontract (Foto: BuzzE)

Ook Braun stapt uit tienkamp na vierde onderdeel

Na het vierde onderdeel van de tienkamp is het klaar voor de Nederlanders. Eelco Sintnicolaas was al klaar na 1 onderdeel en ook Pieter Braun is geblesseerd uitgestapt in het midden van de hoogspringcompetitie. Hij kwam nog tot 1.95 maar zal op de 400 meter niet meer van start gaan.

Extra zonde is dat Braun tot zijn uitvallen een hoog niveau liet zien, al was de hoogte bij het hoogspringen matig voor zijn doen. De man in vorm is Kevin Mayer, die over 2.04 sprong en daarmee serieus Damien Warner lijkt te gaan bedreigen voor de tweede plaats in het eindklassement. Larbi Bourrada en Kai Kazmirek doen ook nog altijd goed mee met sprongen over 2.10 al blijft Ashton Eaton natuurlijk favoriet, ook na een sprong van 2.01. De competitie werd gedomineerd door Thomas van der Plaetsen, die over 2.16 kwam, en Jeremy Taiwo die zelfs over 2.19 sprong.

Naast Braun was er nog een deelnemer die het voor gezien hield. Rico Freimuth heeft al drie onderdelen matig gepresteerd en kwam niet meer opdagen bij het hoogspringen. Een Duitse medaille lijkt steeds minder waarschijnlijk.

Groot-Brittannië tegenstander Oranje in hockeyfinale

De strijd om het goud op het vrouwenhockeytoernooi zal gaan tussen het eerder geplaatste Nederland en Groot-Brittannië. De Britten troffen vanavond in hun halve finale het geplaagde Nieuw-Zeeland, dat geen lastige tegenstander vormde. De Europees kampioen won de wedstrijd met 3-0.

Groot-Brittannië moest het deze wedstrijd niet hebben van sterke aanvallen. Van de drie doelpunten werden er twee gescoord vanuit een penalty en één vanuit een strafcorner. Slechts drie maal werd er niet vanuit dood spel op doel geschoten, vergeleken met de zeven doelpogingen van de Nieuw-Zeelanders. Geen van de doelpogingen kwam echter voorbij keepster Maddie Hinch.

Dit is de tweede keer dat Groot-Brittannië en Nederland tegenover elkaar staan in de finale in korte tijd. Op het EK in 2015 werd de wedstrijd na een 2-2 beslist door shoot-outs. De Engelsen schoten de eerste drie ballen raak, terwijl Nederland er slechts één in het doel kreeg. Een derde Nederlandse misser betekende dat Engeland voor het eerst sinds 1991 weer een groot toernooi won.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.