Superzwaargewicht Georgië naar goud en wereldrecord

Gewichtheffer Lasha Talakadze heeft de laatste gouden olympische gewichthefmedaille van de Spelen in Rio de Janeiro gewonnen. De 22-jarige wereldkampioen was oppermachtig in de klasse boven 105 kilogram, zeker nadat zijn op papier enige serieuze rivaal, de Iraniër Behdad Salimi, met drie foutpogingen uit de wedstrijd viel. 

Het trekken leverde gelijk een prachtig schouwspel op tussen Talakadze en Salimi. De Iraniër was met 214kg houder van het wereldrecord, maar Talakadze ging daar in zijn derde en laatste poging met speels gemak overheen: 215kg. Salimi had echter ook nog een kans en die greep hij met beide handen om het wereldrecord na krap een minuut terug te pakken: 216kg. Twee mannen gingen de strijd om brons aan: Gor Minasyan uit Armenië tilde 210kg omhoog, de Georgiër Irakli Turmanidze kwam tot 207kg.

Bij het stoten werd de strijd om goud op een rare manier beslist. Talakadze begon met 242kg, met succes, en zag Salimi naar 245kg gaan. Die leek hij op te tillen en de poging werd goedgekeurd, maar even later werd dat door de jury overruled: ongeldig. Bij poging twee gebeurde exact hetzelfde, waarna hij nog één poging had. Dat deed hij wederom op 245kg - waarmee hij zijn kans op goud weg leek te gooien - en ook dat lukte niet. Talakadze had het goud zo binnen, maar tilde nog 'even' 247 en 258 kilogram omhoog. Minasyan en Turmanidze kwamen beiden tot 241kg, wat betekende dat de Armeniër zilver pakte en de Georgiër brons. 

Talakadze knalt met speels gemak 258kg boven zijn hoofd (PROSHOTS/Action Images)
Talakadze knalt met speels gemak 258kg boven zijn hoofd (PROSHOTS/Action Images)