FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 augustus 2016

Uitslagen play-offs Champions League 17/08/2016

Dinsdag werden er al vijf duels gespeeld in de play-offs van de Champions League. Woensdag stonden er opnieuw vijf wedstrijden op het programma. Zo speelde FC Porto 1-1 gelijk tegen AS Roma en zo deed AS Monaco goede zaken tegen Villarreal. 

AS Roma kwam in de 21e minuut op voorsprong.  De Romeinse ploeg dankte Felipe voor het openen van de score met een ongelukkig eigen doelpunt. Na ruim een uur spelen werd het via André Silva, die de door Bjorn Kuipers toegekende penalty feilloos benutte, 1-1. Dat bleek tevens de eindstand.

Kuipers speelde een hoofdrol in Porto. De Nederlander stuurde Thomas Vermaelen, die debuteerde voor het AS Roma, vlak voor rust met zijn tweede gele kaart weg. Hij gaf FC Porto geen een strafschop te geven na een duidelijke overtreding. Kuipers keurde een doelpunt van FC Porto-spleer Adrián López in tweede instantie (terecht) af wegens buitenspel en hij de strafschop waar de gelijkmaker uit voortkwam was meer een ongelukkige dan een opzettelijke handsbal.

Villarreal zal volgende week uit op bezoek in Monaco moeten winnen om alsnog de groepsfase van de CL te halen. Alexandre Pato was bij zijn debuut voor Villarreal direct trefzeker, maar hij zag AS Monaco twee keer tegen scoren. De Franse topclub dankte de zege aan doelpunten van Fabinho (penalty) en Bernardo Silva. In de slotfase moest Monaco nog even door met tien man nadat Benjamin Mendy zijn tweede gele kaart kreeg, maar Villarreal slaagde er niet meer in de gelijkmaker te forceren.

Uitslagen play-offs Champions League - 17-08-2016

Thuis Uit Uitslag
Celtic Hapoel Beer Sheva 5-2
FC Porto AS Roma 1-1
Ludogorets Viktoria Plzen 2-0
Villarreal AS Monaco 1-2
Dundalk FC Legia Warschau 0-2

Alsnog brons voor Franse atletiekgek, legende gediskwalificeerd

De Keniaanse steeplechaseloper Ezekiel Kemboi is ruim na afloop van de olympische finale alsnog gediskwalificeerd. De legendarische atleet - tweevoudig olympisch- en viervoudig wereldkampioen - zou een stap buiten de baan gezet hebben.

De alom gehate Fransman Mahiedinne Mekhissi-Benabbad tekende protest aan, want hij eindigde als vierde, één plek achter Kemboi. Tot ieders verbazing werd het protest gehonoreerd, wat de Fransman het brons opleverde.

Mekhissi-Benabbad is in plaats van om zijn sportieve prestaties vooral bekend als een ongelooflijke 'randdebiel'. Het hoogtepunt van zijn carrière was toch wel het EK van 2012, waar hij zijn gouden medaille vierde door een 14-jarige mascotte aan te vallen. 

Mekhissi-Bennabad viert zijn Europese titel door een mascotte aan te vallen (Bron: YouTube) 

Rio 2016, de leukste tweets van 17 augustus

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste tweets over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Er viel afgelopen nacht nog een medaille te vieren:

We kunnen maar geen genoeg krijgen van onze medailles:

De hockeydames zijn ook op weg naar een medaille maar ze maakten het heel spannend in de halve finale. Maar de beslissende shoot-out van Ellen Hoog zorgde voor een grote opluchting bij de fans in het HHH:

En na afloop was er tijd voor een knuffel:

We kregen zelfs steun uit onverwachte hoek:

Zo doden de Britse dames de tijd terwijl ze moeten wachten op goed zeilweer:

De Nederlandse sporters die klaar zijn kwamen vandaag weer terug in Nederland en dat voelde vreemd:

Niet iedere sporter is er van gediend als zijn foto wordt gebuikt. Zoals hier bijvoorbeeld met de Britse baanwielrenner Callum Skinner die zag dat zijn foto voorbij kwam op een Twitter-account van Brexit-aanhangers:

Onze nationale motivator Robin Haase is weer losgegaan, dit keer voor de handbaldames met wie hij blijkbaar een bijzondere band heeft opgebouwd:

De dames waren overigens alweer hard aan het trainen:

Geweldig om te zien:

Ja dit kunnen wij zelfs:

Er stond zwemster Missy Franklin een hele bijzondere verrassing te wachten bij thuiskomst:

En we sluiten af met deze briljante foto:

Uitslagen eerste voorronde KNVB Beker

De eerste voorrronde van de 99e editie van de KNVB Beker heeft dindag en woensdagavond plaats gehad. Vanwege de invoering van Tweede en Derde Divisie moest er een beetje gesleuteld worden aan het format van het bekertoernooi. Meer amateurclubs stromen in en dat heeft als gevolg dat er vanaf nu twee voorronden zijn. In dit bericht de uitslagen van de eerste voorronde. 

In de eerste voorronde komen 36 amateurverenigingen in actie, de deelnemers zijn resterende Topklasse teams (buiten de top 9 op de ranglijst per Topklasse) die geen nacompetitie spelen of rechtstreekse degraderen, de winnaars van de nacompetitie tussen Top- en Hoofdklasse en de halve finalisten per districtsbeker.

In de tweede voorronde komen 42 amateurverenigingen in actie, de deelnemers zijn de achttien winnaars van de voorronde en de eerste negen elftallen op de ranglijst per Topklasse (minus (periode)kampioenen) en de zes kampioenen van de Hoofdklassen. Deze wedstrijden worden volgende week gespeeld. 

Uitslagen KNVB Beker - eerste voorronde - 16&17 augustus 2016

Thuis Uit Uitslag
Staphorst AZSV  1-2
WV-HEDW Quick '20 0-3
OFC Flevo Boys 2-1
AFC '34 Bennekom 4-1
RKVV Velsen vv Groningen 0-1
ASWH Chevremont 2-1
FC Lisse ASC De Dijk 1-3
Schaesberg Kloetinge 3-1 (nv)
Quick Oranje Wit 2-0
OJC Rosmalen Oranje Nassau 3-0
Noordwijk UDI '19/Beter Bed 4-5 (nv)
Avanti '31 SVZW 0-2
Groene Ster FC Rijnvogels 0-2 (nv)
RKZVC Achilles Veen 0-4
Be Quick 1887 RVVH 0-2
VVOG Halsteren 1-1 (na strafschoppen)
SteDoCo SV Huizen 0-2
Jodan Boys Swift 1-1 (na strafschoppen)

Margot Robbie drinkt bier onder de douche

Margot Robbie heeft een ongewone manier om 's avonds na een dag hard werken te ontspannen. De actrice tikt namelijk graag een biertje weg onder de douche.

Het idee kreeg Margot van de styliste van collega-actrice Tina Fey tijdens de opnames van de film Whiskey Tango Foxtrot. "Ze vertelde mij dat ze regelmatig een ijskoud biertje drinkt in een kokendheet bad of douche. Het helpt haar om in slaap te komen", aldus Margot in Harper's Bazaar.

De 26-jarige Australische, die momenteel op het witte doek te zien is in The Legend of Tarzan en Suicide Squad, vond dat helemaal geen slecht idee en probeerde het direct uit. "Dus als ik nu van werk kom, drink ik bier onder de douche of in bad."

Als dat niet helpt om te ontspannen, heeft Margot overigens nog andere manieren om tot rust te komen. "Ik ben een enorme Harry Potter-nerd en hoewel ik de serie al twintig keer heb gelezen, blijf ik de boeken in bed lezen. Het helpt me om mijn brein uit te zetten."

Margot Robbie drinkt bier onder de douche
Margot Robbie drinkt bier onder de douche (Foto: BuzzE)

Medaille voor boksster Fontijn, kleur nog onzeker

Boksster Nouchka Fontijn heeft zich bij haar debuut op de Spelen verzekerd van een olympische medaille. De 28-jarige Nederlandse was in de klasse tot 75 kilogram als tweede geplaatst en dat betekende dat ze in de kwartfinales in het toernooi stapte.

Daarin nam ze het woensdag op tegen de Britse Savannah Marshall. De Nederlandse vicewereldkampioene kreeg de eerste ronde overtuigend toegewezen, waarna de tweede ronde door rake klappen van beide boksters door twee juryleden aan Fontijn werd gegeven. Ze kreeg vervolgens ook de derde en vierde ronde, waarna haar plek in de halve finales verzekerd was.

Dat betekent direct een medaille, want de verliezend halve finalisten krijgen het brons. Deze regel is ingesteld om te voorkomen dat niemand het brons wint: het gebeurt namelijk wel eens dat beide verliezend halve finalisten zulke klappen hebben gekregen dat de arts ze geen toestemming geeft om nog te vechten. 

Vrijdag staat Fontijn in de halve finale tegen de Chinese Li Qian. 

Fontijn valt Marshall aan (PROSHOTS/Action Images)
Fontijn valt Marshall aan (PROSHOTS/Action Images)

J.K. Rowling lanceert meer toververhalen

De fans van Harry Potter kunnen dit najaar hun hart ophalen. Naast een boekversie van het tweedelige toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child verschijnen in september drie nieuwe Nederlandse e-books over de wereld van de tovenaarsleerling.

De collectie Short Stories from Hogwarts bevat korte verhalen die eerder al op de website Pottermore te lezen waren. Lezers worden onder meer getrakteerd op nieuwe informatie over het kasteel Zweinstein en karakters als Minerva Anderling, Remus Lupos en Dorothea Omber. De drie nieuwe boeken komen niet op papier uit. Naast een Nederlandse versie zijn de e-books ook beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Portugees en Spaans.

Rowling publiceerde de afgelopen jaren vaker verhalen op Pottermore. Deze waren echter altijd in het Engels. Naast de nieuwe verhalen en het toneelstuk verschijnt in november ook nog de film Fantastic Beasts and Where to Find Them in de bioscopen. De film, met de Britse acteur Eddie Redmayne in de hoofdrol, is een prequel op de Harry Potter-reeks.

J.K. Rowling lanceert meer toververhalen
J.K. Rowling lanceert meer toververhalen (Foto: BuzzE)

Nieuwe hoop gloort voor FOK!ker Individual

Er is een sprankje hoop aan de horizon voor Individual, de FOK!ker met MS voor wie meerdere crowdfundingacties zijn opgezet. Hij komt in aanmerking voor stamceltherapie maar, lang leve verzorgingsstaat Nederland, de zorgverzekeraar wil het niet vergoeden. Daarom zet zijn broer Viajero, samen met zijn familie, alles op alles om Individual de stamceltherapie te laten ondergaan.

Oorspronkelijk zou Joost de stamcelbehandeling ondergaan in Londen, maar inmiddels is een kliniek in Mexico bereid gevonden om hem te behandelen. Het is weliswaar verder weg, maar de behandeling is daar goedkoper, waardoor Joost sneller behandeld kan worden. In Mexico kost de behandeling 'slechts' 54,000 dollar (omgerekend zo'n 48.000 euro). 

Doordat de behandeling in Mexico goedkoper is zijn ze inmiddels over de helft van het streefbedrag, dat is bijgesteld naar 50.000 euro, heen. Dit bedrag is voor de stamceltherapie en nazorg. Verder moet de vlucht naar Mexico ervan betaald worden. 

De crowdfundingsacties zijn op verschillende manieren te steunen. Er is een Nederlandstalige pagina waar iDeal gebruikt kan worden om te doneren en er is een Engelstalige site waar PayPal gebruikt kan worden. Tevens is er een Nederlandstalige Facebookpagina en een Engelstalige Facebookpagina

Vele FOK!kers hebben in diverse topics al aangegeven te hebben gedoneerd. Topics waar over de crowdfundingsactie gesproken wordt zijn te vinden in LIF, KAA en FB.

Voetballers Brazilië eenvoudig naar finale na snelle treffer Neymar

De voetballers van Brazilië staan in de finale van het olympisch voetbaltoernooi. De Brazilianen wonnen in de halve finale met 6-0 van Honduras. Na veertien seconden lag de bal al voor de eerste keer in het mandje. Neymar was de doelpuntenmaker en hij mag zich nu de snelste doelpuntenmaker op de Spelen ooit noemen.

Brazilië won brons in 1996 en 2008 en zilver in 1984,1988 en 2012. In Rio de Janeiro moet het voor eigen publiek eindelijk raak zijn, want ze wonnen nog nooit olympisch goud. De start van het toernooi was nog stroef, met twee doelpuntloze duels met Zuid-Afrika en Irak. Nu loopt het allemaal prima. 

Gabriel Jesus maakte er met twee treffers voor rust al 3-0 van. Na de rust waren het Marquinhos, Luan en wederom Neymar die de eindstand op 6-0 bepaalden. In de finale wacht Nigeria of Duitsland, dat duel zal om 21.00 uur beginnen. 

BMX'ers rijden redelijke plaatsingsrun

De Nederlandse BMX-mannen hebben een redelijke plaatsingsrun neergezet op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het neerzetten van de snelste tijd maakte overigens niet heel veel uit, het gaat om de indeling van de kwartfinales, waar iedereen sowieso aan meedoet.

Twan van Gendt was met de zesde tijd de beste Nederlander, 0,316 seconden achter de Franse wereldkampioen Joris Daudet. Oud-wereldkampioen Niek Kimmann bleef met een achtste plek ook nog net binnen een halve seconde van Daudet, terwijl Jelle van Gorkom wat meer toe moest geven. Hij werd op 0,796 seconden zeventiende. 

De kwartfinales staan voor donderdag op het programma, waarbij de eerste runs om 18.30 uur Nederlandse tijd afgewerkt worden. 

Will en Jada samen naar huwelijkstherapeut

Will Smith heeft een boekje open gedaan over zijn huwelijksproblemen. Tegenover Page Six laat Smith weten dat hij en Jada naar een huwelijkstherapeut zijn geweest om hun 19-jarige huwelijk te redden. "Wat er tijdens een sessie bij zo'n therapeut gebeurt? De waarheid wordt gezegd", aldus Smith.

"Je zit tegenover elkaar en je doet allebei je zegje. Als dat achter de rug is, bekruipt je meteen het gevoel dat het nooit meer goed komt. Het lijkt het einde van je huwelijk, maar het is in werkelijkheid een nieuw begin. Ineens kun je verder met je huwelijk. Ik zie het als een soort reinigingsritueel", vervolgt de Suicide Squad-acteur.

Over de geruchten dat Will en Jada nu een open huwelijk zouden hebben, gaat Will niet in. Jada zei daar vorig jaar wel iets over. "Hij heeft alle vrijheid van de wereld, ik ben zijn kinderjuf niet. Het is aan hem om zichzelf 's avonds nog recht in de ogen aan te kunnen kijken in de spiegel."

Will en Jada samen naar huwelijkstherapeut
Will en Jada samen naar huwelijkstherapeut (Foto: BuzzE)

Duitser slaat met megaworst

Een 49-jarige man die net een worst had gekocht in de Duitse stad Neubrandenburg heeft hiermee een deuk in een auto geslagen. Hij kon niet verder lopen doordat een andere man zijn auto parkeerde en besloot hierover verhaal te halen bij de bestuurder. De mannen raakten verwikkeld in een stevige discussie en dat liep uit op een handgemeen.

De 49-jarige had net een braadworst van zo'n 30 centimeter lang gekocht en gebruikte dit als wapen. Hij sloeg de vleesstaaf met zoveel kracht tegen de auto dat er een deuk ontstond. Volgens de politie was de schade te wijten aan een metalen clip aan het einde van de worst.

Tegen beide heren wordt een onderzoek ingesteld.

Amy Schumer: ik ben geen drankorgel

Amy Schumer is helemaal niet zo'n zuipschuit als veel mensen denken. De comédienne en actrice maakt het naar eigen zeggen nooit te bont.

"Ik denk dat mensen verbaasd zullen zijn als ze horen hoeveel ik drink", zegt Amy tegen People. Ze drinkt meestal vier of vijf avonden in de week en dan houdt ze het bij twee wijntjes. "Maar op sommige van deze avonden drink ik er ook wel eens drie. Maar meer echt niet."

Ook over haar seksuele escapades hebben veel mensen een verkeerd beeld. "Ze zullen verrast zijn als ze horen dat ik nog nooit een abortus heb gehad", gaat Amy verder. "Als mensen aan me denken, zien ze blijkbaar alleen maar een zuipschuit op weg naar de abortuskliniek."

Amy Schumer: ik ben geen drankorgel
Amy Schumer: ik ben geen drankorgel (Foto: BuzzE)

McDonald's neemt maatregelen: maximum aan bestelling in olympisch dorp

De olympische sporters lijden vaak een spartaans bestaan om het maximale uit hun sportieve loopbaan te halen. In de route naar goud komt geen fastfood voor, maar als de wedstrijden dan voorbij zijn dan kunnen de atleten los. Dat zorgde voor grote problemen bij de McDonald's in het olympisch dorp, er staan de hele dag door enorme rijen.

Zelfs om 5.00 uur in de ochtend is er een rij te vinden voor het restaurant met de gouden bogen. Om de wachttijd te verkorten is er nu maximum van twintig items per bestelling ingevoerd, zo kunnen de bezoekers sneller geholpen worden. Niet alleen sporters die klaar zijn komen er graag, ook zijn er veel olympiërs die in hun eigen land geen McDonald's hebben. Dat alles gratis is zal ook flink bijdragen aan de populariteit.

De sporters delen hun bezoekjes gretig via de sociale media:

 

Wow what a week it has been in Rio! Have to say I am disappointed about the match today. We definitely had a good chance to stretch the match to three sets toward the end of the second set but couldn't close it out. We would have loved to end our first Olympic campaign with a win against a much higher ranked pair. Although having said that, there are lots of good things to learn from the matches in the last three days playing against more experienced pairs. Can't wait to go back home to start training and keep on improving! Just want to say thanks again to everyone back home for the on going support. Definitely motivated me to fight hard on court everyday! ❤ Now it's time to eat some junk food after months of eating clean! 😀

Een foto die is geplaatst door Sawan Serasinghe (@sawansera) op13 Aug 2016 om 8:44 PDT

Ook deze Cubaanse atleten nemen het er even van bij de McDonald's (Pro Shots / Action Images)
Ook deze Cubaanse atleten nemen het er even van bij de McDonald's (Pro Shots / Action Images)

Trein ramt boom: dertien zwaargewonden

Dertien treinreizigers zijn woensdag zwaargewond geraakt door een ongeval met een passagierstrein die ten oosten van de Franse stad Montpellier een boom ramde. Een van de passagiers verkeert in levensgevaar.

Meer dan tweehonderd reizigers zaten in de trein toen de intercity op de boom reed. Die was tijdens een zware hagelstorm over het spoor gevallen. "Een passagier is in levensgevaar, dertien zijn zwaargewond en nog eens vijftig hebben lichte verwondingen opgelopen", zei een woordvoerder van de hulpdiensten.

Franse trein ramt boom: dertien zwaargewonden
Trein ramt boom: dertien zwaargewonden (Foto: ANP)

Smulders als derde naar halve finale BMX, Van Benthem negende

De BMX'ers mochten vandaag dan ook eindelijk van start op de Olympische Spelen. Voor Nederland kwamen de dames Laura Smulders en Merle van Benthem in actie tijdens de plaatsingsronde. Deze ronde is om te bepalen welke plaats de atleten in de halve finale mogen innemen. Smulders won in 2012 onverwacht brons op dit onderdeel en dit jaar is ze ook zeker kanshebber voor een medaille. 

Van Benthem reed een tijd van 35,644 op een parcours dat op Papendal in Arnhem exact is nagebouwd. Met deze tijd gaat Van Benthem als negende naar de halve finales. Smulders werd uiteindelijk derde in 35,114, achter Mariana Pajon uit Colombia en de Australische Caroline Buchanan.

Zonderland was korte tijd 'out' na val

Epke Zonderland maakte gisteravond een behoorlijke smak tijdens de finale aan de rekstok. De turner is naar eigen zeggen een paar seconden buiten westen geweest, zo laat hij vandaag aan RTL Nieuws weten.

"Het begon met de podiumtraining net voor de finale. Dat was de enige training in de wedstrijdhal. Ik klapte met mijn vinger op de rekstok. Ik had kort geleden al wat scheurtjes in de bandjes van die vinger opgelopen bij een vergelijkbare klap. Dat knaagde wel: ik had een pijnlijke hand tijdens de oefening, maar ik maakte een foutje door mis te pakken, dat is niet lekker vlak voor de oefening", liet hij weten.

Hierdoor was het even moeilijk om met vertrouwen de oefening in te gaan, maar Zonderland slaagde hier uiteindelijk toch in. "De eerste combinatie kwam perfect uit, ik vloog heel fijn door de lucht. Maar bij de tweede kwam ik net iets te ver van de rekstok. Eén of twee millimeter misschien. Het scheelde echt bijna niets."

Zonderland schrok vervolgens van de val, die volgde. "Ik was vooral bezig met mijn gezondheid, mijn rug. Achteraf bleek dat ik even out ben geweest, ik denk van de klap op mijn rug. Ik dacht dat ik meteen opstond, maar op de beelden zag ik dat ik toch even een paar seconden ben blijven liggen. Ik was toen ik bijkwam wel een beetje wazig."

Toch maakte Zonderland zijn oefening na een korte pauze af. Dat deed hij op fraaie wijze, ookal maakte hij geen kans meer op een medaille. Het goud ging op dit onderdeel naar zijn Duitse concurrent Fabian Hambüchen.


Zonderland was korte tijd 'out' na val (PRO SHOTS / Henk Jan Dijks)

Hockeyvrouwen dankzij Hoog en Sombroek naar finale

De Nederlandse hockeyvrouwen kunnen hun olympische titel verdedigen en voor de derde maal op rij olympisch kampioen worden. In de halve finales werd na het nemen van shoot-outs gewonnen van Duitsland. Doelvrouw Joyce Sombroek was de held van de shoot-outs.

Beide ploegen begonnen sterk aan het duel, dat gekenmerkt werd door de hitte. Het was Duitsland die in het eerste kwart op voorsprong kwam nadat Lisa Schutze een strafcorner wist te benutten. Aan het begin van de tweede kwart kwa Oranje weer op gelijke hoogte nadat Maartje Paumen er een strafcorner in schoot.

De twee ploegen waren erg aan elkaar gewaagd. In het derde kwart kreeg Nederland een paar kansen maar gescoord werd er niet. In het vierde kwart leek Oranje de 2-1 te maken uit een strafcorner, maar de goal werd wegens hoog spel afgekeurd. Oranje bleef aandringen en kreeg kans op kans maar wist niet tot scoren te komen. Na een uur spelen bleef het 1-1 en moesten shout-outs de beslissing gaan brengen.

Willemijn Bos schoot de eerste shout-out er laag in. Muller-Wieland scoorde vervolgens de gelijkmaker. Ellen Hoog mistte de bal terwijl Duitsland wel tot scoren wist te komen en de 2-1 maakte. Ketels mistte vervolgens ook. De volgende Duitse bal werd echter gestopt door Sombroek. Van Geffen maakte de 2-2. De bal van Jana Teschke werd vervolgens weer gestopt door Sombroek. De volgende twee ballen werden allebei gemist.

Muller-Wieland schoot vervolgens weer raak, net als Willemijn Bos. Marie Mavers lukte het vervolgens niet om de bal in het doel te schieten, waarna Hoog in haar tweede poging Oranje naar de finale schoot.

Hockeyvrouwen gaan op voor hun derde olympische titel op rij (Foto: Pro Shots / Action Images)

Mayer in bloedvorm, Braun redelijk bij kogelstoten

Pieter Braun is nog altijd op koers voor een persoonlijk record op de Olympische tienkamp. Hij leverde iets in op zijn beste prestatie bij het kogelstoten, maar hij loopt nog altijd maar heel weinig achter. Kevin Mayer is wel erg sterk bezig, hij lijkt voorlopig op weg naar een score van 8600.

Mayer was met een afstand van 15.76 de beste op het kogelstoten. De Duitsers, die daar normaal erg sterk zijn, lieten opnieuw geen sterke pogingen optekenen. Het lijkt er dus op alsof Arthur Abele en Rico Freimuth nu al gezien zijn in de strijd om het brons. Uiteraard zijn Ashton Eaton en Damien Warner nog altijd ver weg voor Mayer.

Kringloopwinkels draaien hogere omzet

Kringloopwinkels in Nederland hebben vorig jaar goed gedraaid. De omzet van de bij branchevereniging BKN aangesloten winkels groeide gemiddeld met 7 procent ten opzichte van 2014. Daarbij stapten ook meer klanten de winkels binnen.

De totaalomzet van de 193 winkels steeg met bijna 10 procent tot 98 miljoen euro. Dat kwam mede door de komst van drie nieuwe winkels, aldus de branchevereniging. In totaal werden 11,5 miljoen klanten bediend, tegenover 11 miljoen in het voorgaande jaar.

Kringloopwinkels draaien hogere omzet
Kringloopwinkels draaien hogere omzet (Foto: ANP)

Uber sleept Londen voor de rechter

Uber begint een rechtszaak tegen de stad Londen. Die eist dat chauffeurs uit niet-Engelstalige landen een taalexamen doen voordat ze mogen gaan rijden. Tegen de BBC zei Uber woensdag dat de eis slecht is voor zijn chauffeurs en voor het bedrijf zelf.

Uber heeft meer dan 30.000 bestuurders in de Britse hoofdstad. Duizenden van hen worden mogelijk de dupe van de nieuwe regels, zegt de taxiapp.

Uber is het ook niet eens met de eis dat ze een kantoor in Londen moeten hebben, waar klanten tijdens een rit naartoe kunnen bellen. Uber heeft een vestiging in Ierland.

Uber sleept Londen voor de rechter
Uber sleept Londen voor de rechter (Foto: BuzzT)

Worstelaarster Blaszka uitgeschakeld

Voor worstelaarster Jessica Blaszka zitten de Olympische Spelen er vrijwel zeker na één partij weer op. De Nederlandse verloor in de eerste ronde van de Amerikaanse Haley Augello.

Blaszka kwam in het gevecht geen moment in haar ritme. Ze werd door Augello meerdere keren buiten de mat geduwd, wat een punt opleverde voor de Amerikaanse. Daarnaast kreeg ze een strafpunt omdat ze volgens de scheidsrechter niet actief genoeg was. Na twee keer drie minuten waarin ze geen moment een kans had was het voorbij: 7-0 voor Augello.

Blaszka moet nu hopen dat de Amerikaanse in de kwartfinale voor een daverende sensatie kan zorgen door de Japanse topfavoriete Eri Tosaka uit te schakelen. Als Augello de finale haalt mag Blaszka immers de herkansingen in om te strijden om de bronzen medailles. 

Update 17.38 uur

Tosaka heeft in de kwartfinales zoals verwacht van Augello gewonnen en daarmee is de kans van Blaszka op brons ook verkeken. 

Worstelaarster Blaszka uitgeschakeld (Pro Shots / Action Images)
Worstelaarster Blaszka uitgeschakeld (Pro Shots / Action Images)

Springruiters naast het podium

De Nederlandse springruiters zijn er in Rio niet in geslaagd een medaille te veroveren bij de wedstrijd voor landenteams. Oranje eindigde als zevende. Franrijk werd olympisch kampioen met drie strafpunten. De Amerikaase springruiters veroverden het zilver .

Dubbeldam liep vandaag vijf strafpunten op. Hij stootte er met Zenith een balk af en kreeg nog een extra strafpunt wegens tijdsoverschrijding. Maikel van der Vleuten op Verdi was foutloos maar kreeg een strafpunt wegens tijdsoverschrijding. Harrie Smolders liep twaalf strafpunten op met Emerald plus nog een extra strafpunt wegens tijdsoverschrijding.

Jur Vrieling en zijn paard Zirocco Blue namen vandaag niet deel. Na twee weigeringen van het paard afgelopen zondag besloot bondscoach Rob Ehrens hem vandaag niet op te stellen.

Springruiters naast het podium (Pro Shots / Action Images)
Springruiters naast het podium (Pro Shots / Action Images)

Keniaan verslaat legendarische landgenoot in finale steeplechase

De 3000 meter steeplechase is op de Olympische Spelen zoals gewoonlijk uitgelopen op goud voor Kenia. Het was echter niet de legendarische Ezekiel Kemboi, maar zijn jonge landgenoot Conseslus Kipruto die het goud pakte. Kemboi is de olympisch kampioen van 2004 en 2012 en deed alleen in 2008 vanwege ziekte nauwelijks mee om de medailles. Op de afgelopen vier WK's pakte hij telkens de wereldtitel, veelal door tactisch perfect te lopen. 

In de finale in Rio werd na een paar ronden al duidelijk dat Kemboi weer volop mee zou gaan doen om de medailles. Samen met Kipruto en de Amerikaan Evan Jager liep hij weg van de rest, waarna hij in de slotronde weer op weg leek naar de leiding. Daar stak Kipruto echter een stokje voor: de jongeling, al jaren gezien als de grote opvolger van Kemboi, nam de leiding en liep steeds verder weg.

Al zwaaiend en juichend liep Kipruto over het laatste rechte stuk naar de finish op weg naar goud. Kemboi viel juist nog wat terug en zag Jager verrassend zilver pakken, terwijl hij zelf genoegen moest nemen met brons. 

Lowlands wil geen statement maken met Yuri

Dat Yuri van Gelder zondag in de ringen hangt op Lowlands is geen statement van het festival. Dat zegt directeur Eric van Eerdenburg in een interview met FaceCulture. "Het is niet tegen iets of dat we een statement willen maken naar het IOC."

Yuri, die vanwege een avondje stappen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro moest verlaten, laat zondagmiddag zien wat hij kan in de Alphatent. "We dachten: als hij niet terug mag naar de Olympische Spelen kan hij op Lowlands misschien zijn kür doen."

Van Eerdenburg denkt dat het voor Yuri 'een enorme tegenvaller' was dat hij niet deel mocht nemen aan de olympische ringfinale. "Als we het dan niet op televisie kunnen zien vanuit Rio, laten we het dan hier doen. We hebben hem gebeld met de vraag of hij het leuk vond, en hij vond het leuk om te doen. Ik vind het fantastisch dat hij het doet."

Lowlands wil geen statement maken met Yuri
Lowlands wil geen statement maken met Yuri (Foto: BuzzE)

45 Nederlanders met problemen op Sziget

Tijdens het meerdaagse popfestival van Sziget in de Hongaarse hoofdstad Boedapest hebben 45 Nederlanders aangeklopt bij de Nederlandse ambassade. Vijf van hen zijn gearresteerd voor zaken die met drugs te maken hadden en twee moesten voor behandeling naar een ziekenhuis.

Het festival duurde van woensdag 10 tot en met dinsdag 16 augustus. Er komen jaarlijks meer dan 400.000 mensen op af, onder wie deze keer 16.000 Nederlanders. De Nederlandse ambassade had in samenwerking met een aantal andere Europese diplomatieke vertegenwoordigingen een pop-up ambassade op het festivalterrein.

De meeste landgenoten die zich tot de ambassade wendden, deden dat voor onder meer wegens diefstal of van verlies van reisdocumenten, telefoons, geld en andere persoonlijke bezittingen. Twintig mensen ontvingen een zogeheten laissez passer, een vervangend reisdocument om terug te kunnen keren naar Nederland.

Of de gearresteerden weer vrij zijn, kon Buitenlandse Zaken niet zeggen.

45 Nederlanders met problemen op Sziget
45 Nederlanders met problemen op Sziget (Foto: ANP)

Bill Cosby zet advocaat op straat

Bill Cosby heeft een van zijn belangrijkste advocaten aan de kant geschoven. Dat heeft een woordvoerder van de komiek bevestigd tegenover People.

Monique Pressley, die Cosby bijstond in de slepende zaken over zijn vermeende seksuele misbruik, moet plaatsmaken. Het is niet de eerste keer dat Cosby van advocaat wisselt. In juli voerde Cosby ook al een wijziging aan in het team dat hem moet verdedigen.

Een advocaat van een van de slachtoffers van Cosby verwacht dat dat nog lang niet de enige wijziging zal zijn. "De stoelendans van meneer Cosby gaat nog wel even door omdat hij steeds verliest in de rechtbank", aldus Gloria Allred. "Wij vragen ons af of dit de laatste verandering is geweest. Hij kan hoe dan ook niet voorkomen dat hij uiteindelijk een jury in de rechtbank onder ogen moet komen."

Cosby ving afgelopen week bot bij een federale rechtbank in Philadelphia in een poging om enkele dossiers over zijn vermeende seksuele misbruik te laten sluiten. Volgens de rechters zou het sluiten van de dossiers geen enkel effect hebben op de lopende zaken.

Bill Cosby zet advocaat op straat
Bill Cosby zet advocaat op straat (Foto: BuzzE)

Vleesfraudeur moet miljoen betalen

De voormalig eigenaar van een failliete vleesgroothandel in Oss moet de curator 1 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant woensdag bepaald.

De vorig jaar tot celstraf veroordeelde vleeshandelaar Willy Selten verkocht enkele jaren geleden op grote schaal paardenvlees als rundvlees. Begin 2013 werd zijn fraude ontdekt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, waarna zijn onderneming enige tijd later failliet ging. Volgens de rechtbank is duidelijk dat met de paardenvleesaffaire sprake was van onbehoorlijk bestuur en dat dit een belangrijke oorzaak was voor het faillissement.

De curator eiste overigens 12 miljoen euro van Selten. Zo ver wilde de rechter echter nog niet gaan, omdat nog niet vaststaat dat de uiteindelijk resterende schuldenlast zo groot zal zijn. Als het vlees alsnog wordt vrijgegeven en voor menselijke consumptie kan worden verkocht, dan zal de voorraad namelijk aanzienlijk meer opbrengen dan bij verkoop als diervoeder.

Vleesfraudeur moet miljoen betalen
Vleesfraudeur moet miljoen betalen (Foto: ANP)

Nederlandse muziek mee op ruimtemissie NASA

Muziek van de Nederlandse componist Roland Kuit gaat de ruimte in. Zijn werk is geselecteerd voor de OSIRIS-REX-missie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

NASA stuurt een ruimtesonde naar de asteroïde Bennu, die uit de vroegste periode van ons zonnestelsel stamt. Doel van de missie is monsters van de asteroïde te verzamelen. Als alles voorspoedig verloopt keert de sonde in 2023 terug op aarde. De hoop is dat er op Bennu deeltjes worden gevonden die meer inzicht geven in het ontstaan van leven.

Kuit maakt experimentele muziek en richt zich vooral op modulaire klanksynthese, een speciale manier om geluid op te wekken en vorm te geven. NASA koos voor de muziek van Kuit, omdat "de verkenning van de ruimte een inherent creatieve bezigheid" is. De muziek die Kuit heeft gecomponeerd, die de toepasselijke naam Rocket Science heeft gekregen, is op een chip gezet die vervolgens op de asteroïde wordt achtergelaten.

De chip wordt met zonne-energie gevoed en zendt een audiosignaal uit. Kuit hoopt dan ook dat zijn werk nog "millennia"te horen zal zijn.

Nederlandse muziek mee op ruimtemissie NASA
Nederlandse muziek mee op ruimtemissie NASA (Foto: ANP)

Diplomaat Noord-Korea loopt over naar zuiden

Een in Groot-Brittannië gestationeerde Noord-Koreaanse diplomaat is naar Zuid-Korea overgelopen. De Zuid-Koreaanse regering meldde woensdag dat het om een hooggeplaatste diplomaat gaat.

Tae Yong-ho werkte op de Noord-Koreaanse ambassade in Londen, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Hij is met zijn gezin naar Zuid-Korea gereisd.

Tienduizenden Noord-Koreanen zijn sinds het einde van de Koreaanse Oorlog (1950-1953) naar het zuiden overgelopen. Zelden ging het om diplomaten.

Diplomaat Noord-Korea loopt over naar zuiden
Diplomaat Noord-Korea loopt over naar zuiden (Foto: ANP)

Will Ferrell en John C. Reilly in Sherlock Holmes-komedie

Sony en Columbia Pictures komen met een nieuwe comedy over het verhaal van Sherlock Holmes met Will Ferrel en John C. Reilly in de hoofdrollen. In de film, genaamd Holmes & Watson, is Ferrell te zien als als de pijprokende detective en C. Reilly als diens rechterhand John Watson.

De komische reboot van Arthur Conan Doyle's befaamde detectiveduo wordt geregisseerd door Etan Cohen (niet te verwarren met Ethan Coen). Cohen deed eerder regiewerk voor de comedy Get Hard en werkte mee aan de screenplay van films als Idiocracy, Tropic Thunder en Madagascar 2.

De twee lolbroeken waren al vaker samen op het witte doek te zien. Zo waren ze al eens elkaars stiefbroers in Stepbrothers en vormden ze een raceduo in Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby. Meer details over Holmes & Watson zijn nog niet bekendgemaakt.

Will Ferrell en John C. Reilly in nieuwe Sherlock Holmes-film
Will Ferrell en John C. Reilly in nieuwe Sherlock Holmes-film

Hassan uitgeschakeld in series 800m

Sifan Hassan is niet doorgedrongen tot de halve finales van de 800 meter. In haar heat kwam de Nederlandse niet verder dan de vijfde plaats in een tijd van 2.00,27, overigens wel haar snelste tijd dit seizoen. De nummers twee van iedere serie én de acht tijdsnelsten gaan door naar de halve finales. Hassan behoorde ook niet bij de tijdsnelsten.

De Canadese Melissa Bishop, winnaar van het zilver bij het vorige WK, was in de series met 1.58,38 het snelste.

Hassan eindigde gisteren in de finale van de 1.500 meter als vijfde.

Sintnicolaas geeft op, Duitsers verliezen terrein

Eelco Sintnicolaas heeft zich teruggetrokken op de olympische tienkamp. Na 1 onderdeel heeft Sintnicolaas toch besloten dat de blessures te heftig waren en dus niet meer deelneemt. Bij het tweede onderdeel, het verspringen, deed Pieter Braun het goed met een sprong over 7.50. De Duitsers hadden moeite bij de eerste 2 pogingen en zo kwamen Rico Freimuth en Arthur Abele niet tot een goede poging.

Dit tot grote vreugde van Kevin Mayer, die de grootste concurrent is voor de bronzen medaille van de Duitsers. Ashton Eaton sprong naar een afstand van 7.94 en was daarmee de sterkste op dit onderdeel. Hij is nog altijd ruim op koers voor de gouden medaille.

Lekker scheten ruiken met de South Park Nosulus Rift

In South Park: The Fractured But Whole, voor PS4, XB1 en pc, wordt heel veel geruft. Spelers kunnen nu aan de hand van de Nosulus Rift lekker mee snuffelen. Ubisoft heeft daadwerkelijk een apparaat ontwikkeld die je aan je neus vastbindt en op het juiste moment vieze geurtjes loslaat.

De Nosulus Rift wordt (helaas?) straks niet verkocht, je kunt het alleen op aankomende gamebeurzen ervaren. GameSpot heeft het apparaat getest, bekijk het resultaat in de video hieronder. Daarnaast hebben we ook een nieuwe trailer voor de game, die op 6 december uitkomt.

Harley Quinn en Deadshot vechten het uit in Injustice 2

NetherRealm Studios, heer en meester in het ontwikkelen van vechtgames, hebben twee nieuwe namen aangekondigd voor het vechtrooster in Injustice 2. Zo maakt wandelend machinegeweer Deadshot zijn debuut, en is ook Harley Quinn weer van de partij met onder andere hamers, knuppels en gevechtshonden.

In de aankondigingstrailer vechten de twee antihelden uit Suicide Squad het uit met elkaar, en krijgen we een indruk van de verschillende moves die de beide personages bezitten. Harley en Deadshot brengen het totaal van de vechters in Injustice 2 op elf. Injustice 2 heeft nog geen releasedatum, maar moet ergens in 2017 uitkomen voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Hieronder het overzicht van alle vechters die tot nu toe zijn aangekondigd:

  • Aquaman
  • Atrocitus
  • Batman
  • Blue Beetle
  • Deadshot
  • Flash
  • Gorilla Grod
  • Harley Quinn
  • Supergirl
  • Superman
  • Wonder Woman

Nioh krijgt nieuwe tijdelijke demo

Nioh, een Dark Souls-achtige game voor de PS4, krijgt een nieuwe tijdelijke demo. De beta demo is beschikbaar van 23 augustus t/m 6 september. Volgens Koei Tecmo zijn er al aanpassingen gemaakt op basis van de feedback van de vorige demo.

De demo bevat wederom twee gebieden. Een daarvan zat al in de vorige demo, een dorp genaamd Usuki. Nieuwe spelers kunnen dan ook de 'Mark of the Conqueror' DLC-item verdienen door de baas te verslaan. Dit mysterieuze item kun je straks in de echte game gebruiken. Naast Usuki is er ook een compleet nieuw bergachtig gebied genaamd Nakatsu. Hier kun je het 'Mark of the Strong' DLC-item verdienen.

Nioh moet eind dit jaar uitkomen. Koei Tecmo heeft ook speciaal voor Gamescom een nieuwe trailer gemaakt.

Tele2 stopt met doorgeven FOX Sports

Klanten van Tele2 kunnen per 13 september geen FOX Sports meer ontvangen. De telecomaanbieder heeft dit vandaag bekendgemaakt. Na die datum gaan de kanalen van FOX Sports op zwart.

"Wij hebben ons uiterste best gedaan om er samen met FOX uit te komen", laat Tele2 in een persbericht weten. "We zijn blij dat we nog hebben kunnen bewerkstelligen dat FOX Sports niet per direct op zwart werd gezet, zodat onze FOX Sports abonnees tot 13 september aanstaande eventueel nog naar een alternatief kunnen zoeken. Alle getroffen abonnees worden in de komende dagen persoonlijk geïnformeerd."

Tele2 is de tweede kabelaar, die met FOX Sports in de clinch ligt. Dat bedrijf eist dat de telecomaanbieder maandelijks voor alle klanten moest gaan betalen voor het gebruik van de kanalen. Daarbij stond buiten kijf of de zenders wel of niet gebruikt zouden worden.

Eerder dreigden ook abonnees van KPN de sportzenders te verliezen, maar beide partijen gooiden het uiteindelijk op een akkoordje.

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 32 - Obon

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 32 in 2016 (8 augustus tot en met 14 augustus).

Obon week is weer aangebroken in Japan, het jaarlijkse feest in Japan waarin de geesten van voorvaderen worden herdacht. Het is traditioneel een week waarin de verkoop van games een boost krijgt. Deze keer valt dat relatief tegen met slechts één grote winnaar: Nintendo, dat negen van de tien plaatsen in de top tien heeft bezet.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Yo-Kai Watch 3: Sushi / Tempura 3DS 92.833 +45% 1.058.036
2 Dragon Ball: Fusions 3DS 31.801 -59% 109.310
3 Ratchet & Clank PS4 27.534 x 27.534
4 Puzzle & Dragons X: God Chapter / Dragon Chapter 3DS 19.355 -7% 127.736
5 Kirby: Planet Robobot 3DS 15.461 +30% 394.932
6 Etrian Odyssey V: The End of the Long Myth 3DS 12.522 -86% 105.040
7 Pokemon Omega Ruby / Alpha Sapphire 3DS 10.258 -2% 2.861.907
8 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS  9.207 +66% 215.355
9 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games Wii U  8.751 +39% 74.148
10 Minecraft: Wii U Edition Wii U  8.321 +25% 81.624
11 Toukiden 2 PSV  8.249 -38% 80.688
12 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV 6.768 +33% 847.602
13 Toukiden 2 PS4  6.637 -43% 64.519
14 Splatoon Wii U 6.285

+4%

1.446.295
15 Ys VIII: Lacrimosa of Dana PSV 5.688 -14% 69.878
16 Sumikko Gurashi: Mura o Tsukurundesu 3DS 5.600 +8% 38.451
17 12-Sai. Koisuru Diary 3DS 5.556 -62% 20.360
18 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PSV  3.718 x 168.552
19 Animal Crossing: New Leaf [Nintendo Selects] 3DS  3.534 x 78.196
20 Story of Seasons: Trio of Towns 3DS 3.514  x 175.048

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 30.892 31.549 858.446 21.044.448
PS4 17.433 16.469 794.282 3.095.362
PSV 11.240 10.005 537.971 5.131.369
Wii U 5.593 4.435 222.016 3.242.679
PS3 1.064 1.120 43.652 10.431.732
Xbox One 56 45 3.593 67.484

Elia voorlopig uitgeschakeld

Feyenoord kan de komende weken geen beroep doen op Eljero Elia. De aanvaller miste vorige week al een aantal trainingen, vanwege een blessure aan zijn schouder.

Elia liep de blessure op in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen tegen FC Groningen. In dit duel was hij de uitblinker aan de kant van Feyenoord door drie keer te scoren.

Afgelopen weekend begon Elia nog wel aan de wedstrijd tegen FC Twente, maar na 77 minuten werd hij toch van gewisseld. De 29-jarige voetballer ondergaat op korte termijn een medische ingreep om de blessure te verhelpen.

34 minuten Titanfall 2-gameplay in 60fps

Deze week kunnen Gamescom-bezoekers aan de slag met Titanfall 2, maar YouTuber LevelCap was al eerder in staat om een paar potjes te spelen en is zo vrij geweest om de gameplaybeelden online te zetten. Geen irritant commentaar, geen bullshit, gewoon een dik half uur rauwe gameplay.

De gameplay is afkomstig van een PlayStation 4, het platform waarop Titanfall zijn debuut maakt; het eerste deel kwam alleen uit voor Xbox One, Xbox 360 en pc. Titanfall 2 komt op 28 oktober uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Turkije is boos over... Duitse beschuldigingen

Turkije heeft woensdag woedend gereageerd op een vertrouwelijk document van de Duitse regering waarin de huidige Turkse regering wordt omgeschreven als steunpilaar voor militante islamitische groeperingen. De Moslimbroederschap in Egypte en de Palestijnse terroristische organisatie Hamas kunnen volgens het Duitse document rekenen op steun van Ankara.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde in een verklaring fel: "Deze aantijgingen zijn een nieuwe manifestatie van de verwrongen mentaliteit, die al een tijdje probeert ons land uit te hollen door onze president en regering aan te vallen."

De Duitse omroep ARD bracht de inschatting van de Duitse regering dinsdag naar buiten. De opmerkingen waren niet voor de openbaarheid bestemd, maar vormden een vertrouwelijk antwoord op vragen van oppositiepartij Die Linke. De tekst lekte echter uit.

Turkije boos over Duitse beschuldigingen
Turkije boos over Duitse beschuldigingen (Foto: ANP)

Bekijk de vergelijkingstrailer voor Bioshock: The Collection

De Bioshock-verzamelbundel bestaande uit alle Bioshock-games inclusief alle DLC komt over een maand uit. Uitgever 2K heeft vast een voorproefje online gezet om je een idee te geven van de verschillen tussen origineel en remastered.

Voor veel gamers inclusief ondergetekende behoren de beginstukken van Bioshock en Bioshock Infinite tot de beste introducties in een game ooit. Het is daarom ook leuk om te zien dat 2K een aantal fragmenten laat zien van de beginfase, van wanneer je de beruchte vuurtoren betreedt. Bioshock: The Collection komt op 16 september uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Vanzelfsprekend heeft de remastered versie een verbeterde resolutie, framerate, gedetailleerdere textures en een heleboel nieuwe art assets, ontwikkeld door Blind Squirrel Games.

Nederlanders starten degelijk op tienkamp

Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun hebben een goed eerste onderdeel gekend op de tienkamp. De 100 meter werd door beiden in rond de 11 seconden afgelegd. Voor Braun was het dicht bij zijn persoonlijk record, Sintnicolaas bleef daar wat verder van verwijderd, maar na al het blessureleed kan hij hier niet ontevreden over zijn.

Kevin Mayer liep naar een persoonlijk record en lijkt zich zo te kunnen mengen in de strijd om het brons, met Arthur Abele als voornaaste tegenstander nu Rico Freimuth tegenviel. Damien Warner was de snelste in 10.30, een tijd die nooit eerder werd gelopen op de 100 meter in een olympische tienkamp. Hij pakte daardoor een paar punten op favoriet Ashton Eaton, maar een grote kans op de titel maakt de Canadees daardoor nog altijd niet.

'Duitser' opgepakt voor voorbereiden aanslag

Speciale politie-eenheden hebben woensdag in het oosten van Duitsland een 27-jarige man opgepakt die plannen had voor een aanslag. De politie in de deelstaat Brandenburg liet weten dat in de woning van de man explosieven zijn gevonden.

De man bereidde volgens bronnen van persbureau DPA een aanslag voor op een lokaal stadsfeest dat eind deze maand wordt gehouden in Eisenhüttenstadt, dicht bij de grens met Polen. Daar heeft de politie vooralsnog niets over gezegd.

Over de verdachte heeft de politie verder slechts laten weten dat het om een 'Duits staatsburger' gaat. Volgens bronnen van DPA heeft hij een "salafistische achtergrond".

Duitser opgepakt voor voorbereiden aanslag
Duitser opgepakt voor voorbereiden aanslag (Foto: ANP)

Harry van Bommel (SP) verlaat Tweede Kamer

Op de dag dat hij 6666 dagen in de Tweede Kamer zit, laat SP'er Harry van Bommel weten volgend jaar niet meer terug te zullen keren als volksvertegenwoordiger. Daarmee verliest de Kamer een van zijn langstzittende leden.

De 54-jarige Van Bommel heeft zijn vertrek woensdag naar buiten gebracht. Hij is de buitenlandwoordvoerder van de partij. "Nu wordt het tijd voor een volgende stap waarbij ik me zal richten op werkzaamheden op het gebied van internationale betrekkingen en/of mensenrechten", schrijft hij in een verklaring.

Hij blijft gewoon tot de verkiezingen die in maart zijn in de Kamer zitten. Van Bommel is de vijfde SP'er die niet in de fractie zal terugkeren volgend jaar. Eerder lieten Paul Ulenbelt, Sharon Gesthuizen, Farshad Bashir en Arnold Merkies al weten die stap te nemen.

Harry van Bommel (SP) verlaat Tweede Kamer
Harry van Bommel (SP) verlaat Tweede Kamer (Foto: ANP)

FIFA eist hoge straffen tegen corrupte bobo's

De ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA heeft hoge straffen geëist tegen enkele officials. De misdragingen vonden plaats in 2010 rond enkele oefenwedstrijden in Zuid-Afrika.

Kirsten Nematandani zou volgens de FIFA minimaal zes jaar uit de voetbalwereld verbannen moeten worden. De oud-voorzitter van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond zou zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Tegen hem is ook een forse geldboete geëist. Official Jonathan Musavengana uit Zimbabwe en Banna Tchanile, voormalig bondscoach van Togo, worden beschuldigd van corruptie. Zij zouden zelfs levenslang uit de voetbalsport verbannen moeten worden.

Politie wil Iers IOC-lid arresteren

De politie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen het IOC-lid Patrick Hickey. De Ier wordt ervan verdacht toegangskaarten voor olympische wedstrijden illegaal te hebben doorverkocht. Hickey is voorzitter van het Ierse Olympische Comité (OCI) en bij het Internationaal Olympisch Comité is hij lid van het uitvoerend comité.

De zaak kwam aan het rollen toen vorige week aan het rollen toen twee makken aan het Ierse Olympische Comité toegekende kaarten voor de Olympische Spelen tegen torenhoge prijzen verkochten. Hickey wordt ervan verdacht samen met zes anderen achter het doorverkopen van de kaarten te zitten. Ook een Nederlander behoort tot de verdachten.

NAM mag weer afvalwater in Twente gaan lozen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat vanaf medio september weer afvalwater van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek lozen in Twente. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft hiervoor toestemming gegeven. Dat schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.

In Twente is hier veel verzet tegen. Ook onder meer de regeringspartij PvdA en oppositiepartij CDA lieten eerder weten hiermee moeite te hebben. Het water wordt in Overijssel in de bodem geïnjecteerd.

De oliewinning in het Drentse plaatsje werd vorig jaar stilgelegd na een lekkage in de pijpleiding waardoor het water naar Twente wordt getransporteerd. De NAM heeft de zaak gerepareerd door een kleinere leiding in de bestaande transportleiding te installeren.

Waterinjectie
Volgens het ministerie van Economische Zaken voldoet de NAM na de reparatie weer aan de vergunningen die in 2010 zijn verleend.

Intussen wordt een aantal alternatieven onderzocht voor het injecteren van het water. Een tussenrapport geeft aan dat de huidige manier "nog steeds het meest milieuvriendelijke alternatief" is, aldus Kamp. Hij verwacht eind dit jaar een besluit te nemen over de toekomst van de waterinjectie in Twente.

NAM mag weer afvalwater in Twente gaan lozen
NAM mag weer afvalwater in Twente gaan lozen (Foto: ANP)

Advocaat neemt ook Been mee naar Fenerbahçe

Mario Been wordt bij Fenerbahçe één van de assistenten van Dick Advocaat, die woensdagmiddag wordt gepresenteerd bij zijn nieuwe werkgever.

"Ik werd dinsdagavond door hem gebeld en heb er geen moment over getwijfeld", reageert Been in gesprek met Voetbal International. De oud-coach van onder meer Feyenoord zat voor de Belgische televisie bij het Champions League-duel tussen Steaua Boekarest en Manchester City toen Advocaat aan de lijn hing. "Het is daarna erg snel geregeld."

Eerder werd al bekend dat ook Cor Pot in Istanbul als assistent-coach aan de slag gaat. "Met Cor heb ik altijd contact gehouden. Ik ken ze eigenlijk allebei goed, maar weet echt niet wat me daar bij die mooie club te wachten staat. Voor mij was het belangrijkste dat Dick zei dat hij me er graag bij wilde hebben."

Been was de laatste tijd analist bij FOX Sports, nadat hij in februari 2014 werd ontslagen bij KRC Genk en geen nieuwe club meer vond. "Het stond in mijn overeenkomst (bij FOX Sports, red.) dat ik kon vertrekken als iets als dit zich voor zou doen."

Verkeersregelaars tegen ongelukken op de pont

Bij de opstapplekken van de veerponten achter het Amsterdamse Centraal Station worden per direct verkeersregelaars neergezet. Ze moeten de reizigersstroom in goede banen leiden en ongelukken zien te voorkomen. Dat bevestigt het ov-bedrijf GVB na een bericht van AT5. De regelaars komen ook bij de opstapplaatsen aan de overkant van het IJ.

Aanleiding voor de maatregel zijn twee recente ongelukken waarbij mensen met been of voet klem kwamen te zitten in de klep van de pont, die voor de afvaart omhoog komt. ,,Daarvan zijn we erg geschrokken. En bij ons geldt: veiligheid voor alles", aldus een GVB-woordvoerder woensdag.

Het is op dit moment erg druk bij de ponten, onder meer door de tijdelijke sluiting van de IJtunnel in verband met werkzaamheden. Daardoor moeten veel buspassagiers met de pont naar de overkant.

De verkeersregelaars blijven in elk geval de komende anderhalve week bij de veerponten staan. Dan gaat de IJtunnel weer open. Mocht het daarna nog zo druk zijn, dan wordt bekeken of ze langer kunnen blijven.

Verkeersregelaars tegen ongelukken op de pont
Verkeersregelaars tegen ongelukken op de pont (Foto: ANP)

Resident Evil VII-trailer is eng

Na een gefaald uitstapje keert Resident Evil weer terug naar zijn roots. De nieuwste trailer voor Resident Trailer 7 laat een grimmige sfeer zien, met in de hoofdrol Marguerite uit de Beginning Hour-demo. Hoewel je niet als haar speelt in de game zelf, is het in ieder geval prettig om te zien dat het met de sfeer wel goed zit.

Resident Evil 7 lanceert op 24 januari voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.


'Intel legt bommetje onder euv van ASML'

Intel heeft met zijn uitspraken over de EUV-technologie van ASML een bommetje gelegd onder de ambities van de chipmachinefabrikant. Dat stelden analisten van Bank of America woensdag. Het Amerikaanse chipconcern meldde dinsdag dat het mogelijk nog wel drie jaar kan duren voordat het bedrijf euv-machines van ASML zal inzetten.

Intel liet weten euv niet te zullen gebruiken voor de productie van chips met schakelingen van 10 nanometer (nm). De nieuwe technologie wordt mogelijk wel gebruikt voor nog kleinere chips, met schakelingen van slechts 7 nanometer, maar alleen als de euv-machines daar dan daadwerkelijk klaar voor zijn.

Bank of America zag zich daardoor genoodzaakt het beleggingsadvies voor ASML te verlagen van buy naar neutral . De bank stelt dat de recente vooruitgang met euv-technologie niet voldoende lijkt voor Intel om zich volledig toe te wijden aan euv voor 7 nanometer. Intel gaat waarschijnlijk tussen 2017 en 2019 minder euv-machines aanschaffen dan eerder gedacht, aldus de bank.

Ook Exane stelt dat de uitlatingen van Intel negatief zijn voor ASML.

Analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen wees er daarentegen op dat Intel niets nieuws heeft gezegd. "Het concern heeft al gezegd dat het 10 nm design al is afgerond en dat euv op zijn vroegst op 7 nm wordt gebruikt", stelde hij. "Wij gaan er nog altijd van uit dat euv in 2020 (met 5 nm) volop wordt ingezet. Intel kan het zich ook niet veroorloven te veel achter te blijven bij de concurrentie die wat voor lijkt te lopen met euv, aangezien de oude technologie met meerdere belichtingen veel te duur gaat worden."

'Intel legt bommetje onder euv van ASML'
'Intel legt bommetje onder euv van ASML' (Foto: BuzzT)

Concertgebouw dicht wegens asbest

Concertgebouw Musis Sacrum in Arnhem gaat tot en met eind februari volgend jaar dicht wegens de onverwachte vondst van asbest in kruipruimtes. Alle geplande concerten en andere bijeenkomsten zijn afgezegd. De directie probeert andere locaties te vinden voor al geboekte voorstellingen. Als dat niet lukt, krijgen mensen die al een kaartje hadden gekocht hun geld terug, aldus de gemeente Arnhem woensdag.

Het monumentale Musis Sacrum wordt in oude luister hersteld. Toen de 20 miljoen euro kostende verbouwing van start ging, is er asbestonderzoek gedaan. Het asbest in de dichtgemetselde kruipruimte is daarbij echter niet ontdekt. Volgens de gemeente is er geen gevaar voor de gezondheid geweest.

Het verwijderen van het asbest geeft zo veel overlast, dat de grote concertzaal niet kan worden gebruikt. De gemeente verwacht wel dat de complete verbouwing van het complex nog steeds in 2017 klaar is.

Tot maart 2017 stonden onder meer de Nationale Reisopera, London Baroque met Emma Kirkby en het Nederlands Kamerkoor op het programma.

Concertgebouw Arnhem dicht wegens asbest
Concertgebouw dicht wegens asbest (Foto: ANP)

Bus pakketbezorger gestolen

Een bezorger van PostNL die dinsdagavond een pakketje afleverde in Gouda, is van zijn bestelbus beroofd. Met hulp van een automobilist zette hij de achtervolging in en wist hij het voertuig te achterhalen.

Dat gebeurde bij een wegopbreking op de Koningin Wilhelminaweg, waar de dief zich had klemgereden. De pakjesbezorger trok de dief uit de bestelbus en raakte met hem in gevecht. Toegesnelde agenten hielden de dief aan. Het is een 34-jarige man uit Den Haag, meldde de politie woensdag.

Bus pakketbezorger gestolen
Bus pakketbezorger gestolen (Foto: ANP)

Opgelicht op datingsite, nu veroordeeld

Een match op een datingsite is voor een 65-jarige Britse vrouw geëindigd met een veroordeling. Haar Romeo bleek een oplichter en ze trapte in zijn verhaal. Ze raakte niet alleen al haar spaargeld kwijt, maar liet haar bankrekening ook gebruiken voor de oplichting van andere vrouwen. En daarom is ze nu schuldig bevonden aan witwassen.

De vrouw, Sherroll Foster, had eind 2012 een internetrelatie gekregen met ene 'Mark Hamilton', die ze op een datingsite had leren kennen. Hamilton zei dat hij een zakenman was die voor 4 miljoen pond aan goud in Ghana had. Met haar hulp kon hij het goud daar wegkrijgen, zodat ze samen in weelde oud zouden worden. In een jaar tijd maakte Foster al haar spaargeld over naar het Afrikaanse land. Ook sloot ze leningen af en maakte ze schulden met haar creditcard.

Moeder
'Hamilton' maakte deel uit van een bende die zich richtte op vrouwen van boven de 60 op datingsites. Tijdens het onderzoek bleek dat hij twee andere vrouwen had benaderd. Zij wilden hun geld niet naar Ghana sturen. Daarom gaf de oplichter ze het rekeningnummer van Foster. Hij maakte ze wijs dat zij zijn moeder was. Foster stuurde het geld meteen door naar Ghana.

Foster werd begin vorig jaar opgepakt. Tijdens haar verhoor zei ze dat ze het geld stuurde omdat ze wilde geloven dat Hamilton echt haar geliefde was. Maar na vrijlating ging ze gewoon door met het sturen van het geld.

'Mark Hamilton' is nooit gevonden. "Sherroll Foster had uitzicht op een comfortabel pensioen, voordat ze hierbij betrokken raakte. Nu kampt ze met financiële verwoesting en grote, langdurige schulden", aldus de Londense politie.

Opgelicht op datingsite, nu veroordeeld
Opgelicht op datingsite, nu veroordeeld (Foto: BuzzT)

Onderzoek tegen meeuwenoverlast mag

De gemeenten Leiden, Haarlem en Alkmaar mogen binnen hun grondgebied onderzoek doen naar maatregelen om meeuwenoverlast tegen te gaan zoals nestbeheer en weren en verjagen van meeuwen. Daarbij gaat het voorlopig om het verzamelen van kennis en niet om structurele bestrijding, blijkt uit een uitspraak van woensdag van de Raad van State.

De rechtbank in Amsterdam had eerder een stokje voor het onderzoek gestoken na bezwaren van De Faunabescherming. Meeuwen als de kleine mantelmeeuw, de zilvermeeuw, de stormmeeuw en de kokmeeuw zijn beschermde inheemse diersoorten en vallen daardoor onder de Flora- en faunawet.

De staatssecretaris van Economische Zaken, die ontheffing had verleend voor het onderzoek, is in de tussentijd met berekeningen gekomen waaruit blijkt dat de meeuwenpopulaties geen gevaar lopen door het onderzoek. Hij wijst onder meer op het aantal en het broedsucces van meeuwen buiten de drie steden. Reden voor de raad om nu de uitspraak van de rechtbank te vernietigen.

De betrokken gemeenten kunnen nu zoeken naar oplossingen voor de overlast. Als ze eventueel structureel willen overgaan tot bestrijding, zal mogelijk een nieuwe ontheffing nodig zijn.

Onderzoek tegen meeuwenoverlast mag
Onderzoek tegen meeuwenoverlast mag (Foto: ANP)

Herman den Blijker maakt weer herrie

Herman den Blijker en Meneer Reimers gaan komend seizoen weer aan de slag om een horecagelegenheid uit het slop te trekken. Deze keer is het Grand Café de Bosbaan in Amsterdam dat de hulp van de kok en de hotelier heeft ingeroepen om de zaak weer op de rails te krijgen.

De twee moeten zien van een zwaar verouderd grand café met een fantasieloze keuken en ontevreden personeel weer een succes te maken. Als blijkt dat de zaak in handen is van dezelfde familie Schilder die het hotel uit 'Herrie in Hotel Spaander' van vorig seizoen uitbaat, weten ze dat het een hele zware klus zal worden. De samenwerking met de Volendamse familie liep op zijn zachtst gezegd niet soepel.

'Herrie Op De Bosbaan' is vanaf 31 augustus iedere woensdagavond te zien op RTL4.

Herman den Blijker maakt weer herrie
Herman den Blijker maakt weer herrie (Foto: BuzzE)

Man (22) uit Maassluis opgepakt om cybercrime

Een 22-jarige man uit Maassluis is dinsdag opgepakt voor het plegen van cybercrimes. Volgens de politie stuurde de man duizenden e-mails die zogenaamd afkomstig waren van bijvoorbeeld PostNL, waarmee hij probeerde computers van mensen over te nemen. De zaak kwam aan het rollen nadat een bank aangifte tegen de man had gedaan.

In de mails werd gevraagd om op een bepaalde link te klikken, bijvoorbeeld om een postpakket te volgen. Als dat inderdaad gebeurde, werd er malware op de computer geïnstalleerd waarmee de Maassluizenaar de controle over de computer kon overnemen. De politie kon niet zeggen hoeveel mensen slachtoffer van de praktijken van de man zijn geworden of hoeveel financiële schade er is.

Nadat de bank aangifte had gedaan stelde de politie een onderzoek in en dinsdag volgde een inval in het ouderlijk huis van de man. De man wordt verdacht van computervredebreuk, oplichting en witwassen. Hij wordt op korte termijn voorgeleid.

Man (22) uit Maassluis opgepakt om cybercrime
Man (22) uit Maassluis opgepakt om cybercrime (Foto: ANP)

Winkeliers verliezen kort geding tegen PostNL

Winkeliers die een afhaalpunt van PostNL huisvesten hebben hun kort geding tegen het postbedrijf woensdag verloren. De winkeliers zijn boos over de tariefsverlaging die PostNL ze heeft opgelegd, maar konden volgens de rechter onvoldoende bewijzen hoe sterk hun omzet daalt door de lagere tarieven.

Volgens branchevereniging VVP kost de tariefsverlaging 9000 euro per winkel per jaar en komen veel winkeliers hierdoor in de problemen. De rechter vond echter dat het bewijs voor een faillissementsrisico ontbrak, onder meer doordat de inkomsten uit de diensten voor PostNL slechts een deel van de omzet van de winkels vormen. Verder wees de rechter erop dat 99 procent van de postwinkeliers het nieuwe vergoedingenmodel heeft geaccepteerd.

Om vast te stellen welke partij gelijk heeft, is volgens de rechter meer onderzoek nodig. Daarvoor is in de kortgedingprocedure geen plaats.

Winkeliers verliezen kort geding tegen PostNL
Winkeliers verliezen kort geding tegen PostNL (Foto: ANP)

Nieuwe trailer voor Yooka-Laylee

Yooka-Laylee betekent de terugkeer van een halfdood genre en het lijkt steeds meer een mooie game te worden. Een nieuwe trailer voor de game toont nieuwe vijanden, omgevingingen en een transformatie voor het paar.

Yooka-Laylee is in de maak voor pc, PlayStation 4, Wii U en Xbox One en lanceert in het eerste kwartaal van 2017 na een succesvolle Kickstarter-campagne. Bekijk de vrolijke trailer hieronder en denk terug aan de gouden oude tijd.

Dark Souls III-aankondiging aanstaande

Gamescom is bezig, maar niet iedereen ziet dat als goed moment om aankondigingen te maken. From Software maakt via Twitter bekend dat er een aankondiging rondom de DLC voor Dark Souls 3 aanstaande is, maar dat we nog even geduld moeten hebben.

Over precies een week, dus op 24 augustus, komt From Software met de aankondiging van de DLC, die Ashen Ones gaat heten. Wanneer de aankondiging eindelijk is gemaakt, kun je die uiteraard op FOK! terugvinden.

Eerste post-Kojima Metal Gear aangekondigd

Tijdens Gamescom heeft Konami Metal Gear Survive aangekondigd, de eerste Metal Gear sinds het afscheid van Kojima. De game is een co-op survival game en moet in 2017 op de markt komen.

Spelers en gebouwen worden opgezogen via wormgaten, waarna iedereen naar alternatieve universums worden getransporteerd. In groepen van maximaal vier spelers moet je in de nieuwe omgeving zien te overleven. Stealth blijft een essentieel onderdeel van de game, maar er is ruimte voor nieuwe gameplay en wapens, waaronder de pijl en boog. Bekijk de aankondigingstrailer van de game hieronder.

Metal Gear Survive is in de maak voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Bankiers Rabobank schikken Euribor-fraude

Vier medewerkers van de Rabobank die betrokken waren bij gesjoemel met de Euribor-rente, hebben een schikking getroffen met het Nederlandse zelfreguleringsorgaan van de effectenbranche. Ze moeten boetes betalen, zo blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

Drie van de vier medewerkers hadden een leidinggevende functie, de vierde is een junior-medewerker. Zijn boete is lager. Het is voor zover bekend de eerste keer dat Nederlandse bankiers individueel gestraft zijn voor hun rol in het schandaal.

De schikkingen zijn eind 2014 al getroffen, maar pas nu is bekend dat het om Rabobank gaat. Bij het Euribor-schandaal uit 2012 werd gesjoemeld met de rente die banken elkaar in rekening brengen als ze geld aan elkaar lenen. Zij stelden het tarief dat zij zelf verwachtten te gaan betalen, te hoog of te laag voor. Hier profiteerden vervolgens de handelaren van de bank van door met hun beleggingen hierop in te spelen.

Bankiers Rabobank schikken Euribor-fraude
Bankiers Rabobank schikken Euribor-fraude (Foto: ANP)

Zwaargewonde door schietpartij Eindhoven

Een automobilist is dinsdagavond zwaargewond geraakt door een schietincident in Eindhoven. Dat meldt de politie.

Op de Sint Petrus Canisiuslaan in de Brabantse stad vielen aan het begin van de avond schoten en raakte de bestuurder van een auto zwaargewond. Het is nog onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld. De politie zette een groot deel van de straat af voor sporenonderzoek en roept via social media getuigen op zich te melden.

Zwaargewonde door schietpartij Eindhoven
Zwaargewonde door schietpartij Eindhoven (Foto: ANP)

Calvin Harris blijft bestbetaalde dj

Calvin Harris was afgelopen jaar wederom de best betaalde dj ter wereld. De Schot, die wel genoegen moest nemen met een daling van zijn inkomen, voert de jaarlijkse lijst van zakenblad Forbes voor het vierde jaar op rij aan.

Calvin harkte de afgelopen twaalf maanden 63 miljoen dollar (56 miljoen euro) bij elkaar, berekende Forbes. Vorig jaar voerde de dj en producer de lijst aan met een inkomen van 66 miljoen dollar (59 miljoen euro).

Tiësto blijft de bestbetaalde Nederlandse dj. Tijs Verwest staat dit jaar op de tweede plek, met een jaarinkomen van 38 miljoen dollar (34 miljoen euro). Tiësto verdiende volgens Forbes goed aan de meer dan honderd optredens die hij verzorgde.

Martin Garrix
David Guetta, de nummer twee van vorig jaar, staat dit keer op de derde plek. De Fransman, die tekende voor het officiële lied van het EK voetbal, kreeg 28 miljoen dollar (25 miljoen euro) bijgeschreven op zijn bankrekening. Zedd en Steve Aoki maken de top vijf compleet.

Tiësto is niet de enige Nederlander in het lijstje. Ook Afrojack en Martin Garrix haalden de top. Afrojack staat met een inkomen van 15 miljoen dollar (13 miljoen euro) op de elfde plaats, Martins jaarinkomen van 16 miljoen dollar (14 miljoen euro) leverde hem de negende positie op.

Calvin Harris blijft bestbetaalde dj
Calvin Harris blijft bestbetaalde dj (Foto: BuzzE)

Douwe Bob voelt zich 'loser' tussen olympiërs

Douwe Bob geniet volop van zijn verblijf in Rio de Janeiro, waar hij woensdag en donderdag optreedt in het Holland Heineken House. Toch knaagt er iets. "Ik voel me ook wel een beetje een loser tussen al die mensen die zo super heftig sporten, het is best confronterend", zei Douwe in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op 100% NL.

Douwe viel met zijn neus in de boter in het Holland Heineken House, waar dinsdagavond (lokale tijd) vier huldigingen plaatsvonden. "Normaal voel ik met niet zo Nederlands eigenlijk. Ik heb nooit zoveel met m'n eigen land of zo. Maar hier tussen al die sporters, ja man. Dan voel je toch opeens een trots dat je Hollander bent."

Voor Douwe, die vliegangst heeft, is zijn verblijf in Rio zijn eerste verre reis. "De eerste keer dat ik over de plas vlieg. Het is hier zo te gek. Echt niet normaal die vibe hier."

Als het aan de zanger ligt, is het niet de laatste keer dat hij in de Braziliaanse stad is. "Ik wil hier ooit wonen. Het is bizar, maar dat meen ik echt. Rio geeft een gevoel en een soort van vrijheid is er hier, ik durf zelfs zeker te zeggen dat ik hier ga wonen. Nu nog niet maar over een jaar of zeven, acht... zeker."

Douwe Bob voelt zich 'loser' tussen olympiërs
Douwe Bob voelt zich 'loser' tussen olympiërs (Foto: BuzzE)

Sterke inbraaksoftware NSA 'ligt op straat'

Hack-software die wordt toegeschreven aan de Amerikaanse geheime dienst NSA is open en bloot op internet terechtgekomen. Deskundigen en oud-medewerkers van de NSA waarschuwen in The Washington Post voor mogelijk misbruik van het digitale inbrekersgereedschap.

"Dit is zonder twijfel de sleutel tot het koninkrijk", drukte een voormalig NSA-medewerker het uit. "Dit soort spul kan de veiligheid van een heleboel grote netwerken van overheden en bedrijven hier en in het buitenland ondermijnen."

Het bestand van zo'n 300 megabyte is online gezet door mensen die zichzelf de Shadow Brokers noemen. Ze beweren dat ze nog veel meer van de software in handen hebben, maar daar moet 500 miljoen dollar in Bitcoins voor worden neergeteld. "Totale nonsens", reageert beveiligingsexpert Nicholas Weaver van de Universiteit van Californië tegenover The Washington Post. "Bitcoin is veel te traceerbaar voor zo'n Doctor Evil-achtige intrige."

Sterke inbraaksoftware NSA 'ligt op straat'
Sterke inbraaksoftware NSA 'ligt op straat' (Foto: ANP)

Frank Visser kan werk niet meer aan

Frank Visser redt het niet meer in zijn eentje. De televisierechter heeft het zo druk dat hij op zoek is naar een assistent, vertelde hij woensdagochtend in de 100% NL-ochtendshow van Lex Gaarthuis.

"Het gaat vooral om iemand die het voorwerk van mijn zaken wil doen", vertelde Frank over de vacature. "Of een jurist die graag bij de televisie wil werken of een ervaren iemand bij de televisie met een juridische achtergrond."

Franks assistent gaat achter de schermen werken, maar toch zegt de tv-rechter op zijn hoede te zijn. "Ik moet een beetje opletten, hè, dat ik niet mijn eigen concurrentie binnenhaal."

Volgens Frank, die vorig jaar de overstap maakte van de NCRV naar SBS6, krijgt zijn toekomstige rechterhand een prima salaris. "We betalen genoeg, daar kun je met gemak een gezinnetje van onderhouden."

Frank Visser kan werk niet meer aan
Frank Visser kan werk niet meer aan (Foto: BuzzE)

Cisco ontslaat 14.000 medewerkers

De Amerikaanse producent van netwerkapparatuur Cisco Systems gaat fors snijden in haar personeelsbestand. Wereldwijd worden 14.000 medewerkers ontslagen, twintig procent van het totale aantal medewerkers. Aan verschillende medewerkers is gevraagd of ze eerder met pensioen willen, aldus de Amerikaanse nieuwswebsite CRN die zich baseert op bronnen binnen het bedrijf.

Cisco, dat ook een vestiging in Nederland heeft, probeert een omslag te maken van een hardware-georiënteerde organisatie naar een software-georiënteerd bedrijf.

Cisco wil geen commentaar geven. In april werkten bij Cisco 73.000 mensen, het bedrijf heeft al tal van ontslagrondes achter de rug. Het zou echter de eerste keer in de historie van het 32 jaar oude bedrijf zijn dat er zoveel medewerkers moeten vertrekken.

Cisco ontslaat 14.000 medewerkers
Cisco ontslaat 14.000 medewerkers (Foto: BuzzT)

Turkije laat 38.000 gevangenen vrij

Turkije gaat 38.000 gedetineerden voorwaardelijk in vrijheid stellen. Minister Bekir Bozdag van Justitie liet woensdag via Twitter weten dat de regering daarover een decreet uitvaardigt.

Het is niet bekend welke gevangenen vrijkomen en onder welke voorwaarden dat gebeurt. De meeste Turkse gevangenissen zijn overvol. Dat probleem is groter geworden door de aanhouding van tienduizenden mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij de mislukte couppoging half juli.

Minister Bekir Bozdag tweet: "Het directe gevolg van deze regeling is dat ongeveer 38.000 gevangenen zullen worden vrijgelaten uit zowel open als gesloten afdelingen van gevangenissen."

Turkije laat 38.000 gevangenen vrij
Turkije laat 38.000 gevangenen vrij (Foto: ANP)

Trump richt zich op zwarte kiezer

In een toespraak in de staat Wisconsin heeft Donald Trump de zwarte bevolking beloofd dat hij hun banen gaat beschermen. De Republikeinse presidentskandidaat waarschuwde dat zijn Democratische rivale Hillary Clinton miljoenen werkvergunningen aan minderheden wil verstrekken en dat zwarten met lage inkomens daarvan het slachtoffer worden.

"Ik vraag om de stem van elke Afro-Amerikaanse kiezer die vandaag de dag in onze samenleving worstelt om een andere en veel betere toekomst te krijgen", zei Trump dinsdag (plaatselijke tijd) in West Bend. Volgens Trump ziet Clinton zwarten alleen als stemmen en "niet als individuele mensen die een betere toekomst verdienen".

Trump probeert zwarte kiezer te paaien
Trump probeert zwarte kiezer te paaien (Foto: ANP)

Open brief Rousseff aan volk over corruptie

De geschorste president Dilma Rousseff van Brazilië is bereid een referendum te organiseren over de vraag of er vervroegde verkiezingen moeten komen. Dat staat in een open brief die ze aan het volk en aan de Senaat gestuurd heeft. Ze stelt wel een voorwaarde: als het referendum er komt, kan ze eind augustus niet worden afgezet. In de vier pagina's tellende brief geeft ze ook aan onschuldig te zijn, maar wel fouten te hebben gemaakt. Die fouten zijn echter niet zo groot dat een impeachmentprocedure noodzakelijk is. Rousseff waarschuwt in de brief ook voor een coup, als ze moet vertrekken

De president zit al lang thuis, ze werd in mei geschorst omdat ze beschuldigd werd van fraude met publieke fondsen.

Vorige week stemde de Braziliaanse Senaat nog in met een afzettingsprocedure. Na een bijna zeventien uur durende sessie, waren 59 politici voor de impeachmentprocedure. Als Rousseff definitief uit haar ambt wordt gezet, zal interim-president Michel Temer de rest van haar termijn staatshoofd zijn.

Open brief Rousseff aan volk over corruptie
Open brief Rousseff aan volk over corruptie (Foto: ANP)

ABN AMRO zet mes verder in kosten

ABN AMRO verwacht de kosten van ondersteunende en controlerende activiteiten vanaf volgend jaar met een kwart te kunnen verlagen en blijft op zoek naar verdere mogelijkheden voor bezuinigingen. Dat meldde de bank woensdag bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

ABN heeft in totaal voor 200 miljoen euro aan besparingen in kaart gebracht, die voor een significant deel in 2017 worden gerealiseerd. Daarbij gaat het om een combinatie van "personele en niet-personele kosten", aldus de bank. "Verdere kostenbesparingen op andere gebieden worden op dit moment geïnventariseerd en zullen dit jaar in gang worden gezet", liet het concern verder weten.

ABN zag zijn nettowinst vorig kwartaal met 35 procent dalen naar 391 miljoen euro. Dat kwam vooral door de schikking rond rentederivaten voor ondernemers. De onderliggende winst steeg met 10 procent naar 662 miljoen euro.

Schikking
De bank besloot eind juli mee te werken aan de schikking voor ondernemers aan wie in de afgelopen jaren ongeschikte rentederivaten zijn verkocht. Die schikking voorziet in een meer coulante behandeling van klachten, waardoor ABN zijn voorziening voor de kosten ervan met 239 miljoen euro moest verhogen. Dat bedrag ging ten koste van de winst in het tweede kwartaal.

ABN profiteerde vorig kwartaal wel van het herstel in de Nederlandse economie. De afschrijvingen op oninbare leningen liepen weliswaar op tot 54 miljoen euro, maar bleven daarmee volgens de bank "beperkt". Daarbij namen de voorzieningen voor problemen met bedrijfsleningen af.

ABN AMRO zet mes verder in kosten
ABN AMRO zet mes verder in kosten (Foto: ANP)

Rio Vandaag - woensdag 17 augustus

Dag twaalf van de Olympische Spelen in Rio. Gisteren was het wederom een goede dag voor de Nederlandse sporters met olympisch goud voor zwemmer Ferry Weertman en zeilster Marit Bouwmeester.

Nederlanders in actie

Vandaag gaat in het atletiekstadion de meerkamp voor mannen van start. Namens Nederland doen Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun mee. De heats voor de 800 meter voor vrouwen worden ook gelopen met voor Nederland in actie Sifan Hassan. De halve finales van de 200 meter voor mannen worden gelopen met namens Nederland Churandy Martina op de baan.

Eelco Sintnicolaas komt vandaag in actie (Foto:Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Vandaag is ook de tweede manche van het springen voor landenteams bij het paardrijden. Na de eerste manche gaan Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en gastland Brazilië aan de leiding.

Jessica Blaszka komt ook in actie. Zij is de eerste Nederlandse worstelaarster die uitkomt op de Spelen. Ze werd Europees kampioen bij de junioren in 2007, 2008 en 2009 en baarde in september 2015 opzien met een derde plaats op de WK. Zij moet het morgen opnemen tegen de Amerikaanse Haley Ruth Augello. Bij het boksen speelt Nouchka Fontijn in de kwartfinales onder de 75 kilogram.

Om vijf uur vanmiddag nemen de Nederlandse hockeyvrouwen, de olympisch kampioen van vier jaar geleden, het in de halve finale op tegen Duitsland. Voor de BMX-ers begint vandaag ook de Spelen. Merle van Benthem, Laura Smulders, Twan van Gendt, Jelle van Gorkom, Niek Kimmann komen allen in actie in de kwalificaties.

Bijzonderheden

Het taekwondotoernooi begint vandaag met de lichtste gewichtsklassen bij de mannen en vrouwen. Bij de mannen is dat de klasse tot 58 kilogram en daar zou zomaar een grote politieke rel kunnen ontstaan. Vice-Europees kampioen Ron Atias uit Israël heeft een redelijke kans om de halve finales te bereiken en daarin zou hij naar alle waarschijnlijkheid tegen de Iraniër Farzah Ashourzadeh staan, de topfavoriet voor goud. Iraanse sportfans hebben helemaal niks tegen Israëliërs, maar hopen toch dat Atias de halve finales niet haalt. Waarom? Als dat wel zo is, moet Ashourzadeh zich gedwongen door de overheid terugtrekken, de nachtmerrie van alle sportfans in Iran, waar taekwondo een populaire sport is.

 Medaille evenementen

Tijd Sport Onderdeel
15.00 uur Paardensport Springen landenteams*
16.50 uur Badminton Finale gemengddubbel
16.55 uur Atletiek Finale 3.000m steeple chase mannen
18.05 uur Zeilen Medal race 470 vrouwen*
19.05 uur Zeilen Medal race 470 mannen
21.30 uur Boksen Finale -69 kg mannen
22.05 uur Worstelen Finale vrije stijl 48 kg vrouwen
23.15 uur Worstelen Finale vrije stijl 58 kg vrouwen
00.00 uur Worstelen Finale vrije stijl 69 kg vrouwen
00.30 uur Tafeltennis Finale landenteams mannen
02.15 uur Atletiek Finale verspringen vrouwen
03.00 uur Taekwondo Finale -49 kg vrouwen
03.15 uur Taekwondo Finale -58 kg mannen
03.30 uur Atletiek Finale 200 meter vrouwen*
03.55 uur Atletiek Finale 100 meter horden vrouwen
03.59 uur Beachvolleybal Finale vrouwen

* (Mogelijk) met Nederlander(s)

Minister stelt Amerika vragen over voorkennis

Minister Ard van der Steur (Veiligheid) heeft de Verenigde Staten gevraagd om 'nadere duiding van berichten over voorkennis van de FBI'. Dat staat in een brief die aan de Tweede Kamer is gestuurd naar aanleiding van Kamervragen van de PVV. In mei 2015 was PVV-leider Geert Wilders aanwezig bij een Mohammed-cartoonexpositie in het Amerikaanse Garland. Kort na zijn vertrek werd bij de ingang van het Curtis Culwell Center door twee personen een aanslag gepleegd.

In rechtbankverklaringen geeft een undercoveragent van de FBI aan dat hij vooraf sms-contact had met een van de aanvallers over de aanslag.

Wilders wilde ook weten of de Amerikaanse autoriteiten Nederland op de hoogte hebben gesteld over de voorkennis van de FBI. Volgens Van der Steur is dit niet gedaan.

In een reactie aan de website The Post Online geeft Wilders aan dat hij woensdag vervolgvragen zal stellen. "Want vogelvrije bezoeken aan de VS zijn voor niemand aangenaam me dunkt."

Minister stelt Amerika vragen over voorkennis
Minister stelt Amerika vragen over voorkennis (Foto: ANP)

Werkloosheid 25- tot 30-jarigen daalt sterk

De werkloosheid onder 25- tot 30-jarigen is de afgelopen twee jaar in Nederland sterk gedaald. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Vorig kwartaal was 5 procent van de 25- tot 30-jarigen in Nederland werkloos. Twee jaar eerder stond die teller nog op 7,3 procent. Deze groep startte op de arbeidsmarkt in de slechte jaren vanaf de financiële crisis van 2008. In het tweede kwartaal van 2013 piekte de werkloosheid in de groep mede daardoor op 7,7 procent, tegen slechts 2,6 procent vijf jaar eerder.

Ondanks de verbetering in de afgelopen jaren zijn 25- tot 30-jarigen nog altijd vaker werkloos dan Nederlanders van 30 tot 45 jaar. De 25- tot 30-jarigen met een baan hebben daarnaast vaker een flexibel contract dan hun oudere collega's.

Werkloosheid 25- tot 30-jarigen daalt sterk
Werkloosheid 25- tot 30-jarigen daalt sterk (Foto: ANP)

John Legend zingt op Ground Zero

John Legend trad dinsdag op bij de officiële opening van het overdekte winkelcentrum Oculus op Ground Zero, de plek in New York waar in 2001 de twee torens van het World Trade Centre instortten. Ook Leslie Odom Jr. en het koor Harlem Gospel Choir traden op voor het winkelende publiek.

John herinnerde zich hoe hij in 2001 nog geen platencontract had, meldt New York Post. "Ik woon al heel lang in New York. Ik was hier in 2001 toen de stad werd gebroken, maar we zijn sterk nu en in staat opnieuw te bouwen. Ik probeerde toen een platencontract te krijgen en werd afgewezen door elk label, ook het label waarbij ik nu getekend heb. Ik bleef het proberen."


John Legend zingt op Ground Zero (video: YouTube)

Tracy Morgan masturbeerde veel voor herstel

Tracy Morgan masturbeerde zich suf toen hij vorig jaar na zijn ongeluk in het ziekenhuis lag. Dat onthulde de komiek aan Howard Stern, die hem in zijn radioshow dinsdag vroeg wanneer hij zichzelf na zijn ongeluk voor het eerst weer kon bevredigen.

"Mijn piemel heeft mijn hand een contactverbod opgelegd", grapte Tracy. Een keer werd hij zelfs betrapt door de verpleegsters, toen zijn hartmachine een signaal gaf. "Je kan er de pijn door vergeten", verklaarde Tracy verder.

Tracy raakte zwaargewond bij een auto-ongeluk in 2014, waarbij zijn goede vriend en mentor Jimmy Mac overleed.

Tracy Morgan masturbeerde veel voor herstel
Tracy Morgan masturbeerde veel voor herstel (Foto: BuzzE)

Cameraschild bij vliegveld Zaventem

Rond de luchthaven van Zaventem treedt binnenkort een cameraschild in werking dat alle toegangswegen bewaakt. Het systeem kan nummerplaten herkennen en alarm slaan wanneer verdachte voertuigen naderen. "Alleen op gerichte tijdstippen zullen manschappen dan nog extra controles uitvoeren," meldt de Belgische overheid in dagblad De Morgen.

Sinds de aanslagen van 22 maart geldt een scherpere bewaking op de luchthaven van Zaventem. Zwaarbewapende agenten controleren elke wagen. Het is echter geen geheim dat de top van Brussels Airport voorstander is van 'discretere' bewaking.

Cameraschild bij vliegveld Zaventem
Cameraschild bij vliegveld Zaventem (Foto: ANP)

Bella Hadid poseert naakt in Vogue

Bella Hadid heeft naakt geposeerd voor de Franse editie van Vogue. De jongere zus van het model Gigi Hadid staat op de cover van het blad in kleding van het merk Dior, maar op de pagina's binnenin het blad is ze helemaal bloot.

De 19-jarige brunette is blij met het resultaat. "Bedankt dat jullie mijn ogen hebben geopend voor een nieuwe kunstvorm", schrijft ze bij een voorproefje op Instagram aan fotografen Mert Alas en Marcus Piggot. "Bedankt voor de kans en ervaring", schrijft ze verder aan Vogue.

Bella, de dochter van de Nederlandse realityster Yolanda Hadid, staat deze maand ook al op de cover van Vogue in Japan en Glamour in Rusland.

Mexico bevestigt ontvoering zoon 'El Chapo'

Ivan Guzman is inderdaad een van de personen die ontvoerd is uit een restaurant in badplaats Puerto Vallarta. De geruchten die hierover gingen, zijn bevestigd door de autoriteiten. Ivan Guzman is een zoon uit het eerste huwelijk van drugsbaas Joaquín Guzmán alias El Chapo. Het duurde lang voordat duidelijk werd of de zoon echt bij de ontvoerde slachtoffers zat, omdat in het etablissement valse identiteitsbewijzen zijn gevonden.

Volgens lokale media gaat het verder om een neef van de drugsbaas. De mannen zouden in het restaurant aanwezig zijn geweest om een vrijgezellenfeest te vieren.

Acht gewapende mannen ontvoerden maandag meerdere leden van het beruchte Sinaloa-drugskartel uit het restaurant in het centrum van Puerto Vallarta.

Toeristenoord Puerto Vallarta, dat aan de Grote Oceaan ligt, is ook het werkterrein van het Jalisco New Generation-kartel. Deze bende wordt de laatste jaren steeds machtiger.

Mexico bevestigt ontvoering zoon 'El Chapo'
Mexico bevestigt ontvoering zoon 'El Chapo' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zonnig en warm

De dag start hier en daar met wat misbanken, maar die lossen al snel weer op. Het noorden heeft eerst nog wat last van bewolking, maar ook daar breekt de zon vrij snel door en wordt het plaatselijk zo'n 22 graden op de Wadden. In het zuiden van het land is het warmer met gemiddeld 25 graden. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind.

Zon op 06:26
Zon onder 21:00
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Deze prachtige zonsondergang werd vastgelegd door Papabear.

Achter de wolken schijnt de zon (Foto: Papabear)
Achter de wolken schijnt de zon (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1672 Groningen werd ontzet. Deze gebeurtenis wordt sinds 1700 herdacht op 28 augustus.
1833 De Royal William, het eerste stoomschip dat de Atlantische Oceaan over zou steken, vertrok uit Nova Scotia.
1970 In het Duitse Melz werd een archeologische vondst gedaan, de Hellebaarden van Melz.
1983 In Blankenberge werd een zesling geboren: Bruno, Tom, Jelle, Arne, Veerle en Lode waren allen kerngezond.
1998 De president van de Verenigde StatenBill Clinton gaf toe een "onbehoorlijke" relatie te hebben gehad met Monica Lewinsky, een stagiaire van het Witte Huis.
2005 Het Duitse hooggerechtshof verbood een herdenkingsmars ter ere van Rudolf Hess.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Hoogopgeleide oudere lust wel een neut

Hoogopgeleide 65-plussers zijn vaker "stevige drinkers" dan hun laagopgeleide leeftijdsgenoten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) neemt vooral bij deze groep het aantal overmatige drinkers toe met de leeftijd.

Volgens het statistiekbureau drinkt 15 procent van de hoogopgeleide ouderen "overmatig", bijna twee keer zoveel als 25- tot 45-jarigen. Onder de drinkers met een lage opleiding is het aandeel overmatige drinkers juist lager onder 65-plussers vergeleken met jongere mensen.

Bijna negen op de tien hoogopgeleide 65-plussers geven aan wel eens alcohol te drinken. Onder hun laagopgeleide leeftijdsgenoten zijn dat er bijna zeven op de tien.

Het CBS stelt ook vast dat het alcoholgebruik van mannen met een lage opleiding - als ze drinken - vaker overmatig is. "Ruim 14 procent van de laagopgeleide drinkende mannen geeft aan meer dan 21 glazen alcohol per week te drinken, terwijl dit nog geen 11 procent is onder hoog opgeleide drinkende mannen."

Onder drinkende vrouwen is het aandeel overmatige drinkers vergelijkbaar over alle opleidingsniveaus.

Hoogopgeleide oudere lust wel een neut
Hoogopgeleide oudere lust wel een neut (Foto: ANP)

82.000 mensen geëvacueerd om bosbrand VS

In de Amerikaanse staat Californië zijn 82.000 mensen geëvacueerd vanwege een snel groeiende bosbrand. De mensen worden op verschillende plekken ondergebracht, onder meer in de gymzaal van een middelbare school, zo melden de sheriff en de brandweer via Twitter. Het vuur verspreidt zich razendsnel. Vijftien brandweerkorpsen proberen het vuur te bestrijden, nog eens 750 medewerkers zijn onderweg.

Verschillende brandweerlieden kwamen klem te zitten door het oplaaiende vuur met verwondingen als gevolg. De staat wordt al langer geteisterd door grote bosbranden. Duizenden hectares zijn aangetast, onder meer in de buurt van Los Angeles waar deze zomer brand ontstond door een illegaal kampvuur dat onbeheerd werd gelaten.

82.000 mensen geëvacueerd om bosbrand VS
82.000 mensen geëvacueerd om bosbrand VS (Foto: ANP)

Drama voor Braziliaanse volleybalsters

Het was niet bepaald de dag van de Braziliaanse sportvrouwen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Nadat de handbalsters, voetbalsters en het topduo in het beachvolleybal uitgeschakeld werden gingen ook de zaalvolleybalsters voor de bijl.

In een stampvol Maracanãzinho begon Brazilië nog uitstekend tegen China en werd de eerste set met 25-15 overtuigend gewonnen. Vanaf dat moment herpakten de Chinezen zich en begon het echt spannend te worden. Met 25-23 en 25-22 kwam de Aziatische ploeg op voorsprong, maar een zinderende vierde set bracht het thuisland weer langszij: 25-22.

In de laatste set had China constant nipt de overhand en in de slotfase leek het alsof de Braziliaanse vrouwen de druk niet meer aankonden. Op twee cruciale momenten gingen services buiten de lijnen en in het net, wat ze de das omdeed. China maakte het bijzonder knap af dankzij Zhu Ting: 15-13, waarmee de droom op olympisch volleybalgoud voor het eigen, volleybalgekke publiek voor de Braziliaanse ploeg uiteen spatte. China neemt het in de halve finales op tegen Nederland, dat in de groepsfase nog overtuigend won van de Aziaten.

De andere kwartfinales leverde weinig spannende wedstrijden op. Servië was ietwat verrassend veel te sterk voor Rusland en won met 3-0, onder meer dankzij een voor Rusland zeer pijnlijke 25-9 in de eerste set. De Amerikaanse favorieten hadden weinig moeite met Japan, dat met 3-0 ten onder ging. 

Op de echt belangrijke momenten was China simpelweg scherper (PROSHOTS/Action Images)
Op de echt belangrijke momenten was China simpelweg scherper (PROSHOTS/Action Images)

Braziliaanse voetbalsters na penalties uitgeschakeld

De olympische droom van de Braziliaanse voetbalsters is voorbij: ze zullen in eigen land hooguit een bronzen medaille winnen. In de halve finale bleek Zweden na een redelijk saai duel de beste in de strafschoppenserie.

Brazilië was vrijwel de hele wedstrijd de beste en liet maar liefst 33 schoten noteren, tegen de zes van Zweden, waaronder tien op doel. Het leverde echter geen goals op, ook na verlenging niet. In de penaltyserie stopten zowel de Braziliaanse keepster Barbara als haar Zweedse collega Hedvig Lindahl een penalty, maar Lindahl herhaalde dat bij een strafschop van Andressa nog eens. Lisa Dahlkvist kon Zweden daarna naar de finale schieten en dat deed ze.

Zweden zal om het goud strijden tegen Duitsland, dat Canada naar de wedstrijd om brons verwees. Melanie Behringer verzilverde halverwege de eerste helft een penalty, waarna Sara Däbritz na ruim een uur spelen de score verdubbelde. Het bleef bij 2-0 en dus zal Canada Brazilië moeten verslaan wil het alsnog een bronzen medaille winnen. 

Barbara kan de beslissende penalty van Dahlkvist niet stoppen (PROSHOTS/Action Images)
Barbara kan de beslissende penalty van Dahlkvist niet stoppen (PROSHOTS/Action Images)

Fantastische 'buzzer beater' in kwartfinales basketbaltoernooi

De Amerikaanse basketbalsters blijven oppermachtig op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De vijf groepswedstrijden van de absolute topfavorieten werden gewonnen met gemiddeld maar liefst 40,8 punten verschil en ook in de kwartfinales was er geen houden aan.

Japan hield de Amerikaanse topploeg in de eerste twee kwarten nog verrassend goed bij en stond bij rust 'maar' tien punten achter: 56-46. In het derde kwart nam de VS echter afstand en vooral een 29-5 in het vierde kwart maakte het definitieve verschil. Maya Moore en Diana Taurasi scoorden beiden negentien punten en dat hielp de VS naar een 110-64 zege en een plekje in de halve finales. Daarin speelt de ploeg tegen Frankrijk, dat dankzij een fantastisch laatste kwart afrekende met Canada: 68-63.

Brittney Griner is de ster van de Amerikaanse topfavorieten (PROSHOTS/Action Images)
Brittney Griner is de ster van de Amerikaanse topfavorieten (PROSHOTS/Action Images)

De andere halve finale gaat verrassend tussen Servië en Spanje. De Servische vrouwen zijn er voor het eerst sinds 1992 weer bij en stonden tegenover Australië, een van de absolute topploegen in het vrouwenbasketbal. De wedstrijd ging volledig gelijk op en werd pas in de slotseconden beslist. Ana Dabovic bracht haar ploeg op voorsprong en een vrije worp met tien seconden op de klok deed Australië de das om: 73-71. Spanje rekende in een zo mogelijk nog veel spanneder kwartfinale af met Turkije. Pas in letterlijk de allerlaatste seconde van het duel werd de wedstrijd beslist: Anna Cruz schoot Spanje 'in de buzzer' naar 64-62. 

De ongelooflijke 'buzzer beater' van Anna Cruz, die Spanje naar de halve finales schiet (Bron: YouTube)

Discutabel Servisch worstelgoud op Spelen

Servië heeft het eerste olympisch goud van de Spelen in Rio de Janeiro binnen. Worstelaar Davor Stefanek pakte in het Grieks-Romeins worstelen tot 66 kilogram het goud na een finale waar door menigeen de nodige vraagtekens bij werden gezet.

Stefanek stond in de finale tegenover de Armeniër Migran Arutyunyan, die vroeg in het gevecht het enige 'echte' punt van het duel maakte. De Serviër kreeg aan het eind echter een punt toegewezen omdat Arutyunyan niet actief genoeg zou zijn geweest, terwijl Stefanek zelf in de gehele zes minuten nauwelijks aan leek te vallen. Door het strafpunt van de Armeniër stond het 1-1 en bij een gelijkspel wint de worstelaar die als laatste een punt 'gescoord' heeft: Stefanek, tot groot ongenoegen van het publiek en worstelfans vanover de hele wereld, die al met beschuldigingen van corruptie kwamen: de voorzitter van de wereldworstelbond is immers een Serviër.

Hoe dan ook, het goud was voor Stefanek en zilver voor Arutyunyan. Shmagi Bolkvadze uit Georgië pakte één van de twee bronzen medailles. De andere ging naar de Azeri Rasul Chunayev, die vorig jaar in de klasse tot 71 kilogram nog wereldkampioen werd.

Stefanek laat zien het turnen ook prima te beheersen (PROSHOTS/Action Images)
Stefanek laat zien het turnen ook prima te beheersen (PROSHOTS/Action Images)

Niet lang na de controversiële finale tussen Stefanek en Arutyunyan mocht Armenië overigens alsnog juichen. In de klasse tot 98 kilogram maakte regerend wereldkampioen Artur Aleksanyan zijn favorietenrol helemaal waar. Hij gaf de Cubaan Yasmany Lugo in de finale geen schijn van kans en veroverde het goud. Cenk Ildem uit Turkije won brons, net als uittredend kampioen Ghasem Rezaei uit Iran. 

Chinese dames met machtsvertoon naar tafeltennisgoud

De Chinese tafeltennissters hebben zoals verwacht met groot vertoon van macht het olympisch goud in de landenwedstrijd gewonnen. In de finale kon Duitsland geen enkele partij bieden. 

Li Xiaoxia, individueel goed voor zilver in Rio, maakte namens China 1-0 door de Duitse Han Ying in drie games te verslaan. De nummer één van de wereld, Liu Shiwen, werd in het enkelspel niet ingezet, maar bracht China hier wel op 2-0 na een doodsimpele zege op Petrissa Solja. Vervolgens nam ze het met olympisch enkelspelkampioene Ding Ning op tegen Solja en Shan Xiaona, wat met 3-1 ook weinig problemen opleverde. Brons was er voor Japan, dat Singapore met 3-1 versloeg. 

Sprookje Angolese handbalsters voorbij

Het sprookje van de Angolese handbalsters op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is voorbij. In de groepsfase maakte de Afrikaanse ploeg furore met prachtige zeges op Roemenië en Montenegro, maar in de kwartfinales tegen Rusland kwam er een einde aan de Spelen.

Angola opende de score en kwam vervolgens lang mee met Rusland, maar aan het eind van de eerste helft keken ze tegen een achterstand van vier goals aan. Dat werd in de tweede helft niet meer goedgemaakt en hoewel Angola nog in de buurt kwam plaatste Rusland zich voor de halve finales.

Daarin komt Rusland uit tegen Noorwegen, dat gehakt maakte van Zweden. Al bij rust stond het 19-7 voor de Noorse wereldkampioenen en daar viel voor Zweden in de tweede helft niks meer tegen te doen: het duel eindigde in een 33-20 zege. Nederland speelt in de andere halve finale tegen Frankrijk. 

De imposante Angolese keepster Teresa Almeida ontwikkelde zich in Rio tot een ware publiekslieveling, zowel dankzij haar verschijning als meerdere geweldige reddingen (PROSHOTS/Action Images)
De imposante Angolese keepster Teresa Almeida ontwikkelde zich in Rio tot een ware publiekslieveling, zowel dankzij haar verschijning als meerdere geweldige reddingen (PROSHOTS/Action Images)

Jamaicaans goud op 110 meter horden

Omar McLeod heeft goud gepakt op de 110 meter horden. De Jamaicaan had een goede start en maakte eigenlijk geen fouten op de horden, waardoor hij tot een tijd van 13.05 kwam. Doordat Orlando Ortega een slechte start had en de rest van de concurrenten niet alle horden goed namen was het eigenlijk niet lastig voor de Jamaicaan.

Achter de Jamaicaan was er een spannende competitie voor de tweede plaats. Ronnie Ash schakelde zichzelf uit door over de laatste horde te schakelen terwijl Pascal Martinot-Lagarde zoals wel vaker de horden vaker raakte dan miste en zodoende uiteindelijk vierde werd. Dimitri Bascou lag lang tweede, maar werd uiteindelijk derde door wat slordigheidsfoutjes. Het was Ortega die tweede werd door na zijn enige foutje, de zwakke start, een goede race te lopen. Hij kwam een tiende tekort om het goud mee naar huis te kunnen nemen.

Matige hoogspringcompetitie gewonnen door Drouin

Derek Drouin heeft goud gewonnen bij het hoogspringen in Rio de Janeiro. Dit deed hij in een competitie die nooit echt spannend werd. Hij was de enige die over 2.38 kwam bij zijn eerste poging, voldoende voor goud.

Drie heren bleven lang foutloos, naast Drouin kwamen ook Murat Barshim en Bohdan Bondarenko foutloos over 2.33. Drouin en Barshim deden datzelfde bij 2.36, terwijl Bondarenko over sloeg. De rest kwam niet over 2.36 en dus verdeelden deze drie de medailles. Bondarenko en Barshim sprongen echter niet meer goed, terwijl Drouin in een keer over 2.38 kwam. Dit was genoeg voor goud. Barshim pakte het zilver voor Bondarenko.

Hassan vijfde in finale 1500 meter, goud voor pupil Som

Hardloopster Sifan Hassan is er in de olympische finale op de 1500 meter niet in geslaagd een medaille te veroveren. De Nederlandse werd dit jaar geplaagd door blessureleed, maar was op tijd fit genoeg om op de Spelen voorin mee te kunnen doen.

Zoals voor Hassan te doen gebruikelijk is begon ze in de finale weer achteraan het veld, met favoriete Genzebe Dibaba pal voor haar. Halverwege de race ging de Ethiopische naar voren en Hassan liep mee in haar kielzog. Dibaba bleef het tempo opschroeven en dat werd teveel voor Hassan: ze moest Dibaba en de Keniaanse Faith Kipyegon laten gaan, terwijl de Britse Laura Muir mee leek te kunnen.

Muir bleek overmoedig te zijn geweest en werd weer gepakt door Hassan, die op haar beurt echter gepasseerd werd door het Amerikaanse duo Jennifer Simpson en Shannon Rowbury. Simpson greep brons, Hassan moest genoegen nemen met een naar omstandigheden knappe vijfde plek. Het goud was verrassend voor Kipyegon, pupil van de Nederlandse voormalig 800 meter-loper Bram Som, die Dibaba achter zich liet. 

Schippers overtuigend naar finale 200 meter

Dafne Schippers heeft zich in Rio de Janeiro overtuigend geplaatst voor de olympische finale op de 200 meter. De Nederlandse atlete was in de halve finales zelfs de snelste van allemaal, waarmee haar favorietenrol nog eens bevestigd werd - een rol die ze op de 100 meter niet had. 

Schippers stond in de halve finale naast de Jamaicaanse Elaine Thompson, de winnares van de 100 meter. Zij werd op het WK vorig jaar op de 200 meter nipt geklopt door Schippers. De Nederlandse wereldkampioene snelde naar een toptijd van 21,96 seconden, waar Thompson 22,13 noteerde. Dat was gelijk aan de tijd van Torie Bowie, de Amerikaanse die gezien wordt als uitdaagster van Schippers en Thompson. Niemand liep verder onder de 22,20 seconden. 

Superzwaargewicht Georgië naar goud en wereldrecord

Gewichtheffer Lasha Talakadze heeft de laatste gouden olympische gewichthefmedaille van de Spelen in Rio de Janeiro gewonnen. De 22-jarige wereldkampioen was oppermachtig in de klasse boven 105 kilogram, zeker nadat zijn op papier enige serieuze rivaal, de Iraniër Behdad Salimi, met drie foutpogingen uit de wedstrijd viel. 

Het trekken leverde gelijk een prachtig schouwspel op tussen Talakadze en Salimi. De Iraniër was met 214kg houder van het wereldrecord, maar Talakadze ging daar in zijn derde en laatste poging met speels gemak overheen: 215kg. Salimi had echter ook nog een kans en die greep hij met beide handen om het wereldrecord na krap een minuut terug te pakken: 216kg. Twee mannen gingen de strijd om brons aan: Gor Minasyan uit Armenië tilde 210kg omhoog, de Georgiër Irakli Turmanidze kwam tot 207kg.

Bij het stoten werd de strijd om goud op een rare manier beslist. Talakadze begon met 242kg, met succes, en zag Salimi naar 245kg gaan. Die leek hij op te tillen en de poging werd goedgekeurd, maar even later werd dat door de jury overruled: ongeldig. Bij poging twee gebeurde exact hetzelfde, waarna hij nog één poging had. Dat deed hij wederom op 245kg - waarmee hij zijn kans op goud weg leek te gooien - en ook dat lukte niet. Talakadze had het goud zo binnen, maar tilde nog 'even' 247 en 258 kilogram omhoog. Minasyan en Turmanidze kwamen beiden tot 241kg, wat betekende dat de Armeniër zilver pakte en de Georgiër brons. 

Talakadze knalt met speels gemak 258kg boven zijn hoofd (PROSHOTS/Action Images)
Talakadze knalt met speels gemak 258kg boven zijn hoofd (PROSHOTS/Action Images)

WoensdagCulinair #56 kokkerellen met kip

WoensdagCulinair banner 2

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   


Gemarineerde kip voor de grill of barbecue

   

Surinaamse kip

   

Ouderwetse geraden kip

   

Fruitige kip

   

Krokant gebakken kip

   

Kipnuggets

   

Kip curry

   

Brazilliaanse kipballetjes



Weer Chinees goud bij schoonspringen

China heeft er weer een gouden medaille bij in het schoonspringen. Dit keer was Yuan Cao ongenaakbaar op de drie meter plank individueel bij de mannen. De Chinees scoorde 24 punten meer dan de nummer twee. Een score van 547.60 was genoeg voor het goud.

Tot en met de eerste drie sprongen kon de Brit Jack Laugher redelijk mee met de Chinees. Beide heren kregen geregeld achten en negens voor hun sprongen. De vierde sprong viel tegen voor de Brit, hier waardeerden de jury de sprong slechts met zessen en zevens, waardoor Laugher de aansluiting kwijtraakte met Cao. Laugher scoorde uiteindelijk 523.85 en pakte het zilver.

Het brons ging naar de Duitser Patrick Hausding, die vooral met een matige sprong begon van 63.00 punten, daar waar de rest in de 80 punten startte. Hausding had wel de beste individuele sprong in de finale, aan zijn score op de vijfde sprong van 98.80 kon zelfs de Chinees niet tippen. Het mocht helaas niet baten, brons was het hoogst haalbare. 

Braziliaans publiek schreeuwt bokser naar goud

De Braziliaanse bokser Robson Concecaio heeft goud gepakt op de olympische spelen. Hij versloeg de Fransman Sofiane Oumiha op punten, gesterkt door het schreeuwende publiek. 

Al snel was het duidelijk dat Concecaio de sterker van de twee was. Hij was degene die de meeste rake klappen uitdeelde en zo was de overwinning eigenlijk na 2 ronden al binnen. Hij moest slechts op de been blijven, maar dat gebeurde goed. Hierdoor kon het publiek, dat tijdens de partij uiteraard al flink op de hand van Concecaio was, echt uit hun dak gaan om de eerste Braziliaanse bokser die goud heeft gewonnen op deze spelen.

Polen wil term 'Poolse kampen' verbieden

De Poolse regering wil een ieder die de concentratiekampen van de nazi's in Polen aanduidt als 'Poolse kampen' voortaan bestraffen. Wie zich toch van de benaming bedient, moet vrezen voor drie jaar gevangenisstraf.

De rechtse regering in Warschau stemde dinsdag in met een wetsvoorstel dat "beledigende uitlatingen die de reputatie van Polen schaden" in het vervolg strafbaar stelt, bericht de Poolse nieuwszender TVP Info. Daaronder valt ook de term 'Poolse kampen', waaraan de regering zich al lange tijd ergert. De aanduiding suggereert volgens haar dat de Polen medeschuldig zijn aan de Holocaust. Vooral de buitenlandse pers en buitenlandse politici zouden zich eraan bezondigen.

De Poolse staat zou van overtreders ook een schadevergoeding mogen vragen, meldt de BBC.

Polen wil term 'Poolse kampen' verbieden
Polen wil term 'Poolse kampen' verbieden (Foto: ANP)

Zilver voor baanrenner Büchli op keirin

Baanwielrenner Matthijs Büchli heeft op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro verrassend zilver gepakt. De 23-jarige Nederlander kwam in een zinderende finale als tweede over de streep.

De finale begon bijzonder controversieel, doordat eerst favoriet Jason Kenny en daarna de Duitser Joachim Eilers valse starts maakten. Het leidde tot veel discussie, maar uiteindelijk werd de finale toch op gang geschoten, met alle zes finalisten van de partij.

Büchli wachtte tijdens de race lang in het wiel van de Maleisiër Azizul Awang, die op zijn beurt bij Kenny in het wiel bleef. Op het moment dat de Brit naar voren reed volgden Awang en Büchli hem, waarbij de Nederlander een perfecte positie kon innemen. Hij pakte het zilver op 0,04 seconden van Kenny, vlak voor Awang. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.