Alberda per direct weg bij zwembond

Joop Alberda vertrekt per direct als technisch directeur bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). Een verschil van inzicht in het management van de nationale zwemploeg is de oorzaak van zijn besluit. “Dat veroorzaakt onrust en in het belang van de topsporters heb ik daarom besloten niet mee te gaan naar Rio”, legt Alberda uit aan de NOS

De 64-jarige Fries maakt zich zorgen over de strubbelingen, die het ideale prestatieklimaat dat Alberda voor ogen heeft in de weg zouden staan. "Voor nu en vooral straks tijdens de Spelen. Ik hecht aan bepaalde topsportwaarden die essentieel zijn.”  

Eigenlijk zouden de Spelen het laatste toernooi worden voor Alberda als technisch directeur. Nu vier weken voor de Spelen heeft de 'ruis in het management' doen besluiten om al eerder zijn taken bij de KNZB neer te leggen. Alberda handelt deze week alleen nog wat laatste zaken af. Hans van Goor zal in Rio de Janeiro als de chef d'equipe fungeren. 

Vorig jaar al kwamen er negatieve berichten vanuit de zwemwereld over Joop Alberda in zijn functie als technisch directeur, maar ook dit jaar bleef het niet rustig. Vlak voor het trainingskamp in Tenerife in juni waar Femke Heemskerk vanuit Frankrijk een week wilde langskomen om aan haar techniek te werken, kreeg Heemskerk te horen van Alberda dat zij niet welkom was. Uiteindelijk mocht Heemskerk toch mee naar het trainingskamp, maar dit ging niet van harte.