Miljarden extra naar pot voor infrastructuur

De regering zet zo'n 10 miljard euro opzij voor de verbetering van de infrastructuur. Het gaat dan om de jaren 2028 tot 2030.

Dat maakte een woordvoerster van minister Melanie Schultz (Infrastructuur) donderdag desgevraagd bekend. De minister en staatssecretaris Sharon Dijksma willen het zogenoemde Infrastructuurfonds met twee jaar verlengen. Het geld dat erbij komt is vooral bedoeld voor beheer, onderhoud, vervanging en renovatie van onder meer wegen, sporen en vaarwegen. Over een deel van het bedrag kan een volgend kabinet beslissen.

Daarnaast is het geld bedoeld om knelpunten op te lossen. In het najaar wordt besproken welke knelpunten worden aangepakt.

Coalitie
Het zogenoemde Deltafonds wordt ook met twee jaar verlengd tot 2030. Hier wordt nog eens 2 miljard euro ingestopt. Het fonds is bedoeld om Nederland te beschermen tegen overstromingen en voor de zoetwatervoorziening.

Een coalitie van 31 maatschappelijke organisaties en vervoersbedrijven, waaronder ANWB, BOVAG, NS, ProRail, TLN, Schiphol en Rover, zijn positief over de brief van het kabinet over de toekomst van infrastructuur in Nederland. Het samenwerkingsverband stelt daarbij dat het kabinet erkent dat er nog veel werk te doen is om Nederland mobiel te houden "en dat een maatschappelijk debat daarover hard nodig is".

De reservering van 10 miljard euro uit de begrotingen van 2028 tot en met 2030 voor beheer, onderhoud en toekomstige aanleg van nieuwe infrastructuur noemen de aangesloten organisaties "een eerste stap in de goede richting". Zij vinden het daarnaast van belang dat de politiek ook in de begrotingen tot aan 2028 meer ruimte schept voor de aanleg van nieuwe en slimme infrastructuur over weg, water en spoor.

Miljarden extra naar pot voor infrastructuur
Miljarden extra naar pot voor infrastructuur (Foto: ANP)