Italiaanse media voert druk op Ferrari en Vettel op

De Italiaanse media weet het wel zeker: Sebastian Vettel lijdt onder de druk om te presteren met Ferrari. Vol goede moed kwam 's werelds meest beroemde F1-team de winter uit, ervan overtuigd dat het gat met Mercedes aanmerkelijk kleiner zou zijn geworden. Voor de Grand Prix van Rusland kwam er zelfs nog een motorupdate, maar het hielp allemaal niks. De betrouwbaarheid van vorig jaar is er niet, meerdere incidenten op de baan zorgden voor nog meer puntverlies, en het gat met Mercedes was in Rusland groter dan ooit.

En al die ellende en tegenslag heeft invloed op Vettel. "Hij kon zijn woede niet verbergen," schreef Corriero del Sport dat meent dat het niet alleen de botsingen met Kvyat waren die de Duitser in woede deed ontsteken. "Het gat met Mercedes wordt groter en groter. Het team uit Maranello begint nerveus te worden en Vettel voelt de impact van het gespannen klimaat." 


"Ferrari is aan het verdrinken in een moeras van problemen," stelt La Repubblica dat vooral wijst naar de betrouwbaarheidsissues. "De enige troost in Rusland was het podium van Raikkonen, maar dat was niet voldoende om de teleurstelling rond Vettel's weekend te doen vergeten." La Gazzetta dello Sport is het daarmee eens. "Vettel's weekend kon niet slechter verlopen," schrijft de roze krant. "De problemen met de wagen en de catastrofale start lieten Vettel en teambaas Arrivabene kwaad achter, na een weekend dat niemand verwachtte van Ferrari. Kimi behaalde het podium, maar viel tijdens de race een paar keer in slaap."

Alle problemen hebben er inmiddels voor gezorgd dat Vettel 67 punten achter klassementsleider Nico Rosberg staat. Arrivabene merkte na Rusland dan ook cynisch op: "Als we de volgende vijf races winnen, ligt alles weer open." De teambaas blijft echter wel realistisch. "Alles wat ons overkomt, hoort bij het racen. Daar mogen we ons niet achter verschuilen. Alles is voorafgegaan door ons eigen falen." Zo kon Vettel alleen maar door Kvyat geëlimineerd worden doordat het team zijn versnellingsbak moest wisselen, waardoor de Duitser achteruit moest op de grid. 

Arrivabene's baas, Ferrari-CEO Sergio Marchionne laat zich ook uit over de situatie: "Zondag was dramatisch, we hebben nog veel werk te doen, maar ik heb het vertrouwen dat het ons gaat lukken." Marchionne staat in het zakenleven bekend als een man die harde beslissingen niet schuwt wanneer ze nodig zijn. En de vraag is hoelang hij de lijdensweg van zijn team zal accepteren. "Ik zie Ferrari nog steeds als het team uit de jaren van Michael Schumacher. Mijn hart breekt als ik Ferrari zo zie worstelen.

Arrivabene is echter nog steeds vol goede moed en geeft ook de titelstrijd nog niet op. "Ik wil niet dat we dat opgeven," zegt de Italiaan. "We moeten alleen geen fouten meer maken. Daarbij kunnen we beter presteren dan dat we tot nu toe gedaan hebben. De komende circuits liggen ons beter dan Sochi. De motorupdate die we gedaan hebben zal in Spanje ook beter tot zijn recht komen. Al zal de concurrentie ook niet stilzitten."