Ongelooflijke eerste GP-zege motorcoureur Binder

Motorcoureur Brad Binder heeft op heroïsche wijze zijn eerste grand prix-zege ooit geboekt. Tijdens de Moto3 op het Spaanse circuit van Jerez moest de Zuid-Afrikaan vanwege een illegale instelling van de motor op de allerlaatste, 35e plek starten. Hij sneed echter door het veld en wist na een bizarre race zelfs nog op dominante wijze te winnen. 

De start werd al gelijk verstoord door Niccolo Antonelli: de motor van de Italiaan die vanaf plek vier zou vertrekken sloeg af en hij moest door officials van de startopstelling gehaald worden, waarna hij uit de pitstraat kon starten. Nadat men eenmaal vertrokken was pakte Francesco Bagnaia vanaf plek drie de kop, maar die moest hij snel afstaan aan Jorge Navarro. Polesitter Nicolo Bulega zakte twee plekken terug, maar hield zich wel staande voorin.

Bo Bendsneyder kende een prima start en schoof op naar de zestiende plek - hij vertrok als achttiende - maar al snel viel hij weer wat plaatsen terug. Zijn teamgenoot Binder moest achteraan starten, maar de Zuid-Afrikaan begon furieus aan de race. Al na zeven heroïsche ronden was Binder van de 35e plek opgeschoven naar de vierde plaats.

Dat leek aanvankelijk het maximaal haalbare, want Navarro, Bagnaia en Bulega reden gezamenlijk weg van de rest, waar ze een kleine vier seconden voorsprong hadden op Binder. Voor Bendsneyder waren de punten inmiddels definitief weg, want de jonge Nederlander maakte een fout en viel terug tot achteraan het veld. 

Tien ronden voor het einde ging het sprookje van Binder nog maar eens verder. De Zuid-Afrikaanse KTM-coureur had inmiddels het gat naar het leidende trio gedicht en opende de aanval op de podiumplekken. Die aanval duurde niet veel meer dan vier ronden, want zes rondjes voor de finish gooide Binder zijn motor naast die van Navarro en nam hij de koppositie over. 

Vanaf dat moment was duidelijk dat Binder simpelweg onklopbaar was. Hij maakte zijn heroïsche race af en won vanaf de allerlaatste startplek. Het gevecht om plek twee werd nog ongekend spannend, want Bulega, Bagnaia en Navarro maakten er in de slotronde nog een gigantisch gevecht van. Daarin bleek de 16-jarige Bulega, protégé van Valentino Rossi, zowel de sterkste als de meest brutale. Hij pakte plek twee, voor Bagnaia en Navarro.