Bizarre slotbocht beslist podium MotoGP Argentinië

Marc Marquez heeft de Grand Prix van Argentinië in de MotoGP gewonnen. De Spaanse Honda-rijder was oppermachtig op het circuit van Termas de Rio Hondo. De meest opvallende scene vond echter plaats in de slotbocht van de race, waar het podium achter Marquez nog compleet overhoop gegooid werd. 

De kopstart was voor Jorge Lorenzo, die echter al snel terugviel naar de zevende plek. Andrea Dovizioso nam op de Ducati de leiding over met landgenoot Valentino Rossi in zijn kielzog. Marc Marquez volgde op de Honda, maar al snel viel hij Rossi en Dovizioso met succes aan, waardoor de Spanjaard de leiding pakte.

Dovizioso begon het tempo al snel te laten gaan en in de vijfde ronde kreeg hij een aanval van teamgenoot Andrea Iannone te verwerken. Maverick Viñales completeerde de top-5 op zijn Suzuki. Dani Pedrosa, teamgenoot van Marquez, kende een ijzersterke eerste honderd meter, maar viel daarna terug tot rond de tiende plek.

Het was de race van Lorenzo al niet en dat zou het niet worden ook: na zes ronden schoof de Spanjaard zijn Yamaha tegen het asfalt, wat het einde van zijn race betekende. Halverwege de race liet Viñales zijn talent nog maar eens zien: de Suzuki-rijder pakte de Ducati's van Dovizioso en Iannone in één keer in. Ondertussen zorgde Rossi ervoor dat de fans op de Argentijnse tribunes gek werden. Hij haalde Marquez in en pakte de leiding, maar de Spanjaard kwam gelijk weer terug.

De verplichte motorwissel halverwege de race leverde geen grote verschuivingen op, hoewel de razendsnelle wissel van Marquez er wel voor zorgde dat hij zijn voorsprong op Rossi kon vergroten. Ook de Brit Scott Redding liet zich van zijn beste kant zien: na de wissel viel hij Pedrosa met succes aan, waardoor hij de zesde plek veroverde. 

Vijf ronden voor het einde sloeg het noodlot toe voor Redding, die door problemen met zijn Ducati op moest geven. Voorin reed Marquez alsmaar verder weg, terwijl Rossi Viñales in zijn nek had hijgen. De jonge Spanjaard kreeg echter steeds meer problemen om zijn Suzuki onder controle te houden en ook voor hem ging het drie ronden voor het einde fout: hij gleed onderuit en zag zijn hoop op het podium vervliegen.

Door de crash van Viñales ging de volgende strijd tussen Rossi en Iannone, terwijl diens teamgenoot Dovizioso loerde op de laatste podiumplek. Iannone en Rossi gingen volle bak de strijd aan en dat leverde plotseling een opening op voor Dovizioso. Daar profiteerde hij prachtig van en hij leek vervolgens hard op weg naar plek twee.

In de slotronde kon Iannone zich toch nog ontdoen van Rossi, waarna hij het gat naar zijn teamgenoot nog dicht kon rijden. In de allerlaatste bocht ging Iannone echter veel te ver in een idiote poging zijn teamgenoot in te halen, wat resulteerde in een crash van het Ducati-duo. Pedrosa kon zo achter Rossi plotseling nog het podium beklimmen, terwijl Eugene Laverty met plek vier voor de stunt van het jaar zorgde. 

Iannone torpedeert teamgenoot Dovizioso in de laatste bocht van de race, waardoor beiden achterin eindigen in plaats van samen op het podium (Bron: YouTube)