'Vegetarisch voedsel slechter voor milieu dan vlees'

Denk je erover te stoppen met het consumeren van vlees omwille van een beter milieu, wacht dan nog heel even. Uit nieuw onderzoek, uitgevoerd door een team wetenschappers aan de prestigieuze Carnegie Mellon Universiteit, blijkt dat bijvoorbeeld doodnormale sla het milieu drie keer zwaarder belast dan bacon.

Fischbeck en zijn team bestudeerden de voedselketen om de impact op het milieu te bestuderen. Er werd gekeken naar de grondstoffen, zoals energie en water, die nodig waren om voedsel te kunnen produceren, verwerken, transporteren, verkopen en op te slaan en bij elke stap werd bepaald hoeveel broeikasgassen deze stap opleverde.

Veel gewone groentes blijken veel meer grondstoffen per calorie te vereisen dan je zou denken,” aldus onderzoeker Paul Fischbeck. “Aubergine, selderij en komkommer komen helemaal slecht uit de bus als je ze vergelijkt met varkensvlees of kip.

Uit het onderzoek blijkt dat het voor het milieu beter is minder calorieën te consumeren. Door het eten van minder calorieën wordt het energie- en waterverbruik positief beïnvloed. Ook kan de uitstoot van broeikasgassen binnen de voedselvoorzieningsketen met negen procent worden teruggedrongen. Tegelijkertijd zorgt het eten van gezonder voedsel – bijvoorbeeld fruit, groente en zeevruchten – er juist voor dat het milieu flink belast wordt, omdat deze voedingsmiddelen maar liefst 38 procent meer energie en 10 procent meer water behoeven en daarmee 6 procent meer uitstoot opleveren.

Er is sprake van een complexe relatie tussen dieet en het milieu,” aldus onderzoeker Michelle Tom. “Wat gezondheidstechnisch goed is voor ons, is niet altijd het beste voor het milieu. Ambtenaren moeten zich daarvan bewust zijn wanneer ze in de toekomst voedselrichtlijnen opstellen.

Het onderzoek is uitgevoerd in de Verenigde Staten en op basis van de lokale gebruiken. De uiteindelijke conclusie is overigens dat je net zo min kunt stellen dat alle groente en fruit 'goed' is als je kunt stellen dat alle vlees per definitie 'slecht' is. Een nuance die nogal eens over het hoofd wordt gezien. Kortom; je kunt gewoon je stukje vlees eten. Eet je liever géén vlees dan is dat ook prima. De een is niet persé beter of slechter dan de ander.