Renault: "Motoren waren ondermaats"

Renault geeft toe dat zijn motoren dit seizoen ondermaats hebben gepresteerd in de Formule 1. "We hebben de doelen die we hadden gesteld niet bereikt, laten we hopen dat dit jaar een uitzondering was", zei sportdirecteur Cyril Abiteboul van de Franse motorfabrikant.

Renault leverde dit seizoen de motoren aan Red Bull en Toro Rosso. Beide renstallen bleven zonder zege. Red Bull eindigde met Daniil Kviat en Daniel Ricciardo respectievelijk als zevende en achtste in het WK, Max Verstappen was de beste coureur van Toro Rosso op de twaalfde plaats.

"Vooral Red Bull heeft het niet goed gedaan en dat is ook onze verantwoordelijkheid", aldus Abiteboul. "Toro Rosso had er meer van verwacht, maar op zich heeft die renstal het goed gedaan. Het team behaalde meer dan twee keer zoveel punten als in 2014."

Fabrieksteam

Renault kwam al vroeg in het seizoen onder vuur te liggen van zowel Red Bull als het opleidingsteam Toro Rosso. De onvrede over de matige prestaties leidde zelfs tot een voortijdige beëindiging van het contract. Inmiddels is er weer toenadering en lijkt de Franse fabriek toch weer een motor te leveren aan Red Bull in 2016. Toro Rosso zou een deal hebben met Ferrari.

Renault komt vermoedelijk ook als fabrieksteam terug in de Formule 1. De overnameplannen van het noodlijdende Lotus zijn in een vergevorderd stadium. Abiteboul zei bij de slotrace in Abu Dhabi dat deze week de knoop wordt doorgehakt.

Renault: motoren waren ondermaats
Renault: motoren waren ondermaats (Foto: ANP)