Webb niet langer presidentskandidaat VS

Jim Webb heeft zich teruggetrokken uit de race om het kandidaatschap van de Democraten voor de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten. De 69-jarige voormalig senator heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Door het wegvallen van Webb zijn er nog vier kandidaten over bij de Democraten, van wie Hillary Clinton de favoriet is.

In een verklaring die op Facebook werd geplaatst gaf Webb aan dat zijn mening vaak niet in overeenstemming is met de machtsstructuur en het gedachtengoed van de partij. 'De partij wordt gerund door miljoenen toegewijde, hardwerkende Amerikanen. Maar de hiërarchie strookt niet met het beleid dat ik wil overbrengen, en eerlijk gezegd voel ik me ook niet zo comfortabel met het beleid van veel van de anderen binnen de partij.' 

'Daarom trek ik mijn kandidatuur terug. Dit doet op geen enkele manier afbreuk aan mijn bezorgdheid wat betreft de uitdagingen waar ons land mee geconfronteerd wordt. Hoe ik mijn stem in de toekomst zal laten gelden binnen de partij hangt af van de steun die ik de komende tijd zal ontvangen van diverse mensen binnen het Amerikaanse politieke landschap.'

Webb, die op sociale onderwerpen gematigder dan zijn mede-Democraten te boek stond, had tot nu toe weinig vooruitgang geboekt in de peilingen. Er werden hem nauwelijks kansen toegedicht om daadwerkelijk kandidaat voor de Democraten te worden. Webb zegt dat hij de mogelijkheden wil verkennen om zich als onafhankelijk presidentskandidaat opnieuw in de race te mengen.

Bij de Democraten zijn Hillary Clinton, Bernie Sanders, Martin O'Malley en Lincoln Chafee nog in de race. De huidige vice-premier Joe Biden heeft zich nog altijd niet gekandideerd, maar er wordt rekening mee gehouden dat hij dat op korte termijn doet.

Webb niet langer presidentskandidaat VS
Webb niet langer presidentskandidaat VS (Foto: ANP)