FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 oktober 2015

Arsenal gelukkig tegen Bayern

Arsenal heeft dinsdagavond met enig geluk de eerste zege geboekt in dit seizoen van de Champions League. In Londen werd de Duitse grootmacht Bayern München met 2-0 verslagen. Arsenal verloor de eerste twee groepsduels en de winst was daarom noodzakelijk om in de race te blijven voor overwintering in Europa.

De Duitsers maakten in Londen het spel en hadden het meeste balbezit. Arsenal kreeg voor rust een grote kans. Theo Walcott van de thuisclub die voor rust een vrije kopkans kreeg maar zijn inzet werd prachtig gered door de Duitse keeper Manuel Neuer. Robert Lewandowski kreeg in de tweede helft de kans om voor Bayern de score te openen maar de topscorer vond Petr Cech op zijn weg.

In de 77e minuut werd een vrije trap van Santi Garzola door iedereen verkeerd ingeschat. Doelman Neuer blunderde en de bal viel via de arm van Olivier Giroud in het doel, drie minuten nadat hij in het veld was gekomen voor Walcott. In een spectaculair slotoffensief van de Gunners kon Mesut Özil de score nog verdubbelen voor een vertekend eindresultaat. Bij Bayern München deed Arjen Robben niet mee. De Nederlandse aanvaller is nog niet helemaal hersteld van een liesblessure die hij vorige maand opliep tijdens het duel van Oranje met IJsland en was in Duitsland achtergebleven.

In het andere duel in groep F werd Dinamo Zagreb in eigen huis verslagen door Olympiakos (0-1). De Nigeriaan Brown Ideye was de matchwinner. Het duel werd uit vrees voor ongeregeldheden gespeeld zonder Grieks publiek. De Grieken delen na drie groepswedstrijden de koppositie met Bayern München met ieder zes punten.

Arsenal gelukkig tegen Bayern
Arsenal gelukkig tegen Bayern (Foto: ANP)

EASA wil database voor gezondheid piloten

Er komt een database waarin gegevens over de gezondheid van piloten is opgenomen. Dat is althans het streven van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA). De database moet in december 2016 actief zijn, meldde EASA dinsdag.

Het idee voor een database is ontstaan nadat eerder dit jaar een copiloot van Germanwings een toestel met daarin 150 mensen moedwillig liet neerstorten in de Franse Alpen. Later bleek dat de copiloot psychische problemen had en eigenlijk helemaal niet had mogen werken.

De database maakt mogelijk dat aangesloten landen snel medische gegevens van piloten kunnen inkijken. Dat voorkomt volgens EASA "medisch toerisme". Nu kan het voorkomen dat piloten in een ander land gemakkelijker een licentie krijgen, omdat artsen daar geen toegang hebben tot het medisch dossier.

EASA wil database voor gezondheid piloten
EASA wil database voor gezondheid piloten (Foto: ANP)

Verliefde 20-jarige vergeet vrienden en wordt begraven

De 20-jarige Keiran Cable was besmet geraakt met het Cupido-virus. Daardoor liep hij zo hard achter zijn genotsknots aan dat hij zijn vrienden vergat. Deze waren niet zo blij met zijn ziekte en vreesden hun mattie voorgoed te verliezen aan de 'huisje, boompje, baby, beestje'-koorts. Daarom bedachten ze een rigoureuze geneesmethode; ze begroeven hun maatje symbolisch, bericht de Daily Mail.

De zorgzame groep pakte groot uit met een handgemaakte kist, afscheidsnummers, rouwkaart en zelfs een lijkwagen werd van stal gehaald ter genezing van hun al 18 maanden doodzieke vriend. Toen Cable bij zijn stamcafé kwam om een rugbywedstrijd te kijken met zijn maatjes keek hij vreemd op. Er wachtte hem een heuse doodskist. Keiran zag er de zwarte humor wel van in en nam plaats in de doodskist. Daarna volgde een heuse stille tocht in een echte geleende begrafeniswagen. De tocht ging vervolgens van kroeg naar kroeg.

Daarna trad dan toch de gehoopte genezing in. Keiran besloot om wat minder tijd op zijn vriendin door te brengen en wat meer tijd voor zijn creatieve vrienden vrij te maken.

Veertig aanhoudingen na ontruiming kraakpand

De Amsterdamse politie heeft ongeveer veertig mensen aangehouden die eerder dinsdagavond een pand aan het Singel hadden gekraakt. Kort na de kraak begon de politie met een ontruiming van het monumentale pand. Volgens de politie staat het gebouw officieel niet leeg en was er sprake van een verbouwing.

De ontruiming verliep zonder incidenten, meldde een woordvoerster. Er was geen sprake van verzet. "Het kostte alleen wat moeite de deur te forceren." De krakers zijn aangehouden wegens lokaalvredebreuk. De eigenaar heeft het pand na de ontruiming dichtgemaakt.

De Amsterdamse stadszender AT5 meldde dat krakers leuzen scandeerden als "Het kraken gaat door!".

Veertig aanhoudingen na ontruiming kraakpand
Veertig aanhoudingen na ontruiming kraakpand (Foto: ANP)

Overleden kind (4) gevonden in Dordrecht

In een woning aan het Frida Katz-erf in Dordrecht is dinsdagavond een dode jongen van vier jaar oud gevonden. De politie meldt dat het lichaam werd gevonden door de 34-jarige vriendin van de bewoner van het huis. De politie vermoedt dat de bewoner de vader van de jongen is. De politie is nog op zoek naar de man.

Hoe de jongen om het leven is gekomen is nog niet duidelijk, maar de omstandigheden rond de dood van het kind zijn verdacht, daarom is de politie een uitgebreid onderzoek begonnen. Het woonerf is afgezet en de forensische opsporing onderzoekt de woning. Er is nog niemand als verdachte aangemerkt, omdat nog niet vaststaat dat het kind door een misdrijf is omgekomen

De hulpdiensten die door de 34-jarige vrouw waren gewaarschuwd, konden niets meer voor het kind doen. De politie is nog op zoek naar de vriend van de vrouw. De moeder van het kind is op de hoogte gebracht en familie en betrokkenen worden op het politiebureau opgevangen. Het zesjarige zusje van het jongetje is ongedeerd. Het is nog niet duidelijk of zij in de woning was ten tijde van de dood van haar broertje.

Overleden kind (4) gevonden in Dordrecht
Overleden kind (4) gevonden in Dordrecht (Foto: ANP)

'Calais geen woonplaats voor vluchtelingen'

De vluchtelingen die zich ophouden op de heide bij Calais moeten niet denken dat ze daar permanent kunnen gaan wonen. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve dinsdag, nadat hij de vluchtelingen betere medische voorzieningen had toegezegd.

Het aantal vluchtelingen dat zich in Calais heeft verzameld, is afgelopen week bijna verdubbeld. Zo'n 6000 migranten zijn in de Noord-Franse kustplaats neergestreken. Velen van hen proberen van daaruit de oversteek naar Engeland te maken. Cazeneuve moedigde de mensen dinsdag aan in Frankrijk asiel te vragen.

'Calais geen woonplaats voor vluchtelingen'
'Calais geen woonplaats voor vluchtelingen' (Foto: ANP)

Bob de Jong sluit loopbaan af bij Corendon

Bob de Jong schaatst zijn laatste seizoen in dienst van Team Corendon, onder leiding van trainer Peter Kolder. De 38-jarige stayer uit Leimuiden wil in het pak van Corendon nog één keer laten zien dat de 10.000 meter zijn afstand is, kondigde hij dinsdag aan.

De Jong heeft de afgelopen maanden in Calgary getraind met de Canadese nationale ploeg. Maandag is hij teruggekeerd uit Canada en nu gaat hij trainen met zijn nieuwe ploeggenoten.

De olympisch kampioen van 2006 op de 10.000 meter heeft al eerder aangekondigd dat hij na het komende seizoen stopt en de Winterspelen van 2018 aan zich voorbij laat gaan. Deze winter wil hij pieken in Salt Lake City en nog een prijs pakken op de WK afstanden, aldus zijn toelichting.

Vriend

Team Corendon nam dinsdag afscheid van Maurice Vriend. De 23-jarige Noord-Hollander verlaat de ploeg en laat eind deze maand bovendien de selectiewedstrijden voor de wereldbeker in Enschede schieten. Vriend wil zijn seizoen anders invullen: "Hoe dat er precies uit gaat zien, weet ik op dit moment nog niet exact. Daar wil ik de komende periode de tijd voor nemen."

Begin 2012 zorgde Vriend nog voor een enorme stunt door bij zijn debuut in het wereldbekercircuit in Heerenveen meteen goud te veroveren op de 1500 meter.

Bob de Jong sluit loopbaan af bij Corendon
Bob de Jong sluit loopbaan af bij Corendon (Foto: ANP)

Grote meute gelukszoekers belaagt buschauffeuse na zuipfestijn

Een grote meute bezopen gelukszoekers in Gilze op weg naar hun AZC waren afgelopen zaterdag niet zo gelukkig dat de hele horde niet in het Arriva busje voor maximaal acht personen mocht. De oplossing die deze importprofessoren voor deze wiskundige uitdaging bedachten was briljant: laten we de chauffeuse van de bus fysiek bedreigen.

Helaas voor de importeinsteins gelden in Nederland natuurwetten met een iets afwijkende norm dan het in land van herkomst. De chauffeuse was niet bestand tegen de fysieke dreiging en raakte dermate geëmotioneerd door de aandrang dat zij niet meer in staat was om verder te rijden. Tevens bracht dit een onverwachte kettingreactie op gang, ook andere chauffeurs wilden niet meer rijden omdat zij een soortgelijke behandeling vreesden van de hoogopgeleide meute.

Het niet zo hoog opgeleide Arriva begreep het natuurlijk allemaal niet zo goed en heeft aangifte gedaan bij de politie. “Wij staan niet toe dat onze werknemers ook maar iets wordt aangedaan” was de zeer eenvoudige gedachtegang. Arriva betreurt het verder ten zeerste dat ze wegens bezuinigen in het weekend alleen met achtpersoonsbussen rijden.

Update 22.34 uur
Gebruiker Very weet te melden dat Omroep Brabant meldt dat het beschermingsinstituut illegale immigranten, COA, direct maatregelen heeft getroffen ter bescherming van de meute hoogopgeleiden. Arriva heeft het verhaal ietsje overdreven en nu bijgesteld.

De oorzaak blijkt nu, wonderbaarlijk genoeg, een familiedrama te zijn. Volgens de COA-versie betrof het een vader die door het beperkte aantal plaatsen in het busje gescheiden dreigde te worden van moeder en kind. Dat riep een PTSS-trigger op waardoor de meute wanhopig probeerde de deuren met blote handen open te breken. Toen dat niet zo gemakkelijk bleek te gaan werd er tegen de zijkant van de bus geslagen, tegen de banden geschopt en was er sprake van een taalbarrière die als schelden zou kunnen worden opgevat. tevens is heeft de chauffeuse de rit gewoon afgemaakt. Ook heeft Arriva helemaal geen aangifte gedaan, dat zegt de politie.

Webb niet langer presidentskandidaat VS

Jim Webb heeft zich teruggetrokken uit de race om het kandidaatschap van de Democraten voor de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten. De 69-jarige voormalig senator heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Door het wegvallen van Webb zijn er nog vier kandidaten over bij de Democraten, van wie Hillary Clinton de favoriet is.

In een verklaring die op Facebook werd geplaatst gaf Webb aan dat zijn mening vaak niet in overeenstemming is met de machtsstructuur en het gedachtengoed van de partij. 'De partij wordt gerund door miljoenen toegewijde, hardwerkende Amerikanen. Maar de hiërarchie strookt niet met het beleid dat ik wil overbrengen, en eerlijk gezegd voel ik me ook niet zo comfortabel met het beleid van veel van de anderen binnen de partij.' 

'Daarom trek ik mijn kandidatuur terug. Dit doet op geen enkele manier afbreuk aan mijn bezorgdheid wat betreft de uitdagingen waar ons land mee geconfronteerd wordt. Hoe ik mijn stem in de toekomst zal laten gelden binnen de partij hangt af van de steun die ik de komende tijd zal ontvangen van diverse mensen binnen het Amerikaanse politieke landschap.'

Webb, die op sociale onderwerpen gematigder dan zijn mede-Democraten te boek stond, had tot nu toe weinig vooruitgang geboekt in de peilingen. Er werden hem nauwelijks kansen toegedicht om daadwerkelijk kandidaat voor de Democraten te worden. Webb zegt dat hij de mogelijkheden wil verkennen om zich als onafhankelijk presidentskandidaat opnieuw in de race te mengen.

Bij de Democraten zijn Hillary Clinton, Bernie Sanders, Martin O'Malley en Lincoln Chafee nog in de race. De huidige vice-premier Joe Biden heeft zich nog altijd niet gekandideerd, maar er wordt rekening mee gehouden dat hij dat op korte termijn doet.

Webb niet langer presidentskandidaat VS
Webb niet langer presidentskandidaat VS (Foto: ANP)

Aanklager ziet geen heil in vervolging Le Pen

De aanklager van het Openbaar Ministerie (OM) in Frankrijk vindt niet dat Marine Le Pen moet worden vervolgd voor een omstreden uitspraak die ze vijf jaar geleden deed. De leidster van de extreemrechtse partij Front National vergeleek in 2010 Islamitische straatpredikanten met nazi's. Volgens de aanklager was die uitlating weliswaar "schokkend", maar tegelijkertijd onderdeel van "het recht op vrijheid van meningsuiting".

De 47-jarige politica deed haar omstreden uitspraak tijdens een bijeenkomst in Lyon, toen haar partij werd bekritiseerd vanwege de felle houding tegenover immigratie en de radicale islam. "Sorry, maar als we het hier over de Tweede Wereldoorlog moeten hebben, als we het dan toch over bezetting moeten hebben, dan moeten we het hebben over die straatpredikanten", zei Le Pen toen.

"Zij maken zich duidelijk schuldig aan bezetting", vervolgde Le Pen. "Ze houden de buurten in hun macht en stellen religieuze wetten in. Er zijn geen tanks, er zijn geen soldaten, maar toch is het een vorm van bezetting. Dat onderdrukt de mensen hier." Veel mensen namen aanstoot aan die uitlatingen en ze werd aangeklaagd voor het aanzetten tot discriminatie van religieuze overtuigingen van mensen.

Nieuwe klacht

Le Pen moest zich dinsdag verantwoorden voor de rechter, nadat de zaak al verschillende keren was aangehouden. In december schoven rechters de zaak nog terzijde, maar anti-racismegroepen dienden een nieuwe klacht in, waarna de zaak toch weer werd heropend. De aanklager vindt echter dat Le Pen moet worden vrijgesproken.

Het is niet bekend wanneer de uitspraak volgt. De rechters mogen Le Pen in principe nog steeds veroordelen.

Aanklager ziet geen heil in vervolging Le Pen
Aanklager ziet geen heil in vervolging Le Pen (Foto: ANP)

'Lodeweges weg bij sc Heerenveen'

De wegen van Dwight Lodeweges en sc Heerenveen lijken zich te scheiden. Dit melden verschillende bronnen vanavond. De trainer van de Friese club heeft het bericht volgens de Leeuwarder Courant nog niet bevestigd.

Eerder vandaag zouden de leden van de technische staf van sc Heerenveen met elkaar gesproken hebben. Daaruit heeft Lodeweges geconcludeerd geen toekomst meer bij de Friezen te zien.

Afgelopen weekend zag Lodeweges zijn ploegen tegen een beschamende nederlaag tegen Feyenoord aanlopen. Voor rust scoorden de Rotterdammers al vijf keer. Uiteindelijk verscheen er 2-5 op het scorebord.

Ook voor het treffen met Feyenoord ging het bij sc Heerenveen niet van een leien dakje. De ploeg pakte slechts zeven punten uit negen wedstrijden en bivakkeert daardoor in de onderste regionen van de Eredivisie. Alleen de seizoensouverture tegen De Graafschap werd in een zege omgezet. Daarna volgden nog een paar gelijke spelen en een aantal nederlagen.

De naam van Tieme Klompe gaat inmiddels rond als interim-trainer. Hij zou in dat geval hulp krijgen van icoon Foppe de Haan.

Update 21.04 uur

Technisch manager Hans Vonk heeft tegenover De Telegraaf bevestigd dat Lodeweges vertrekt. "Dwight heeft ons verteld dat hij stopt en meer wil ik er niet over zeggen."

Modebedrijf Danie Bles failliet

Styliste Danie Bles' modebedrijf ByDanie is failliet. Na drie jaar heeft de 38-jarige styliste haar 'droom' moeten opgeven, vertelde ze dinsdag bij RTL Boulevard. ‘Ik ben ontzettend blij dat ik het geprobeerd heb, dat ik het een kans heb gegeven. Het is mij niet gelukt om een merk te bouwen met het juiste fundament. De markt is heel moeilijk.’

De styliste van onder meer Sylvie Meis, Leontine Borsato en Chantal Janzen heeft het faillissement zelf aangevraagd. Ze vertelde lang te hebben nagedacht voor ze de beslissing nam, en veel slapeloze nachten te hebben gehad.

De webwinkel van ByDanie is inmiddels uit de lucht.

Bedrijf Danie Bles failliet
Bedrijf Danie Bles failliet (Foto: BuzzE)

Samurai Warriors 4 Empires aangekondigd

Koei Tecmo krijgt geen genoeg van haar Warriors-games, dus echt verrast zijn we niet met de aangekondigde Samurai Warriors 4 Empires. Het spel komt uit voor PlayStation 4, PlayStation 3 en PlayStation Vita op 11 maart in Europa.

Na Samurai Warriors 2 Empires voor PlayStation 2 is het negen jaar stil geweest rondom de Empires van de Samurai Warriors-reeks. Samurai Warriors 4 Empires geeft een andere invalshoek op de gebeurtenissen in Samurai Warriors 4, met veel meer strategie. Je kunt je eigen personage maken die zichzelf moet bewijzen en stijgen in rang om uiteindelijk over Japan te heersen. In de Empires-versie zijn de relaties tussen personen, allianties en vijanden belangrijk, het heersen over een land moet je hier politiek zien, niet alleen maar vechtend.

Mysterieuze trailer en kortingen voor Sword Art Online: Lost Song

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer uitgebracht van Sword Art Online: Lost Song, dat 13 november verschijnt op PlayStation 4. Hoofdrolspeler Kirito gaat weer op avontuur waarin hij veel moet vechten en vliegen om te overleven.

Pre-order je Lost Song voor 69,99 euro dan krijg je een gratis downloadcode voor Sword Art Online Re: Hollow Fragment. De uitgever wil niet lullig doen voor de fans, dus mocht je Sword Art Online Re: Hollow Fragment al op PlayStation 4 bezitten, dan krijg je korting op de nieuwe Sword Art Online: Lost Song. Deze kost je dan nog 49,99 euro. Mocht je het niet bezitten, dan kun je deze voor 19,99 euro kopen en alsnog de korting op Lost Song krijgen, als je dit tenminste voor 13 november doet.

Linkin Park treedt op tijdens Blizzcon 2015

Blizzard heeft zojuist bekendgemaakt dat Linkin Park op BlizzCon gaat optreden op zaterdag 7 november. Mocht je nog geen kaartje hebben, dan heb je pech, want het tweedaagse evenement is volledig uitverkocht.

Maar voor de thuisblijvers is er nog het virtuele ticket, waarmee je digitaal toegang hebt tot alle zalen, dus alle presentaties, sprekers en eSports-events. Het kaartje kost wel een kleine dertig euro. Linkin Park viert deze week haar vijftiende verjaardag van het debuutalbum Hybrid Theory. Ondertussen zijn ze bezig met hun zevende album op te nemen.

Blizzcon is het evenement van Blizzard in het Anaheim Convention Center dat 6 en 7 november waar normaal gesproken wel een aankondiging van een nieuwe game plaatsvindt en natuurlijk meer informatie over al aangekondigde games, zoals de nieuwe World of Warcraft-uitbreiding en ook Overwatch. Daarnaast zijn er allerlei discussiepanels, eSports-toernooien, wedstrijden zoals cosplay en zoals bekendgemaakt is komt op het einde Linkin Park langs.

Linkin park

Openheid over onderzoeken bij FIFA

De ethische commissie van de FIFA maakt woensdag bekend tegen wie er onderzoeken lopen. Dat doet de commissie naar aanleiding van een koerswijziging van het algemeen bestuur van de wereldvoetbalbond, die dinsdag bekend werd gemaakt.

In een spoedvergadering besloten de bestuurders dat de werkwijze van de ethische commissie transparanter moet worden en dat voortaan gecommuniceerd mag worden over lopende onderzoeken. De commissie laat er geen gras over groeien en maakt woensdag duidelijk welke voetbalofficials verdacht worden van schimmige zaken.

Tot aan dinsdag was het zo dat er niets bekend mocht worden gemaakt over dergelijke onderzoeken. Dat moest veranderen, vond het bestuur. Daarvoor moest vooral één artikel worden aangepast in de lange lijst met regels rond de ethische commissie. Daarin stond dat alles wat de commissie aan FIFA-leden vertelde, geheim moest blijven. Bovendien mochten alleen beslissingen die al waren meegedeeld aan betrokkenen, openbaar worden gemaakt.

De ethische commissie is onder meer verantwoordelijk voor de schorsing van FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-baas Michel Platini.

Openheid over onderzoeken bij FIFA
Openheid over onderzoeken bij FIFA (Foto: ANP)

Voetbalverslaggever prijst jodenstekers

Een voetbalverslaggever heeft de term 'voetbal is oorlog' een geheel nieuwe dimensie gegeven. In een partijtje tussen de mateloos populaire ploegen Ittihad Shuja'iyya en Khadamat Rafah gaf Hisham Mu'ammar er duidelijk blijk van religie (plus een beetje politiek) en sport niet van elkaar te kunnen onderscheiden.

Het ging hierbij om een potje voetbal van anderhalf week geleden, in de competitie van de Gazastrook. Topploeg Ittihad Shuja'iyya ontving thuis de koploper Khadamat Rafah. Hisham was duidelijk zeer enthousiast over het duel. Na een zeer dubieuze strafschop voor de thuisploeg (het slachtoffer duikelt maar liefst twee keer naar de grond) ging de verslaggever meer dan een beetje uit zijn dak. Voor een na de benutte 'pingel' werd Allah's naam hartstochtelijk gegild. Maar wat daarna kwam, tart elk gevoel voor fatsoen en goede smaak.

Waar Frank Snoeks vaak een heel verhaal oprakelt over de overbuurman van Ronaldo, pakt verslaggever Hirsham het heel anders aan. Een treffer van de itiihad was namelijk een prachtige reden om het doelpunt te vergelijken met de 'heldendaden' die enkele van zijn streekgenoten uitgevoerd hebben. Onder sommige Arabieren is het de laatste weken nogal een hype om willekeurig joden neer te steken, dan wel ze aan te rijden met een auto. Hisham roept na het doelpunt dingen als 'een mes voor het lichaam van de lafaards', 'een auto die over iemand heenrijdt die het land van de profeet heeft geplunderd' en dat soort leuks.

Later in de wedstrijd maken de gasten gelijk en opnieuw ontploft Hisham. Ook nu gilt de hele buurt bij elkaar met uitspraken als 'het verzet heeft zich doen gelden achter de linies van de vijand' en 'een leger van zionisten was verpletterd door onze soldaten'.

De kenner laat verder doorschemeren dat er waarschijnlijk meer Israëlische soldaten ontvoerd zullen worden en dat zij spijt zullen krijgen dat ze ooit heilige land binnengevallen zijn.

De wedstrijd eindigde in een 1-2 overwinning voor de ploeg uit Rafah.


Voetbal is vrede. Islam ook.

Ajax zonder Milik tegen Fenerbahçe

Arek Milik mist donderdagavond de uitwedstrijd van Ajax tegen Fenerbahçe in de Europa League. De spits is onvoldoende hersteld van een buikspierblessure die hij bij de nationale ploeg van Polen heeft opgelopen.

Jasper Cillessen is wel op tijd hersteld. De doelman miste afgelopen zaterdag het uitduel met Heracles Almelo maar stapt woensdag wel op het vliegtuig naar Istanbul. Toch neemt trainer Frank de Boer voor de zekerheid drie doelmannen mee naar Turkije. Keepers Diederik Boer en André Onana maken ook deel uit van de selectie van de club uit Amsterdam.

De geblesseerde Thulani Serero (bovenbeen) en Yaya Sanogo (lies) zijn niet inzetbaar tegen Fenerbahçe. In de selectie van Ajax ontbreekt een echte spits. Anwar El Ghazi, van origine buitenspeler, speelde tegen Heracles in het centrum van de aanval.

Ajax hield twee punten over aan de eerste twee duels met Celtic en Molde in de groepsfase van de Europa League. Fenerbahçe, de werkgever van Robin van Persie, sprokkelde tot dusver slechts één puntje bijelkaar.

Ajax zonder Milik tegen Fenerbahçe
Ajax zonder Milik tegen Fenerbahçe (Foto: ANP)

Haase verslaat Lajovic

Tennisser Robin Haase heeft dinsdag de tweede ronde bereikt van de Kremlin Cup. Hij was in de eerste ronde van het toernooi in Moskou te sterk voor de Serviër Dusan Lajovic (6-3, 7-5).

De Nederlandse nummer 63 van de wereldranglijst verspeelde in de eerste set een voorsprong van 3-1 (3-3), maar stelde op tijd orde op zaken. In de tweede set liep Haase uit naar 4-2. Lajovic knokte zich opnieuw terug maar verloor de set uiteindelijk met 7-5.

Pablo Cuevas, de nummer vijf van de plaatsingslijst uit Uruguay, is de tegenstander van Haase in de tweede ronde.

Haase verslaat Lajovic
Haase verslaat Lajovic (Foto: ANP)

'Lamar Odoms nieren vallen uit'

Het gaat niet goed met Lamar Odom. Volgens de nieuwste berichten functioneren zijn nieren amper meer. Het zou goed kunnen dat de ex van Khloé Kardashian een niertransplantatie nodig heeft. Dat melden Amerikaanse media, waaronder de site van Perez Hilton.

Odom werd vorige week bewusteloos gevonden in een bordeel in Nevada. Hij was bijna bezweken aan een cocktail van drank en drugs.

De basketballer verblijft in het Cedar Sinai Medical Center om te herstellen. Volgens een anonieme bron zijn Lamars nieren 'helemaal kapot'.

'Lamar Odoms nieren vallen uit'
'Lamar Odoms nieren vallen uit' (Foto: BuzzE)

Asielzoekers zijn evenredig verdeeld over arme en rijke wijken

Er kan weer een vooroordeel naar het rijk der fabelen worden verwezen. De opvangcentra die op dit moment worden gebruikt door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn bijna evenredig verdeeld over de rijke en arme wijken in ons land. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.

RTL legde de postcodes van alle 74 opvanglocaties van het COA naast de inkomstengegevens van het CBS. Daaruit blijkt dat 16 locaties in de rijkste buurten staan, en 16 in de armste. Opvallend detail, in de armste buurten zijn de protesten tegen de komst van een azc het heftigst.

17 andere locaties staan in buurten die net iets rijker zijn dan gemiddeld, terwijl 21 locaties staan in buurten die juist iets armer zijn dan gemiddeld. Van vier postcodes zijn bij het CBS geen inkomensgegevens bekend.

De rijkste buurt waar vluchtelingen worden opgevangen staat in Leemkuil in Wageningen. Mensen die in dit gebied wonen hebben twee maal zoveel poen als de gemiddelde Nederlander. De armste wijk waar een azc staat is Limmel in Maastricht.

Kabinet stuurt meer waarnemers naar Oekraïne

Het kabinet stuurt negen nieuwe politiefunctionarissen naar Oekraïne. Ze gaan daar als waarnemer werken voor de missie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) hebben dat dinsdag bekendgemaakt. De OVSE-missie ziet toe op de naleving van de Minsk-akkoorden, waaronder afspraken over een wapenstilstand en het terugtrekken van zware wapens.

Volgens Koenders is de veiligheidssituatie in het oosten van Oekraïne 'nog altijd fragiel'. De OVSE is de enige organisatie in het gebied, waar pro-Russische rebellen strijden tegen het Oekraïense leger, die door alle partijen geaccepteerd wordt.

Op dit moment zitten er drie Nederlandse waarnemers bij de OVSE-missie in het oosten van Oekraïne. Nederland draagt ook financieel bij aan de missie, met bijna 7 miljoen euro. De OVSE heeft Nederland eerder geholpen bij het terugvinden en terughalen van stoffelijke resten en bezittingen van slachtoffers van de aanslag op vlucht MH17, vorig jaar juli in Oekraïne.

Kabinet stuurt meer waarnemers naar Oekraïne
Kabinet stuurt meer waarnemers naar Oekraïne (Foto: ANP)

Opvolger Blatter 26 februari bekend

De verkiezing voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA wordt niet uitgesteld. Het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond besloot dinsdag vast te houden aan de datum 26 februari.

Deelnemers aan de verkiezing moeten zich uiterlijk 26 oktober kandidaat stellen. Tot dusver hebben prins Ali bin al-Hussein uit Jordanië en David Nakhid uit Trinidad en Tobago laten weten dat ze Sepp Blatter graag willen opvolgen. De sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa uit Bahrein overweegt zich ook kandidaat te stellen.

Michel Platini gold lang als torenhoge favoriet voor de verkiezing. De Fransman werd onlangs net als Batter voor negentig dagen geschorst. Het is onduidelijk of hij nog aan de verkiezing mag deelnemen. In de huidige situatie zal de voorzitter van de UEFA op 26 oktober niet door de integriteitscontrole komen. De meeste lidstaten van de Europese voetbalbond scharen zich voorlopig nog achter Platini. Ze kunnen de komende dagen echter ook nog een andere kandidaat naar voren schuiven.

Michael van Praag is voor sommige Europese voetbalbonden een kandidaat om de rol van Platini in de verkiezing op 26 februari over te nemen. "Ik hoor ook dat mijn naam wordt genoemd, maar er zijn ook landen die mijn naam niet noemen. Het blijft een kwestie van speculeren en dat doe ik niet", zei de voorzitter van de KNVB. Van Praag maakt ook kans Platini ooit op te volgen als voorzitter van de UEFA.

De Zuid-Koreaan Chung Mong-joon wilde graag in de voetsporen van Blatter treden. De miljardair mag echter zeker niet aan de verkiezing deelnemen omdat hij zes jaar is geschorst.

Opvolger Blatter 26 februari bekend
Opvolger Blatter 26 februari bekend (Foto: ANP)

Contador niet bang voor Dumoulin in Tour

Alberto Contador ziet Tom Dumoulin zeker niet als zijn grootste concurrent in de Tour de France van 2016. Chris Froome en Nairo Quintana zullen zijn grootste vijanden zijn, maar de Spaanse krant El Pais vroeg de wielrenner dinsdag ook naar Fabio Aru en Dumoulin. "(Ik hou) meer rekening met Aru dan met Dumoulin. De Italiaan reed telkens top vijf in elke grote ronde waar hij startte. Dat is geen toeval", aldus de tweevoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk.

Contador liet eerder dit jaar doorschemeren dat 2016 zijn laatste jaar als prof wordt, maar krabbelt in El Pais terug. "Het kan mijn laatste Tour zijn, maar dat staat niet vast. Als ik val bijvoorbeeld, kom ik terug in 2017 en misschien start ik wel een eigen project buiten Tinkoff, mijn team." Wel staat vast dat hij kleinere koersen rijdt aan het begin van het seizoen en daarna alles op de Tour zet.

Het mag uiteraard geen verrassing heten dat Dumoulin niet als grootste concurrent gezien wordt. De Nederlander reed tijdens de Vuelta a España dit jaar voor het eerst een grote ronde waarin hij vocht om de hoogste klasseringen, maar op Aru na hadden vrijwel al zijn concurrenten al wel de Tour in de benen. De wedkantoren hebben de Nederlander ondanks dat toch nog vrij hoog ingeschat voor de Tour van volgend jaar: Dumoulin staat rond de negende plek in het lijstje favorieten.

Contador niet bang voor Dumoulin in Tour
Contador niet bang voor Dumoulin in Tour (Foto: ANP)

Bossche kutbier helemaal niet kut

In Den Bosch is een opmerkelijk nieuw biertje geïntroduceerd genaamd; Kutbier. Een bier dat is gebrouwen door twee Bossche vrouwen. Een Bossche Kut is een vrouw met een onnatuurlijke haarkleur en veel make-up, die vaak op een brommertje door de stad scheurt.

Het zou een blond biertje met pruimensmaak zijn. Door de naam is het biertje zó populair geworden dat de eerste duizend flesjes binnen zes dagen uitverkocht waren.

Het zou uiteraard nogal voor de hand liggen om hier kut-opmerkingen over te maken. 

Jihadadvocaat noemt eis 'zeer, zeer hoog'

Advocaat André Seebregts vind de eisen in het Haagse jihadproces "zeer, zeer hoog" en hij maakt zich er zorgen over. "Het baart zorgen dat het Openbaar Ministerie (OM) enorme nadruk legt op het gedachtegoed van deze jongens. Het OM zegt keer op keer: "gedachten zijn niet strafbaar", maar vervolgens wordt wel alles daarop gebaseerd.''

Seebregts is advocaat van Azzedine C. (33), tegen wie de aanklager dinsdag zeven jaar eiste, de hoogste eis in het proces. Justitie ziet Azzedine C. als aanjager en leider van de 'terroristische organisatie' die jongeren naar Syrië of Irak wilde laten reizen, om daar deel te nemen aan de gewapende strijd.

De eisen van het OM kunnen wat betreft de advocaat niet gebaseerd zijn op het dossier dat over zijn cliënt is samengesteld. "Deze zaak draait om de vrijheid van meningsuiting en hoe ver die nou precies reikt en of deze jongens nou net iets te ver zijn gegaan. Bij dat soort discussies passen niet dit soort eisen."

Advocaat noemt eis 'zeer, zeer hoog'
Advocaat noemt eis 'zeer, zeer hoog' (Foto: ANP)

Spookstad opnieuw verschenen in Engeland

Opnieuw is er een glimp opgevangen van een parallel universum. Na twee verschijningen van een spookstad in China, was nu Engeland aan de beurt. Het slaapstadje Hastings om precies te zijn.

Het gaat van vreemd naar vreemder. Gisteren viel al op Fok! te lezen dat op twee verschillende plekken in China een mysterieuze stad in de wolken te zien was. Weerdeskundigen deden dat af met de verklaring dat het luchtspiegelingen zouden zijn. Nu lijkt het erop dat hier 'om de hoek' wellicht dezelfde stad is verschenen. In het zuiden van Engeland, voor de kust van Hastings is in de wolken opnieuw dit opmerkelijke verschijnsel te zien.

De stad is vastgelegd door iemand die op dat moment foto's van de lucht aan het maken was. Helaas is de afstand tot de stad een stuk groter dan de 'Chinese' foto. Het is dan ook niet helemaal duidelijk of het dezelfde stad betreft.

Naar goed internet-gebruik zijn er weer allerlei speculaties over de herkomst van de verschijning. Dit loopt uiteen van dat dit een Satanisch symbool zou zijn van naderend onheil, tot het idee dat de stad via een wormhole bij ons op visite is gekomen. Ook de gedachte dat het een groot hologram zou zijn, verzorgd door de Amerikaanse, dan wel Chineze overheid, wordt niet uitgevlakt.

Kabinet krijgt weer naheffing EU: 446 miljoen

Nederland moet opnieuw een forse naheffing betalen aan Brussel. Het gaat dit keer om 446 miljoen euro.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën schrijft dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Dijsselbloem had eerder al rekening gehouden met een nieuwe naheffing en daarvoor 612 miljoen euro gereserveerd.

Vorig jaar oktober kreeg het kabinet van de Europese Commissie in Brussel een netto naheffing van 643 miljoen euro opgelegd. Die leidde tot verbazing bij het kabinet en tot grote commotie in de Tweede Kamer. Uiteindelijk bleken de cijfers te kloppen en maakte Dijsselbloem het geld eind december over.

Nacalculatie
De nieuwe naheffing is het gevolg van een nacalculatie van btw-afdrachten door de 28 EU-landen en nieuwe berekeningen over de omvang van hun economie. Daaruit blijkt dat Nederland flink moet bijbetalen, doordat ons bruto nationaal inkomen in de periode 2011-2014 groter was dan eerder berekend.

Over wat het kabinet doet met het verschil van 166 miljoen euro tussen het gereserveerde bedrag en de nieuwe naheffing wordt eind november een besluit genomen. Het bedrag van 446 miljoen moet in december worden overgemaakt.

De Nederlandse naheffing is één van de grootste vergeleken met andere EU-landen. Ook Bulgarije, Ierland en Luxemburg moeten flink bijbetalen. In totaal moeten zestien landen extra betalen, twaalf landen krijgen geld terug. In totaal draagt Nederland dit jaar 7,8 miljard euro af aan de EU.

Kabinet krijgt weer naheffing EU: 446 miljoen
Kabinet krijgt weer naheffing EU: 446 miljoen (Foto: ANP)

Afrojack headliner 538JingleBall

Afrojack is op 19 december de headliner van 538JingleBall in de Ziggo Dome. Dat maakte de dj dinsdag bekend in de Coen en Sander Show op Radio 538.

Het thema van het jaarlijks terugkerende dance-event is Wild Side of X-mas. Afrojack: "Het wordt echt een superfeest. Het is de eerste keer dat ik weer in de Ziggo Dome sta sinds mijn eigen show, dus ik ben super enthousiast. Toen ik werd gevraagd heb ik direct ja gezegd, maar wel onder één voorwaarde: ik wil ook een aantal bevriende dj's meenemen." Wie dat zijn, is nog niet bekendgemaakt.

De kaartverkoop voor het evenement is begonnen.

Afrojack headliner 538JingleBall
Afrojack headliner 538JingleBall (Foto: BuzzE)

428 nabestaanden bezoeken reconstructie MH17

Ruim vierhonderd nabestaanden hebben afgelopen week de reconstructie van het vliegtuig van de vlucht MH17 bezocht. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid dinsdag laten weten. In totaal 428 nabestaanden meldden zich op de luchtmachtbasis Gilze Rijen, waar de reconstructie van de wrakstukken van het toestel van Malaysia Airlines is te zien.

Er waren onderzoekers aanwezig om vragen van nabestaanden te beantwoorden. Naast het bezoek door nabestaanden is de reconstructie bekeken door een delegatie van de Tweede Kamer en door vertegenwoordigers van circa vijftig ambassades.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid publiceerde vorige week dinsdag het eindrapport over de crash met de MH17. Een week na de publicatie is de animatievideo op het YouTube-kanaal van de Onderzoeksraad in totaal ruim 4 miljoen keer bekeken.

428 nabestaanden bezoeken reconstructie MH17
428 nabestaanden bezoeken reconstructie MH17 (Foto: ANP)

Ex-tbs'er bedreigde mogelijk meer vrouwen

De 38-jarige Leeuwarder die maandag op straat een 68-jarige vrouw met een fles doodsloeg en een 23-jarige vrouw zwaar verwondde, heeft mogelijk nog twee andere vrouwen bedreigd en mishandeld. Dat heeft de politie laten weten. De man meldde zich maandag zelf op het politiebureau. Hij is een ex-tbs'er die voor geweldsincidenten zijn straf heeft uitgezeten.

Ook een 27-jarige vrouw uit Drachten kwam maandagavond naar het bureau omdat ze eerder die dag bij een parkeergarage in Leeuwarden van achter was aangevallen door een onbekende man. Hij probeerde haar tas te stelen en mishandelde haar. Ze is later met klachten in het ziekenhuis opgenomen.

Daarna meldde ook een 48-jarige vrouw uit Leeuwarden zich bij de politie. Ze was door een onbekende man belaagd op een parkeerplaats bij een supermarkt. Hij probeerde haar auto te stelen en bedreigde haar.

De politie onderzoekt of voor die gevallen de 38-jarige Leeuwarder ook verantwoordelijk is.

Ex-tbs'er bedreigde mogelijk meer vrouwen
Ex-tbs'er bedreigde mogelijk meer vrouwen (Foto: ANP)

AF-KLM laat vooral Transavia groeien

Air France-KLM voert zijn capaciteit de komende winter met 1,5 procent op. De groei vindt vooral plaats bij budgetdochter Transavia, waar ruim 9 procent meer stoelen worden ingezet, maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie dinsdag bekend.

Naast de groei van Transavia wordt de capaciteit op langeafstandsvluchten met 1,7 procent uitgebreid. Vooral vluchten naar Noord-Amerika en het Caraïbisch gebied worden opgevoerd. Eerder werd al gemeld dat onder meer de KLM-vlucht naar het Japanse Fukuoka wordt geschrapt.

Air France-KLM snijdt in het vliegverkeer binnen Europa: op de middellange afstanden wordt de capaciteit met bijna 2 procent verkleind. Hierbij gaat het niet om vluchten vanaf Schiphol en vliegveld Charles de Gaulle in Parijs, maar om vluchten vanaf Orly in de Franse hoofdstad en vanaf regionale vliegvelden in Frankrijk.

AF-KLM laat vooral Transavia groeien
AF-KLM laat vooral Transavia groeien (Foto: ANP)

Martine Bijl naar revalidatiecentrum

Martine Bijl heeft het ziekenhuis verlaten en is dinsdag overgebracht naar een revalidatiecentrum. De presentatrice van onder meer Heel Holland Bakt herstelt van een bloeding in de hersenen die haar half september trof. Volgens een woordvoerder van Stage Entertainment, die de familie bijstaat, is haar gezondheid de afgelopen week vooruitgegaan.

Dit nadat de artsen erin slaagden de druk in haar hersenkamers tot het juiste niveau te verlagen. Hierdoor verbetert haar communicatie ook met kleine stapjes, aldus de woordvoerder. Bijl mocht vorige week het neurocentrum van het AMC in Amsterdam verlaten. De afgelopen dagen verbleef ze in een algemeen ziekenhuis waar ze diverse trainingen onderging.

In het revalidatiecentrum werkt ze verder aan haar herstel. "Verdere revalidatie zal daar intensief en langdurig zijn", liet de woordvoerder weten.

Martine Bijl naar revalidatiecentrum
Martine Bijl naar revalidatiecentrum (Foto: ANP)

André van Duin te gast bij De Kwis

Het nieuwe seizoen van het programma De Kwis gaat van start met André van Duin als gast. In het VARA-programma leggen Joep van Deudekom, Rob Urgert, Niels van der Laan en Jeroen Woe iedere week een Bekende Nederlander het vuur aan de schenen met vragen, weekoverzichten en parodieën.

"We hebben voor André gekozen omdat we het altijd leuk vinden om jong aanstormend talent een duwtje in de rug te geven", zeggen de quizmasters over hun eerste gast.

Afgelopen seizoen zagen wekelijks meer dan 1 miljoen mensen hoe kandidaten als Loretta Schrijver, Sven Kockelmann, Ronald en Michel Mulder, Willeke Alberti, Diederik Samsom, Daphne Deckers en Jan Kooijman het ervan afbrachten. Het vijfde seizoen gaat op 31 oktober van start op NPO 1. Paul de Leeuw is net als in eerdere reeksen gastheer.

André van Duin te gast bij De Kwis
André van Duin te gast bij De Kwis (Foto: BuzzE)

Duits journaal geeft verkeerd beeld vluchtelingen

In de nieuwsreportages op de Duitse publieke omroep ARD wordt niet altijd een juist beeld weergegeven van groepen vluchtelingen die naar Duitsland komen. Dat heeft hoofdredacteur Kai Gniffke toegegeven, meldt het magazine FOCUS.

In de 'Tagesschau' en 'Tagesthemen' (zeg maar het Achtuurjournaal en Nieuwsuur van Duitsland) zijn volop beelden van vluchtelingen te zien. 'Wanneer cameramensen vluchtelingen filmen, zoeken ze vooral gezinnen en kinderen met grote, zielige ogen uit', zei Gniffke tegen vakexperts in Hamburg. 'De realiteit is echter dat 80 procent van de vluchtelingen jonge, sterke, alleenstaande mannen zijn.'

De reportages schetsen het beeld alsof het vooral gezinnen zijn die vluchten. De hoofdredacteur geeft toe dat het vertekende beeld moet veranderen. 'We moeten erop letten dat er bij het uitkiezen van beelden niet al te sterk op kinderen wordt gefocust', zegt Gniffke tegen FOCUS. Voor het beeldgebruik in de reportages zijn de correspondenten op locatie verantwoordelijk.

De uiterst rechtse partij Alternative für Deutschland vroeg dinsdagmiddag op Twitter meteen aandacht voor de kwestie. Duitsland houdt dit jaar rekening met de komst van 1 miljoen vluchtelingen. 

Hoog: "Annan heeft alles snel door"

Ellen Hoog is blij dat de Oranje Dames maandagmiddag eindelijk weer getraind hebben. Volgens de 29-jarige speelster van Amsterdam liet bondscoach Alyson Annan tijdens haar eerste training, op het veld van MHC Ede, meteen van zich horen.

Hoog: "Ze heeft meteen een aantal dingen met ons doorgenomen. Dingen die tijdens het EK af en toe misgingen. Bijvoorbeeld dat we te graag en te snel willen aanvallen. Dat als we een bal afpakken, we meteen naar voren willen. We zijn erg aanvallend ingesteld, maar het is ook belangrijk om af en toe rust aan de bal te creëren."

Hoog kent Annan nog van Amsterdam, waar ze in 2013 samen de landstitel wonnen. "Ik heb toen een hele leuke tijd gehad. Alyson heeft alles heel snel door: tactisch, technisch, mentaal. Ze ziet wat er speelt in de groep. En ze wil iedereen uitdagen. Ze geeft ook iedereen individueel genoeg aandacht."

Hoog is vooral opgelucht dat de ploeg weer kan gaan trainen en zich kan gaan voorbereiden op de Hockey World League in Rosario (Argentinië) en op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. "Het was wel even wennen om weer met iedereen op het veld te staan. Ook omdat we een aantal nieuwe gezichten erbij hebben en we nu met een hele grote groep zijn (27 speelsters, red.). Maar het was wel heel leuk. Ik ben echt heel blij dat we nu begonnen zijn."

De Oranje Dames moeten het vertrek van Sjoerd Marijne volgens Hoog nu definitief achter zich laten. "Het heeft geen zin meer om terug te blijven kijken. Het is nu tijd om verder te gaan. Met Alyson."

Ellen Hoog: "Alyson heeft alles snel door" (Pro Shots / Menno Ringnalda)
Ellen Hoog: "Alyson heeft alles snel door" (Pro Shots / Menno Ringnalda)

Van der Hoorn wil weg bij Ajax

Mike van der Hoorn hoopt dat hij in de winterstop mag vertrekken bij Ajax. "In de zomer mocht ik nog niet weg, maar inmiddels is het voor mij wel dusdanig uitzichtloos geworden dat ik ook echt weg wil", vertelde de verdediger aan Almere Dichtbij.

"Ik baal natuurlijk ontzettend dat ik niet in het eerste speel en nauwelijks meer bij de eerste selectie zit", stelt de speler die twee jaar geleden FC Utrecht verruilde voor Ajax. "Ik ben daar niet tevreden mee en voor mijn ontwikkeling is het niet goed. Er moet dus iets gaan gebeuren. Ik heb het er hier intern nog niet over gehad, en het is ook niet dat er al iets is, maar ik hoop dat ik in de winterstop om me heen mag gaan kijken. Zo kan het namelijk niet langer."

De 23-jarige Van der Hoorn geldt bij Ajax als eerste vervanger voor basisspeler Joël Veltman. John Heitinga speelt ook graag rechts in het centrum van de defensie. Van der Hoorn staat nog tot de zomer van 2017 bij Ajax onder contract.

Van der Hoorn wil weg bij Ajax
Van der Hoorn wil weg bij Ajax (Foto: ANP)

Nederlandse grondwet in Arabisch vertaald

Vluchtelingen uit het Midden-Oosten die in Nederland asiel aanvragen kunnen binnenkort de Nederlandse grondwet ook in het Arabisch lezen. Dat moet ervoor zorgen dat ze in hun eigen taal kunnen lezen over de "basisregels van onze samenleving".

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft tot de verstrekking van de vertaalde Grondwet besloten. De tekst in het Arabisch wordt aan gemeenten gestuurd, die hem kunnen printen en uitdelen aan vluchtelingen in de opvang. De Grondwet was al vertaald en beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans.

Nederlandse grondwet in Arabisch vertaald
Nederlandse grondwet in Arabisch vertaald (Foto: ANP)

Froome: "De winnaar moet alles kunnen"

Het wordt een zware Tour en de winnaar zal op verschillende disciplines uit de voeten moeten kunnen. Dat zei titelverdediger Chris Froome dinsdag na het zien van het parcours van de Tour de France in 2016.

"Het is geen Tour die op het lijf is geschreven van één type renner, een tijdrijder of een klimmer. Dit geeft ons stof tot nadenken, de winnaar moet een allrounder zijn. Maar het is een mooie route. Ik denk dat de rit naar de Mont Ventoux cruciaal zal zijn, en die is speciaal voor mij", aldus de Brit, die in 2013 op de mythische berg de basis legde voor zijn eerste Tourzege.

Alberto Contador reageerde enthousiast op het parcours van 2016. "Een bergachtig parcours van begin tot eind met twee zware tijdritten. Een aantrekkelijke en mooie koers die me motiveert. Vanaf vandaag denk ik aan de Tour."

Voor André Greipel en Mark Cavendish is de eerste etappe van belang. Die lijkt uitermate geschikt voor de sprinters en dus zeiden de twee snelle mannen dat zij daar graag willen winnen om zo het geel te pakken. "Ik ga voor etappezeges, in de eerste week liggen er zeker kansen", zei de Duitser Greipel, die afgelopen Tour vier ritten won.

Froome: de winnaar moet alles kunnen
Froome: de winnaar moet alles kunnen (Foto: ANP)

Moordverdachte zat in Nederlands azc

Een man die in Duitsland wordt verdacht van moord, heeft zich schuilgehouden in een asielzoekerscentrum in Nederland. Dat heeft een woordvoerder van justitie in Wiesbaden bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in de Stentor. Hij kon niet zeggen in welk asielzoekerscentrum de 25-jarige Eritreër zat. Volgens de Stentor werd hij opgevangen in Schalkhaar.

De man wordt in Duitsland verdacht van de moord op zijn vriendin, een 23-jarige vrouw uit Eritrea. Zij werd op 12 augustus dood aangetroffen in Wiesbaden. De verdachte kon aan de hand van vingerafdrukken worden aangehouden. Hij is inmiddels overgeleverd aan de Duitse autoriteiten.

De verdachte is in de war. De woordvoerder van justitie in Wiesbaden laat weten dat de man voorlopig in een psychiatrische inrichting is ondergebracht.

Moordverdachte zat in asielzoekerscentrum
Moordverdachte zat in asielzoekerscentrum (Foto: ANP)

Groot-Brittannië: 13.000 IS-strijders in Irak

Het Verenigd Koninkrijk denkt dat er tussen de 10.000 en 13.000 strijders van Islamitische Staat (IS) actief zijn in Irak. Dat zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond dinsdag.

De bewindsman voegde eraan toe dat behalve Islamitische Staat en Al Nusra-strijders er naar schatting zo'n 80.000 oppositiestrijders zijn in het naburige Syrië. "Dat is de meest recente schatting die ik heb", hield hij parlementariërs voor. Hoe hij aan deze schatting komt, vertelde hij er niet bij.

Groot-Brittannië: 13.000 IS-strijders in Irak
Groot-Brittannië: 13.000 IS-strijders in Irak (Foto: ANP)

Tien jaar cel voor doden Utrechtse kaasboer

Een 47-jarige dakloze man moet tien jaar naar de gevangenis omdat hij in mei vorig jaar de Utrechtse kaasboer Kees Witteveen (76) heeft doodgeslagen. De man zat sinds februari van dit jaar al een straf van vijf jaar uit wegens een gewelddadige overval en wapenbezit. Hij kan nu dus vijftien jaar worden vastgehouden.

Het is de voor de rechtbank in Utrecht een raadsel gebleven waarom de dakloze de kaasboer doodsloeg, zo bleek dinsdag uit de uitspraak. De kaasboer gaf hem tijdelijk onderdak. De bejaarde man nam wel vaker daklozen en zwervers in huis. De dakloze ontkent dat hij iets met de doodslag te maken heeft en wil in hoger beroep gaan.

Tien jaar cel voor doden Utrechtse kaasboer
Tien jaar cel voor doden Utrechtse kaasboer (Foto: ANP)

Hervormingscomité wil bestuur FIFA omgooien

De FIFA-hervormingscommissie van Francois Carrard wil het bestuur van FIFA grondig op de schop gooien. Dat bleek dinsdag uit een set voorlopige aanbevelingen van de commissie waar de Zwitser de voorzitter van is.

Die wil het uitvoerend comité, nu het dagelijks bestuur van de wereldvoetbalbond, veel macht ontnemen. Die macht moet komen bij de al bestaande afzonderlijke comités binnen de FIFA. Het bestuur moet zich vooral bezig houden met het bedenken van beleid en manieren om geld te verdienen, niet met het uitvoeren van het beleid. "Om die functie duidelijk te maken, zou de naam van het uitvoerend comité veranderd moeten worden in 'FIFA-raad'."

Verder wil Carrard dat het aantal afzonderlijke comitées dat het beleid uitvoert wordt bekeken, zodat er efficiënter gewerkt kan worden.

Adviezen
Het comité adviseert verder dat een FIFA-bestuurder - en dus ook de voorzitter - maximaal twaalf jaar mag aanblijven en maximaal 74 jaar oud mag zijn. De vergoedingen van deze bestuurders moeten openbaar worden gemaakt en getoetst door een speciaal comité. Bovendien moeten vrouwen meer te zeggen krijgen in de FIFA-raad: elke confederatie moet minstens één vrouw afvaardigen. Ook bij bondsbesturen en de confederaties zelf moeten vrouwen meer te zeggen krijgen, vindt Carrard.

Met deze adviezen schaart Carrard zich achter Domenico Scala, die een tweede hervormingscomité leidt. Die gaf soortgelijke adviezen in september, al wil Scala het hele dagelijks bestuur afschaffen en vervangen door een onafhankelijk bestuurscomité. Het komt voor Scala goed uit dat Carrard op zijn minst gekeken lijkt te hebben naar zijn aanbevelingen. Scala kan zijn plannen namelijk niet doorvoeren of zelfs maar op agenda zetten van het ledencongres.

Hervormingscomité wil bestuur FIFA omgooien
Hervormingscomité wil bestuur FIFA omgooien (Foto: ANP)

Duitse politie rolt internationale bende op

Met een inval in meer dan honderd huizen en kantoren heeft de politie in Duitsland een internationale bende autodieven opgerold. De verdachten hadden het behalve op auto's ook gemunt op hoogwaardige auto-onderdelen zoals navigatiesystemen en airbags, aldus de politie in Essen dinsdag.

De politie heeft meerdere verdachten in deze zaak aangehouden. Bij de invallen waren honderden politiemensen betrokken in Noord-Rijnland-Westfalen, Baden-Württemberg, Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Hessen. Ook de politie in Litouwen was bij het onderzoek betrokken. Aan de politieactie is een maandenlange voorbereiding voorafgegaan. Sommige verdachten worden ook gelinkt aan woninginbraken.

Duitse politie rolt internationale bende op
Duitse politie rolt internationale bende op (Foto: ANP)

'Rammstein headliner Pinkpop 2016'

De eerste headliner van Pinkpop 2016 is de Duitse band Rammstein. Dat meldt Dagblad De Limburger op basis van een betrouwbare bron. Ook fansite Rammsteinworld.com maakt op Twitter melding van het optreden.

Rammstein sluit volgens de Limburgse krant op zaterdag 11 juni 2016 de tweede dag van het festival af. De Duitsers zijn bezig met de opnames van een nieuw album en willen volgend jaar weer op wereldtournee. In 2010 stond de band ook al eens op het festival in Landgraaf.

Assassin's Creed: Syndicate krijgt een day one-patch

Waarom we het eigenlijk nog als nieuws posten weten we zelf ook niet, want iedereen had het kunnen verwachten: Assassin's Creed: Syndicate krijgt gelijk al een patch op dag één van de release. Dat hebben oplettende users op reddit en NeoGAF vandaag ontdekt.

Oorspronkelijk ging het gerucht dat Syndicate een patch van maar liefst 18 Gigabytes zou krijgen, maar dit blijkt valse informatie. De patch zal 'slechts' 534 MB groot zijn op de PlayStation 4, en 520 MB op de Xbox One. De game zelf neemt ongeveer 43 GB op de PlayStation 4 in beslag en 40 GB op de Xbox One.

Assassin's Creed: Syndicate komt op 23 oktober uit voor de PlayStation 4 en de Xbox One. De pc-versie volgt een maand later.

AC
Assassin's Creed: Syndicate krijgt een day one-patch

Lightning Returns: Final Fantasy XIII in december naar pc

Lightning Returns: Final Fantasy XIII voor pc kent een kleine vertraging. De game zou oorspronkelijk in de herfst uitkomen, maar dat wordt nu waarschijnlijk december. Dit maakte producer Yoshinori Kitase bekend via Twitter.

De ontwikkeling van de port is in de laatste fasen, maar het team heeft nog iets meer tijd nodig. Zoals het er nu voorstaat lanceert de game dus in december. Zonder verdere tegenslag zal het dat ook gewoon halen.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII lanceerde vorig jaar voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII (Foto: Square Enix)

Ryan Sweeting wil alimentatie van Kaley Cuoco

Ryan Sweeting wil alimentatie van zijn ex Kaley Cuoco. Dat blijkt uit rechtbankpapieren die E! News heeft ingezien. Hoeveel geld hij maandelijks wil ontvangen is niet duidelijk.

De tennisser diende vorige week zijn reactie in op de echtscheiding die de actrice op 25 september aanvroeg. Volgens Ryan is 25 september de datum van hun breuk en niet 3 september, zoals Kaley had aangegeven in haar aanvraag. Verder wil hij dat de Big Bang Theory-ster de kosten van zijn advocaat betaalt, terwijl Kaley had aangegeven dat ze deze kosten zouden delen. Dit is volgens haar bepaald door de overeenkomst die ze beide voorafgaand aan hun huwelijk hebben ondertekend.

Kaley, die Penny speelt in de populaire sitcom, verdient 1 miljoen dollar per aflevering. Onlangs ging ze via Instagram in op geruchten dat haar liefde voor haar tegenspeler Johnny Galecki (Leonard) achter haar breuk met Ryan zou zitten. "Sorry voor de teleurstelling, maar er zijn geen geheime relaties aan de gang. Ik en Johnny Galecki zijn gewoon de beste vrienden, jullie zullen het met Leonard en Penny moeten doen!"

Ryan Sweeting wil alimentatie van Kaley Cuoco
Ryan Sweeting wil alimentatie van Kaley Cuoco (Foto: BuzzE)

Rock Band 4 krijgt meer van Aerosmith

Dat één van de meest legendarische bands ooit meer vertegenwoordiging krijgt in een game als Rock Band 4 is natuurlijk een goede zaak. Het Aerosmith Hits Pack 02 brengt zes nummers van de band naar Rock Band 4.

Het gaat om de nummers Cryin', Love in an Elevator, Dude (Looks Like A Lady), Eat The Rich, Seasons of Wither en Rats In the Cellar. De nummers zijn nu te koop voor 9,99 euro of voor 1,99 euro per stuk.

Ex-medewerker Rabo getuigt in Liborzaak

Een voormalig handelaar van Rabobank heeft bekend structureel met cijfers te hebben gegoocheld met betrekking tot het rentetarief Libor. De ex-medewerker van de bank, Paul Robson, verklaarde in het beklaagdenbankje in New York dat hij, maar ook andere handelaren, gokten op financiële producten gekoppeld aan Libor.

Hij wist daarbij dat de getallen die gebruikt werden 'krankzinnig' en 'obsceen' waren.

Libor is een rentetarief dat vooral gebruikt wordt in het betalingsverkeer tussen banken onderling, maar als leidraad geldt bij de vaststelling van bijvoorbeeld spaar- en hypotheekrentes. Robson was maandag in New York getuige in het proces tegen twee andere ex-Rabomedewekers, Anthony Allen en Anthony Conti, die een jaar geleden werden aangeklaagd. Meer medewerkers gingen hen voor.

Rabobank kreeg eerder al een boete van honderden miljoenen van Amerikaanse en Europese toezichthouders vanwege het schandaal.

Ex-medewerker Rabo getuigt in Liborzaak
Ex-medewerker Rabo getuigt in Liborzaak (Foto: ANP)

Spoorstaking België ook gevoeld in Antwerpen

De spoorstaking in België veroorzaakt dinsdag vooral overlast in Wallonië, maar ook het treinverkeer tussen Antwerpen en Brussel ondervindt hinder. Dat laat de Belgische spoorvervoerder NMBS weten.

Het is al de achtste stakingsdag van dit jaar op het Belgische spoor. Het gaat maandag en dinsdag om regionale stakingen, georganiseerd door de Waalse afdeling van de socialistische vakbond ACOD Spoor. In tegenstelling tot maandag ontstaat dinsdag ook overlast in Vlaanderen. Hogesnelheidsvervoerder Thalys adviseerde reizigers vorige week al hun reis naar België en Frankrijk uit te stellen.

De vakbond protesteert tegen regeringsplannen die de arbeidsvoorwaarden van het spoorpersoneel zouden uitkleden.

Spoorstaking België ook gevoeld in Antwerpen
Spoorstaking België ook gevoeld in Antwerpen (Foto: ANP)

Seks in ruil voor verblijfsvergunning

Een Italiaanse priester die een slaatje wilde slaan uit de aanhoudende migrantenstroom, is tegen de lamp gelopen. De beste man bood de asielzoeksters namelijk een verblijfsvergunning aan in ruil voor seks.

Sergio Librizzi was tot voor kort werkzaam bij een liefdadigheidsinstelling op Sicilië. De stichting helpt vluchtelingen met de eerste levensbehoefte.

De geestelijke in kwestie ging echter nog een stap verder. Hij wilde namelijk best helpen met het regelen van een verblijfsverguning, maar daar moest dan wel iets tegenover staan. Mooie migrantes moesten in ruil met de celibataire Italiaan naar bed.

Uiteindelijk liep de beste man toch tegen de lamp. Bij zijn arrestatie werd een bedrag van tienduizend in contanten gevonden, bedoeld om asielzoekers te verleiden. Librizzi hangt een celstraf van maar liefst tien jaar boven het hoofd.

Concentratiekamp-uitspraak bij Pegida-betoging onderzocht

Het Duitse Openbaar Ministerie onderzoekt een toespraak die de Duits-Turkse schrijver Akif Pirinççi heeft gehouden op een betoging van de anti-islambeweging Pegida maandagavond in Dresden. Pirinççi wordt verdacht van opruiing.

De schrijver liet zich uit over de migrantenproblematiek. Het OM valt vooral over de zin waarin Pirinççi zegt "dat er natuurlijk andere alternatieven zijn, maar dat de concentratiekampen helaas buiten gebruik zijn". In die zin gebruikte Pirinççi het woord 'vluchteling' of 'asielzoeker' niet.

Lutz Bachmann, leider van Pegida, brak de toespraak van Pirinççi voortijdig af. "Veel mensen waren ontzet", zei René Jahn. Hij is medeoprichter van Pegida, maar stapte in januari uit de beweging.

Duitse justitie onderzoekt Pegida-uitspraak
Concentratiekamp-uitspraak bij Pegida-betoging onderzocht (Foto: ANP)

Eerste investering Google in China sinds 2010

Google heeft zijn eerste directe investering in China gedaan sinds de internetgigant het land in 2010 goeddeels verliet vanwege zorgen over censuur door Peking. Dinsdag werd een "significant minderheidsbelang" aangekondigd in Mobvoi, een zoekmachine op basis van spraakherkenning die werd opgericht door twee ex-werknemers van Google.

Google maakte al gebruik van Mobvoi op de 'Moto 360'-smartwatch die het bedrijf in juni introduceerde op de Chinese markt. Mobvoi liet dinsdag zelf weten in een financieringsronde, waaraan onder meer Sequoia Capital en ZhenFund meededen, 75 miljoen dollar opgehaald te hebben voor investeringen in toekomstige groei.

De internetgigant weigerde in 2010 zijn eigen Chinese dienst te censureren, zoals de Chinese wet vereist en verwees gebruikers naar zijn website in Hongkong. Hoewel Google's Gmail, zoekdienst en YouTube nog altijd geblokkeerd worden door Peking, is het besturingssysteem Android nog altijd populair in het land. Dit zijn echter eigen versies van het op Linux gebaseerde mobiele OS, waar Google geen licentie-inkomsten voor ontvangt.

Eerste investering Google in China sinds 2010
Eerste investering Google in China sinds 2010 (Foto: ANP)

Ook Zuid-Ossetië wil referendum over aansluiting bij Rusland

Naar het voorbeeld van de Krim wil de afvallige Georgische republiek Zuid-Ossetië een referendum houden over aansluiting bij Rusland. Dat heeft Leonid Tibilov, leider van Zuid-Ossetië, gezegd tijdens overleg met Vladimir Soerkov, een belangrijke adviseur van de Russische president Vladimir Poetin.

"Gezien de politieke realiteit van nu moeten we een historische keuze maken en worden verenigd met Rusland", aldus Tibilov volgens een verklaring van zijn kantoor dinsdag. Tibilov zei dat de aansluiting nodig is voor de veiligheid van Zuid-Ossetië.

Zuid-Ossetië was in 2008 het strijdtoneel van een bloedige oorlog tussen Georgische en Russische troepen, waarbij honderden mensen om het leven kwamen. De Zuid-Ossetische autoriteiten riepen het gebied uit tot onafhankelijke staat, maar die wordt slechts door Rusland en enkele andere landen erkend.

Rusland lijfde de Krim in maart 2014 in na een militaire inval en een omstreden referendum. Daarvoor maakte de Krim deel uit van Oekraïne.

Zuid-Ossetië wil net als Krim referendum
Ook Zuid-Ossetië wil referendum over aansluiting bij Rusland (Foto: ANP)

Muzikanten richten beroepsvereniging op

Pieter Perquin (Perquisite), Arriën Molema (Room Eleven) en Marcin Felis (Moke) hebben een beroepsvereniging opgericht. De muzikanten willen hiermee samen met een flink aantal collega's hun achterban verenigen. Dat doen zij onder de naam BAM! (Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten).

Molema en Perquin traden twee jaar geleden als onafhankelijke leden toe tot het bestuur van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Felis werd tot lid van de ledenraad gekozen. Nu vindt het drietal het tijd voor meer actie. Molema, Perquin en Felis vormen samen met Tjeerd Bomhof (Voicst / Dazzled Kid), Torre Florim (De Staat), Aafke Romeijn, Casper Starreveld (Kensington) en Ed Struijlaart het bestuur.

BAM! gaat zich binnen en buiten Buma/Stemra inzetten voor muzikanten die hun eigen werk uitvoeren. Zo wil de vereniging onder meer 'een zo eerlijk mogelijke verdeling van inkomsten uit muziekauteursrecht realiseren, met een focus op het online domein' en samenwerken met (inter)nationale belangen- en auteursverenigingen om een sterkere onderhandelingspositie te creeren tegenover grote online partijen als Google, Apple en Spotify.

Het achtkoppige bestuur staat het eerste jaar aan het roer. Daarna wordt het bestuur 'uit en door' de leden gekozen. Onder de huidige leden zijn artiesten als Blaudzun, Di-rect, Laura Jansen, Dotan en Chef'Special.

Muzikanten richten beroepsvereniging op
Muzikanten richten beroepsvereniging op (Foto: BuzzE)

Politie Hoeksche Waard krijgt Veyron

Snelheidsduivels in de regio Hoeksche Waard dienen voortaan op hun tellen te passen. Het wagenpark van de politie aldaar is namelijk vanaf nu uitgerust met een Bugatti Veyron, de snelste auto ter wereld.

Met de Bugatti is Oom Agent iedereen te snel af. De hypercar heeft namelijk een maximumsnelheid van boven de 400 kilometer per uur.

Het Zuid-Hollandse politiekorps is overigens niet de enige met een Bugatti Veyron in hun bezit. In Dubai rijdt de politie namelijk ook rond in 's werelds snelste productieauto.

 

Snelheidsduivels opgepast! Vanaf vandaag is ons nieuwe dienstvoertuig in gebruik genomen󾍇 bij succes wordt het wagenpark nog verder uitgebreid.

Posted by Politie Hoeksche Waard on dinsdag 20 oktober 2015

El Hamdaoui terug bij AZ

Mounir El Hamdaoui keert terug bij AZ. De spits maakt het seizoen af bij de club met wie hij in 2009 de landstitel won.

De 31-jarige El Hamdaoui slaagde er afgelopen zomer niet in een club te vinden. Hij trainde al een tijdje mee met de selectie van trainer John van den Brom. De aanvaller gaf aanvankelijk de voorkeur aan een buitenlands avontuur, maar is uiteindelijk toch ingegaan op een aanbieding van de club uit Alkmaar. De Rotterdammer kan mogelijk zondag al debuteren voor AZ in de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Hij is dit kalenderjaar niet speelgerechtigd in de Europa League.

El Hamdaoui speelde van 2007 tot en met 2010 ook al voor AZ. Daarna vertrok de spits naar Ajax, waar hij een moeizame relatie onderhield met trainer Frank de Boer. El Hamdaoui kon de afgelopen drie jaar niet overtuigen bij Fiorentina en Malaga.

Earnest Stewart, directeur voetbalzaken van AZ, is blij dat El Hamdaoui alsnog voor AZ heeft gekozen. "Het is mooi dat we elkaar gevonden hebben". zegt hij. "Mounir is een echte winnaar, we kunnen hem heel goed gebruiken."

El Hamdaoui terug bij AZ
El Hamdaoui terug bij AZ (Foto: ANP)

Tour 2016 gemaakt voor klimmers

De Tour de France zal in 2016 opnieuw voer zijn voor klimmers. Toch krijgen alle specialisten hun kansen, bleek dinsdag bij de presentatie van het parcours. De tijdrijders krijgen twee mogelijkheden om uit te blinken op in totaal 54 kilometer tegen de klok en ook de sprinters krijgen meer etappes die op hun maat zijn gemaakt.

Er zijn ongeveer zeven etappes die op papier voor de sprinters lijken, waaronder de eerste etappe die finisht in het legendarische Utah Beach (Normandië) . De eerste gele trui zal dus vermoedelijk naar een sprinter gaan. Anderzijds zullen de klimmers drie bergen meer te verduren krijgen dan in de afgelopen editie, die in Utrecht startte. Liefst 28 bergen zijn er opgenomen in het parcours, waaronder de Mont Ventoux waar de Tour voor de tiende keer aankomt.

Vier etappes eindigen met een zware beklimming. De Tour maakt gedurende de drie weken dat de koers duurt uitstapjes naar Spanje, Andorra en Zwitserland. De ronde begint in Mont-Saint-Michel en eindigt traditiegetrouw in Parijs. Er wordt tegen de klok in gereden, wat betekent dat de laatste week zich vooral afspeelt in de Alpen. Drie etappes zullen worden verreden in de omgeving van de Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen.

Centraal Massief

De vijfde etappe is al voer voor de klimmers, als door het Centraal Massief wordt gereden en er drie bergen op het menu staan. Na een week koersen worden dan de Pyreneeën aangedaan, met onder meer de Aspin, de Tourmalet, de Peyresourde en de Arcalis in het parcours. De Mont Ventoux is de finishplaats op de Franse nationale feestdag: 14 juli.

In de laatste week komen de klimmers opnieuw volledig aan bod. Liefst vier bergetappes volgen elkaar op, met op de een na laatste koersdag vier zware beklimmingen op een relatief kort parcours als slotspektakel. De Joux-Plane, een steile klim met een lastige afdaling, geldt als allerlaatste scherprechter.

De slotetappe voert zoals gebruikelijk naar Parijs, waar de huldigingen plaatsvinden. De Tour wordt gereden van 2 tot 24 juli.

Miljoenen betalende gebruikers Apple Music

Apple Music, de nieuwe muziekdienst van technologiegigant Apple, heeft meer dan 6,5 miljoen betalende gebruikers. Dat zei Appletopman Tim Cook dinsdag.

Cook sprak tijdens een technologieconferentie in het Californische Laguna Beach. Naast de 6,5 miljoen betalende klanten, zijn er ook nog eens 8,5 miljoen die gebruik maken van de gratis proefabonnement. Dat geeft de dienst 15 miljoen gebruikers. "Een succesvol debuut", aldus de topman.

Apple Music is een combinatie van muziekspeler iTunes en streamingdienst Beats Music, een uitvloeisel van de overname van Beats Electronics vorig jaar. De dienst werd in juni gelanceerd.

Apple zal verder komende zaterdag een 24-uurswinkel openen in China, zo gaf Cook aan. Daarmee zet het een belangrijke stap in zijn grootste markt buiten de Verenigde Staten. Halverwege 2016 moeten er in het land 40 winkels open zijn. De financiële markten houden de ontwikkelingen van Apple in China scherp in de gaten, gezien de afkoeling van de op een na grootste economie ter wereld en mogelijke effecten daarvan op het concern.

Miljoenen betalende gebruikers Apple Music
Miljoenen betalende gebruikers Apple Music (Foto: ANP)

Zuid-Koreanen zien familie in Noord-Korea

Zuid-Koreanen die sinds de Koreaanse oorlog (1950-1953) gescheiden wonen van familieleden in Noord-Korea, mogen die weer even zien. Vierhonderd Zuid-Koreanen wachtten dinsdag in het Noord-Koreaanse vakantieoord Mount Kumgang op de eerste ontmoetingen, die tot en met donderdag plaatsvinden. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Het weerzien is het eerste sinds februari vorig jaar en een gevolg van een overeenkomst die in augustus dit jaar werd gesloten. Die maakte een einde aan de spanningen tussen de beide Korea's die daarvoor weer hoog waren opgelopen. Dat kwam door de ontploffing van een landmijn bij de grens, die twee Zuid-Koreaanse militairen verminkte.

Zuid-Koreanen zien familie in Noord-Korea
Zuid-Koreanen zien familie in Noord-Korea (Foto: ANP)

Nog veel onduidelijkheid doodgeslagen vrouw

De politie kan nog niets zeggen over de man die maandagmiddag in Leeuwarden een vrouw doodsloeg en een andere vrouw zwaar verwondde. Het zou om een ex-tbs'er gaan, maar de politie kon dat dinsdagochtend nog niet bevestigen. Aan het eind van de ochtend is er mogelijk meer over de zaak te vertellen, aldus een woordvoerder.

Maandagmiddag werd een vrouw op straat door een man met een fles op haar hoofd geslagen. Ze overleed ter plaatse aan haar verwondingen. De man heeft zich kort daarna bij de politie gemeld. Ook zei hij dat hij verantwoordelijk is voor het neersteken van een andere vrouw, eveneens in Leeuwarden.

Het slaan met de fles gebeurde op de Oude Lune. Het steekincident was kort daarvoor in een pand aan de Weaze. De Weaze staat bekend als een 'prostitutiestraat', volgens diverse media is de neergestoken vrouw een prostituee.

Nog veel onduidelijkheid doodgeslagen vrouw
Nog veel onduidelijkheid doodgeslagen vrouw (Foto: ANP)

Eerste namen festival Noorderslag bekend

Douwe Bob, Fresku, HAEVN, Indian Askin en Causes staan de komende editie onder anderen op festival Noorderslag in Groningen. Het zijn de eerste namen die de organisatie dinsdag naar buiten heeft gebracht.

De twee dagen voorafgaand aan Noorderslag, de plek voor Nederlandse muziek, vindt traditioneel het festival Eurosonic plaats in het centrum van Groningen. Dit geldt als een springplank voor Europese acts. Het evenement is al dertig jaar lang de plek om nieuwe artiesten te ontdekken.

Ook voor Eurosonic begint het programma zich te vullen. Hier zijn Nederlandse acts als Kovacs en Pauw te zien, maar ook veel artiesten uit andere landen in Europa zoals Tout Va Bien, Da Chick, BeGun en Koala Voice.

De kaartverkoop voor Eurosonic Noorderslag begint op zaterdag 31 oktober. Eurosonic Noorderslag heeft plaats op 13,14, 15 en 16 januari.

Eerste namen festival Noorderslag bekend
Eerste namen festival Noorderslag bekend (Foto: ANP)

Tweede dode baby gevonden in Heerhugowaard

De politie heeft in Heerhugowaard een tweede dode baby gevonden. Op 8 oktober was al een dode baby in een tas gevonden aan de Schelde. Tijdens het onderzoek dat volgde in een woning in deze straat is nog een lichaampje van een baby gevonden.

De vondst van de tweede baby werd door de politie niet eerder gemeld omdat de politie eerst DNA-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft laten doen om te onderzoeken of de baby's verwantschap hadden met de 34-jarige bewoonster of de 35-jarige vrouw die spullen in de woning in opslag had staan. Geen van beiden blijkt de moeder van de baby's te zijn. Hun rol in deze zaak wordt verder onderzocht.

Of beide baby's verwantschap hebben met elkaar en wat hun geslacht is, maakt de politie nog niet bekend. "De politie kan zich voorstellen dat deze bijzondere zaak emoties losmaakt en vragen oproept. Wij vragen echter begrip voor onze terughoudendheid in de informatieverstrekking", staat in een verklaring. "Er is al veel informatie publiek geworden. Dat kan het onderzoek bemoeilijken. Zowel mogelijke getuigen als verdachten kunnen immers beïnvloed zijn."

Tweede dode baby gevonden in Heerhugowaard
Tweede dode baby gevonden in Heerhugowaard (Foto: ANP)

Consumenten besteden opnieuw meer

Consumenten hebben in augustus 1,4 procent meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar geleden, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Ze gaven vooral meer uit aan voedings- en genotmiddelen.

Met 2,9 procent stegen de uitgaven aan voedings- en genotmiddelen het sterkst. Consumenten kochten voornamelijk meer (fris)drank en ijs. Het was in augustus dan ook warmer dan in dezelfde maand vorig jaar.

Aan overige goederen zoals motorbrandstoffen gaven consumenten 2,2 procent meer uit en aan duurzame goederen zoals kleding en huishoudelijke artikelen 0,2 procent meer. De stijging op jaarbasis is aanzienlijk kleiner dan in de afgelopen maanden. Vorige week meldde CBS al dat de omzet van winkels in huishoudelijke artikelen, bovenkleding, consumentenelektronica en woninginrichting in augustus is gekrompen. Wel gaven consumenten meer uit aan auto's.

Consumenten besteden opnieuw meer
Consumenten besteden opnieuw meer (Foto: ANP)

Iets meer inschrijvingen universiteiten

Het totaal aantal inschrijvingen aan universitaire opleidingen is dit jaar met ongeveer anderhalf procent gestegen tot circa 257.000 studenten. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse universiteiten.

Vooral de sectoren techniek en natuur zijn populair, met respectievelijk 11 en 9 procent meer inschrijvingen. Ook breder samengestelde opleidingen zoals Liberal Arts & Sciences (plus 10 procent) doen het goed. Taal & cultuur (min 6 procent), gezondheid (min 5 procent) en gedrag & maatschappij (eveneens min 5 procent) zijn dit jaar minder in trek.

Het ministerie van Onderwijs maakt elk jaar voor de begroting een inschatting van het aantal inschrijvingen. Voor dit jaar gaat de overheid uit van een daling van 2,3 procent. Deze te lage inschatting kan volgens de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) tot financieringsproblemen leiden.

Iets meer inschrijvingen universiteiten
Iets meer inschrijvingen universiteiten (Foto: ANP)

Lamar Odom verhuist naar ziekenhuis LA

Lamar Odom wordt overgeplaatst naar een ziekenhuis in Los Angeles, meldt E! News. Daar zal de basketballer, die vorige week bewusteloos in het ziekenhuis in Las Vegas belandde, zijn herstel voortzetten.

Als Lamars toestand stabiel blijft, zal hij ergens in de komende anderhalve dag van ziekenhuis wisselen. Hij kan inmiddels zijn armen en benen bewegen, maar hij kan nog niet staan. Verder ademt hij zelfstandig en kan hij communiceren met handsignalen, maar de 35-jarige ex van Khloé Kardashian zal veel begeleiding nodig hebben om van zijn alcohol- en drugsmisbruik af te komen.

Lamar werd bewusteloos gevonden in een bordeel, waar hij dagenlang zou hebben gefeest. Er zouden allerlei drugs in zijn lichaam zijn aangetroffen, waaronder cocaïne en een gevaarlijk alternatief voor viagra.

Lamar Odom verhuist naar ziekenhuis LA
Lamar Odom verhuist naar ziekenhuis LA (Foto: BuzzE)

Canada laat weer Europees rundvlees toe

De Canadese regering staat de import van rundvlees uit Europa weer toe. Volgens de EU-commissie die onder meer belast is met voedselveiligheid is het voor negentien EU-landen, waaronder Nederland, weer toegestaan vlees naar Canada te exporteren.

Brussel spreekt in een verklaring dinsdag van een 'belangrijke ontwikkeling' en een 'welkome stimulans' voor producenten en exporteurs van rundvlees. De Canadese ban op Europees rundvlees was al sinds 1996 van kracht en was ingesteld in verband met de gekkekoeienziekte.

Het is overigens nog maar de vraag in hoeverre de Nederlandse rundvleessector geholpen is met het openstellen van de grenzen. Volgens brancheorganisatie COV importeert Nederland nog altijd meer rundvlees dan dat het uitvoert. In kalfsvlees is Nederland wel een iets grotere speler op de markt.

Canada laat weer Europees rundvlees toe
Canada laat weer Europees rundvlees toe (Foto: ANP)

Brein dreigt met boete voor illegaal kijken

Stichting Brein verwacht dat de eerste boete voor het kijken via de illegale videodienst Popcorn Time binnen een maand wordt uitgedeeld in Nederland. Dat heeft Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, gezegd tegen BNR.

Hij reageert daarmee op de nieuwe Popcorn Time-versie BrowserPopcorn.xyz, waarmee films illegaal kunnen worden bekeken. "Het is een alarmerende ontwikkeling als 'dat Popcorn Time' steeds maar makkelijker wordt om te gebruiken. Het is hartstikke illegaal en kijkers stellen zich in principe bloot aan schadeclaims van rechthebbenden", zegt Kuik.

In andere Europese landen worden individuen al langer beboet voor het illegaal bekijken van films en series. Zo moesten Denen vorige maand nog ongeveer 300 euro betalen voor het illegaal kijken van de Michael Douglas-film 'And so it Goes'.

Uit een eerder onderzoek blijkt dat ruim 600.000 Nederlanders Popcorn Time gebruiken.

Brein dreigt met boete voor illegaal kijken
Brein dreigt met boete voor illegaal kijken (Foto: ANP)

Minder betalingsachterstanden op hypotheken

Het aantal mensen dat in financiële problemen komt met de hypotheeklasten is voor het eerst in tien jaar tijd aan het afnemen. Het gaat wel om een hele lichte daling: in april dit jaar telde het Bureau Krediet Registratie (BKR) nog 112.800 mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek van meer dan vier maanden. Dat zijn er nu 112.681.

De algemeen directeur van BKR, Peter van den Bosch, relativeert de cijfers: "Wij durven nog niet te juichen", zegt hij. "Met een kleine daling op de betalingsachterstanden bij hypotheken schiet de samenleving niets op als de achterstanden en uitstaande schulden bij de Belastingdienst en de studieschulden sterk toenemen."

Los van de betalingsachterstanden op leningen en hypotheken die bij BKR worden geregistreerd, kampen in Nederland naar schatting ruim 2,3 miljoen huishoudens met minimaal één betalingsachterstand.

Minder betalingsachterstanden op hypotheken
Minder betalingsachterstanden op hypotheken (Foto: ANP)

'SP moet weer bruisen en lef tonen'

De SP mist het onorthodoxe en de onbevangenheid uit de jaren negentig. Dat zegt kandidaat-partijvoorzitter van de SP Ron Meyer dinsdag in een interview met de Volkskrant. "We missen dat bruisen, dat lef, de bravoure" geeft hij als antwoord op de vraag waarom de PvdA steeds verliest in de peilingen en de SP nauwelijks wint.

Meyer (33) noemt oud-VVD-leider Frits Bolkestein als zijn voorbeeld. "Die bleef gewoon voortdurend doorbeuken. Hij dwong het kabinetsbeleid en de rest van de politiek naar rechts in een decennium waarin de bomen tot aan te hemel leken te groeien."

Maar over samenwerking met de VVD is Meyer kort: "Op landelijk niveau botsen we ideologisch zo dat het bijna niet te doen is." Links moet zich wat Meyer betreft meer profileren en de SP moet meer 'verrassende acties' uitvoeren. "Links is nu te veel: stem op ons, dan krijg je een aspirientje tegen de rechtse hoofdpijn. Mensen verwachten ook dat we overwinningen boeken op sommige thema's. Dat we niet alleen tegenhouden dat er dingen worden afgebroken, maar dat we de situatie van mensen echt verbeteren."

De SP-achterban kiest op 28 november de nieuwe voorzitter. Meyers tegenkandidaat is Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen.

Meyer: SP moet weer bruisen en lef tonen
Meyer: SP moet weer bruisen en lef tonen (Foto: ANP)

Oktober sinds 23 jaar niet zo koud

De afgelopen dagen waren de koudste oktoberdagen sinds 1992. Dat meldde Weeronline dinsdag. Tussen 11 en 20 oktober kwam de gemiddelde temperatuur uit op 7 graden, tegen normaal 10,6.

Dat is opvallend omdat oktober vorig jaar met gemiddeld 13,4 graden juist een van de zachtste oktobermaanden was sinds het begin van de officiële metingen in 1901. De hoogste temperatuur, 24,3 graden, werd toen op 18 oktober behaald in het Limburgse Ell.

In Lelystad en het Gelderse Deelen was de zon de afgelopen zes dagen niet te zien. Mogelijk komt daar dinsdag een zevende dag bij, aldus het weerbureau. Normaal zijn er vier of vijf zonloze dagen in de hele maand oktober.

Oktober sinds 23 jaar niet zo koud
Oktober sinds 23 jaar niet zo koud (Foto: ANP)

'Stop met irritante reclame'

Stop met reclame die alleen maar irritatie oproept. Die oproep komt niet van gefrustreerde internetgebruikers. Nee, het is de vereniging van communicatie-adviesbureaus in Nederland (VEA) die het zegt in een verklaring. Dat meldt de website Emerce.

Volgens de VEA maken consumenten gebruik van Ad Blockers omdat er te veel slechte en opdringerige reclame is. 'Wij geloven dat creativiteit vooruitgang realiseert. Vooruitgang in de vorm van economische groei. Maar ook maatschappelijke vooruitgang in de vorm van een betere samenleving. Opdringerigere reclame of reclame die slechts irritatie oproept past daar niet in.'

De VEA vindt dat reclame juist origineel en aantrekkelijk moet zijn. Zo aantrekkelijk dat mensen het graag willen zien en het verhaal doorvertellen via sociale media. 'Reclame verrast en nodigt uit. Reclame is eerlijk en transparant. Stiekeme reclame is niet op zijn plaats. Reclame is effectief door originaliteit.' De VEA roept alle bureaus en adverteerders op om te stoppen met reclame die louter irritatie oproept.

Geen straf voor Feyenoorder Kramer

Feyenoord-spits Michiel Kramer krijgt geen straf. De commissie van beroep heeft de voetballer vrijgesproken, omdat niet bewezen is dat hij in de wedstrijd tegen De Graafschap Ted van de Pavert in het gezicht sloeg.

Eerder kreeg Kramer van de tuchtcommissie een schorsing van vier wedstrijden opgelegd, waarvan één voorwaardelijk. Het is dit seizoen al de derde keer dat Feyenoord gelijk krijgt in een beroep tegen een straf voor een speler. Eerder werden de schorsingen voor Eljero Elia en Rick Karsdorp geschrapt na protest van de Rotterdammers.

Scheidsrechter Danny Makkelie zag begin oktober niet dat Kramer in het duel met De Graafschap Van de Pavert in zijn gezicht raakte. De aanklager vond echter achteraf, na het zien van de beelden, dat de Feyenoorder de verdediger sloeg, en stelde een schorsing voor. Feyenoord ging niet akkoord, maar de tuchtcommissie handhaafde de straf.

Onsportief

Het college van beroep vindt echter dat er niet geslagen is, maar geduwd. "Er is wel sprake van ongeoorloofd onsportief gedrag van Kramer, maar de aanklacht van de aanklager - het slaan van een tegenstander - is niet bewezen. Hierdoor wordt Kramer vrijgesproken van de overtreding en is een straf op basis van een andere aanklacht niet mogelijk", aldus het hoogste rechtsprekende orgaan in het Nederlandse voetbal.

Als Kramer wel was geschorst, had hij niet kunnen spelen in de competitieduels tegen AZ en ADO Den Haag. Ook had hij het bekerduel met Ajax moeten missen.

Geen straf voor Kramer
Geen straf voor Kramer (Foto: ANP)

Hideo Kojima heeft Konami al verlaten

Volgens een artikel in The New Yorker was 9 oktober de laatste werkdag van ontwikkelaar Hideo Kojima bij zijn werkgever Konami. Dat de relatie tussen Kojima en Konami op de tocht stond was al langer bekend.

Eerder dit jaar, nog vrij ver voor de release van Konami's meest actuele toptitel Metal Gear Solid V, werd al bekend dat de naam van Hideo Kojima van alle marketingartikelen was afgehaald. Ook werd Kojima in maart uit de raad van bestuur van Konami gezet. Verder werd het veelbelovende Silent Hills, een project van Kojima, Guillermo del Toro en Norman Reedus, geannuleerd door Konami.

Aanvankelijk werd verwacht dat Kojima nog tot het einde van het jaar werkzaam zou zijn bij het Japanse bedrijf, maar wellicht kon Konami niet wachten om hem de deur te wijzen. Konami heeft zelf nog niet gereageerd op de claims van The New Yorker. Kojima werkte al 29 jaar bij het bedrijf.

In hetzelfde artikel maakte het tijdschrift zijdelings nog even bekend dat Metal Gear Solid V: The Phantom Pain een slordige 179 miljoen dollar ophaalde op de dag van release, wat meer is dan de twee best scorende films van dit jaar tot nu toe (Jurassic World en Age of Ultron). Lees hier de FOK!review van The Phantom Pain.

Update: Volgens een publicatie van Tokyo Sports, vertaald door Kotaku, heeft een woordvoerder van Konami gezegd dat Kojima nog gewoon op de loonlijst staat, maar dat hij met vakantie is. "Op dit moment zijn Kojima en andere medewerkers van het ontwikkelteam klaar met de ontwikkeling van MGS V en nemen daarom een langdurige vakantie op. Omdat de ontwikkeling voor consolegames zo vermoeiend is, is het gebruikelijk om langere tijd afwezig te zijn wanneer projecten zijn afgerond".

De redacteur bij The New Yorker, die eerder met het bericht kwam dat Kojima officieel weg was, kwam nog met een foto van een vermeend afscheidsfeest waarop Kojima het glas heft. Konami heeft gezegd niets van de foto af te weten.

Hideo Kojima al weg bij Konami (Foto: Jordan Strauss/Invision/AP)
Hideo Kojima al weg bij Konami (Foto: Jordan Strauss/Invision/AP)

Pietenprotocol voor medewerkers AH

Albert Heijn heeft een handleiding uitgedaan naar medewerkers over hoe om te gaan met discussie rondom Zwarte Piet. De supermarkt bevestigde dinsdag dat hierover eind september een memo is rondgestuurd, maar wil er verder niet op ingaan.

Verscheidene media berichtten dinsdag over het 'pietenprotocol'. Zo zouden medewerkers niet in discussie mogen gaan met voor- of tegenstanders van Zwarte Piet. Daarnaast zou het document ook een plan van aanpak bevatten bij escalatie.

Eerder werd al bekend dat filiaalmanagers van Albert Heijn zelf bepalen hoe de versiering rond het sinterklaasfeest er in hun winkel uit komt te zien, waarbij de grootgrutter benadrukte dat de discussie een 'ingewikkelde' is.

Pietenprotocol voor medewerkers AH
Pietenprotocol voor medewerkers AH (Foto: ANP)

Groen licht voor overname Dixons

iCentre, Dixons en MyCom maken een doorstart onder de nieuwe eigenaar Relevant Holdings. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is dinsdag onder voorbehoud akkoord gegaan met de overname van onderdelen de deels failliet verklaarde BAS Group.

Eerder maakte Relevant Holding, onder meer eigenaar van de telecomketens Optie1, Phone House en Typhone.nl, al bekend dat het de winkels in afgeslankte vorm wil doorzetten. Naar verwachting kan daardoor nog ongeveer de helft van de oorspronkelijk meer dan duizend werknemers zijn baan behouden.

Vanwege de financiële situatie van de winkelketens heeft de ACM sneller beslist over de overname dan gebruikelijk is. Wel moet nog een oordeel worden geveld of met de overname de concurrentie niet in het geding is.

Groen licht voor overname Dixons
Groen licht voor overname Dixons (Foto: ANP)

Leukemie bij oud-medewerker Fukushima

Een oud-medewerker van de Fukushima-kerncentrale in Japan heeft leukemie gekregen door radioactieve straling die vrijkwam na de tsunami en aardbeving van 2011. Dat heeft het ministerie van Gezondheid dinsdag gemeld.

Het is voor het eerst dat de Japanse autoriteiten bevestigen dat een persoon leukemie heeft opgelopen door blootstelling aan radioactieve straling van Fukushima. Dat gebeurde tussen oktober 2012 en december 2013 tijdens schoonmaakwerkzaamheden.

Een zware aardbeving en een daaropvolgende tsunami op 11 maart 2011 doodde bijna 19.000 mensen en verwoestte de kerncentrale van Fukushima. Door de vrijgekomen radioactieve straling moesten 160.000 mensen hun huizen ontvluchten.

Leukemie bij oud-medewerker Fukushima
Leukemie bij oud-medewerker Fukushima (Foto: ANP)

Geen treinen tussen Haarlem en Sloterdijk

Door uitgelopen werkzaamheden rijden er geen treinen tussen Haarlem en Amsterdam Sloterdijk. De problemen duren waarschijnlijk tot en met dinsdagmiddag, meldt de NS. Er zijn bussen ingezet. De verwachting is dat de problemen rond 17:00 uur zijn opgelost. 

Op de alternatieve route voor reizigers tussen Leiden en Amsterdam - via Schiphol - waren ook problemen. Een defecte spoorbrug zorgde ervoor dat daar veel minder treinen reden. Deze verstoring is inmiddels verholpen. 

Geen treinen tussen Haarlem en Sloterdijk
Geen treinen tussen Haarlem en Sloterdijk (Foto: ANP)

Heumensoord krijgt 560 nieuwe bewoners

Het tentenkamp op Heumensoord bij Nijmegen krijgt er 560 nieuwe asielzoekers bij. Dinsdag arriveren driehonderd vluchtelingen en woensdag komen er nog eens 260 mensen. In totaal verblijven dan ongeveer twaalfhonderd mensen in de noodopvang, aldus het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA dinsdagmorgen.

Asielzoekers die naar Heumensoord gaan, zijn allemaal zeer recent in Nederland gearriveerd. In het paviljoendorp verblijven ze maximaal vijftien weken. Een deel van de vluchtelingen vindt het tentenkamp daarvoor te koud en te primitief. Na een demonstratie vorige week deelt het COA meer dekens uit en wordt het sanitair vaker schoongemaakt.

Het paviljoendorp in de bossen is nog volop in aanbouw. Aan het eind van dit jaar moet er plaats zijn voor de noodopvang van 3000 vluchtelingen.

Heumensoord krijgt 560 nieuwe bewoners
Heumensoord krijgt 560 nieuwe bewoners (Foto: ANP)

'Opleiding en baan voor 2000 chauffeurs'

De vraag naar vrachtwagenchauffeurs neemt toe. Op dit moment staan er honderden vacatures open en de verwachting is dat dit de komende jaren verder toeneemt. De branche biedt daarom 2000 mensen een opleiding met baangarantie aan.

Dat is een van de maatregelen uit het sectorplan 2016-2017 dat dinsdag bekend werd gemaakt. Werkgevers, vakbonden en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid slaan daarin de handen ineen om de werkgelegenheid te stimuleren.

"De sector vergrijst en ontgroent", meent Arthur van Dijk voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. "Een grote groep chauffeurs gaat binnen afzienbare tijd met pensioen en in heel Nederland zijn er steeds minder jongeren." De wervingscampagne voor nieuwe chauffeurs begint eind dit jaar.

'Opleiding en baan voor 2000 chauffeurs'
'Opleiding en baan voor 2000 chauffeurs' (Foto: ANP)

Turn-based zombie-western Hard West komt in november

In Hard West herleef je de de dagen van het Wilde Westen in de vorm van een demonisch slagveld waarin je het opneemt tegen duivelse krachten. De pc-exclusieve turn-based game komt op 4 november uit.

De game is al te preorderen via Steam, GOG en de Humble Store. voor twee tientjes heb je de standaardeditie, leg daar nog vijf euro bij en je krijgt de collector's edition, inclusief een digitaal art book, een stripboek en de soundtrack van componist Marcin Przybylowicz (The Witcher 3).

Hard West bestaat uit acht verschillende verhaalscenario's met meer dan 40 missies in totaal. Iedere missie laat je een tot vier spelers besturen terwijl je cowboy-style afrekent met het zombiegespuis. Buiten de combat zal er sprake zijn van meerdere verhaalkeuzes die het plot drastisch beïnvloeden. Bekijk de trailer hieronder.

Meld je nu aan voor The Ubisoft Club

Ubisoft heeft een nieuwe service gelanceerd met de naam The Ubisoft Club. Spelers die zich aangemeld hebben bij deze service kunnen extra’s vrijspelen door spellen van Ubisoft te spelen. Terwijl je speelt verdien je ervaringspunten, insignes en units. Daarmee kun je extra gamecontent, limited-edition goodies of korting in de Ubisoft winkel krijgen.  De nieuwe service verbindt zich met de Uplay-account van de speler en is te gebruiken op alle systemen. Aanmelden is gratis en kan hier

Vluchtelingenstroom gunstig voor bouwsector

De toestroom van vluchtelingen in Nederland is goed voor de bouwsector. Omdat er de komende vijf jaar waarschijnlijk 50.000 extra woningen moeten komen, zal er een impuls zijn op de bouwproductie van 5 miljard euro. Dat zorgt de komende jaren voor duizenden extra banen in de sector, meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Het instituut baseert zich op recente cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Het EIB bouwt wel de nodige onzekerheden in bij de voorspelling. Zo is de verwachting dat de toestroom weliswaar nog een tijd aanhoudt, maar ook in rustiger vaarwater terechtkomt. Dat maakt de vraag naar woningen lastig te voorspellen. Een andere onzekerheid is de vraag in welk tempo de bouwproductie in gang gezet kan worden.

Vluchtelingenstroom gunstig voor bouwsector
Vluchtelingenstroom gunstig voor bouwsector (Foto: ANP)

Valkyria Chronicles laat weer wat van zich horen

Sega heeft een trademark vastgelegd voor 'Aoki Kakumei no Valkyria', of voor de Nederlanders onder ons Valkyria of the Blue Revolution. Deze zet zou kunnen betekenen dat er eindelijk een nieuwe deel aan zit te komen van de turnbased strategie-reeks Valkyria Chronicles.

Valkyria Chronicles, in Japan 'Senjou no Valkyria' oftewel 'Valkryie of the Battlefield' geheten, kwam in 2008 uit op PlayStation 3. Valkyria Chronicles II was te spelen op PlayStation Portable vanaf 2010. De nooit in het Westen verschenen Valkyria Chronicles III kwam een jaartje later wederom op PSP uit. In 2014 is het originele deel nog naar pc geport.

Valkyria Chronicles

Het wagenpark voor Need for Speed bekend

Er komt een nieuwe Need For Speed en EA heeft een lijst online gezet met welke auto’s wij mogen verwachten tijdens de release. Need for Speed wordt ondersteund door EA's eigen autocommunity Speedhunters (www.speedhunters.com) en laat je opgaan in een autocultuur met trends uit het verleden, het heden en de toekomst. Deze samenwerking, waarbij Speedhunters het onderzoek en de ontwikkeling van het spel voor zijn rekening neemt, zorgt voor meer authenticiteit en details in het spel.

De nieuwe Need For Speed komt op 5 novemeber uit voor PlayStation 4 en Xbox One. De pc release komt iets later. Deze versie is in ontwikkeling bij Ghost Games. De lijst met auto’s vind je hier.

Rocket League in het echt

Rocket League is het soort 'sport' dat alleen werkt in games, maar er is nu een filmpje opgedoken waarin wordt laten zien hoe het er in het echt ongeveer uit zou zien.

Het filmpje, gemaakt door YouTube-kanaal CorridorDigital, lijkt in eerste instantie eerst alleen wat suffe radiografisch bestuurde auto's te showen, maar al snel wordt er een flinke dosis CGI toegevoegd waardoor de auto'tjes dezelfde maffe stunts uithalen die de game zo tof maken. Een sterk staaltje videobewerking. Als je nieuwsgierig bent hoe de mensen achter de beelden dit voor elkaar hebben gekregen, kun je hier nog een 'making-of' bekijken.

Rocket League is een 'autovoetbalgame' voor PlayStation 4, Windows, Linux en OS X. De game werd kort na release razendpopulair en ontving zeer positieve recensies. Enkele weken na de release van Rocket League was de game al vijf miljoen keer gedownload en waren er al 179.000 spelers de game tegelijk aan het spelen.

Migrantenfilmpje Lubach naar buitenland

De ironische reclamespot van het programma Zondag met Lubach, waarin Nederland vluchtelingen doorverwijst naar Denemarken, gaat naar het buitenland. Onder meer de Deense publieke zender TV2 en de Russische staatstelevisie hebben het filmpje opgevraagd om het in een uitzending te laten zien. Dat heeft de redactie dinsdag gemeld.

Het spotje was een reactie van Lubach op de ontmoedigende advertenties die Denemarken in kranten in het Midden-Oosten heeft geplaatst. Het filmpje werd maandag ook in diverse Nederlandse programma's getoond en is op YouTube en Dumpert meer dan 100.000 keer bekeken. "We vroegen ons kort af of de Russen wel door hebben dat het satire is, maar eigenlijk denk ik dat bij vrijwel alles dat uit Rusland komt", aldus Lubach.

De site Martingarrixizer.com, die zondag ook in het programma werd gelanceerd, is inmiddels bijna anderhalf miljoen keer gebruikt. Lubach presenteerde tijdens een gesprek met dj Martin Garrix een site waarop iedereen zijn eigen naam hipper en internationaler kan laten maken, zoals Martijn Garritsen zoals hij eigenlijk heet dat een aantal jaren geleden ook deed.

Talloze BN'ers deelden hun Martin Garrix-naam al met hun volgers, zoals Erik van Muiswinkel (Errol Vanmuswix), Jeroen van Koningsbrugge (Jeremiah Vankonix) en Claudia de Breij (Clarence Debrex). De meest gezochte namen zijn overigens Martijn Garritsen, Arjen Lubach, Hardwell en Mark Rutte. De 'Martin Garrix'-naam van de premier is Margarito Ruttex.

Heb je zelf nog een opvallende Martin Garrix-naam gevonden, of wil je die van jezelf delen? Laat hem dan achter in de comments.

Migrantenfilmpje Lubach naar buitenland

Migrantenfilmpje Lubach naar buitenland (Foto: BuzzE)

Canadese premier Harper erkent verlies

De Canadese premier Stephen Harper heeft dinsdag zijn nederlaag toegegeven. De Conservatieve Partij van de premier heeft flink verlies geleden in de parlementsverkiezingen maandag. De Liberale Partij is er met de winst vandoor gegaan en levert waarschijnlijk de nieuwe premier: Justin Trudeau.

Volgens de laatste cijfers heeft de Liberale Partij 175 zetels, terwijl de Conservatieven blijven hangen op 95. De Nieuwe Democratische Partij (NDP) heeft 31 zetels in bezit.

Harper stopt niet alleen als premier, maar waarschijnlijk ook als leider van de Conservatieven. Dat heeft zijn partij laten weten. Harper was sinds 2006 premier van Canada en is twee keer herkozen. De liberaal Justin Trudeau is de beoogde nieuwe premier.

Trudeau beloofde in zijn eerste toespraak "echte verandering" in Canada. "We hebben angst verslagen met hoop, cynisme met harde arbeid en negativiteit met een positieve visie, die alle Canadezen samenbrengt."

Canadese premier Harper erkent verlies
Canadese premier Harper erkent verlies (Foto: ANP)

KNMI waarschuwt voor mist in Limburg

In Limburg heeft het verkeer dinsdagochtend te maken met mist, die plaatselijk zeer dicht kan zijn. Daar waarschuwt het KNMI voor. Het weerinstituut heeft voor de provincie code geel ingesteld. In de loop van de ochtend zal de mist geleidelijk verdwijnen.

In de provincies Gelderland en Overijssel was code geel in de nacht van maandag op dinsdag ook van kracht, maar het KNMI heeft de waarschuwingscode daar inmiddels ingetrokken. Plaatselijk was het zicht minder dan 200 meter.

KNMI waarschuwt voor mist in Limburg
KNMI waarschuwt voor mist in Limburg (Foto: ANP)

Consumentenvertrouwen neemt aanzienlijk toe

De stemming onder consumenten is in oktober aanzienlijk verbeterd ten opzichte van september en gestegen tot het hoogste niveau in ruim 8 jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het consumentenvertrouwen steeg 3 punten en komt uit op 8, aldus het statistiekbureau.

De toename komt vooral doordat consumenten positiever zijn over het economisch klimaat. De koopbereidheid van consumenten verbetert ook. Met 8 ligt het consumentenvertrouwen in oktober boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit op 27. Het dieptepunt werd met min 44 bereikt in februari 2013.

Het oordeel over de economie verbeterde dus in oktober. Dat komt omdat consumenten positiever zijn over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden. Het oordeel over de economische situatie in de komende 12 maanden is echter minder positief, aldus het CBS.

Ook de koopbereidheid nam in oktober licht toe. De deelindicator steeg 2 punten en komt uit op 0. Het aantal optimisten en pessimisten houdt elkaar daarbij in evenwicht. Terwijl het oordeel over de eigen financiële situatie nauwelijks veranderde, vinden consumenten de tijd veel gunstiger voor het doen van grote aankopen.

Consumentenvertrouwen neemt aanzienlijk toe
Consumentenvertrouwen neemt aanzienlijk toe (Foto: ANP)

De Force roept in nieuwe Star Wars-trailer voor The Force Awakens

"The Force. It's calling to you. Just let it in." De woorden waardoor menig Star Wars-fan weer even dat piepkleine traanje wegveegt na het zien van de nieuwe trailer voor The Force Awakens, die enkele uren geleden in première is gegaan.

De nieuwe trailer, meer dan de vorige, geeft een indruk van het verhaal, de personages en hun rol erin, zonder te veel te spoilen. Het lijkt duidelijk dat wat wij, kijkers, kennen van Star Wars, voor de nieuwe hoofdfiguren in Episode VII slechts een legende is, en Han Solo mag ze vertellen dat het waargebeurd is.

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens draait vanaf 16 december in de bioscoop. Tickets zijn inmiddels verkrijgbaar en veel zalen zitten al vol, dus schiet op als je er in de eerste week nog bij wil zijn.

Moordverdachte Leeuwarden is oud-tbs'er

Bij twee geweldsincidenten in Leeuwarden is maandag een vrouw om het leven gebracht en een andere vrouw zwaargewond geraakt. De verdachte, die zich zelf op het politiebureau meldde, is een 38-jarige voormalige tbs'er uit Leeuwarden, meldt het AD dinsdag.

De man meldde zich aan het eind van de middag op het politiebureau, enkele honderden meters bij de Oude Lune vandaan. Daar was hij rond 17.15 uur een vrouw van middelbare leeftijd te lijf gegaan. Hij sloeg haar met een fles talloze malen op het hoofd. De trauma­helikopter kwam ter plaatse, maar het medisch personeel kon haar niet meer redden. De vrouw overleed ter plaatse.

Drie kwartier eerder ging de verdachte door het lint op de Weaze, de rosse buurt in het centrum. Hij hing daar vaak rond. Hij liep in bordeel De Moulin Rouge naar boven en sneed na een worsteling een jonge Bulgaarse prostituee in de keel. Getuigen zagen hoe het slachtoffer met een verband om haar keel en van onder tot boven onder het bloed op een brancard in een ziekenauto werd geschoven. De verdachte was er toen al vandoor.

Het AD meldt dat er al langer over de 38-jarige man werd geklaagd. Ondernemers in de rosse buurt hadden de politie gevraagd om tegen de man op te treden. Hij gedroeg zich hinderlijk en stond te boek als een opgefokt figuur. Prostituees waren bang voor hem. De gewonde Bulgaarse prostituee is overigens buiten levensgevaar en was maandagavond laat alweer aanspreekbaar.

Onderzoek naar voorval IJsselmeervogels

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar het incident zaterdag bij de voetbalclub IJsselmeervogels uit Spakenburg. Volgens een woordvoerder heeft het bestuur van de topamateurclub maandag besloten een commissie samen te stellen van mensen van buiten de club. Het gaat erom dat snel en zorgvuldig wordt uitgezocht wie verantwoordelijk zijn voor het belagen van de spelers na de verloren wedstrijd tegen SteDoCo uit Hoornaar.

In de rust van de wedstrijd was het ook al onrustig. Toen werd een dochter van IJsselmeervogels-trainer Frans Adelaar naar de grond geduwd. Er raakte niemand gewond bij de opstootjes. "Maar als club staan we niet toe dat je mensen aanraakt", zei de woordvoerder zaterdag. "Het maakt niet uit of je slaat of duwt, het is 100 procent fout."

Met de spelers is maandag ook gesproken, aldus de zegsman, omdat er onrust was in de groep over de veiligheid. "Dat is nu uit de lucht."

Onderzoek naar voorval IJsselmeervogels
Onderzoek naar voorval IJsselmeervogels (Foto: ANP)

Politie onderzoekt brand in slagerij Amsterdam

In een slagerij in Amsterdam-Osdorp heeft in de nacht van maandag op dinsdag brand gewoed. Het gaat om een slagerij in een winkelcentrum aan de straat Tussen Meer, meldde een woordvoerder van de veiligheidsregio. De brand is mogelijk aangestoken.

De brand werd even na 3.00 uur gemeld. Boven het winkelcentrum zijn woningen, maar bewoners daarvan hebben weinig hinder ondervonden van de brand. Er zijn geen ontruimingen geweest en voor zover bekend is er niemand gewond geraakt. Rond 4.15 uur werd het sein brand meester gegeven.

Volgens de brandweer is de slagerij een plaats delict geworden. De politie doet onderzoek naar de brand.

Brand in slagerij Amsterdam
Brand in slagerij Amsterdam (Foto: ANP)

Leger VS ramde hek gebombardeerde ziekenhuis

Een door de Amerikaanse luchtmacht gebombardeerd ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Afghanistan is opnieuw beschadigd geraakt. Dit keer is het hek om het ziekenhuis geramd door een legervoertuig met Amerikaanse militairen. Het gaat om een misverstand, meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie maandag.

Het ziekenhuis in Kunduz werd drie weken geleden per ongeluk gebombardeerd. Vrijdag probeerde een team militairen toegang te krijgen tot het terrein om het gebouw te controleren. "Ons team wist niet dat er dokters aanwezig waren. Ze waren, erg bergrijpelijk, niet blij", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Volgens de woordvoerder is er van tevoren niet goed overleg gepleegd. Het leger zal erop toezien dat het hek wordt gerepareerd. Artsen zonder Grenzen veroordeelde de actie in een verklaring vrijdag. De organisatie zei dat militairen zonder toestemming het terrein betraden, waardoor ze mogelijk bewijsmateriaal hebben vernietigd en personeel hebben verontrust.

Leger VS ramde hek gebombardeerde ziekenhuis
Leger VS ramde hek gebombardeerde ziekenhuis (Foto: ANP)

Verdachten rellen NAC-Roda melden zich

Vier verdachten die zondag 31 mei na de voetbalwedstrijd NAC Breda - Roda JC geweld pleegden tegen de politie en een spelersbus van Roda, hebben zich maandag bij de politie gemeld. Dat gebeurde nadat de politie foto's van zes verdachten had getoond in het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant. De twee anderen worden nog gezocht, meldt het programma.

Na de wedstrijd, die NAC verloor, was de sfeer grimmig, aldus de politie. Tien verdachten werden meteen al gearresteerd. Ze hadden onder meer stokken en pijpen naar een politieruiter gegooid. Van andere relschoppers werden duidelijke beelden gemaakt.

Verdachten rellen NAC-Roda melden zich
Verdachten rellen NAC-Roda melden zich (Foto: ANP)

Liberalen grijpen macht in Canada

De Liberale Partij heeft de parlementsverkiezingen in Canada glansrijk gewonnen. De partij van Justin Trudeau lijkt een absolute meerderheid in het Canadese Lagerhuis te behalen. Canadese media voorspellen een liberale meerderheidsregering.

Met de winst van de liberalen komt een einde aan het tijdperk van de conservatieve premier Stephen Harper. Hij was bijna tien jaar aan de macht en ging op voor zijn vierde uitverkiezing. Zonder succes, want zijn Conservatieve Partij blijft steken op zo'n 32 procent van de stemmen; waarschijnlijk goed voor 103 van de 338 zetels.

De liberalen lijken af te stevenen op 185 zetels (een meerderheid), met 40 procent van de stemmen. In de belangrijke oostelijke provincies Nova Scotia, Newfoundland, New Brunswick en Prince Edward Island werd de Liberale Partij de grootste. De sociaal-democratische Nieuwe Democratische Partij (NDP) verliest terrein en komt naar verwachting uit op 39 zetels.

De 43-jarige Justin Trudeau is de oudste zoon van Pierre Trudeau, die tussen 1968 en 1984 op één jaar na ononderbroken premier van Canada was. Justin treedt nu dus in de voetsporen van zijn in 2000 overleden vader.

De lijsttrekkers van de drie grootste partijen tijdens een recent verkiezingsdebat: links Justin Trudeau, in het midden Tom Mulclair (NDP) en rechts de verslagen premier Stephen Harper.

'Liberalen grijpen macht in Canada'
Stephen Harper niet langer premier van Canada. (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: nevelmist

Gisteren aan het eind van de dag klaarde het iets op en was er lokaal ruimte voor een waterig zonnetje. Afgelopen nacht ontstond er op veel plaatsen weer nevel en mist, dit zien we ook vanmorgen terug. In de loop van de dag klaart het weer op en is er, behalve kans op een lokale regenbui, ook enige ruimte voor de zon. Met een zwakke tot matige noordwestenwind wordt het ongeveer 13 graden vandaag. 

Onderstaande foto kreeg ik van Dven, die tevens de groeten doet aan DP026. Hij plaatste de foto in het weer, klimaat en natuurrampen forum. De foto is genomen in Bulgarije, om prceis te zijn in Veliko Tarnovo. Ondanks dat er een zonnetje schijnt, vind ik de foto iets duisters hebben. 

Veliko Tarnovo (Bulgarije) (Foto: Dven)
Veliko Tarnovo (Bulgarije) (Foto: Dven)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1954 had de hoofdcommisaris van politie; de heer Kaasjager, een briljante oplossing voor het parkeerprobleem: hij opperde om een groot deel van de grachten te dempen om plaats te maken voor parkeerplaatsen. Het plan werd nooit ten uitvoer gebracht...

* In 1918 accepteerde Duitsland de voorwaarden die de Amerikaanse president Woodrow Wilson had gesteld om de Eerste Wereldoorlog te beëindigen. 

* In 1921 sloten Fransse en Turkse revolutionairen het Verdrag van Ankare. Het verdrag betekende het eind van de Cilicische oorlog in ruil voor economische concessies van Turkije. De Turken op hun beurt erkennen het mandaat van Frankrijk over Syrië. 

* In 1996 werd een Witte Mars gelopen in Brussel, na de arrestatie van Marc Dutroux. 


Ruby Tuesday

'Wilders lanceert partij op geheime locatie'

Geert Wilders lanceert dinsdag op een geheime locatie in de Australische stad Perth een anti-islampartij. Volgens de Australische Omroep ABC zijn journalisten voor het evenement niet uitgenodigd. Woensdag wordt een persconferentie gehouden over het Australische Vrijheidsverbond (Australian Liberty Alliance, ALA) door leden van de nieuwe partij.

De partij zal zich inzetten voor onder meer een verbod op lichaamsbedekkende kleding en een tien jaar durende stop op het uitgeven van visa aan mensen uit islamitische landen.

Wilders zou de partij aankondigen in een hotel in Perth, maar de locatie werd enkele dagen voor zijn bezoek aan Australië veranderd. Premier Colin Barnett van West-Australië heeft eerder deze maand verboden de partij te lanceren in een gebouw van de overheid.

'Wilders lanceert partij op geheime locatie'
'Wilders lanceert partij op geheime locatie' (Foto: ANP)

Vicekanselier Gabriel veroordeelt Pegida

De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel heeft de anti-islambeweging Pegida fel veroordeeld. 'Pegida is een rechtspopulistische en deels rechtsradicale opstandige beweging geworden', zegt Gabriel in een interview met de krant Süddeutsche Zeitung.

Volgens Gabriel trekt de beweging de democratie in twijfel, door het parlement 'een praatgroep voor volksverraders' te noemen en de media aan te duiden als 'leugenpers'. De vicekanselier waarschuwt voor toenemende radicalisatie en ophitsing.

Gabriel sprak eerder dit jaar met voor- en tegenstanders van Pegida. Het was volgens hem toen 'een verzameling gefrustreerde burgers', die inmiddels is uitgegroeid tot een plek voor 'racistische vreemdelingenhaat'. In Dresden waren maandag tussen de 15.000 en 20.000 Pegida-aanhangers op de been om het eenjarig bestaan van de beweging te vieren.

Vicekanselier Gabriel veroordeelt Pegida
Vicekanselier Gabriel veroordeelt Pegida (Foto: ANP)

Oscar Pistorius voorwaardelijk vrij

Oscar Pistorius is maandagavond in voorwaardelijke vrijheid gesteld, meldt CNN. Hij zit de rest van zijn straf uit in huisarrest.

De 28-jarige Zuid-Afrikaanse atleet werd een jaar geleden veroordeeld voor de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Pistorius kreeg vijf jaar gevangenisstraf voor dood door schuld en drie jaar voorwaardelijk vanwege wapenbezit.

Pistorius doodde zijn vriendin op 14 februari 2013 met vier schoten door de deur van de badkamer. De gehandicapte atleet bekende te hebben geschoten, maar zei dat hij dacht dat er een inbreker achter de deur stond. Hij werd vrijgesproken van moord.

Oscar Pistorius voorwaardelijk vrij
Oscar Pistorius voorwaardelijk vrij (Foto: ANP)

Man beschiet zichzelf met kruisboog

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd in een woning aan de Van Nidekstraat in Velsen-Noord waar maandagavond een zwaargewonde vrouw van 49 en een gewonde man van 45 werden gevonden. De man, eigenaar van het huis, beschoot zichzelf met een kruisboog op het moment dat de politie hem in het pand wilde aanhouden. In de woning vonden agenten ook nog de zwaargewonde vrouw.

Diverse mensen zagen de man op straat lopen met de kruisboog en waarschuwden de politie. Toen agenten ter plaatse kwamen, trok de man zich terug in de woning. Wat er precies is gebeurd en wat de relatie tussen de man en de vrouw is, is nog onduidelijk.

Man beschiet zichzelf met kruisboog
Man beschiet zichzelf met kruisboog (Foto: ANP)

Almere City FC laat Jong Ajax terugkomen

Almere City FC heeft maandagavond in de Jupiler League de tweede competitiezege laten liggen. De ploeg van trainer Maarten Stekelenburg moest in Amsterdam genoegen nemen met 2-2 tegen Jong Ajax. Bij de rust leidde Almere City FC nog met 2-0 door treffers van Pablo Rosario en Django Warmerdam (eigen doel).

Na de rust kwam de thuisploeg op gelijke hoogte dankzij doelpunten van Mike van der Hoorn en Sam Hendriks (strafschop). Bij Jong Ajax waren onder anderen Nick Viergever, Daley Sinkgraven en Amin Younes basisspelers. Elton Acolatse moest bij de Amsterdamse ploeg in de slotfase van het veld na zijn tweede gele kaart.

Door de onnodige remise kon Almere City FC op de ranglijst nog wel de laatste plaats op doelsaldo overdoen aan RKC Waalwijk.

Almere City FC laat Jong Ajax terugkomen
Almere City FC laat Jong Ajax terugkomen (Foto: ANP)

Eis tegen Kramer blijft staan

De aanklager betaald voetbal heeft in hoger beroep opnieuw een schorsing van vier duels, waarvan één voorwaardelijk, geëist tegen aanvaller Michiel Kramer van Feyenoord. Tijdens de behandeling van de beroepszaak maandagavond in Zeist eiste Feyenoord daarentegen vrijspraak. Dinsdag volgt het definitieve vonnis.

Kramer hield voor de beroepscommissie vol dat er sprake was van een duw en niet van een klap in het gezicht van Ted van de Pavert (De Graafschap). Feyenoord had een bewegingswetenschapper als getuigedeskundige meegenomen om de lezing van de Rotterdamse aanvalsleider te ondersteunen, meldde onder meer RTV Rijnmond.

De aanklager deed Kramer eerder al een schikkingsvoorstel van vier duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk. Daarmee ging Feyenoord niet akkoord. Bij de mondelinge behandeling voor de tuchtcommissie in Zeist werd de eis tegen de aanvaller verhoogd tot vier wedstrijden onvoorwaardelijk. Het tuchtcollege handhaafde echter de sanctie die de aanklager in eerste instantie voorstelde waarna Feyenoord in beroep ging.

Eis tegen Kramer blijft staan
Eis tegen Kramer blijft staan (Foto: ANP)

Roemeense peuterverneuker dwingt peuter tot bier en sigaretten

Waar in Nederland peuters op een voorzichtige wijze met het leven kennismaken door middel van chocoladesigaretten en kindercampagne, doen ze in Roemenië liever direct het ruigere werk. Op Facebook is een filmpje te zien waarin sigaretten en bier op het opvoedkundig menu staan.

Volgens een van de commentatoren in het filmpje wordt je dan als peuter in één klap een echte man. Toch zijn de meningen over deze Roemeense traditie wat verdeeld. De Roemeen die het filmpje Facebook op slingerde deed dat om te achterhalen wie de peuterverneukers zijn om ze uit de ouderlijkemacht te kunnen zetten. Tevens hoopt hij dat de EU-wind die nu door Oekraïne waait er voor zorgt dat ouderschap alleen nog mogelijk zou moeten zijn na het behalen van een (VMBO) ouderschapsdiploma. Het echte mannen ritueel zou zich overigens niet in Oekraïne zelf maar onder de Spaanse zon hebben afgespeeld.

Bekijk hier de Londen Boroughs in Assassin's Creed Syndicate

Het is voor Assassin's Creed-fans aftellen tot de release van de nieuwste telg in de familie, Assassin's Creed Syndicate. Aanstaande vrijdag is het zover, dan komt het nieuwe deel van Ubisofts lievelingetje in de schappen te liggen. Bekijk hier alvast de kaart van het gebied waarin je zult vertoeven als hoofdpersonen Jacob en Evie Frye.

Assassin's Creed Syndicate speelt zich af in Londen in het jaar 1868, tijdens de industriële revolutie. Het herscheppen van Londen is volgens ingewijden behoorlijk goed gelukt, met een hoog detail van realisme. Zo kun je naast downtown Londen en de Thames zes echt bestaande boroughs bezoeken: Whitechapel, Southwark, Westminster, the Strand en Lambeth. Ubisoft heeft gezegd dat de map in Syndicate zo'n 30% groter is dan die van het Parijs uit voorganger Assassin's Creed Unity. Bekijk de gebieden hieronder.

Assassin's Creed Syndicate komt 23 oktober uit voor Xbox One en PlayStation 4. De pc-versie volgt op 19 november.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.