Volleybalsters naar halve finales EK

De Nederlandse volleybalsters hebben zich geplaatst voor de halve finales van het EK volleybal in eigen land. In de kwartfinale werd donderdagavond Polen verslagen met 3-1 (25-16 23-25 25-16 25-16).

Oranje had Polen al met dezelfde cijfers verslagen in de groepsfase. Toch was Polen donderdag geenszins van plan zich makkelijk over te geven. De tweede set viel nog nipt de Poolse kant op, maar over de hele wedstrijd bezien was Nederland een maatje te groot.

Nederland leek wat te haperen in de eerste set. Daarin keerde het Poolse publiek zich luidkeels tegen Oranje en het team van bondscoach Giovanni Guidetti leek even beduusd door zoveel vijandigheid. De vrouwen herpakten zich echter snel en veroverden een ruime voorsprong.

Druk
Dat was in de tweede set wel anders. Nederland moest vanaf het begin in de achtervolging en trok uiteindelijk aan het kortste eind tegen de Poolse vrouwen. Die zochten vooral Katarzyna Swowronska om de scores te maken en dat deed ze met verve. Van de leg raakte Nederland echter nooit en in de derde set trokken de volleybalsters de wedstrijd definitief naar zich toe. Zonder dat er echt een uitblinker opstond, of meer dankzij het goede spel van het hele team, bezweek Polen onder de druk.

De Oost-Europese speelsters kwamen niet meer terug van de 2-1 achterstand en zagen hoe Nederland in de vierde set onder meer een reeks van zeven punten neerzette. Die voorsprong was meer dan voldoende. Lonneke Slöetjes besloot de wedstrijd met een rake klap, dwars door het Poolse blok.

In de halve finale is zaterdag Turkije de tegenstander. Beide teams zijn nog ongeslagen op het EK.

Volleybalsters naar halve finales EK (Foto: ANP)