Oranje laat zich eensgezind zien in Richmond

De beloning bleef uit maar bondscoach Johan Lammerts kon zondag tevreden terugkijken op het optreden van de Nederlandse wielerprofs in de WK-wegrace. Niet in beeld gebracht door de Amerikaanse tv-camera's reed Tom Dumoulin nog bijna naar het zilver toe achter de ongenaakbare Peter Sagan.

"Ik was even los van het peloton. Vlak voor de eindstreep poften echter nog veel renners over me heen. Ik ben persoonlijk echt teleurgesteld", vertelde Dumoulin die zich toch nog had kunnen oppeppen na een teleurstellende tijdrit eerder in de week. De Nederlanders waren nadrukkelijk aanwezig. De koers moest hard worden gemaakt zonder topsprinter in de gelederen. Dat deed Jos van Emden in het eerste deel, terwijl in het tweede deel van de wedstrijd Robert Gesink op kop bleef sleuren. Bauke Mollema was in volle finale initiatiefnemer van een vlucht terwijl kopman Niki Terpstra zijn aanval in de laatste ronde boven op Libby Hill plaatste. De Noord-Hollander had zich volgens plan lang verstopt maar zag zijn poging mislukken. "Ik probeerde het, maar er werd meteen gereageerd en de volgende aanval was meteen de goede. Soms moet je mazzel hebben dat er achter je even gewacht wordt."

De kopman hoefde zich niet te beklagen over beperkte steun. Lammerts was er daadwerkelijk in geslaagd van een ploeg met negen renners uit zeven verschillende ploegen een eenheid te smeden. Een jaar voor de Spelen een prettige wetenschap na eerdere onderlinge strubbelingen.

"Het plan liep gewoon goed, we reden als een echte groep, hebben echt goed samengewerkt", vond Terpstra. "Maar helaas bleef de beloning uit." Ook Dumoulin roemde de teamgeest. "Als collectief hebben we een geweldige koers gereden. Iedereen heeft zijn werk gedaan. Op het laatst zaten Niki Terpstra en ik er nog bij. Het was jammer dat ik op het laatste moment nog voorbij werd gesprint." Met Sagan als winnaar kon Dumoulin leven: "Een dik en dik verdiende winnaar."

Oranje laat zich eensgezind zien in Richmond
Oranje laat zich eensgezind zien in Richmond (Foto: ANP)