Schutter Flanagan verklaart zijn daad

Nieuwszender ABC ontving gisteren een 23 pagina's tellend manifest van de schutter Vester Flanagan, waarin hij verklaart waarom hij zijn daad pleegde. Flanagan doodde gisteren een cameraman en een verslaggeefster van zijn oude werkgever, omroep WDBJ7.

Op de website van ABC zijn enkele fragmenten te zien van dit manifest. Vester Flanagan, Afro-Amerikaan en homoseksueel, leed onder pesterijen en discriminatie op zijn werk. Het boekwerk is voor onderzoek overgedragen aan de autoriteiten.

Aanleiding schietpartij Charleston
'Waarom ik dit heb gedaan? Ik deed een aanbetaling voor een pistool op 19 juni. De schietpartij in de kerk in Charleston vond plaats op 17 juni', staat in het manifest. 'Voor mij was de schietpartij in de kerk de druppel. Op mijn kogels staan de initialen van de slachtoffers.' Bij de schietpartij in Charleston werden negen Afro-Amerikanen gedood door Dylann Roof. Dit deed hij uit racistische motieven. 

Algemeen directeur Jeffrey A. Marks van de omroep WDBJ7 vertelde dat Flanagan twee jaar geleden werd ontslagen omdat hij 'snel een reputatie kreeg van iemand die lastig is om mee te werken'. Hij beschreef de schutter als 'een ongelukkige man'. 

Lees hier meer over de schietpartij.