Terpstra kopman voor Oranje op WK wielrennen

Wielrenner Niki Terpstra is de kopman voor Nederland in de wegrit op het WK wielrennen. De wielerbond KNWU maakte donderdag de selectie bekend voor het toernooi, dat eind september in het Amerikaanse Richmond wordt gehouden.

Terpstra krijgt de hulp van onder anderen Lars Boom, Bauke Mollema en Robert Gesink. Ook Dylan van Baarle, Sebastian Langeveld, Jos van Emden, Tom Dumoulin en Pim Ligthart doen mee aan de wegrace van bijna 260 kilometer. Die lijkt met korte klimmetjes en kasseistroken op een voorjaarsklassieker, het terrein van Terpstra.

Dumoulin rijdt behalve de wegwedstrijd ook de tijdrit. Hij werd vorig jaar op het WK derde op die discipline achter de Brit Bradley Wiggins en de Duitser Tony Martin. Ook Nederlands kampioen Wilco Kelderman rijdt de tijdrit.

Vrouwen

Bij de vrouwen is er een dubbelrol weggelegd voor Anna van der Breggen en Ellen van Dijk. Zij rijden allebei de tijdrit en de wegwedstrijd. Van der Breggen is in de wegrit de kopvrouw van de zevenkoppige selectie, die verder bestaat uit Lucinda Brand, Roxane Knetemann, Iris Slappendel, Chantal Blaak en Amy Pieters.

Marianne Vos, drie keer wereldkampioen op het onderdeel wegrit, ontbreekt op het WK. Zij is nog aan het herstellen van verschillende blessures.

Terpstra kopman voor Oranje op WK
Terpstra kopman voor Oranje op WK (Foto: ANP)