Majka wint tweede Pyreneeënetappe, Mollema pakt tijd terug

Rafal Majka heeft de elfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Pool van Tinkoff-Saxo was in de 188 kilometer lange etappe naar Cauterets te sterk voor zijn medevluchters. Van de klassementsrenners pakte alleen Bauke Mollema tijd terug op het geel dat stevig om de schouders van Chris Froome blijft zitten.

Het duurde lang voordat er een vluchtgroep weg was. Onder meer Lieuwe Westra, Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk probeerden weg te komen, maar zij kregen geen ruimte. Na de tussensprint, waar Peter Sagan het groen weer overnam van Andé Greipel, kregen Steve Morabito, Serge Pauwels, Rafal Majka, Thomas Voeckler, Emanuel Buchmann, Julien Simon en Arnaud Demare wel de ruimte. Dit groepje bouwde een ruime voorsprong op, terwijl Daniel Martin en Andrij Grivko verwoede pogingen deden om het gat te dichten.

Grivko kon op de Aspin het tempo niet bolwerken, terwijl Martin het gat langzaam maar zeker dichtte met de groep van waaruit Demare weggevallen was. Voor de top kwam hij erbij. Op de volgende berg, de Tourmalet, sprong Majka weg uit het leidende groepje. Pauwels ging achter de Pool aan die eerst de Tourmalet als eerste rondde en later naar de finish op Cauterets soleerde. Pauwels kon het echter niet bolwerken en werd op de slotklim nog voorbijgereden door Martin en Buchmann.

De favorieten hielden zich lang rustig. Op de Tourmalet werd al snel duidelijk dat enkele Franse favorieten door het ijs zakten en ook dat Joachim Rodríguez niet in goeden doen was. Toch duurde het pas tot de Cauterets tot er enige tekening in de strijd kwam. Mollema ging in de aanval en pakte tien seconden terug op het groepje met onder meer Froome, Nairo Quintana en Robert Gesink. De winnaar van vorig jaar, Vincenzo Nibali, kon wederom het tempo niet bijbenen en verloor een minuut.

In de top van het klassement deden zich weinig verschuivingen voor. Froome heeft een voorsprong van 2.52 minuten op Tejay van Garderen, terwijl Quintana op 3.09 minuten derde staat. Alejandro Valverde verkleinde zijn achterstand met twee tellen en is vierde op 3.59 minuten. Robert Gesink is op plaats acht op 4.35 minuten achterstand de beste Nederlander. Mollema sloop door zijn actie de top tien binnen en staat nu tiende op 7.05 minuten van het geel.