Weening ziet nog genoeg kansen voor Orica

Hij is volgens zijn ploegleider Matthew White de enige renner van Orica-GreenEdge die nog dagelijks ongeschonden uit de loopgraven van de Tour tevoorschijn is gekomen. Maar met alleen een schadevrije Pieter Weening valt er zondag weinig te beginnen in een teamopdracht als de ploegentijdrit over 28 kilometer tussen Vannes en Plumelec. Terwijl juist de negende etappe zo ongeveer tot het hoofddoel van de Tour was gebombardeerd.

"Daar verwachten we dan ook absoluut niets van", zeggen de Australiër en de Friese routinier gezamenlijk. "Orica is de beste op dit onderdeel, dat hebben we bij herhaling bewezen. Wij doen hier niet mee om als vijfde of zesde te eindigen. Laten we er daarom een extra rustdag van maken en ons voorbereiden op het tweede deel van de koers dat aanstaande dinsdag begint", is oud-professional White heel duidelijk.

"En geef hem eens ongelijk", valt Weening hem bij. "We kwamen naar de Ronde van Frankrijk met een team dat klaar was voor de strijd. Kijk wat er een week later over is: we zijn Gerrans, Albasini en Impey door valpartijen kwijt. Drie supercoureurs die we keihard nodig hadden voor een race tegen de klok. Wat Matthew zegt, klopt wel. We hebben er deze keer niets te zoeken. Natuurlijk is het balen dat het zo is gelopen. Da's pure pech. Niets aan te doen. En nee, het voelt nu niet alsof we aan een overlevingstocht bezig zijn. Er komen nog genoeg kansen. Als er iemand van ons volgende week met een goede ontsnapping meespringt, kan hij zomaar winnen. Dan ziet alles er weer heel anders uit", meent de renner uit Harkema voor wie het na de Giro zijn tweede grote ronde van het seizoen is.

"Gewoon niet bij de pakken neerzitten, maar omschakelen. Dat is voor mij niet moeilijk. Bovendien bekommer ik me om de broertjes Yates die hun eerste Tour rijden. Aan hen is echt niet te merken dat het afgelopen dagen allemaal heeft tegengezeten. Hopelijk krabbelt 'Bling? (Michael Matthews) ook op, zodat we met hem wellicht een kans krijgen. Vergeet niet dat we al voor vertrek uit Utrecht zeiden dat onze etappes in de laatste anderhalve week liggen."

Weening ziet nog genoeg kansen voor Orica
Weening ziet nog genoeg kansen voor Orica (Foto: ANP)