PvdA winnaar bij scholierenverkiezingen
De winst voor de SP ging ten koste van de PvdA, die 6 procent minder zetels zou halen als de scholieren daadwerkelijk zouden mogen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ook de VVD raakte 3 procent kwijt, en het CDA zo'n anderhalf procent. Partij Fortuyn, bij de vorige scholierenverkiezingen nog LPF geheten, zakte ook, en wel met vijf procent. Bij de andere partijen zaten ook nog een paar kleine zakkers, namelijk GroenLinks, D66 en de SGP.
Buiten al deze dalers zijn er natuurlijk ook stijgers, waarvan de SP er dus één is, de socialisten kregen maar liefst 30300 stemmen. Opvallendste stijger is echter de Partij voor de Dieren, die er een kleine 2 procent bij kreeg. Ook de ChristenUnie steeg een beetje.
Onder de partijen die er vorige verkiezingen nog niet waren, zijn ook wat opvallende resultaten te vinden. Zo doet Geert Wilders het erg goed met zijn Partij voor de Vrijheid. Hij haalt er namelijk een dikke 10 procent van de stemmen mee. Ook EénNL weet een slag te slaan, zo'n 4 procent.
De rest van de nieuwe partijen zouden niet in aanmerking komen voor een zetel als dit de echte verkiezingen waren geweest. Groen Vrij Internet partij haalde net niet de 0,67 procent die nodig zou zijn voor een zetel, maar moest het met een luttele 0,52 procent van de stemmen doen. De andere partijen haalden zelfs een nog lager percentage.
De scholierenverkiezingen zijn speciale verkiezingen voor jongeren tot 18 jaar, die nog niet stemgerechtigd zijn. Ze tellen dus niet mee voor de Tweede Kamer. De verkiezingen laten zien hoe de jongeren denken over het bestuur van Nederland en bieden meestal ook wel een beetje een blik in de toekomst over hoe het er met de echte verkiezingen aan toe zal gaan. Vandaag werd er overigens een nieuw record behaald sinds het begin van de scholierenverkiezingen, er stemden namelijk ruim 150.000 jongeren.